Македонска берза

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
920
Sega koga ke obavat nova dividenda od dobivkata od vtor semestar, koja dobivka ke bide pogolema od 90% dividendi na MSE za cela godina ( cca 60-70 den, 5-6%) pak ke si se vrati na svoi cca. 1250
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.650
Поени од реакции
4.957
Веќе трет квартал по ред банките (целокупната економија) цврсто газат, со двоцифрен раст на депозитната база и се поблизок раст на кредитните пласмани до двоцифрена стапка :)
Прегледај го приврзокот 206324
Стабилен е кредитниот раст и растот на депозити. Исто има раст на повратот на капитал. Сето ова води кон експонеционален раст на добивката на банките. Но, прашање е до кога?
 
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
За да се продаде треба некој да направи due diligence, да ја искенира самата банка, не е ова драчевски кромид на пазар. А такво нешто моментално нема, имаше преклани, го почнаа процесот, се пишманија и си заминаа странците.
На сите ни е јасно дека еден ден ќе се продаде СТБ и тогаш ќе ни ги отечеш како си бил во право, мада еве неколку години чекаме тоа да се деси, очекувам барем уште година-две да се влечка процесот.
Не отекувам јас после завршена битка, тоа некој други го прават. Јас отекувам пред почеток на битка. После битка сите се генерали...
Така беше и за СТБ кога беше 200 денари, и за Бетон СК, и за КМБ лани, и за НАТО фест, за Охридска зборувам цело време веќе 6-7 години . . .
Да сум на твое место не би бил среќен кога на бид страната на мојата најголема позиција немам ниеден налог....
Ако СТБ не се продаде за две години тогаш никогаш нема да се продаде... што е најдобра опција за сите акционери . . . Искрено сметам дека секоја продажба сега би донела големо разочарување.
И баш ми е мило што имате толкава верба. Јак оптимизам ја билда берзата, а тоа во моментот не го гледам низ тргувањето, посебно кај СТБ.

A dodeka da see prodade nie ke zememe uste nekoja dividenda.Imam dosta STB.i nemam namera da prodavam pod 1250.
Да сум на твое место не би бил толку самоуверен . . . Толку самоумереност не сум видел од далечната 2007 година . . . Стопанска ги подели скоро сите акумулирани добивки со право на распределба кои ги акумулираше од 2006 до 2015 . . . .. . останати се помалку од 30 милиони евра од оваа година кои може да ги подели. Адекватноста е 15,5% и е најмала во последните 5-6 години. Златните времиња кога го влечеше 100% профитот завршија... Од следна година ќе почне да ја намалува дивидендата на сметка на адекватноста, а ќе растат и резервациите бидејки беа на минимум последните неколку години . . .
Дај боже и на 1500 ден. да ги продадеш, па ќе частиш едно пиво ;). . . stb 22_03_2019.png
 
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Pivo castam za sve nad 1250,a za 1500 den. bike i prasiki
:aplauz::aplauz::pijani::pijani::pijani:. . .
Еве и јас почнав да навивам од овој момент . . . Ама,
нешто ми вели дека СТБ ќе доживее најголема корекција од сите големи банки . . .
ПУ, ПУ гризнав јазик, се помрднав од место само да биде . . . ќе очешам и јас нешто од тој оптимизам ;););).
Молбите НАТО не ни ги услуша, ајде може господ ќе помогне..
И нема да има никаков ЗАВИДЛИЗАМ во мене ако згрешам во процена . . . само некој нека направи пари . . . добро е пара да има, ако има она ќе сврти и мене ќе ме допре.
Јас како што сум открил многу пати до сега ги имам другите три големи банки во портфолио...
Од нова година до денес СТБ и ОХБ се во минус, а КМБ и ТНБ со 10% раст...
 
Член од
10 април 2013
Мислења
1.108
Поени од реакции
705
Malku optimizam i +misla ne se na odmet zar ne ?Imam STB.,ama imam i TNB,KMb, i seuste OHB., pa se nadevam deka negde ke zarabotam poveke ,a se razbira negde i pomalku.Se slozuvam deka od narednata godina ke ima pomali dividendi od bankite, pa i of STB.
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
920
samo edno prasanje do site koi pratat americka berza, kolku bi bila STB ( a i drugi akcii ) koga bi bila na americkata berza? So ovie koeficienti sto gi ima vo momentot, so dividendata sto ja dava...?
 
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
samo edno prasanje do site koi pratat americka berza, kolku bi bila STB ( a i drugi akcii ) koga bi bila na americkata berza? So ovie koeficienti sto gi ima vo momentot, so dividendata sto ja dava...?
Ќе биде меѓу најскапите банкарски акции и во Америка, а да не збориме за во Европа убедливо најскапа. . . . СТБ да е во Америка највероватно нема да биде над 20 долари... А во Европа нема да биде над 700 денари . . .
Ама ова е Северна и се е можно . . . плиток пазар, нема понуда на акции . . . нема други финансиски инструменти, каматите на депозите ниски, па луѓето се ориентираат кон акции, ја зголемуваат побарувачката и затоа цените се добри . . .
Лоши се времињата, а не дека банката работи лошо . . .
На пример во 2007 година ОХБ со овие перформанси ќе се продадеше за 18.000 денари, а денес под боок . . . . Шпаркасе во 2008 година за скоро исти пари како денес купи 7-8 пати полоша банка . . . .
Психологија е во прашање . . . Мислиш дека пред 7/8 години кога СТБ се продаваше на 120 денари работеше многу полошо отколку денес кога е 1200 денари???? НЕ.
Еве сите што имаат Стопанска нека си пресметаат сами, зошто вака излегува дека ние што немаме намерно плукаме по фирмата . . . . ама кога ќе пресметате според амерички и европски параметри постирајте ја цената . . .

амерички банки . . .
https://www.gurufocus.com/stock/MS
https://www.gurufocus.com/stock/C
https://www.gurufocus.com/stock/BAC

француски банки
https://www.gurufocus.com/stock/BNPQY
https://www.gurufocus.com/stock/SCGLF

p.s.
Мене срце ме боли што ОХБ не се продаде на 2,15 боок како во 2007 ама тоа е реалност . . . Реалност е дека СТБ е преценета . . . а пак за ТТК да не зборуваме...
Но реалност во Северна е дека акциите се поисплатливи од каматите.
 
Член од
30 април 2018
Мислења
256
Поени од реакции
504
Jas pak ke kazam. Na MSE napreceneti se bankite. Ovie ceni na akciite na bankite se postignaa poradi toa sto bankite poslednitw godini rabotea extra, a realniot sektor mnogu poslabo. Plus site banki (recisi site) vovedoa agresivna dividenda politika
Ama se e ciklichno. Taka da i bankite ke mora koga togas da namalat cena na nivnite uslugi, a so toa i dobivki. A da ne zborime sto ke se desi ako nedajboze padne nekoj krupen subjekt... Ili ako se utvrdi deka revizorite i NBRM na nekoi banki im progledaluvale niz prsti...
STB e posebna prikaska. Ne znam kako nekoj moze da misli deka ushte ke rasne? Posebno posle cenata sto ja postigna OHB
Jas ushte lani lani kazav deka od banki ostanav uste u KMB, zasto mislam deka Hari ima uste nekoe zajace u sheshirot.
Sega po mene ke dojde vreme koga ke cveta gradeznistvoto i koga ke ima golemi prezemanja na firmi od realniot sektor kade cenite bi trebalo da idat dosta nad book-ot.
 
Член од
10 април 2013
Мислења
1.108
Поени од реакции
705
Need znam,mozebi gresam ama koga bi trebalo da izberam pomegju GRAN.na P\E 16.3 i TNB. na 6.2 ,UNI na 4.2 pa i KMB na p\e 7 sekogas bi izbral bankarska akcija.
 
Член од
7 август 2011
Мислења
4.748
Поени од реакции
12.761
Need znam,mozebi gresam ama koga bi trebalo da izberam pomegju GRAN.na P\E 16.3 i TNB. na 6.2 ,UNI na 4.2 pa i KMB na p\e 7 sekogas bi izbral bankarska akcija.
Можеби грешам ама п/е е податок за досегашното работење, а во вреднувањето на акцијата секако дека удел има и очекуваната идна заработувачка. П/е кај гранит би требало да опаѓа, а п/е кај кмб само може да расте после ланскиот успех. Ако моментално купувам дефинитивно би купивал гранит пред тнб и кмб. Едино уни би ја преферирал пред гранит.
 
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Dobri vi se predviduvanjata no mislam deka nikoj nema vo predvid deka se namali povtorno referentnata kamata na najnisko nivo a seuste eden dobar procent ziveat na minusno saldo so dve plati i prefla ja od edna vo druga banka na prilivot samo za da preziveat .Ako na ova se dodade i aktivna grdezna ekspanzija kako sto e saem i kuli vo centar moze samo da sonuva sekoj drug sektor da go prevzeme primatot od bankite .
Za STB iskreno ima luge sto napravija socni dobivki pa pocnaa da kriziraat isto kako sto e mozno da kriziraat na KMB ako gi kupile na 1700 denari .Vprocem sw krizira i kaj UNi a bankata gazi kako da e zlatna kokoska .
Zakljucok sekoj so svoj pamet nekoj stalno ke ima sto ke gubi ama nekako nikako da izgubat tie sto znaat pred site :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom