Супер лига, да или не?

Дали сте за Супер лига?


  • Вкупно гласачи
    299
  • Гласањето е завршено на .
Член од
11 јули 2008
Мислења
4.562
Поени од реакции
3.259
Фифа и Уефа се во подредена улога во моментов и немаат начин како да го сопрат овој проект. Собрани се 12те најсилни клубови во Европа. Ако ги уметнат тука и Баерн и ПСЖ па дури и Порто ондак нека си ја крстат лигата - The INVINCIBLES. 12те што ќе бидат во Супер Лига ќе ги триплираат своите годишни приходи. Играчите ке имаат двојно поголеми плати. Иди кажи му на Роналдо дека со учество во Супер лига платата од 30 милиона годишно ке му се накачи на 60, ќе ја заборави Португалска репрезентација за век и векова. А ако сака да игра за португалска репрезентација ќе треба да биде продаден во Лацио или во Евертон:tvg:

Доволно е само он и Меси да турат по една слика со поддршка за Супер Лига и Фифа и Уефа нека си се посипаат со пепел. Порано или подцна и Баерн и ПСЖ ќе бидат приморани да прифатат учество јер ке станат тотално неатрактивна дестинација затоа што најсилните натпревари ќе им бидат против Билбао и Зенит. Ќе бидат неатрактивни клубови и за самите играчи. Со текот на времето ќе опадне заинтересираноста за нив поради послабиот квалитет. Сами ќе се вметнат у групата на Европа Лига тимови затоа што Супер Лига ќе биде во предност. Порано или подоцна ќе молат за влез у СЛ.

Освен зголемените приходи веројатно има и други причини зошто овие тимови се решени на ваков радикален чекор. Една од претпоставките е Фифа фер плеј правилото и пар глупости со репрезентациите. Оствам простор тоа да го дознаеме во наредниот период кога многу работи ќе бидат појасни.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.318
Поени од реакции
57.777
Еден член погоре саркастично пиша дека ова е 50-то уништување на фудбалот што го видел. Поентата на оние кои ја поддржуваат оваа лига е дека се ќе си биде исто, луѓето само пишуваат негативни коментари и се плашат без потреба. Фудбал ќе се игра, сонцето пак ќе свети секое утро, птиците ќе пеат...

Тотално легитимно мислење. И така и ќе биде. Фудбал ќе се игра.

Но фудбалот во суштина веќе е уништен (непопуларно мислење) и секоја наредна промена го прави помалку атрактивен за гледање. Затоа што секоја наредна промена го зголемува јазот помеѓу екипите на врвот и на дното.

Ќе го аргументирам ова со два примери:

Пред деведесетите, фудбалот глобално беше многу поизедначена игра. Само за пример, Реал страдаше во бивша Југославија, губеше не само од Црвена Ѕвезда туку и од екипи како Ријека. Се разбира, тогашните Ѕвезда и Ријека беа за класи подобри од денешните, но и Реал беше за класи послаб од сегашниот, најмногу поради лимитот од 3 странци по екипа. Немаше голем јаз, и затоа овие натпревари беа супер-атрактивни за гледање а „големите“ екипи се тресеа на секое гостување.

Ова подоцна се наруши од фудбалско-административни причини (Босмановото правило) и нефудбалски причини (Економскиот колапс на источниот блок). Се создаде јаз помеѓу богатите клубови не само од западна и источна европа, туку и внатре во домашните првенства.

Вториот пример, Италија во 90-те, супер атрактивна лига. Зошто? Затоа што јазот помеѓу екипите не беше голем. Не само триото Интер, Милан и Јувентус, туку и Лацио, Парма, Рома, Болоња, Фиорентина итн... имаа супер екипи, секоја од нив полна со фудбалски имиња. Денес, напревар помеѓу Интер и Болоња е жива досада, затоа што има преголем финансиски јаз помеѓу нив.

Но паралелно со тоа, во потрага по повеќе пари се случи ЛШ, и се тргна надолу. Најатрактивното натпреварување КЕШ, кој беше чист нокаут систем, умре затоа што не можеше да генерира доволно пари. Почна ЛШ која на почетокот беше светкава, убава лига, во која екипи како Валенсија или Лион беа хит. Но со време, посебно после ФФП, најбогатите клубови кои беа редовни учесници станаа побогати и сега групната фаза е досадна, во една-две групи ќе се случат изненадувања, во другите ќе си поминат фаворитите. Нокаутот е единственото што вреди да се гледа.

Сите овие екипи кои се одлепија квалитативно во своите првенства, сега имаат проблем. Немаат со кого да играат. Ова не е голем проблем за англичаните кои имаат доста силни екипи, ама за шпанците и италијаните и тоа како е. Нивните натпревари не се доволно гледани кога играат со слаби противници. Спасот го бараат во супер-лига која ќе им донесе свежи пари и која се надеваат дека ќе биде атрактивна.

Но проблемот во лига во која не можеш да испаднеш е дека нема неизвесност. На крајот ќе се сведе на ниво на пријателски натпревари за многу пари. Кога таа лига ќе почне да губи на гледаност, каде ќе одат? Секако, ќе биде многу атрактивна неколку години. Како и се друго, и оваа лига ќе има рок на траење, а тој рок ќе биде многу пократок од КЕШ или од ЛШ. Со сите мани и недостатоци, КЕШ, ЛШ, домашните првенства... беа натпреварувања во кои до последно се тресеш за титула, или за да не испаднеш, зависно од тимот за кој навиваш. Во супер лигата само 5 екипи ќе имаат привилегија да се плашат да не испаднат, другите ќе си тераат курташак. На пример, Интер може да заврши 20-ти, пет екипи над него пак ќе треба да изборат пласман следната година, Интер и понатаму ќе игра во лигата. Ова ги нарушува сите натпреварувачки правила, дури ни со НБА не може да се спореди затоа што од НБА никој не испаѓа.

Што ти е потребно за добар фудбал: систем кој не е досаден за гледање, неизвесност, и пиво. Тоа е се што ти треба за уживање во фудбал. А не омилениот клуб да ти стане 10 пати побогат и да се одлепи од сиромаштијата долу, играјќи во приватна лига со другарчињата, делејќи го профитот. Потребни се мерки кои ќе го намалат јазот во домашните лиги, а не мерки кои ќе исфрлат 12 екипи во стратосферата, кои ќе ги направат 10x поголеми гиганти отколку што се сега, за да не може никој и никогаш да им припари.

Не за таков фудбал. Да за натпреварување, конкуренција, победување, испаѓање. Да за фудбал во кој Интер испаѓа од Менхенгладбах и Шахтјор. Не за фудбал со привилегии.

stolen.jpg



И на крај: не можете да ги оправдате затоа што ова ќе им донесело повеќе пари. Тоа е исто како да оправдаш разбојник кој ограбил банка, затоа што тоа ќе му донесе повеќе пари. Колку пари прават си е нивна работа, се додека се придржуваат до воспоставениот систем како и сите други. Овие сакаат со пуч да избегаат од системот кој ги прави богати, ама не доволно богати. Тоа е алчност.
 
Член од
30 мај 2019
Мислења
1.851
Поени од реакции
3.318
Не, и ова е чист себичлук. Затоа што не сакале да играат против Карабах, Апоел, Ференцварош, Астана, Звезда, Андерлехт и не знам кој. Па и помалите екипи се надеваат дека токму еден ден ќе играат против Реал, Баерн, Ливерпул, Јунајтед, Барселона, Интер. Па Јунајтед пред две години загуби од Астана во Казахстан, Ливерпул загуби од Звезда, Реал оваа година едвај група пројде, Јувентус загуби дома од Беневенто, ама битно ќе се курчат лига ќе правеле. Па и уште и милијарди се во игра. Во време кога третина свет живее на раб на сиромаштија, а деца брцаат по контејнери од глад, да гледаме како Реал, Баерн, Сити и компанија ќе играат нон-стоп меѓу себе (дека се богати), делат милијарди и официјализираат уште поголеми и пострашни трансфери од оној на Нејмар во ПСЖ (и да се фукаат ненормално високи плати). Па и Ливерпул нека игра таму, нема да го гледам.

Ова со големи и мали клубови ме потсети кога Јоаким Лев кажуваше пред некоја година како некои репрезентации, како Сан Марино и други, не требале да учествуваат во квалификациите за ЕП/СП. А еве истиот Лев на својот последен домашен квалификациски натпревар за него си го попи ептен фино од Македонија.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.171
Поени од реакции
21.287
Се надевам дека третиот германски клуб е Дортмунд и Игорче од дијаспора да добие инстант мозочен удар + коронавирус + Зика вирус + атрофија на мускули.
Odbivam da go gledam Dortmund vo vakvo plasticno natprevaruvanje.
 

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.049
Поени од реакции
12.499
Незнам дали некој спомна погоре ама битен момент е и што борбата за излез во европа во домашните првенства ќе умре.
Ќе остане само битка за шампион и борба за опстанок и ако е така и најјаките лиги може слободно да ги прогласиме за умрено.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
 

Трибиани

Ванда Вештерката
Член од
21 јули 2018
Мислења
3.749
Поени од реакции
8.829
Florentino Perez:

“If the players participating in the European Super League are banned from playing the 2022 World Cup in Qatar, we will create our own World Cup tournament.”

Фудбалскиот Пабло Ескобар.
Како мисли да креира кога репрезентациите се под капата на Фифа? или планира парарелни репрезентации? :pos: .. Флорентино Сеља, Флорентино Милошевич.
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.467
Поени од реакции
5.456
Како мисли да креира кога репрезентациите се под капата на Фифа? или планира парарелни репрезентации? :pos: .. Флорентино Сеља, Флорентино Милошевич.
Па брат гарант Вевчани ќе фати место, а може и до полуфинале ќе догура :D
 

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.419
Поени од реакции
3.642
Florentino Perez:

“If the players participating in the European Super League are banned from playing the 2022 World Cup in Qatar, we will create our own World Cup tournament.”

Фудбалскиот Пабло Ескобар.
Стварно го рекол ова?

пс. Ова индиректно може да придонесе многу помали клубови да банкротираат, уште првите години од имплементирањето на Супер Лига, поготово во ова финансиска(пандемиска) криза.

Како прво ако УЕФА не добие пари од ТВ права и од спонзорства, тоа значи и помалце пари за домашните лиги, а индиректно, ако нема борба за место во ЛШ, значи дека веќе нема да биде интересна и лигата, и тоа ќе пропадне, сакале или нејќеле.

Како второ ова стварно е криминал што го прават, се собрале неколку милјардери и ќе си основале своја лига со свои правила, и ќе си ги делеле милјоните, а за фановите и другите клубови кој ги ебе.

Фановите можат да направат едно нешто големо и да се солидаризираат со другите клубови, поготово ако се сложат да ги бојкотираат масовно, па после да ги видам што ќе направат, и нека ги пикнат милјони во гз тогаш.
 

Трибиани

Ванда Вештерката
Член од
21 јули 2018
Мислења
3.749
Поени од реакции
8.829
Навистика ова е покварен пристап..како што напишаа многумина ќе се изгуби компететивноста со загарантирани места..битките за Топ 4 во поголемите лиги ќе исчезнат и сите останати средни и мали клубови ќе нема смисла да постојат бидејќи нема едноставно за шо да се борат...зошто би вложвал газдата на Волфс или Леверкузен ако нема кај да одат погоре од нивните лиги?....да имаше испаѓање ајде ќе се свареше некако ама вака загарантирани места?..и кои се Интер,Милан,Арсенал и Тотенхем да имаат загарантирани места?..или Јунајтед?..со шо заслужија овие клубови да се надредени? Милан ЛШ нема играно 100 години..Интер од Шатхјор испаѓаат..Тотенхем и Арсенал се најтажни и најлузерски клубој...додека Јунајтед и Челзи секоја втора година не играат во ЛШ...на мала врата сакаат да се протнат некои клубови на грбот на појаките наместо сами да се направат подобри од тоа што се.

Се изнервирав упичку матер...ќе почнам за Болоња да навивам да му ебам све по список на онај сенилниот Перез и мафијашиот Ањели...копилиња гадни..да цркнат од најлоша мутација на корона вирус.
 

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.004
Поени од реакции
6.025

Web страна. :cautious:
 

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.147
“At a football club, there’s a holy trinity – the players, the manager and the supporters. Directors don’t come into it. They are only there to sign the cheques”

-Bill Shankly



And this message has been brought to you by Gatorade!

Јао човече не ми се верува дека ќе гледаме спорт по амерички принцип... со триста реклами на секој прекин, паузи, осеќам како полека самиот станувам дебел Американец со хот дог и Пепси у рака.
 
B

Beginner

Гостин
Ако ПЛ, Ла Лига, Сериа А ги суспендираат клубовите од лигите ќе пропадне одма оваа "Супер лига". Друго дали воопшто си ги имат прашано играчите и тренерите за ваква работа. Да скоро секој играч/тренер ќе го прифатат срањево за повеќе пари ама сигурен сум ќе има некој што ќе се побуни.
 

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.419
Поени од реакции
3.642
И да сакаат нема да ги викнат Ајакс, не постојат на светска мапа.

“At a football club, there’s a holy trinity – the players, the manager and the supporters. Directors don’t come into it. They are only there to sign the cheques”

-Bill Shankly



And this message has been brought to you by Gatorade!

Јао човече не ми се верува дека ќе гледаме спорт по амерички принцип... со триста реклами на секој прекин, паузи, осеќам како полека самиот станувам дебел Американец со хот дог и Пепси у рака.
Фали и тајмоут во фудбалот и ќе биде целосна сликата, сакаш нејќеш ќе си станеш дебел европиец.

Ако ПЛ, Ла Лига, Сериа А ги суспендираат клубовите од лигите ќе пропадне одма оваа "Супер лига". Друго дали воопшто си ги имат прашано играчите и тренерите за ваква работа. Да скоро секој играч/тренер ќе го прифатат срањево за повеќе пари ама сигурен сум ќе има некој што ќе се побуни.
Тој што ќе се побуни само ќе му ја покажат вратата и решен проблем.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom