Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
NOVCANIKOT SO KULTURA.............Ovaa slucka od denes sakam i moram da vi ja pisam.Bev denes do Belimbegovo(Ilinden) do crkvata koja denes go slavi praznikot Konstantin i Elena.Ne obrakav vnimanie koga edna zena nesto na kolata na hauba si ja redese torbata.No po nekoe vreme nea ja nemase a na haubata zabelezav nivcanik. Novcanikot go staviv napred vnatre pred soversajbna da se gleda od nadvor,se razbira ne go ni otvoriv,nema sto da me interesira vnatre,a mozebi ke go otverev utredenta za da pobaram nekoj dokument so podatoci i da go vratam.Posle okolu eden cas doaga edna makedonka Romka od romska nacionalnost,zena na okolu 50 godini moz do 60 najpoveke.Edvaj odi-brza ili kako da opisam prepaga i me prasuva nesto kratko NOVCANIKOT? jas i velam mirno ene go napred zemi go.Koga toa go cu a gi vide toa sto go barase kako uste poloso da i dojde(ovojpat verojatno od radost) samo sto ne padna? Ne mozese da se smiri nekolku migovi-minuti,jas pak i velam Zemete si go i i ja otvoriv sirum vratata.
Go zema go stava na gradite pa go otvori,vide deka i ne e otvaran i deka ne fali nisto,taa makedonkata ROMKA od romska nacionalnost na 60 godini izvadi i mi pruzi 500 denari,petstotini denari...? me zacudi ovoj poteg,sto li da pravam,go odbrav najdobroto,gi zemav i i rekov fala,sega so kolegava ke se napieme po edno pivo od vas.Osekav deka ako ne gi zemev parite ke ja navredev,osekav deka taa bese poradosna sto mi gi dava tie pari i od mene sto jas gi primam-zemav.Samo zaboraviv ne ja prasav za ime i od kade,od kade e ovaa ROMKA so danska kultura,veruvam deka tukasna e ,nasa e a ne od tamu.
Gospod da te blagoslovi zenicke.
----------------------------------
Ova sepak mi e vtora vakva slucka,eve ja prvata.Rano sabajle pred Alkaloid vo Avtokomanda,do onaa sendvicara sto pravese duplo sendvici od toj VAS Stoilko i sto imase musterii od cela istocna i juzna Makedonija more i do NIS.E tamu toa utro a bese vrnezlivo najdov eden golem maski kozen novcanik,,POLN?,Mislam deka se vrakav so tocak od treta smena,go zemav bese tezok od dozdot...i aj so cel pamet vednas go otvoriv i tamu trista dokumenti i nekoj bankarski karticki i pocnav da burickam za da najdam kontakt do sopstvenikot.(a i si velam ke padne i nekoja para).A vnatre samo tie dokumenti,poveketo ili site na isto ime so edno mnogu poznato prezime od vardarov fudbaler od generacijata na Muto.I sto zabelezav sekade se spomnuvase ili bea so adresa od CESKA republika,ili Cehoslovacka.No najdov i nasa licna karta so adresa na glavnata ulica sto vodi kon zelezara. Aj si velam vednas da go odnesam novcanikov do vrata vo toj i toj stan.Lesno go naogam i zazvonuvam a e rano sabajle 6,40 casot.Eden mlad decko Makedonec-gospodin ja malku podotvara vratata,edno 10-20 santimetri, i jas velam,DOBROUTRO go najdov novcanikov koj go pokazuvam i go drzam do kvakata.Toj mlad gospodin so poznato prezime go zema vednas novcanikot i mi ja zatvori vratata.Toj ne ni prozbore ne rece ni blagodaram. Samo ja tresna vraataJas ostanav zaprepasten,godpodinot sigurno vodi dobar biznis tamu vo Ceska i sigurno teska maka ke macese za pravenje na novi dokumenti a mozebi i mu bea nekoj hitni.No ne ja znam pravata vistina dali go zagubil tamu novcanikot ili pak mu go ukrale i go frlile posle praznenjeto.
(potajno Da, ocekuvav edno fala i edno pivo)
Gospod da te blagoslovi mlad gospodine.
 
D

dARK_ElementaL

Гостин
Драга, браво за Вардар, Честитки. Ама проста маса си е проста маса. Стварно штета за клубот што има такви навивачи, се извинувам ,,навивачи''. Да ги грабнеш, да ги наредиш на плоштад па еден по еден од панталони да ги тресеш. Не можат ако не пројадат бубрези или не направат некоја пиздарија.
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.809
Поени од реакции
83.985
Секоја чест за собиров и за енергијата на истиот. Можеби целата организација и не беше нешто предобра, ама фактот што волку луѓе се собраа за ваков успех говори колку сме гладни за успеси.

Фактот што луѓе од повеќе делови на Европа се дел од овој Вардар и сите заедно упатија ваква позитивна порака за Македонија говори дека сепак можеби има надеж. Можеби децата што сега растат со овој Вардар ќе бидат доволно самоуверени и ќе сфатат дека можат да бидат на врвот од тоа што го сакаат.


Добро е, се уште има надеж за Република Македонија.
 

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.386
еднаш на ТВ видов како у скопје на плоштад пречекуват македонски кошаркари, имаше и еден црнец кој играше за македонија чинимисе и едвај го извлекоа од позади за да каже на микрофон “ја сакам македонија“ и после тоа го снема црнецов којзнае кај игра кошарка. И чини-ми-се дека он беше платен доволно и доведен тука за да се случи собиранка на плоштад. А можда и само ми се причинувало.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
На свадба разбрав дека ѕвезда бил, реков кај го најдоа овај бе шо се сликаат сите со него дури пее :icon_lol:.

 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.815
Поени од реакции
7.502
Чудно е како македонецот за само еден ден може да се трансформира од "мртов шиптаар, добар шиптаар" во "честит празник на сите од муслиманска вероисповед" :place::place::place:
 
D

dARK_ElementaL

Гостин
Драга, една работа што уште не ми е јасна зашто луѓето мешаат одредени поими.
На пример
- Вера и религија. Вера е синоним за верба, верување и не мора да се однесува на нешто религиозно. Религија си е институција, учење што си има правила, закони, понекогаш и догма.
- Лак и стрела. Лакот е оружјето, а стрелата е муницијата. Лакот е тој што ја исфрла стрелата, а стрелата е таа што лета кон метата и се забива во неа.
- Филм и серија, серијата оди во епизоди, филмот не
- Атеист и неверник, атеист е личност што не верува во богови, неверник е што буквално не верува во било што.
- Слика и фотографија, сликата е рачно направена/насликана со четка и бои, фотографијата со апарат, мобилен.
- Железо и метал. Метал се однесува на сите видови метали, железо е само еден тип метал.
итн.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
D...... aj da te prasam nesto u poverenje g-ga si ili g-gica odnosno (e.... li si) a moze i vaka vo poverenje nevina li si.
e koga sme ete tuka okolu toa i taa rabota,pa eve citaj kako bese posle ratot so taa MOJA GENERACIJA
Знаеш што, KAJGI? У тоа време беше немогуча мисија да земеш жена без дозвола на нејзините, посебно на нејзиниот татко. Заебани времиња, не ко сеа, кој која ќе ја стигне ја онадуе без да ја прашуе, ја забременуе и оп свадба. Не поминала година ил две, оп, развод. Секој со секоја се секса, секоја со секој се љуби и гушка. Абе у тоа време девојка не смееше да изгуби невиност пред свадба. Потписот кај матичарот значеше сагласност до смрт, а венчавката кај попот аманет кој никад, бе, ни тад не смее да се прекрши. Си ја сакал ил не си ја сакал, те сакала ил не те сакала, после тие церемонии завршуеле сите прикаски. Развод? Абе тоа само у филмови сме го гледале, ил сме го читале у некој часописи ама само за странците, и се чудевме низ Скопјево, како тој глумец се развел од таа глумица, ил обратно. Абе тоа беа еретски дешафки, неверојатни неверства, тоа беа чуда, бе, kajgi, чуда невидени и несфатливи за оваа средина за кои со најцрни зборови се прераскажуеше низ градов...
 
Ф

Флеш

Гостин
Неам Кајги букви да изговорам

Живеам у време каде у 3Д глеам луѓе со ѓон карактер ....Ќе удрам епицентар на политичариве од Сдс ..... Поготово нивниот главен масонеер .... З.З. .... Триста гомна направи и лоши зборови на државава,на Самсоненко,на Вардар,на Столе .... Сега истиов куртон има лице да се поздрави со нив и дека ќе им додели награда .... Заев ти немаш чесност. Расипан човек .... После Ванчо Михајлов,Лазар Колишевски,ти си трета најцрна фигура во македонската етномеморија ....
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.310
Поени од реакции
57.752
Читам рандом коментар на нет. Оди вака:

"Слушај КОПИТО!" (Со големи букви)

Продолжува во стилот:

"Да ти кажам јас нешто. Да не сме ние овде, вие немаше да знаете што е тоа култура. Ние овде ве учиме на бон-тон, манири, хигиена..."

И завршува со:

"Сега, Fuck OFF!"


Се прашувам, како е можно да постојат вакви луѓе, контрадикторни на самите себе?
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.120
Поени од реакции
15.931
Драга,

Денов денеска, како да ти опишам, а ме мрзи да објаснувам ... се осеќам ко буцио на темава. :coffee:

 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.496
Поени од реакции
9.406
Знаев дека луѓето имаат две лица, дека се дво тарифни:cool::eek: ама дека они биле тротарифни модели, никад не би поверувала:facepalm:
Па добро бре мајку му, колку лица имаме, колку карактери под своја кожа носиме:lut: секојдневно да се разочаруваш, да се чудиш...еееј, што му е ма на овој денес:eek:
 
Член од
27 јануари 2018
Мислења
375
Поени од реакции
1.231
Д. К

Размислувам за моите грешки изминатите денови, за сите тие грешки кои ги направив изминативе години. Некои не ми даваат мир, ко бродолом се, ми се навраќаат.
Размислувам и за луѓето кои ги пуштав во мојот живот, некои свесно, некои несвесно, пола од тие ми го уништија животот, пола не се потрудија да останат во мојот живот а некои јас ги отстранив а сето тоа ми донесе промена на мојата личност.
Престанав да простувам на луѓе што ме повредиле, на луѓе кои ја изиграле мојата доверба и моите чувства, па затоа си поставив бариера или како да се изразам, поставив голема заштита околу мене и да престанам да пуштам луѓе во мојот живот или такозвани пациенти кои се несериозни, луѓе со кои морам да внимавам како треба да се однесувам, луѓе кои не разбираат од шала па морам да ги смирувам ако се нашалам. Со еден збор, не сакам токсични луѓе во мојот живот и престанав да давам шанса на луѓето да ги запознаам бидејќи нели секој заслужува. How about NO?
Всушност, престанав да верувам на луѓето.. на било кого и не сум пребирлива личност но си поставив некои високи критериуми за тоа со какви луѓе би се дружела во иднина со цел да се заштитам и себе.

Ај чао.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom