Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.450
Поени од реакции
1.784
Се спремаме за Бајрам, кој шиша мерки и повици за почитување на исти.
Ја би и кафане да отвора ваке на своја глава, од нив барем корист има.
Е ама за Велигден да се потсетиме некој како велеа
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.170
Поени од реакции
15.981
Е ама за Велигден да се потсетиме некој како велеа
Каурите у црква може вирусот да го активираат у џамија нема вирус.
 
Член од
27 јуни 2014
Мислења
51
Поени од реакции
67
Еве сега само што прочитав од утре се планира скрининг на вработените од градинките а со тоа и сигурно рестарт најрано од понеделник. Ги читав и од прилика претставените протоколи и морам да кажам дека се небулозни и налудничави и дека служат само за „еве напраивме протокол за да отвориме градинки“... Да се играле игри со дистанца, да јаделе да спиеле 2 метра измеѓу секое дете епа добро како е можно 30+ деца во една просторија од 50 квадрати да држат дистанца 2+ метра не земајќи во предвид фактот дека тие се деца (многу мали деца 3 4 5 годишна возраст) иди објасни им дека има некој вирус и треба постојано 2 метра од другарчињата да бидат. Кога сме кај скринингот, кадарот ќе биде тестиран за ковид-19 а од друга страна имаме 30 + деца во една занимална кои доаѓаат од 30 различни семејства и нормално нема да се тестираат, btw колку е релевантно тестирањето во случајов со персоналот? Воопшто не е , само денот кога ќе тргнат на работа, а дали следниот ден некој ќе го закачи вирусот па и на друго место надвор од градинката тоа не влага во протоколот.

Bottom line се потклекнува на притисоците се со цел да се убрза процесот на парламентарни избори и да не се изгуби столица.
 
Член од
13 август 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
2.036
Virusite I parazitite ne se del od normalna flora. Zatoa pozitiven PCR znaci zarazen so toj virus (asimptomatski ili simptomatski, seedno).
Ako covek umre kako posledica na streptokokna pneumonia ili komplikacii predizvikani od istata, se definira deka umrel od streptokokna pneumonia ili sepsa. Bezrazlika dali imal rak, bubrezna insuficienca, ciroza i.t.n.
Bidejki samata bakterija, virus whatever bil direkten predizvikuvac za vlosuvanjeto na veke oslabenata funkcija na nekoj organ ili organi I so toa bil direkten predizvikuvac na samata smrt. Da ne bi bil zarazen, bi bil seuste ziv.
The human oral cavity is home to a rich microbial flora, including bacteria, fungi, and viruses. Oral tissues are constantly exposed to these microbes, which form a complex ecological community that influences oral and systemic health.
The oral cavity is home to a rich flora of bacteria; some 700 different species have so far been described . Viruses are by nature more difficult to detect, at least with traditional methods such as in vitro cultivation. However, the advent of the tools of molecular biology, particularly various PCR-based methods, has changed the situation. We can now readily detect not only bacteria that have not yet been cultivated, but also human viruses, which are indeed common in samples from the oral cavity.
Recent investigations have shown that certain viruses are highly prevalent in the human body. Circoviruses, for example, are present in more than 90% of adults and may never cause any disease ; polyomaviruses are present, at least in some points in life, in a majority of the population, but are only rarely associated with any symptoms . Moreover, even viruses that are known to be capable of serious complications can be highly prevalent in people without any overt symptoms; examples include the herpesvirus family and enteroviruses.

Велиш Ako covek umre kako posledica na streptokokna pneumonia значи сме на исто, треба да има пневмонија, болест предизвикана од бактерија стрептокок, за да се заведе дека е починат од таа болест. Истата бактерија моше да се култивира во било кое време бидејќи ја има во респираторниот тракт, но како последица за смрт може да биде наведена само ако предизвика пневмонија. Разликата мегу здрав и хроничен болен ќе биде само во текот на клиничката слика и компликациите.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
koga moderatorot bi zabranil na ovaa tema repliki i citiranje ke imavme do sega edvaj 100str.
daj pisi sto znaes ,sto e podobro, kako da izlezeme od ova a ne samo kontra argumenti od toj nad tebe.
---denes kapak na se se otvori BUVLJAK pazar, guzva kako pred vrata na stadion a maska nikoj ne nosi,a raja od Gevgelija do Triglava.
Posle dve nedeli gi ocekuvame rezultatite.
 
Член од
27 јуни 2014
Мислења
51
Поени од реакции
67
koga moderatorot bi zabranil na ovaa tema repliki i citiranje ke imavme do sega edvaj 100str.
daj pisi sto znaes ,sto e podobro, kako da izlezeme od ova a ne samo kontra argumenti od toj nad tebe.
---denes kapak na se se otvori BUVLJAK pazar, guzva kako pred vrata na stadion a maska nikoj ne nosi,a raja od Gevgelija do Triglava.
Posle dve nedeli gi ocekuvame rezultatite.
Па затоа е и ова форум за дискусија, инаку тоа со гужвите и маските е веќе 2 3 недели уназад така да не ме чуди луд народ
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.274
Поени од реакции
78.922
Од каде оваа информација?
Кајгана.ком експерт немора да прашуваш тој се знае.Незнам како досега не го вработија во комисијата за заразни болести.
Само миљон пати ја кажаа разни научници.
Додуше имаше и такви кои збореа спротивно.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.181
Поени од реакции
17.991
Искрено,ме боли стапот за кафаните.Јас работам во слична фабрика.Ти сигурно работиш од дома затоа и не можиш да ме сватиш.Инече чисто за информација уште чекаме државава да го исплати фамозниот минималец,пошто на господата од државна администрација им биле малку тие 14500 а нас ни биле таман!:cautious:Во исто време илјадници љуѓе ги изгубија работните места,нив пак нема ни да покушаш да ги сватиш.Така да џабе ќе го тупиме до сабајле!
Станува контрадикторно ова, тие што одат на работа се жалаат оти одат во вакви услови, тие што не одат пак страв му е за пари што ќе прават.

Пробувам да ги разберам сите, во крајна линија пред една недела го објавив видеото со Министерот за здравство на Германија, тој рече дека мора да почни да се работи затоа што за добро здравство треба и добра економија.

Инаку да од дома работам, и претходно од дома работев, фреленсер сум, така да мене исто ми дојде ова со карантинов.

Јас коментирав само за твојот сарказам за полицискиот час, затоа што пред него, вечерни журки по бензиски и на водно си правеа.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.074
Поени од реакции
3.225
Сте запнале со таа Шведска, колку имало на милион, колку имало на 100000, се изнамачив ама еве ви пак за вкупниот број на умрени по години во Шведска.

Што гледате од сликата, освен тоа што ќе пресметате дека ќе има 110 илијади умрени ако продолжи вака, инаку до март официјални бројки се 24424, еве ви како било последните неколку години.




Еве ви линк да си прочитате ако не ми верувате.
https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/pong/tables-and-graphs/monthly-statistics--the-whole-country/preliminary-population-statistics-by-month-2020/

Ајде малку да ги анализираме бројките, како што и самите гледате има разлики од година до година, од месец до месец, годишно бројот во последните 10-тина години на умрени варира во граница од 3500,
еве за март како последен месец со официјални податоци има варијација од 1650 во последните неколку години.

Оваа година во март има 8510 умрени од кој 300 и нешто се од короната (барем регистрирани), што не е повеќе од март 2018 кога имало 9437 без да ја има страшната корона.

За април податоци немаме, има некој неофицијални бројки од 38409 што е 14 илјади за април и до 8 мај, да за некој 4 илјади повеќе од што би имало нормално (а имаме број од 3250 умрени вкупно со март), бројката не е ОФИЦИЈАЛНА и затоа не можам да ја коментирам, кога ќе излезат официјалните за април ќе видеме точно колку имало повеќе.

Значи излезе дека страшната корона ја однела Шведска во ТОП 1 земја по највеќе умрени, значи немат карантин, а до март се со нормални бројќи, разликата е што ние ќе се трескаме од земја по секое олабавување на мерките и зголемување на бројот (кој е нормално да се случува), а они ќе си уживаат во слободата а резултатот на крајот ќе биде приближно ист, некој процент + на годишно ниво е ништо.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.274
Поени од реакции
78.922
базени ваљда може да отворат, пошто нели хлор нешто го убија вирусов
Автоматски споено мислење:

Швеѓаните и порано биле многу по еугениката, не е чудо и сеа вака шо напраија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom