Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.987
Bas naprotiv, vo pred toa vreme penzisko i zdravstveno se plakjase posebno od plata. Taka da mozese da ispadni da zemas plata na kasa isplati, da se vodis kako vraboten vo sizot, arno ama da ne ti platile za zdravstveno ili da ne ti plakjale za penzisko pa da vo realnosta niti da mozis da se lekuvas niti staz ti tecelo. Ama od kaj da znaete vie vakvi raboti? Denes fino lepo ti dava maticen boleduvanje , firmata ti pokrila zdravstveno i vo globala toa e toa. Taka da ova ti so go zboras kako scenario vrska nema so ama bas nisto. Ne mesaj bolovanje so platen odmor ( koj patem receno sigurno ne trae pola godina i povekje) Ne mu velis ti na gazdata treba da se lekuvam, ne baras sloboden den pa toj kao ke ti odobri. Si gi pomesal nesto brzinite. I toj vraboteniot na so osnova ke ti pobara bolovanje, na osnova deka mu e strav? Toa e isto kako da ti reci mi trebat slobodni plateni denovi dodeka ne mi se pridojdi na rabota. Ne neplaten odmor tuku bas plateni slobodni denovi. Uste i praznicna dnevnica da ti pobara ako vo tie denovi koga si zel plateni slobodni denovi se pogodi praznik.
Не знам што да ти кажам. :D
Не е тоа механизам. Треба државна помош, хроночно болните едно време беа ослободени, оние кои беа на државна цицка.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.960
... мора да реагирам дека не си во право, медицинските соработници, па и работници добија „наредба“ од министерство за здравство како да се организираат и да се редуцираат, моменталниот непотребен кадар освен тој кој е директно инволвиран во одредување (епидемиолози, биохемичари и лаборанти за тестирање од Центар за Јавно Здравје) прием на пациенти и лечење кои се инфицирани со коронавирус (инфектолози, интернисти и медицинскиот среден кадар на тој одел), другите да седат дома со заменување на два дена, неделно зависно од оддел,
... сите оперативци добиле „наредба“ за стопирање на сите неитни хирушки интервенции и редуцирање на кадарот, но со забрана за користење било како одмор (неплатен/платен лански, нов одмор), но другите со хронични болести здравствени соработници и работници беа ослободени сите овие 8 месеци од работни обврски, а платени целосно, сите здравствени работници самохрани мајки, или со деца до 11 години исто 8 месеци ослободени од работни обврски, не е тоа желботека туку беше така насочено, хирурзи само дежурни за итни живот загрозувачки интервенции и ништо друго, другите дома,
... инаку и јас се сложувам со фактот да некои медицински лица кога ќе се праша каква е ситуацијата на пример во инфективна во било која болница, има примери кога испаничени ќе кажат...леле хаос, 10, 15 пациенти со корона умревме... мислам све разбирам, ама тоа е нивна професионална работа, инфективно ќе има пациенти со различни инфекции, било тоа 100 години назад не е ново, не знам што се дига таква паника, демек има пациенти...па нормално дека има пациенти...болница е тоа, инфективно е тоа... исто како војник на граница да вришти....леле како ќе ја чувам границата навечер, што ако некој пука? па тоа тие професија војник да не се плаши, да чува, да се бори и да пука, а не да диши воздух и собира цвеќиња!
НО,
ќе кажам, но.... војник да чува без оружје, без куршуми тоа не е во ред, како што не е во ред пожарникар да влезе во оган без капа и боца со кислород на себе, секира и друга опрема -скали, што само со црево ќе го „наводнува“ пожарот? што со високи згради со пожар на највисоките спратови како ќе гаси? ќе се качува со лифт, а јаглеродниот моноксид ќе го загуши,
па и полицајците зашто да трчаат да речеме по криминалецот, да го ризикува животот и сатисфакција дека успешно го фатил, кога другиот ден судиите по секаква директива ќе го ослободат, па дури и ќе го казнат полицаецот за бруталност, така да не би рекла дека све е како критикуваш, кога државата и главните луѓе се во лер сите надоле што да превземаат?!

... напротив членот „топлата“ сакаше да иде на работа, но добиваше наредба - Не! ќе седиш дома!
така да погрешно ги толкуваш работите или погрешно осудуваш, вистинските луѓе кои се криви се некои други! (y)
Taka de, vie epten sakavte da odite na rabota ama od gore ne ve pustaja. I vie vidovte ne vidovte gi poslusavte.
Da ne vi tekna da volontirate slucajno nekade vie pripadnicite na najhumanata profesija. I kazi mi stvarno, ova ne mi e jasno. Vo vreme na pandemija, spored nekoi apokalipsa da ti postoel nepotreben medicinski kadar? Koj kadar e toa. Tie na plasticna hirurgija , otsek cicki i mucki zgolemvanje? Si ucela medicina minimum 4 godini sredno. Sigurno si pozapoznaena so medicinata od nekoj sto ucel zemjodelsko. Ne bara nekoj od vas lek za virusot da najdite tuku ako nisto drugo osnovni medicinski raboti sto edna polupismena maturantka od medicina bi trebalo da gi znae. Ne nepotreben kadar, drzavata trebase site sto imaat dopir so medicina da gi angazira vklucuvajki gi i tie od veterina. Site, i krivo i kuco.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.588
Пишуваше еднаш во една статија кога ќе бил крајот на пандемијата, и за тоа дека вистинскиот одговор веројатно е никад а психолошкиот дека ќе дојде два пати. Еднаш кога обичната раја ќе одлучи дека дошол, социјален крај, т.е кога ќе ни скурчи и нема веќе да ни биде толку страв како на почетокот, односно кога ќе се навикнеме на ситуацијата, ќе си бараме куп Х причини да ја изрелативизираме опасноста, промениме перцепцијата, нешто што уствари и веќе се гледа на форумов и генерално во општествениот наратив. Вториот крај е кога овие профитерите, медицинските корпорации, политиката, и општо светскиот корпоративен бизнис и банки ќе се наполнат со пари, ќе не задолжат до коска и ќе ни пуштат вакцина, ќе ги славиме истите како наши спасители кои што не вратиле назад во нашата нова умртвена пост ковид дистописка мизерија... тој крај го викаат медицински крај на вирусот.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.784
Поени од реакции
15.396
Јајца ме болат од температура :LOL: ....среќа осет за мирис ми функционира и не кашлам :D
Го замислував моментов на прва температура и како ќе влијае на психа целата оваа глобална психоза и параноја....има некое влијание, ама не баш. Утре имам едно чудо работа, како се погоди од 365 дена баш утре хахах ама нема везе, ќе се препотам малку ќе се пресоблечам неколку пати и не очекувам нешто страшно. :)
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.960
Не знам што да ти кажам. :D
Не е тоа механизам. Треба државна помош, хроночно болните едно време беа ослободени, оние кои беа на државна цицка.
Oti ne znaes. Ete zamisli si deka si gazda. Bi si dozvolil nekoj da ne ti idi na rabota a da go plakjas samo na osnov deka mu bilo strav ili deka mu e strav za baba mu. Ne kako rabotnik tuku kako gazda. Jas za mene kako rabotnik si kazav, uste utre da mi recat Vlade ne idi, se ke ti bidi plateno, oci nema da mi vidat do daljneg. Zatoa i pree ti rekov, na koj mu e strav neka ne odi na rabota no neka si dade otkaz. Odma ke vidis promena na raspolozenie kaj uplasenite.
Za vo drzavno rekovme, ne plakja gazdata od svoj djep pa prema toa idele ne idele, bitno plata da vrvi. Lesno e da si igrame sovesni gragjani so tugji pari. Koga plakjas od svoj djeb malce povekje boli.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.511
Поени од реакции
9.412
Taka fino. Ete za moment zamisli se ti deka si gazda na nekolku vraboteni. Krizata pocna koga, nekade mart cinam. I sega imas 10 vraboteni od koi dvajca ti vikat, gazda mene mi e strav od viruost. Mozam da umram, nezno zdravje imam, ne idam jas od utre. I ti vaka kako gazda so ke napravis. Ke im reces ok zdravjeto vase pred se, cim vi e strav ic da ne idite se dodeka vi e strav, jas plata ke vi preflram duri trae ovaa krizata kolku i da trae, nemajte gajle oti vakvi kako vas ubaj deca kaj ke najdam drug pat. Drugi dvajca koristat prilika i ti velat abe gazda jas onaka zdrav sum ama baba mi nesto sumliva mi e, da ne ja zarazam eksik u pm. Stara zena , vo godini, 100 ke gi pravi sega za nekoj mesec, ima trista bolestini. I ti ajde i vie terajte magareto, gazda nikad nie bio cicija. I sega ti ostanaja uste 6 dusi koi ke ja rabotat rabotata za site i ti vaka od so si human i niv im velis, uzivajte be, ima firmata pari ako saka pandemijata i 10 godini neka trae, jas ke ve pokrijam so plata so pridonesi so se. Vie ama bas ic da ne se sekirate. i taka stignavme do nomevri, kaj tebe nikoj ne raboti, firmata nema prihodi posto neli nikoj ne raboti. Ti deset dusi gi finansiras kako da ti se ortaci, baska davacki prema drzavata i tamu soznam jas tekovni nesto trososci zaebancii. Zemas kredit za da niv im plakjas plati i pridonesi a od kraj na krizata ni k nema. E do koga be pile i toa pod uslov da si napravil kako scenarioto pogore sto raka na srce ke bidis prviot vo drzavata a najverojatno i vo svetot. Sekako osven drzavno posto tamu drug plakja imalo nemalo.
Автоматски споено мислење:


Da ti recat utre duso ili ke se nacrtas na rabota tamu vo satorot bas kaj koronosanite ili ic da ne idis, ke ti go pratime otkazot po posta ke vidis kako naednas koga ke razmislis ke zaklucis deka ova virusot i ne bil bas tolku opasen. Posebno ako imas nekolku krediti nacukano stasani za otplata.
Jas sum odamna kaj zabolenite I bez da mi rekle DUSO.
Virusov e opasen, partal pravi vo krvta I na belite drobovi....a ti nemora da mi veruvas.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.716
Поени од реакции
17.379
Sto mislis pod poluzivot?
Овој од годинава, живот у постојан страв, како што живее грото од популацијата во државава. Можда и сегде во светот, ама кај нас ми се чини е најизразено.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.987
Oti ne znaes. Ete zamisli si deka si gazda. Bi si dozvolil nekoj da ne ti idi na rabota a da go plakjas samo na osnov deka mu bilo strav ili deka mu e strav za baba mu. Ne kako rabotnik tuku kako gazda. Jas za mene kako rabotnik si kazav, uste utre da mi recat Vlade ne idi, se ke ti bidi plateno, oci nema da mi vidat do daljneg. Zatoa i pree ti rekov, na koj mu e strav neka ne odi na rabota no neka si dade otkaz. Odma ke vidis promena na raspolozenie kaj uplasenite.
Za vo drzavno rekovme, ne plakja gazdata od svoj djep pa prema toa idele ne idele, bitno plata da vrvi. Lesno e da si igrame sovesni gragjani so tugji pari. Koga plakjas od svoj djeb malce povekje boli.
There you go again.

Прв сум тука за заштита на приватниот сектор, притоа и со тебе ги водевме овие разговори, попатно. Ама и работникот мора да има одредени права. Не можеш крвнички да му ги одземеш на тој начин. Да, треба помош на приватниот сектор, но приватниот сектор не смее да губи работни места само затоа што ти сметаш дека ако има здравствен проблем треба да си оди. Што ако тој човек внел огромен капитал, направил неколку патенти или што било? Од старт ти е лош пристапот.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.960
Jas sum odamna kaj zabolenite I bez da mi rekle DUSO.
Virusov e opasen, partal pravi vo krvta I na belite drobovi....a ti nemora da mi veruvas.
Ne e muabetot dali ti veruvam ili ne i sto toj pravi. Za toa si ucela, toa si sakala da rabotis i tamu ti e mestoto. Da si ucela za daktilograf ke bev prijatno iznenaden dobrovolno da si nacrtala tamu, no vaka ocekuvam da bidis tamu i nikade na drugo mesto pa makar i bez paricna nadoknada posto neli najhumana profesija ste rabotele.E pa dojde vreme taa humanost malce i na delo da ja pokazite. Ili daj si otkaz ako smetas deka ne si za tamu i ne drzi mesto ko ne se custvuvas kadarana i sposobna za tamu. Jbg pandemija e, vo teski vreminja , teski odluki se nosat.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
Taka de, vie epten sakavte da odite na rabota ama od gore ne ve pustaja. I vie vidovte ne vidovte gi poslusavte.
Da ne vi tekna da volontirate slucajno nekade vie pripadnicite na najhumanata profesija. I kazi mi stvarno, ova ne mi e jasno. Vo vreme na pandemija, spored nekoi apokalipsa da ti postoel nepotreben medicinski kadar? Koj kadar e toa. Tie na plasticna hirurgija , otsek cicki i mucki zgolemvanje? Si ucela medicina minimum 4 godini sredno. Sigurno si pozapoznaena so medicinata od nekoj sto ucel zemjodelsko. Ne bara nekoj od vas lek za virusot da najdite tuku ako nisto drugo osnovni medicinski raboti sto edna polupismena maturantka od medicina bi trebalo da gi znae. Ne nepotreben kadar, drzavata trebase site sto imaat dopir so medicina da gi angazira vklucuvajki gi i tie od veterina. Site, i krivo i kuco.
... види, мкд владе, те следев од порано, дури ти се воодушевував на твоите постови кои беа посебни, јас дури еднаш ти напишав дека не те препознавам, голема промена во твојот ник со голем чемер и злоба во тебе, животот е тежок, секој може да има лошо искуство, лоша судбина или лоша среќа, дури мислам дека некој друг седи позади тастатурата, како и да е, ако те смирува ваквото пишување, иако апсолутно не личи на стариот мкд владе, јас ти опростувам за твојот издувен вентил овде на форумов и можеш да пишуваш што сакаш, иди колку ниско можеш да идеш, само да бидеш среќен! :smirce:
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.960
There you go again.

Прв сум тука за заштита на приватниот сектор, притоа и со тебе ги водевме овие разговори, попатно. Ама и работникот мора да има одредени права. Не можеш крвнички да му ги одземеш на тој начин. Да, треба помош на приватниот сектор, но приватниот сектор не смее да губи работни места само затоа што ти сметаш дека ако има здравствен проблем треба да си оди. Што ако тој човек внел огромен капитал, направил неколку патенти или што било? Од старт ти е лош пристапот.
Plakjaj go be i neka ne idi na rabota ako tolku ti ima zasluzeno. Ne e zabraneto toa :toe:
I zdravstven problem i strav ne e te edno te isto. Ako ima zdravstven problem, neka si izvadi boleduvanje, ti ke go plakjas 7 dena ili kolku bese, posle ke go plakja drzavata. I mene mi e strav deka utre mozi ( odberi po svoj izbor sto mozi da mi go zagrozi zivotot), kaj da se prijavam da me oslobodat od rabotni obvrski a da mi vrvi plata?
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.987
Plakjaj go be i neka ne idi na rabota ako tolku ti ima zasluzeno. Ne e zabraneto toa :toe:
I zdravstven problem i strav ne e te edno te isto. Ako ima zdravstven problem, neka si izvadi boleduvanje, ti ke go plakjas 7 dena ili kolku bese, posle ke go plakja drzavata. I mene mi e strav deka utre mozi ( odberi po svoj izbor sto mozi da mi go zagrozi zivotot), kaj da se prijavam da me oslobodat od rabotni obvrski a da mi vrvi plata?
За стравот се согласуваме. (y)
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.960
... види, мкд владе, те следев од порано, дури ти се воодушевував на твоите постови кои беа посебни, јас дури еднаш ти напишав дека не те препознавам, голема промена во твојот ник со голем чемер и злоба во тебе, животот е тежок, секој може да има лошо искуство, лоша судбина или лоша среќа, дури мислам дека некој друг седи позади тастатурата, како и да е, ако те смирува ваквото пишување, иако апсолутно не личи на стариот мкд владе, јас ти опростувам за твојот издувен вентил овде на форумов и можеш да пишуваш што сакаш, иди колку ниско можеш да идеш, само да бидеш среќен! :smirce:
Moite postovi nemaat nikakva dopirna tocka so zloba. Pandemija e, opasno e, zdravstven problem e i logicno e zdravstvenite rabotnici da se onie koi treba da bidat na prvata borbena linija i toa bez nikoj da gi vikni. Pokraj niv i site sto imaat dopir so medicina. Tolku e prosto. Koj ocekuvas da vi ja raboti vasata rabota koja patem receno sami ja odbravte kako kariera vo zivotot. Aj komunalec da gi viknime i niskogradba da vi rabotat po bolnici posto vas strav vi bilo.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom