Chernobyl

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Една од подобрите, ако не и најдобра серија што сум ја гледал.
Не сум нуклеарен физичар и не се оптеретував многу со научните сцени во серијава, зошто колку и да гуглам за нуклеарната физика и Чернобил, никогаш нема да го сфатам тоа. Да ќе прочитам 3-4 факти околу тоа како функционира еден реактор и цело време тоа можам да го верглам, ама џабе е, зошто тој факт што ќе го верглам нема да го разберам, нема да разберам како тој факт влијае на една или на друга работа, зошто е тоа баш таков факт итн, итн. Затоа ми се многу интересни физичариве тука на форумов :) @Ryan Giggs се надевам нема пак да се караме :pipi::pipi:

Ама начинот на кој е портретиран општествено политичкиот систем во Советскиот Сојуз :cuc:
Систем базиран на „безгрешност“, страв, бирократија, лажни авторитети, сила... тоа е маестралното во серијава според мене. Белорусинот што е in charge now е супер пример за ова.

Верувам дека некои работи што се прикажани во серијава не биле ни малку така лесни. Легасов доби „одобрување“ од Горбачов да продолжи да збори дека не е експлозија на некој резервоар туку на јадрото, што нормално беше спротивно на се тоа што сите други до тогаш збореа. Ова некој да се осуди да го направи, мислам дека не било ни најмалку лесно како што е прикажано во серијава дека Легасов се изнервира и вика „шо ги ебам ќе им кажам ја“, баш поради тоа што целиот систем функционирал на некаква си војничка дисциплина.
Па и крајов на серијата одлично го портретира функционирањето на целиот систем.

Едноставно, одлична серија. :cuc::cuc::cuc:
 

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.537
Поени од реакции
14.670
како што спомнав во предходните постови, како идеше епизода по епизода, и ме фасцинира сите тие дијалози, изјави, ситуации каде што беа спомнати во документарните филмови завршија во серијата.
Серизно сфатена тематиката и доловено до самиот крај.
Перфекција од серија, апсолутно се беше на место, фаци ко Дијатлов, Фомин, Легасов, Чербина.
Најдоброто нешто беше извадено и ставено во епизодиве.
секоја чест. ХБО заслужуваат уште многу претплатници заради ова.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.588
Серијата е маестрална. Пораките кои што ги носи за човековите слабости се безвременски, важат и денес. Барем нам овие работи и денес ни се блиски, за несносувањето на одговорност, префрлањето на вина, заташкување на судски процеси...живееме во сличен систем на затскривање на вистината, нејзино искривено прикажување. Нашата историја е низа на погрешни одлуки носени од луѓе на погрешни позиции, со погрешни компетенции каде што личниот интерес воден од себични побуди преовладува, а вистината е маргинализирана, е прогласена за државен непријател број еден на сите влади, сите бирократи и системи на владеење. Првата жртва кога ќе се случи некаква катастрофа, војна...секогаш е вистината.
Некој можеби ќе ја протолкува серијава како западна пропаганда...меѓутоа пораките во нејзе важат за било кој систем, ги засега и западните системи кои што преку употребата на т.н "мека моќ" шират "вредности" низ светот. Воедно зборува и за тоа колкава разлика може да направат неколку поединци, ако се охрабрат да прозборат. Тука добро е доловен моментот "злото и лагите победуваат само ако паметните луѓе одлучат да молчат" - а како колатерална штета секогаш страдаат невините.
Џабе ќе филозофирам, се' на исклучително емотивен начин е доловено во серијата. Серијата носи јасна порака и наивен е секој кој што мисли дека живее во совршен свет. Секој систем е изграден врз куп лаги. СССР ги криеше своите лаги преку страв и опресија низ затворен ригиден систем, контролиран преку строг и масивен државен апарат. Денес одиме чекор понапред, ние уживаме да не лажат, преку наводната слобода и проток на информации нас ни се продава илузијата за сигурност и безбедност, еднакво опасна како предходната.
Серијата носи еден куп длабоки пораки, барем мене тој сегмент ми беше најдобро доловен, а има за секого по нешто, од глума, кадри, па до оние кои што чисто ги интересираат вакви работи, трагаат по информации и не навлегуваат премногу во длабински толкувања.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.648
Поени од реакции
1.538
Одлична серија, не би зборел за рејтинзи и слично, но до перфекција е донесена сета таа атмосфера со страшно добра кинематографија. Инаку еве како ја перципираат серијата во Русија
https://vm.ru/news/654460.html
 
Член од
5 април 2012
Мислења
8.120
Поени од реакции
8.909
Забележавте како се вика последната епизода, малку потешко се приметува на латиница.

"Вечнаја Памјат" е ремек дело!

“When the truth offends, we lie and lie until we can no longer remember it is even there. But it is still there... Every lie we tell incurs a debt to the truth. Soon or later, that debt is paid.”
 
Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.242
Поени од реакции
27.584
Odlicna serija, posebno mi se dopadna kolku bese pogodena komunistickata estetika, megutoa twittot sho go vidov definitivno mi odzema od uzivanjeto vo serijava.
Znaejki po ova deka kreatorot na serijata saka samo da privlece vnimanie kon sebesi, toj ottrgna vnimanie od tematikata na serijata, ili pak mozebi vo posleden moment odlucil za 'popularnost' i 'respekt', izgubiv pocit i vnesenost vo samata serija.
Znaci mnogu se dosadni amerikancive so nivnata politika, edvaj cekam da zavrsi pretsedatelstvoto na Trump i da prestanat da prepagaat.
upload_2019-6-4_17-54-36.png
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Легасов знаеше дека крајот на неговиот живот е блиску исто како на Счербина, предупреди за тоа и во почетните епизоди, му кажа дека ние двајца сме веќе мртви. Затоа и го дадоа моментот кога косата му отпаѓаше, тоа се први знаци на карцином и сигурна смрт, свесно се самоуби за неговата смрт добие на значење.

Го спасуваш човештвото, не бараш пари за да ќутиш, се што бараш е само да се ревидираат преостанатите нуклеарни електрани и за возврат добиваш алиенација и константно следење од КГБ. Како што кажа @курајбер дури е и језиво како тоа потсеќа на една денешна држава :icon_lol:

Најсмешно ми е што Русиве до ден денес се вакви. Кој соработувал со нив - знае. Ги предупредуваш, темелно им кажуваш вака ќе биде, онака ќе биде, нив ништо не ги тангира, знаат само да се оградат кога ќе настане бељата.
 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.832
Поени од реакции
7.554
Одлична серија, не би зборел за рејтинзи и слично, но до перфекција е донесена сета таа атмосфера со страшно добра кинематографија. Инаку еве како ја перципираат серијата во Русија
https://vm.ru/news/654460.html
Ги прочитав првите пасуси со гугл транслејт, стасав до ова

The main thing that surprises me is that Chernobyl is now in first place in all ratings. Here we have eight seasons of "Game of Thrones", almost the best series on the planet, and this one with five episodes jumped around. It is simply impossible to believe that this happened by itself. Obviously, serious efforts have been made and a lot of money has been invested, ”said Dmitry Puchkov, a well-known blogger and movie translator.

ми заличи како просечен кладионичар што за секој натпревари вика дека е наместен

престанав да читам


Абе прејака е серијава, нормално е тој што е засегнат да мисли дека масоните се против него, но сепак не треба успехот да го препишуваат на пропаганди...
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
H

HoT _iCe

Гостин
Серија е нешто најбоље што сам гледаја у заѓно време, сви пост трауматски стресови од ГоТ ми ги излечи.
Обавезно ги слушајте подкасти, има ги на јутуб и спотифај, много интересни ствари се кажуев, још поморбидни ствари што се дешавале а не су имале време да ги убацив у серију ради разни причине.
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.137
Поени од реакции
107.439
Ух какво финале, леле леле леле. :vozbud::vozbud: :eek::eek: Очекував малку поинаков тек на настаните, мислев дека ќе дадат за градењето на саркофагот, по мене можеле и тој дел да го опфатат, затоа што во суштина изградиле огромна градба, мислам околу 50тина метри долга и не знам колку висока, само за да го покријат реакторот. И тоа пазете, ја ангажирале цела СССР армија, се зборува дека околу 500 000 војници минимум учествувале во градењето. Се работело на сличен начин како што го чистеа графитот во 4-та епизода, во смени по 90тина секунди затоа што радијацијата била преголема. И пазете каква само фасцинантна градба изградиле со таков систем на работа, страшно...

Да не се сфатиме погрешно, не дека не сум задоволен од финалево. :) Глумецов што го глумеше Легасов мора, едноставно МОРА да земе некоја награда, одамна немам видено некој на овој начин да долови одредена улога и да допре до гледачот. Абе почна да ме интересира физика жими се :pos:, како само објаснуваше за реакторот, за фусијата, за атомите што патувале како куршуми, итн итн.

Маестрално одработена серија, на најдобар можен начин е прикажан комунистичкиот систем, односно советскиот комунизам, кој за жал бил многу суров начин на владеење кој ете до каде довел. Топтунов и Акимов ако не ги испочитувале наредбите на Диатлов ќе јаделе метак 1000%, да не се чудите зошто не му се спротивставија и му ги послушаа наредбите. Немало тогаш простор за противење и право на свое мислење, ќе работиш како што ќе ти кажат без оглед на тоа дали си и колку си стручен во одредена област. Ми се допадна на крај што прикажаа преку текст и слики што се случило со многу луѓе поврзани со серијава и општо со Чернобил. Еј Советиве и ден денес официјална бројка на смртност ако добро разбрав им е 31 лице. :pos::facepalm: Милиони животи се загрозени од таа кобна радијација во Чернобил, ама добро битно било да се зачува образот на СССР, ви ебам тоа идиотите.

Мора да се спомене и костимографијата, фантастично прикажани сите ликови, пожарникарите, научниците, политичарите, ПЕРФЕКТНО.

Иначе ако сакате да гледате за Русиве глејте го филмон за рускиот скандал со допинг што искочи пред некоја година, Icarus. И таму се прикажува колку се отидени им ебам тоа болните. :D

Само да спомнам дека од доаѓањето на Путин на власт Русија вложила капитал во околу 200 000 научници од сите сфери, па сеа вие видете зошто се толку напреднати и зошто можеби ја надминуваат Америка моментално, нарочито на воен план.

Некако тапа ми е што заврши серијава и што трае само 5 епизоди, реално вакви серии би гледал и 200 сезони ако имаат. Дајте нешто слично ако имате, според вистински настан што е снимено, нормално не мора да е со нуклеарен реактор :D
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.699
Поени од реакции
27.626
Топтунов и Акимов ако не ги испочитувале наредбите на Диатлов ќе јаделе метак 1000%, да не се чудите зошто не му се спротивставија и му ги послушаа наредбите. Немало тогаш простор за противење и право на свое мислење, ќе работиш како што ќе ти кажат без оглед на тоа дали си и колку си стручен во одредена област.
Трагичното е што мислам дека на сличен начин се одвивал разговорот помеѓу газдата на Дурмо Турс и техничарот за кобниот автобус :(
„Немало тогаш простор за противење“ важи сеуште за жал...
Ejj секоја чест, алал да му е.

The best way to learn screenwriting is to read a bunch of scripts, so these are intended for educational purposes only.
Obviously, don’t try to sell/stage/pilfer any of the material you find here, or the studios involved will send scary lawyer types after you.
It’s not pleasant for anyone.

хахахаха

Човек што очигледно се грижи за вистината и сака да го едуцира светот за она во кое се смета најдобар, бесплатно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom