Анализа: Тато носи, мама меси, детето лежи – зошто младите бегаат од работата?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.631
Поени од реакции
4.933
Анализа: Тато носи, мама меси, детето лежи – зошто младите бегаат од работата?
Време: 15:47

Датум: октомври 12, 2018

Категорија: ЕКОНОМИЈА


FacebookTwitterGoogle1EmailGoogle


Македонија бара чистачи, чувари и продавачи. Ова се убедливо најпопуларните занимања ако се суди според огласите… Голем дел од невработените никогаш не би се нафатиле да работат нешто вакво. Пазарот на труд има сериозни проблеми – поради слабите квалификации на луѓето, но и поради нивниот менталитет.

Нема кој да чисти, да чува, да продава…

Според Агенцијата за вработување (АВРМ) во моментов пазарот на труд има потреба од 1.294 хигиеничари, 671 продавач, 624 обезбедувачи, 511 чувари. Работа има и за 488 келнери, 404, шивачи, 281 таксист, 251 општ работник, 211 касиери. Основите занимања се дефинитивно најбарани.

Гледано по дејности најмногу слободни позиции има во трговијата (2.813), преработувачката индустрија (1.878), административни и услужни дејности (1.308), угостителство (898), транспорт (646).

Во моментов се бараат вкупно 9.242 работници. Најголем дел во Скопје (6.381), потоа во Битола (502), Тетово (490), Виница (324), Прилеп (203)…

„Подобро социјална помош од минимална плата“

Нема веќе „џабе работи, џабе не седи“. Голем дел од Македонците, особено оние со послаби или без квалификации, бараат работа ама не сакаат да ја најдат.

Ова го потврди и Светската Банка во најновата анализа. Нивните економисти предупредуваат дека висината на социјалната помош ги дестимулира невработените.

„Добро е што Владата ги зголеми трансферите до најранливата категорија граѓани, но клучно во реформата е тие да се вклучат на пазарот на труд, а не да останат долго корисници на државни пари… За сегашните корисници на социјална помош да се мотивираат да бараат работа, клучно е и дали државата може да им обезбеди бројни услуги како на пример згрижување на децата и постарите членови на семејството за кои тие имаат одговорност“ наведуваат од Светската Банка.

„Тато носи, мама меси, детето лежи“

Ако ранливите категории се потпираат на социјалната помош, младите остануваат зависни од родителите. Процените на Меѓународната организација на трудот велат дека со 50.1% младинска невработеност, Македонија била на трето место во светот по невработени млади во 2017-та. На листата ја објави Светската Банка со поголема невработеност се само Јужна Африка со стапка од 54.2% и Босна и Херцеговина со 67.5%.

Проблемот е пред се во менталитетот. По традиција децата кај нас се научени се да добијат на тацна.

„Во развиените земји, особено во Соединетите Држави и Канада, децата уште од мали се учат да го ценат трудот. Од 16 години работат со скратено време во сендвичари, продавници, што било. Така и учат колку е тешко да се заработат пари, така и сфаќаат дека мора да инвестираат во себе и во своето образование. Кај нас е обратно – тато носи, мама меси, детето лежи. Е тоа кај мене го нема“ објаснува Михаил од Скопје кој дома има двајца студенти за кои со гордост кажува дека освен што имаат одличен просек имаат и хонорарни ангажмани – едниот како преведувач, другиот како келнер.

Сепак, ова е редок пример во Македонија. Научени да чекаат на родителите младите се убедени дека е навредливо да се работи за 10 или 12 па дури и 15 илјади денари не сфаќајќи дека од некаде сепак мора да се почне.

29 годишната Татјана Поповска која нема ниту еден ден работен стаж вели дека никогаш не би прифатила работа која не и е по струка или која е за мизерни пари.

„Дипломирав на Економски факултет со просек од над 9 и единствената понуда која ја добив беше да работам на шалтер во Банка за 15 илјади денари. Тоа е премногу голема одговорност и понижување за моите квалификации. Јас завршив банкарски менаџмент а не шалтерско работење“, вели Поповска.

Борис Ѓураковски, пак, е ветеринар. Дипломирал пред 7 години, две години одел на пракса во една од скопските ординации но кога му понудиле да го задржат за 15 илјади денари одбил. Сега и тој седи дома и чека од мама и тато.

„Јас сум доктор по ветеринарна медицина, на Запад би земал илјадници евра плата а овде ми нудат само 250 евра, па толку ќе трошам за храна и превоз да одам до ординацијата во Волково“, вели тој.

Македонија слабо вложува во младите

Македонија слабо вложува во младите, заклучува и Светската банка. Во најновиот индекс на човечкиот капитал земјава е оценета со 53 на скала од 0 до 100. За девојчињата оценката 55 а за момчињата 52.

Ова значи дека дете родено денес кога ќе порасне ќе биде продуктивно 53 проценти од она што би можело да биде ако имало целосно образование и било целосно здраво.

Индексот на човечкиот капитал на Македонија е понизок отколку просекот на регионот и групата на приходи. Децата во Македонија, додека наполнат 18 години се очекува да завршат 11.2 години од предучилишно, основно и средно образование. Меѓутоа, кога годините на школување ќе се прилагодат според квалитетот на наученото, тоа е еквивалентно на само 6.8 години што значи дека има јаз во учењето од 4.4 години.

К. Н.
https://denar.mk/190579/ekonomija/analiza-tato-nosi-mama-mesi-deteto-lezi-zosto-mladite-begaat-od-rabotata
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Tie so pisuvaat ovakvi glupavi statii neka kazat dali i kade im rabotat decata. Site sakaat-me da lezime vo drzavno, na nikoj ne mu se raboti, ili da se krade ili lapa tenderi. I na zapad ne e nisto poarno, barem kolku tolku se ceni trudot. Odi na svaba daj mu lopata ili metla vo race, istoto e.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.631
Поени од реакции
4.933
Во пракса има луѓе што лежат и намерно не работат. Есапот е следен или си дома и лежиш и си ужуваш или одиш да работиш да речеме на 13.000 од кои 3000 ти се пат 3000 храна ти остануваат 7000 мама и тато нема да ти даваат веќе пари туку од време на време и ќе те праќаат во продавница нешто да купиш или не ти купуваат веќе цигари или што ти ја знам што и се сведуваш дека ти остануваат 3-4000 денари. И си викаш луд сум ли јас да станувам во 7.00 за 3-4000 денари месечно и си измислуваш изговори да не работиш...ај ова да завршам ај нешто ме боли, ај у депресија сум ме оставила девојката/дечкото итн. И ти се исплати...Ова е најлош случај.
Има некои кој продаваат ова или она МЛМ што ти ја знам, проекти некои, преводи, програмирање, дизајн, уметност, пишување боза текстови, земјоделије, поправање коли и други мајсторски дејности итн. и земаат од 3000 па и до 60000+ денари и се водат како невработени.
Плус тука се и луѓе кој волонтораат се на некакви обуки, курсеви, специјализации (дел земаа нешто дел не)...
Има и луѓе кои се во странство или се спремаат таму да одат...
И оп невработеност кај млади 50% кога се ќе се собере.
Генерално е вистина дека ако сакаш можеш да работиш, ама дека сите 50% невработени (од кои 60%+ имаат примања) млади намерно не работат не е вистина.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Isto ko na zapad so ne e vistina da kazeme deka ima 7% nevrabotenost, zato so vo brojkite ne go racunaat ogromniot broj lezaci so ne sakaat da rabotat ili nemaat potreba da rabotat i zatoa se izbrisani od evidencija na nevraboteni. Kaj nas tie gi krstile neaktivni barateli na rabota i vecno gi vlecat pod zavod i fakticki koga bi se upotrebil istiot sistem kaj nas nevrabotenosta prividno bi se namalila za povece od polovina tamu bi se zgolemila duplo. Ili ednostavno kazano tamu tie so uporno odbivaat da rabotat gi brisat i ne se vodat kako nevraboteni a kaj nas vo evidencija se za vek i vekov, isto i trajno i privremeno iselenite.
 
Последно уредено:
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.150
Поени од реакции
3.421
Реално платите кај нас се многу ниски, и нема поента да работиш како студент или нешо така (освен ако мораш и секоја пара ти е битна). Не секој е финансиски нестабилен за да оди на факултет и да работи келнер или да работи градежништво за ич пари. Тој филм за Европа и САД нека не го зборат, кај нас нема да работиш парт тајм џоб за асални пари. У зијан си ако работиш за 5-6000, да јадеш ти е околу 3000, ако треба да плаќаш превоз или нешто друго, си наебал. А ако работиш фул тајм а си млад човек, ќе си имаш потешкотии со факултетот (завршување на факултет не значи дека си стручен за таа работа). Има одење во странство, има W&T во САД, има еден куп опции да се прават повеќе пари од тоа да работиш како келнер во безвезе кафич. (Келнер во елитен кафич/ресторан со елитна клиентела) зима и до 30.000 денари со се бакшиш :)
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
Нема никаков зијан ако работиш во кафич како келнер преку лето или пак магационер, доставувач, на лежалки или нешто слично. Баш напротив ќе запознаеш доста луѓе и ќе се стекнеш со некои навики кои ќе ти се вредни во животот. Парите се секундарна работа, но секако барем двојно повеќе ќе земаш отколку џепарацот што ти го даваат домашните. Освен ако не си ептен богат, што е реткост.
Но, да напоменам според мене проблемот треба да се лоцира повеќе во родителите отколку во децата. Голем број на луѓе сметаат дека доколку го пуштиш детето да работи околината ќе мисли дека немаш пари, па затоа работат претежно децата чии родители едај сврзуваат крај со крај.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.570
Поени од реакции
17.970
Све ок статијава, може само таксисти да го шкртнат, до курац и од овие сега што се.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Rabotnici odamna snema, i tuka i vo eu. I dobro so e taka, ne e normalno lezacite da se najplateni i tuka i tamu, i ovaa anomalija treba da se kazni, milom ili silom.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.631
Поени од реакции
4.933
Реално платите кај нас се многу ниски, и нема поента да работиш како студент или нешо така (освен ако мораш и секоја пара ти е битна). Не секој е финансиски нестабилен за да оди на факултет и да работи келнер или да работи градежништво за ич пари. Тој филм за Европа и САД нека не го зборат, кај нас нема да работиш парт тајм џоб за асални пари. У зијан си ако работиш за 5-6000, да јадеш ти е околу 3000, ако треба да плаќаш превоз или нешто друго, си наебал. А ако работиш фул тајм а си млад човек, ќе си имаш потешкотии со факултетот (завршување на факултет не значи дека си стручен за таа работа). Има одење во странство, има W&T во САД, има еден куп опции да се прават повеќе пари од тоа да работиш како келнер во безвезе кафич. (Келнер во елитен кафич/ресторан со елитна клиентела) зима и до 30.000 денари со се бакшиш :)
Да ти кажам и многу размислуваат вака, што тука да се маткам по КАМ маркет кога може во МекДи во Дојчланд...дел само си мислат така и ништо не прават а, дел одат и трошат такви пари. А нормално официјално се водаат дека имаат 0 приход и се невработени а они заработиле 5-6000 евра за 3-4 месеци.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Само анализи, а никој не земал да работи и да види каква е работата, дека газдите само гледаат како да те платат помалку, а посебно ако си женско ќе ти бара и секс, као демек он ти обезбедува работа, па и за чистачки бараат прво да работиш без пари, па ако се покажеш тогаш ќе даде плата. Ко луѓето да работат некоја многу битна работа, а не чистење
Да има странски фирми, да плаќаат добро и да работат по закон тогаш разбирам вакви анализи, ама македонските газди се посебна приказна.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.514
Поени од реакции
34.564
Во пракса има луѓе што лежат и намерно не работат. Есапот е следен или си дома и лежиш и си ужуваш или одиш да работиш да речеме на 13.000 од кои 3000 ти се пат 3000 храна ти остануваат 7000 мама и тато нема да ти даваат веќе пари туку од време на време и ќе те праќаат во продавница нешто да купиш или не ти купуваат веќе цигари или што ти ја знам што и се сведуваш дека ти остануваат 3-4000 денари. И си викаш луд сум ли јас да станувам во 7.00 за 3-4000 денари месечно и си измислуваш изговори да не работиш...ај ова да завршам ај нешто ме боли, ај у депресија сум ме оставила девојката/дечкото итн. И ти се исплати...Ова е најлош случај.
Има некои кој продаваат ова или она МЛМ што ти ја знам, проекти некои, преводи, програмирање, дизајн, уметност, пишување боза текстови, земјоделије, поправање коли и други мајсторски дејности итн. и земаат од 3000 па и до 60000+ денари и се водат како невработени.
Плус тука се и луѓе кој волонтораат се на некакви обуки, курсеви, специјализации (дел земаа нешто дел не)...
Има и луѓе кои се во странство или се спремаат таму да одат...
И оп невработеност кај млади 50% кога се ќе се собере.
Генерално е вистина дека ако сакаш можеш да работиш, ама дека сите 50% невработени (од кои 60%+ имаат примања) млади намерно не работат не е вистина.
Убаво ја направи математиката, што мислиш вреди да излези од дома за тие 3-4000 или подобро е да седи дома?
Има еден многу лош момент во државава, а тоа е дефинирањето на зборот млади, на 18 години може и ти значат нешто тие 3-4000 денари, али на 27+ кога голем дел веќе одлучуваат да се женат/мажат може да се сликаат со тие пари, а и со социјалната помош. Затоа имаме ваква ситуација, максимално иселување, тешко се решаваат да стапат во брак, а пак тие што стапуваат голем дел за година-две ја расипуваат калимерата и се разведуваат, јбг со 200-300 евра месечно не може еден да преживее, а не пак да гледа семејство, а не пак уште и станбен кредит да земат.
Глупост е да се споредуваат западните држави кога кај нас не постојат такви работни места со скратено време, кај нас тие со полно работно време ги пријавуваат на по 4 саати и ги тераат да им вратат по 2-3000 денари и од таа минималната плата што им ја даваат, а не пак да очекуваш дека со 4 работни саати може да заработиш нешто. Додека си студент може само да се крстиш на work and travel работа, за која пак ти треба почетна инвестиција за да отидеш (агенција, карти, виза, прв месец кирија...), се друго може само да ти го заебе факултетот.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Sega od 1vi januar ke moze i so mk pasos da se raboti vo germanija, pa da vidime kolku rabotnici ustvari realno ima kaj nas. Da ne se lazeme, i tuka i tamu ima dosta narod so za niedni pari ne bi se nafatile da rabotat, posebno ne vo stopanstvoto to est privatniot sektor, mozebi lezi lebu vo drzavno a drugo nitu pod razno.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.631
Поени од реакции
4.933
Убаво ја направи математиката, што мислиш вреди да излези од дома за тие 3-4000 или подобро е да седи дома?
Има еден многу лош момент во државава, а тоа е дефинирањето на зборот млади, на 18 години може и ти значат нешто тие 3-4000 денари, али на 27+ кога голем дел веќе одлучуваат да се женат/мажат може да се сликаат со тие пари, а и со социјалната помош. Затоа имаме ваква ситуација, максимално иселување, тешко се решаваат да стапат во брак, а пак тие што стапуваат голем дел за година-две ја расипуваат калимерата и се разведуваат, јбг со 200-300 евра месечно не може еден да преживее, а не пак да гледа семејство, а не пак уште и станбен кредит да земат.
Глупост е да се споредуваат западните држави кога кај нас не постојат такви работни места со скратено време, кај нас тие со полно работно време ги пријавуваат на по 4 саати и ги тераат да им вратат по 2-3000 денари и од таа минималната плата што им ја даваат, а не пак да очекуваш дека со 4 работни саати може да заработиш нешто. Додека си студент може само да се крстиш на work and travel работа, за која пак ти треба почетна инвестиција за да отидеш (агенција, карти, виза, прв месец кирија...), се друго може само да ти го заебе факултетот.
Во основа така е...шемата е да те натераат твоите после факс да се вработиш, дал сам дал со врски па ќе земеш 25-30000 па ако имаш среќа и партнерот да работи и тој да зема толку има шанси сами да живеете. Ако не со Мама и тато најчесто на мажот па ќе се караа снаат со свекрвата па ќе се роди дете и тоа ќе „јаде“ најмалку 20000 денари во примања ако се роди второ си го ебал. Па ќе се искарате, па ќе се направите уште и ненормални и стан да купите (боље е под кирија, финансиски и легално) па ќе се карате за имот, па ќе се разведете, пола ќе ти земе таа и плус деца, значи нема гледање деца редовно, плус алиментација, плус судови, плус нервози.
Ќе испадне најбоље седи си дома додека се живи твоите :D па уште ако можеш да си и геј пуна капа:D
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Кои се тие административно услужни дејности? Осигурување, такви ствари?
Што се однесува до тоа дека нејќеле, највеќе се бараат трговија и преработувачка индустрија. Таму платите се колку за најминимални нечовечки потреби, најголем број во нечовечки услови за работа. Што се однесува до тоа дека не сакале, да ги прашаме од Секјуриком...
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Нека почнат да го ценат работникот, нека не го третираат како ѓубре и може и нема да има потреба од вакви статии
 

Kajgana Shop

На врв Bottom