Платонска љубов...

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Одговорно и од искуство тврдам дека нема нешто посилно од овој вид на љубов. Моментално ја доживувам. Треперам и сонувам, копнеам и уживам во слатката болка. Нема нешто поубаво, повозбудливо од тоа кога погледите ќе ни се сретнат, нема потопло и посветло нешто од тој блесок во очите. Секс? Каков секс бе луѓе, возбудата не се споредува. Секс можам да имам со секого, па и да ми биде убаво, ама за вакви емоции вреди да се живее. Ова е тоа вистинското. :love::vozbud:
 
Џ

ЏинЏер

Гостин
Платонската љубов е најчиста форма на љубов. Да љубиш некого со целото свое битие, да копнееш за него, а се да остане само на тој копнеж.... да си истовремено толку блиску и толку далеку од таа особа... да патиш во себе, да се бориш со неискажаните чувства, да те боли, а пак да ти е убаво... е тоа е она најчистото и најискреното што денес се поретко го има. Ми се има десено само еднаш, поодамна и уште осеќам пеперутки у стомакот кога ќе се сетам.
 

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.790
Поени од реакции
6.997
Полесно ми е да зборувам за љубов во неврзани разговори него ли теми на форум, но ајде ќе се обидам. Мене целиот концепт за љубовта ми е платонистички ( идеализирачки ), а не аристотеловски ( приземен ). Не сум запознаен, но верувам дека терминот платонистичка љубов доаѓа од филозофијата на Платон. Но, и да не е така, сосема одговара.

Но, како таква таа и не може да се оствари ( барем, во мој случај, мое мислење ), затоа што сите идеали опстојуваат во нивната најчиста форма во нас самите, барем така мислам јас. Има ситуации кои ме разубедуваат.

Сега, еден од моите случаи на кратко да раскажам. Имаше една девојка од школо блиску моето која случајно ја видов еден школски ден и тоа беше тоа. Потоа, наредните 7 години немаше друга девојка што ме интересираше, ама во тие седум години ниту еднаш не се обидов да остварам контакт со дотичната, ниту едно глупаво здраво и немам кажано. Се чувствував толку убаво ( не поради тоа, туку поради целокупното влијание што го имаше врз мене ), ама некако бев свесен дека тоа не води никаде или па обратно, дека тоа е се, дека води насекаде. Но, Платон е зезнат, па посакав и малку да се приземјам и некако да веројатно го оставам тоа зад себе. :)
 
Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.135
Se' mislam deka telesniot kontakt go ubiva ovoj oblik na precista ljubov, a koga nekoj ti e tolku mil samo sakas da ja preneses taa ljubov energetski, telepatski. Koga iskreno sakas, ljubovta dopira do taa licnost i toa e pozitivna energija, pocnuvaat ubavi raboti da i se slucuvaat na taa licnost. Mozebi bi bilo ubavo da se ostvari i nekakov kontakt, mozebi i ne.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom