Монтажни куќи

Член од
30 јануари 2014
Мислења
516
Поени од реакции
261
Немам искуство со модуларни монтажни, а кај нас ретко кој и има такво искуство (модуларни монтажни куќи или монтажни куќи со конструкција од челични профили

Модуларни куќи се најѕастапени во америка ретко во Европа, така да не знам дали стварно бараш модуларни куќи или нешто друго?
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.330
Поени од реакции
4.895
Зошто би сакал монтажна куќа во Македонија побогу?
Заради ликот или ценовно нешто ти се примамливи?
Монтажни куќи од дрво и пресована пилевина кои се монтираат за 3-4 недели се карактеристични за Америка, Австралија и нигде другде.... САД имаат огромни ресурси на дрва и тоа дрвени куќи им евтини за разлика од цврста градва плус се културен аспект со кој се научени да живеат, плус Америка е огромна земја, константно се гради и луѓето живеат онај номадски стил на живот, каде не инвестираат многу, не се врзуваат за едно место и во својот живот менуваат 4-5 живеалишта. Им се укажува шанса, продаваат куќа и одат во друга држава.. но проблемо.

Како тоа би го отсликал во Македонија? Таа монтажна куќа што ќе ја направиш планираш да ја оставиш во наследство на децата или да дочекаш длабока старост во таа куќа? Малу морген....
Ако ти е за 10-20год живеење за после да го продадеш земјиштето и некој да и удри багерот да ја срамни со земја... тогаш go for it!!!
Во спротивно цигла и малтер е идеално решение.
 

blejdsk

Collective Consciousness
Член од
22 септември 2009
Мислења
43
Поени од реакции
69
Eve ja mojata kuka taze,, montazna SIP panel, 17ka panel so 15 santima stirpor plu Grafiten od nadvor 5 ka koj ima vrednost na 7 -8 cm bel stirpor , zid ima 27 cm koj 25 se izolacija , seuuste ne e gotova se raboti vnatre, izolacijata uste sega vetuva dosta letovo bese 9-10 stepena razlika od temp nadvor i toa site prozori na kipanje ostaveni- inace na krov ima 10 cm kamena volna eco od knauf i najverojatno uste 5 cm ke stavam megu profilite od gipsot - Arhitetot , staticar i osalo sum jas licno
osnovata e betonska punetica 60 cm nad zemja i 30 cm u zemja-
prozori Rehau 3 stakla
mackuk2.jpg ' mackuk.jpg mackuk3.jpg
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.959
Поени од реакции
1.234
Одлично. Колку кошта квадратот на изработка ?
 
Член од
4 јуни 2014
Мислења
123
Поени од реакции
40
Здраво. Некој што живее во монтажна куќа да сподели искуство? Исто, препорака за фирма и совети околу избор на фирма, материјали и слично.

Благодарам!
 
Член од
30 јануари 2014
Мислења
516
Поени од реакции
261
Ovaa žena lično ja poznavam, živee dolgo vreme vo montažna kuka i svoeto isksutvo go spodeli na svojot blog

 
Член од
20 септември 2010
Мислења
40
Поени од реакции
3
Имам план летово да правам монтажна куќа, викендица. Се решив за сува градба од дрво и сакам сам да ја правам.

Се уште истражувам и мислам дека можам сам да ја направам, но се разбира не знам некои работи кои може ќе ме предомислат да морам со мајстори да ја правам. Ако успеам се надевам ќе има доволно информации на темава за и останатите што сакаат тоа да го направат да имаат полесен пристап до прашањата што ги мачат.

Ова е планот за куќата:
Проект

Моментално први прашања што ме мачат се:

  1. Кое дрво е најповолно за изградба? Сум слушал од повеќе луѓе за Австриска граѓа, но никој не ми кажал кој тип на дрво е тоа. Гледам кај нас и Смрека продаваат како дрво за градба.
  2. Дали некој знае која е моменталната цена за м2 за фундамент и има препорака за фирми кои го изведуваат тоа.


Секој совет и надвор од првичниве прашања е добредојден.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom