Најекономично греење (затоплување)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Математиката ти е добра, ама појдовната основа е многу паушална. Ако кај тебе е тоа случај, незначи дека кај сите ќе е така.
знам дека е паушална, али сепак нема ваљда да е погрешна 100%. верувам дека маргината на грешка е најмногу до 5 мин. и ОК, убаво рече, за мене важи. не знам кој беше од тука, али прочитав дек пошто пател од несоница дека го гледал конвекторот кога се вклучува и гаси.
така да, еве нека си земе човекот на заем еден конвектор (ако може се разбира) и нека проба да види за едната просторија.
јас прво ја земав од 2кв, видов дека е премногу, па си земав после уште една помала, па на крај и третата.
да не се разбереме погрешно, знам дека ова не е најефтиниот начин на затоплување, ама човекот бараше некој да сподели мислење и искуство.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
е па сега не ми е јасно навистина!? Самиот збор ‘‘либерализација‘‘ (слободен пазар) би требало да значи растурање на монопол кој обично ги диктира високите цени....
ако либерализацијата се воведува на зголемување на цените, тогаш зошто би ја вовеле? Ќе си останеме на ЕВН (ЕЛЕМ, ЕСМ) да не дупат и понатаму.... !
Навистина ми нема логика текстот: ‘‘либерализација, ама поскапување!‘‘
Дојче веле не мислат дека ќе поскапе, туку и натаму ќе остане на регулаторите, што се однесува на струјата за малите потрошувачи:
Познавачите сепак не очекуваат подрастични промени, посебно за домаќинствата но само доколку регулаторот правилно ја даде цената на мрежарината која покрај цената на електричната енергија на пазарот е клучен елемент во формирањето на крајната цена за корисниците.
http://www.dw.de/слободниот-пазар-носи-поевтина-струја/a-17533957
евентуално ако ЕУ во агендите за исполнување услови за пристап во Унијата, не го става и овој услов, поскапување на струјата... те. приближување ако не изедначување со онаа на Унијата....Ама ние ги исполнивме сите точки од агендата, се‘ решивме што се однесува до демократизацијата на општеството, слободата на говорот, независно новинарство (падот на МК од милион места на Фридом Хаус), независно судство, јасно дефинирање на законодавна судска извршна власт и немешање на едната во другата власт.... НИЕ СЕ РЕШИВМЕ, ПА УШТЕ ОВАА АГЕНДА ОСТАНА.... ЕТЕ, ШТО ДА ПРАВАТ ГВУЈО ПЕШЕВСКИ И СТАВРЕ... ТИЕ НЕСАКАЛЕ, АМА ЕТЕ ЕВРОПА ПРИТИСКАЛА....! Колку што сакаат да се толку ..... на власт! ;)
Од друга страна пак ако не се лажам слушнав дека на берзите струјата паѓа некој период.... знае ли некој околу ова?
И навистина дали ќе поскапе со либерализацијава или барем ќе остане иста цената?

Еве го текстот:
Слободниот пазар носи поевтина струја
Втората фаза од либерализацијата на пазарот на електрична енергија носи бенефит за над 200 компании во Македонија. Индустријата во просек ќе штеди околу 20%. Операторите се задоволни, регулаторот не очекува проблеми.


По две одложувања, во Македонија конечно започна втората фаза од либерализацијата на пазарот на електрична енергија. Од денеска, 222 фирми со над 50 илјади вработени и 10 милиони евра годишен промет ќе ги задоволуваат своите потреби за електрична енергија на слободниот пазар. Според проценките на добавувачите, либерализацијата за дел од нив ќе значи и до над 30% поевтина струја. Од Регулаторната комисија за енергетика за Дојче веле соопштија дека заклучно со вчера, 31 март, биле склучени најголем дел од договорите со снабдувачи на електрична енергија, освен неколку јавни претпријатија, акционерски друштва во државна сопственост кои биле во фаза на постапки за набавка на електрична енергија согласно законот за јавни набавки. Позначајни проблеми или изненадувања на стартот на процесот не се очекуваат.

„Она што се очекува како бенефит од процесот на либерализација, а е резултат на досега направените анализи и пренесените искуства од земјите каде што е веќе започнат овој процес, е намалување на вкупните трошоци за електрична енергија за оние потрошувачи кои се наоѓаат на листата на квалификувани потрошувачи кои ги исполнуваат критериумите за самостојно учество на пазарот на електрична енергија.

Досега Регулаторната комисија за енергетика има издадено 51 лиценца за трговија со електрична енергија и 6 лиценци за снабдување со електрична енергија“, изјави за Дојче веле претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Димитар Петров.


Најголем дел од договорите на стартот од втората фаза се склучени со две компании, „ЕВН Снабдување“ и „ЕДС“ (Energy Delivery Solutions). Според првиот човек на ЕДС Кочо Анѓушев, цената во просек ќе се намали за околу 20%. Неговата компанија потпишала договори со 70 фирми од кои најголем дел се т.н. потрошувачи на поголема количина на енергија.

„ЕДС покрива околу 64% од количината на енергија на пазарот на годишно ниво и со самото тоа ја има и најголемата балансна група на слободниот пазар. Цените во просек, на оние фирми кои за првпат излегуваат на пазарот се намалија за околу 20% и од некое ниво на просечна цена од 95 ипол евра сега имаат вкупна цена од околу 76 евра за мегават час, при што таа цена дел е за енергија, тоа што ние го продаваме како снабдувачи, а другиот дел е за користење на мрежата и тоа е цена регулирана од Регулаторна комисија за енергетика. Нормално намалувањето нема да биде секаде исто, најголемо е таму каде што имаат преземање на најниско напонско ниво, а најмало каде има преземање на високо напонско ниво. Значи, на 35 киловолтно ниво е најмало намалувањето, а на 0,4 е најголемо. Различно е, некои имаат намалување од 5,7%, но некои и над 30, дури и до 40%. Кај индустријата бенефитот е околу 20%“, објаснува Анѓушев.

Слични се проценките и на „ЕВН Снабдување“ каде потпишале договори со над 120 компании кои првпат излегуваат на слободниот пазар.

„ЕВН Снабдување ја оформи и втората балансна група. Едната најголема во земјава е на регулираниот пазар на електрична енергија каде што ги снабдува тарифните потрошувачи вклучувајќи ги и 700 000 домаќинства и малите бизниси, и втората балансна група за либерализираниот пазар каде што се вклучени ЕВН Снабдување со 70% или две третини од компаниите кои што од денеска за првпат излегуваат на отворениот пазар Оние кои потпишаа договор со нас не мора воопшто да се грижат за тоа дали ќе ја потрошат целата побарана енергија или не, нашето искуство и екпертиза околу планирањето им стои на располагање. Балансирањето на потрошувачката ќе биде наша грижа“, изјави за Дојче веле менаџерот на компанијата Нико Беберу.

Регулаторната комисија за енергетика досега има издадено 51 лиценца за трговија, односно 6 лиценци за снабдување со електрична енергија. Организатор на пазарот е МЕПСО (Македонски електропреносен систем оператор) односно инстанца во рамки на оваа компанија која ги регистрира сите учесници на пазарот, води регистар и служи како логистика. Целосната либерализација на пазарот на електрична енергија ќе се случи на 1 јануари 2015. Што ќе значи тоа за домаќинствата и малите потрошувачи во однос на цените засега е рано да се прогнозира. Познавачите сепак не очекуваат подрастични промени, посебно за домаќинствата но само доколку регулаторот правилно ја даде цената на мрежарината која покрај цената на електричната енергија на пазарот е клучен елемент во формирањето на крајната цена за корисниците.


  • Датум 01.04.2014
  • Автор Костадин Делимитов
 
Последно уредено:
Член од
3 април 2014
Мислења
13
Поени од реакции
5
Zdravo na site uste ednas :)

Vo vrska so izolacijata mislam deka istata e solidna, nadvoresna termo fasada i solidni 6 komorni pvc prozori.

Me interesirase grubata presmetka za potrosena el.energija, bidejki e fakt deka dnevnata ke ja gream minimum 12 casa na den so 2 konvektora od 2.5.
Mislam deka sosema ke bidat dovolni.
Spalnite sobi ke se great neli po potreba najmnogu 5-6 rabotni casa vo denot.

Za klima drzi moabetot megutoa i toa treba da mi bide dopolnitelna investicija, so toa sto kako sto citam na temava Invertor za vo dnevna namesto konvektorite i ne e losa ideja.

Prijateli me sovetuvaa za parno na struja, imalo i nekoi sistemi podmornici ili slicno, megutoa mislam deka ne mi se isplatuva zatoa sto sigurno instalacijata ke me cini cirka 2-2500 evra, a potrosuvackata na struja pak ne bide znacitelna, sto znaci i za parnoto na struja i slicni sistemi i nema bas nekoja logika..

Inaku presmetkata deka bi me cinelo okolu 6.000 -8.000 denari mesecno mi e sosema OK i prifatliva.


E sega namignuvanjeto na Strelec so cifrata od 15.000 e toa sto me plasi :(.

Me interesira @Strelec dali karikiras so cenata ili govoris od licno iskustvo.


Pozdrav & blagodaram!


DOPOLNA:

Site konvektori se namesteni pod prozorite, so soglasno vasite soveti izgleda deka e pravilno mestnje. Bravo za majstorite :)

I plus uste edna konstatacija od toa sto go procitav: mislam deka Klima invertor poveke ke mi zavrsi rabota od pecka na peleti, ako veke se resam da gi menuvam konvektorite vo dnevnata soba :)
 
Последно уредено:
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Ептен си ја спуштил цената, браво, али каков е квалитетот ? Како најевтината 6 кв досега беше 750 евра, а сега ти ги нудиш овие цени ?
провери ги уште еднаш цените.... мене ми изгледа дека не се намалени! Всушност не е многу јасно... Вели
8kw
24600 ден
1 рата 650 ден
23 рати по 1300 ден
вкупно 55150
оваа чини вкупно 900 Евра колку што јас разбирам!?
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
@canelane
Инвертер во дневната соба од 5.5 киловати е сигурно многу подобро (поекономично) решение од конвекторите, но и инвестицијата од одприлика 800 евра не е мала.
 
Член од
5 мај 2007
Мислења
97
Поени од реакции
48
провери ги уште еднаш цените.... мене ми изгледа дека не се намалени! Всушност не е многу јасно... Вели
8kw
24600 ден
1 рата 650 ден
23 рати по 1300 ден
вкупно 55150
оваа чини вкупно 900 Евра колку што јас разбирам!?
Оваа пресметка е за печка од 8 кв доволна за до 80 м2 и просечна потрошувачка од1100 до 1400 кг пелети по сезона
https://www.facebook.com/pages/4ecO2/680565075315166
 
Член од
3 април 2014
Мислења
13
Поени од реакции
5
E sega premnogu sum nov na forumov za da se pravam pameten, ama mislam deka pecka na drva cirka 300 eur i 10 m2 drva cirka 600 eur (po sezona) e podobro (poekonomicno) resenie od peletite.
Imav sosema druga predstava za cenata na greenje na peleti, koja bas i ne e ekonomicna.
A maka iima i kaj peletite, i kaj drvata ...

I kako predlog za najekonomicno greenje: se selime na Havai :)
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
E sega premnogu sum nov na forumov za da se pravam pameten, ama mislam deka pecka na drva cirka 300 eur i 10 m2 drva cirka 600 eur (po sezona) e podobro (poekonomicno) resenie od peletite.
Imav sosema druga predstava za cenata na greenje na peleti, koja bas i ne e ekonomicna.
A maka iima i kaj peletite, i kaj drvata ...

I kako predlog za najekonomicno greenje: se selime na Havai :)
колку м2 ти е дневната соба па да ти требаат 2 конвектора од по 2,5кв?
ако е ДО 30м2 не ти требаат два комада
 
Член од
3 април 2014
Мислења
13
Поени од реакции
5
колку м2 ти е дневната соба па да ти требаат 2 конвектора од по 2,5кв?
ако е ДО 30м2 не ти требаат два комада
Dnevnata e okolu 45m2.
Konvektorite se postaveni pred da se vselime.

So eden nema da zavrsam rabota, ke se mrzneme poveke i od periodot koga se greevme na parno od Toplifikacija :D

Dopolna:

A dodeka se greevme vo stariot stan na parno od Toplifikacija, po nasipt prigovor deka nema dovolna temperatura vo stanot, dobivme odgovor deka od strana na nivni strucni lica bila izmerena temperaturata i deka bila OK.

Taka da imam uste edno prasanje. odnosno dali Toplifikacija ima klucevi od nasite stanovi pa merat temperaturi dodeka nie sme na rabota :cool:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.231
Поени од реакции
29.703
Си требало да ја ескалираш работата до Државниот Пазарен Инспекторат (не дека обавезно ќе си завршел работа, ама ете за да им направиш ситуација).
 
Член од
3 април 2014
Мислења
13
Поени од реакции
5
@Vanlok

Sto da im napravis situacija koga se drzava vo drzava.
Pak ke izlezes kabaet :)



And by the way bas denes razgovarav so edni moi prijateli koi se greele so feknojleri, edna nadvoresna edinica i 6 vnatresni.
Greele okolu 140 m2, stan bajagi golem, i smetkite za struja im bile okolu 8.000 denari mesecno.
Greenjeto rabotelo 24 casa so temperatura od 25 stepeni i toa konstantno.

E sea platile 12ooo eur na start :cool:
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.530
Поени од реакции
7.269
@Vanlok

Sto da im napravis situacija koga se drzava vo drzava.
Pak ke izlezes kabaet :)



And by the way bas denes razgovarav so edni moi prijateli koi se greele so feknojleri, edna nadvoresna edinica i 6 vnatresni.
Greele okolu 140 m2, stan bajagi golem, i smetkite za struja im bile okolu 8.000 denari mesecno.
Greenjeto rabotelo 24 casa so temperatura od 25 stepeni i toa konstantno.

E sea platile 12ooo eur na start :cool:
Eden fenkojler kosta 300evra 3 do 5Kwaten, ili 400evra za 5 do 7 kilovaten, za 6 bi doslo 2000ki. Bidejki fenkojlerot bara topla voda kako izvor na toplina (ili ladna za ladenje) najverovatno imaat zemeno toplinska pumpa vozduh-voda koja za taa kavadratura ne bi bila pojse od 5-6000evra, neznam kaj gi odrale ama verovatno im prodale High Temperature pumpa sto zagreva voda do 80C i koja e duplo poskapa od nisko temperaturnite do 55C, totalno nepotrebno za nasi klimatski uslovi i kombimnacija so fenkojleri, da bile radijatori pa da razberam. Inaku istoto ova moze da se izvede i za 4500 za pumpa + bafer + fenkojleri....6000 total. Bas me interesira sto pumpa zemale koj brend i dali e HighTemperature varijanta ako ne ti e tesko da ja doznaes taa informacija.
 
Член од
3 април 2014
Мислења
13
Поени од реакции
5
@Strelec

Prv odgovor po telefon e: pojma nemam koj brend e i dali e High temperature varijanta.

Bas ke odam denovive na kafica, pa ako ne zaboravam ke proveram za markata, sigurno ja pisuva na edinicite.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.231
Поени од реакции
29.703
^^
Ова во светот се нарекува несоодветна технологија. Прескапо и недоволно ефикасно за инвестицијата.

Прво ќе им треба пола животен век за да ја вратат инвестицијата, а второ дури за толкави огромни пари немаат ни пасивно хидропонско греење, туку имаат фенкојлери кои лично мислам дека се промашен концепт за грејно тело.
12 илјади евра за скап воздух вода (или можеби вода-вода) систем, за накрај внатре пак да се грееш преку конвекција (со дување) наместо со радијација на топлина. Тотално глупаво, за многу помалку ќе земеле воздух-воздух (стандардна инвертор клима) и ќе го имале истото, ама подобро (плус редундантност, пошто кога греењето е расцепкано на повеќе уреди, никогаш нема сите уреди да се расипат во исто време).
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
53
Поени од реакции
2
http://www.elipso.hr/rashladni-uredaji/stacionarni-klima-uredaji/VIVAX-ACP_12CH35GEE/

Би сакал да ве замолам за мислење, доста луѓе ми го препорачаа овој модел на Vivax инвертер климатизер бидејќи не е многу скап, а одлично брка работа. Користи GREE компресор (од најновата G10 технологија). Иначе ми треба за просторија од 40м2. Ви благодарам.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom