Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.419
Поени од реакции
7.757
Темава е права терапија.

Мислам кул е што се празниме и се тоа, нормално е, и ние сме македонци. Се ни смета.
Ама факт е дека живееме у едно извитоперено срање од секојдневие каде и да сме, во било која точка од планетата ни земја. Ретко наоѓаш среќа меѓу луѓето а да не е вештачки серотонински индуцирана.
Се околу нас работи на тој принцип, краткотраен серотонински boost и не влече у потрага по уште повеќе и ради таа често "невидлива и необјаснива" зависност, луѓето пропаѓаат и пробиваат нови дна.
Можеби мене веќе ми стана скоро неподносливо да комуницирам со рандом луѓе (не со луѓе кои ги знам). Си викам, fuck it, неможе да се искочи на крај едноставно. Секој си има свое катче на интерес, дали игра на телефон или некаква си необјаснива опсесија или хоби и суптилно му суди на оној што не е сличен со него. Ептен ми е токсичен тој феномен.

Веќе не знам колку проклето тешко станува, ПРЕД СЕ И НАД СЕ, да се биде скромен. Од линкед ин до инстаграм, па до таканаречено ego-boost кафе пиење, кафеана, свадба или што год да е. Што им стана на луѓево најискрено не знам. А не сме раснати ко западњациве со оние разгалувања во стил на "participation trophies", барем не ние постарите. Новиве генерации со микро матури и срања идат кон таа насока. И тоа уште повеќе ќе се одразува.
бообобобобобо, демек овој отишол на страна се снашол, купил нова кола, купил телефон па демек камерата е state of the art. Од такви муабети ми е преку кур искрено.
Не бе братче, само привидно си посреќен ако го споделиш тоа со мене и со уште 5 луѓе со кои што седиш на масата. Утре кога ќе станеш, пак нема да се поднесуваш, пошто самиот неможеш да се избусташ пред себе си. Тој си едноставно.
А ако почнеш да ги лажеш луѓето околу себе за целите на своето его, ондак си само се повеќе и повеќе навлезен во синџирот на лагите. Утре уште повеќе ќе лажеш, верувај.

Луѓево, исто така, имаат проблеми со егото, мислам сите имаме нели, ама се повеќе се приметува его ко планина после 3 реда муабет.

Субјективно, луѓево (особено од муабетите тука на темава) се сметаат себе си за "нормални". Веројатно и се. Ама не треба да си дозволуваме нормалноста да ни биде нарушена од луѓе кои се драстично различни и (по)неупатени (дали се тоа мајки анти ваксерки, спам партиски активисти, таксисти - лупам, па се до истакнати јавни личности од било која сфера). Едноставно дистанцирајте се од тој мајндсет. Што знам, може тоа ќе доведе до изолација, ама се отвара простор да се фокусираме повеќе на себе, ако ништо друго нема да западнеме во секојдневен мини стрес или cringe.
Може звучам како коста петров (а уопште не сакам) али стварно не треба да си дозволиме сами на себе да не дистрахираат луѓе кои се хардкор екстремно гласни а скроз неупатени (а ги има многу) и претерано се експонираат на каков и да е начин. Едноставно кажано - нескромни фурачи. Let it go, едноставно. А проклето е тешко да се дистанцираш, посебно во ваква екстровертна средина ко што е Македонија каде што секој ќе инсистира лажно и безвредно да си го јача егото на милијарда начини.

За да судиш некому, првин треба да го запознаеш. Во нашево општество, нештата се обратни, па така и ова. Секој кон секого ќе бара нешто во што е подобар и вечно ќе се компарира со некој друг и така ќе падне во еден сјебан мисловен круг (wow, каква рима хехе). Тоа е есенцијално погрешно. "Ќути, има и полошо" или она "Ќути, бар си пријавен". Значи чим искача муабет "бар си пријавен" меме на интернет, значи дека претерано многу се чепка по приватноста на луѓето и се компарираме еден со друг без да се запознаеме кои сме и што сме (колку и ова да звучи бизарно). *** дисклејмер - мемето е сосема cool и на ироничен начин ја одразува нашата економска реалност.
 
Последно уредено:
Член од
15 април 2019
Мислења
1.076
Поени од реакции
1.516
draga kajgana na mene definitivno mi fali nekoja zicka vo glavata :confused:
 
Член од
27 јануари 2018
Мислења
375
Поени од реакции
1.231
Д. К

Понекогаш мислам дека некои ги раѓаат децата само за да ги постираат на социјални мрежи за ебан лајк.
Во ред е една или две слики, ама не мора да напињаш нон стоп.
Нема подосадно од тазе мајка.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
Opa,opa,neka,neka, ne se vrakam more jas vo Mariovo imam i ovde vo GRADOV, mariovski pogled od terasa,dodekaa si pijam kafence,a motikata neka si ostane tamu vo stala,sto ke mi e ovde vo GRADOV.

---- slikano utrovo kakva e sostojbata na dvorovite na NOVOSKOPJANITE vo naselba Novo Lisice.

 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.496
Поени од реакции
9.406
Јадам јагоди и си уживам и фрлам поглед на форумот, ѕиркам и она, титлованата најава на вести....и...И..ма у три лепе, јебем ти се живо и диво...читам :
Огромно загадување на почвата во Скопје:mad::ROFLMAO:
 
Член од
28 септември 2016
Мислења
35
Поени од реакции
17
Д. К.

Мило ке ми биде за новите генерации на ученици, иако ке ги има малку. Таа апстрактна и се повеке тешко замислива идеална слика за образовниот систем, редот и дисциплината на некоја си поранешна земја која патем се задуши во крв до колена, нема овие млади деца да мораат секој училишен ден да ја слушаат. Дете не заслужува да се развива во сенка на пропаднат проект, за жал ние ја немавме таа среќа.
 

Johnny B

Психопат
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.094
Поени од реакции
9.679
Како што рече еден паметен човек - Кога ќе тргни надолу, нема управање :cautious: :ROFLMAO:
Инаку за брзо ќе се разделиме. Доста беше и од форумов, а и од социјалните мрежи. Па и од луѓето, како и од самава држава. Колку подалеку од сите овие работи, толку подобро :)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
Кајг,
шо убо им е на нашиве сообраќајни полицајци на работно место,
казнуваат КОГА сакаат, КОГО сакаат и КОЛКУ сакаат ...мува не ги лази!



барем вака да се инвентивни, ем те казнуваат а ние насмеани! :LOL:
 
Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
659
Draga Kajgi,
Koga ke oslabam, slusam muabet shvaler sum si fatila zatoa sum oslabela.Koga ke se zdebelam , demek mm ne me ebe. E do koga vaka samo u tugj krevet ke se gleda. I mi ide na um na dotichnata da ja prasam da ne sum I skrishna fantazija.
Neznam zosto glupost me vadi od kolosek. Ne Severna, ne Fyrom, kako sakas se dodeka nekoj ne ide u zatvor za mobing nisto od biznis.
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.302
Поени од реакции
7.434
Македонија 21 век: Дали си професор, наставник во средно па дури и во основнo... Aбе целта на дебилите им е да го претстват нивниот предмет како најтежок во свет, демек ова јас што го предавам е научна фантастика за вас дебилите. Дали така лечат комплекси, дали дома кога идат полесно спијат.

Колку само деца замразиле предмети ради тие дебили од луѓе, колку само деца изгубиле секаква желба за школо само поради тие фрустрации. Абе едно Сметководство во средно да ти го претставуваат како нуклеарна физика а денес секој мајмун со 50 IQ може да го работи не ми е јасно.

А гледаш на Запад тоа професорите прават експерименти изиграваат мајмуни за да им направат на децата да го засакаат предметот.
Кај нас на ебено ЕЛЕКТРО те учат да програмираш изумрен јазик во тетратка :pos:. Абе некој полумртов фосил со 3 влакна на глава ти предава програмирање а јадниот не знае да уклучи компјутер.

Јас искрено се надевам дека за 3 генерации од сега државава нема да биде ваков јад и беда. Нема Античка Историја да биде омилениот предмет. Децата денес од 16 години почнаа да прават милиони на интернет, ајде во мое време на 16 години можело максимум 3000 денари месечно да се заработат. Имам верба во младината, не за две генерации ама можеби за 3 нема да бидеме затуцани.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom