Дали “Бугарија“ е мисловна именка ?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Lafeli sa na prabugarski do kum 9 vek no koga se obedinili veche lafeli na slavianski :). Katunec ne luji! Anaveno pokaji mi edin bulgarin sega kude izglejda taka. Ei izmorehte me be! Stiga vuprosi! Pitaite chichko Google toi znae :). Pozdravi!
Ne te lazhe Katunec. Pogledni kon shto vodi kolektivnata hipnoza - kon tvrdenjata deka Bugarite bile Hristijanizirani vo prviot bek po Hristos koga voopshto ne bile na Balkanot tuku vo Azija (namesto preku han Boris nekolku vekovi podocna)!!! Znachi ne e samo halucinacijata za Aleksandar Makedonski, tuku Bugarite bile biblijski narod. E vrz osnova na toj romanticharski zanes, Rusite pravat drzhava na Balkanot po nivni terk.






Па Русите им направиjа не сaмо држава туку и црква во 1870, без Русите би било невозможно да се издеjствува каj Турците такво нешто.

Сакам да кажам дека од руска мисловна именка, подоцна "Бугарите" Раковски, Крстевич, Дринов, и другите "будители"
влегле во филм и речиси СИТЕ други на Балканот ги проглсиле за Бугари. Дека се работи за колектувна халуцинациjа е неспорно. Тие земаат основа да тврдат дека:

- Александар Македонски и Аристотел биле Бугари! :nesvest: Почнале да тврдат дека Аристотел пишувал и бугарски но грците тоа го откриле и го уништиле (види "Morning Post" oд 8. фебруари 1916 год).

- Во бугарските училишни учебници Константин Велики го прокламирале за Бугар, затоа што бил роден во Ниш! Кирил и Методиј биле Бугари, затоа што биле родени во Солун. Според нив, покраj сите Македонци, дури и српските, грчките и други jунаци биле Бугари: Алекса Ненадовиќ, ајдут Вељко, Бочорис, Караискис, Канарис, Миаулис, итн.

Врз такви основи се ствара фантомската Санстефанска Бугариjа, коjа според тоагашните руски размисли требало да има 164.000 km2 и 4.5 милиони жители. Мислам дека "Бугарите" дури би барале многу повеќе, врз основа на фантастичните теории, вероjатно и Далмациjа.
 
A

anaveno

Гостин
море Кар(д)ам те..
па Ц(м)ок..
стига те Умор..?
ај не биди Паган..
Винех се до небо..
решавај коТелец..
 
Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Eh ama ne me razbrahte. Kazah Misirkov che toi laze oti nikoi bugarin ne kazva che Khan Kubrat e bil hristianin. Tova e s cel da ni namrazite i da si mislite vijte kvo prisvojavat bugarite. Nito za Aristotel e verno. Ama vij che propagandata mu raboti na Katunec - e sega seki si vika vij gadnite bugari kak naglo lajat. Pozdravi!
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Милам дека убаво те разбравме. Поенатата е дека основите ви се базирани на невидени фантазии, невероjатни дури и за 19. век. Од сваќањата за тоа кои се Бугарите, се створил изговор да се направи држава на Балканот. Да не jа засекле 3ападните сили вo старотот, таа држава со руска потпора ќе имала претензии и понатаму да се шири баш заради лагата дека СИТЕ се Бугари.

Еве и Илирите биле Бугари: :jaj: :toe:

Hаписа Иеросхимонах Спиридон Габровски в лето 1792
За Болг, петија крал илирически .

...Болг беше брат Бремов и завојува Тракија, Македонија, Далмација, /стигнa/ даже до Бјало море и Рим. И тој бе подобен на своја башта - голјам м'чител: заповјада на народа да се нарича на неговото име болгаре, и от това време иллиријците се наричат болгари, а не както нјакои мислјат, че от река иде /името/ болгари. Г'рците като нјамат словото "буке" /буквата "Б"/, не могат да кажат болгари; а римлјаните, имашти буквата "Б" могат да кажат болгари.


За Александ'р Македонски

След см'ртта на Перун, Иллирикија остана под властта на Александ'р. И взе Александ'р цјалата војска иллирическа и двата сина на Перун и тр'гна да бие вселената. Когато Александ'р се зав'рна от Индија, иллиријци поискаха от Александ'р част от земјата си и тој им даде Македонија, своето отечество, в годината от с'творението на света 5038 /470 преди Христa/; и им даде писмо написано на кожена хартија с'с златни слова: "народ славен и непобедим";/даде им/ оште и царска титла за преголјамата храброст и за преславната победа, с којато победи с тјах вселената, а сам остана в'в Вавилон. И от тогава приеха б'лгарите името славјани и македонци да се наричат.
 

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
A be zaboravivte uste nesto...I Einstein e bugarin!:pos2::pos2::pos2::pos::pos::pos:
 
A

anaveno

Гостин
а Константин Каменов од креатурата ВМРО-СМД (1996) тврди дека Тракијците и турко-монголските Бугари биле еден народ и дека турко-монголските Бугари биле истерени во Азија од страна на Александар Македонски(!?).

Меѓутоа, Каменов не нуди апсолутно никакви докази за сето тоа, туку само претпоставува дека името Фриги (малоазиско племе, блиско до Тракијците) прво се претворило во Бриги, а потоа, за време од неколку векови, во Булгари.

Бриги со коњски опашки? Aјде бе...
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0
море Кар(д)ам те..
па Ц(м)ок..
стига те Умор..?
ај не биди Паган..
Винех се до небо..
решавај коТелец..
A vasiot makedonec od roda na Samuil so tursko-mongolskoto ime Presijan? Prav HAN i tatarin.

Ajde, ajde znam deka si malku i ti konjulubec :pos2:
 
A

anaveno

Гостин
A Зографска историја на блгарите: Бугарскиот народ дошол од областа околу Црно Mope, реката Волга и Големата Скандинавија.
Таму овој народ бил наречен со името: Гимери или Кимери.

Откако овој народ се намножил, се населиле во овие краеви уште во времето пред Александар Македонски.

Првиот крал им се викаше Илирик, а потоа него Го замени царот Бладиј, кој Го победил Филип Македонски и Го претворил во свој поданик.

Потоа тие имаа два крала: Брем и Болг... Кралот Болг Ги освои источните земји и се насели таму со својот народ, кој народ се нарече како Болгари.

Болгарите потоа војуваа со Александар Македонски....

хе...хе...којзнае кој победил во битката.

Eте зашто има блгари, дури и да им се чудиш.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Lele lele lele lele,bre,bre,bre,bre,bre.Mongoli sot prinesuvale zrtvi na kucinja:zver::pos::pos: A bre ne se mongoli be,ni sami ne znaat sto se!
Toa e star bugarsi obichaj. Go vrzuvaat kucheto i go vrtat kontinuirano dodeka ne povrati. Koga kje povrati, ja razgleduvaat povrakjanicata i sprema nea ja pretskazhuvaat idninata. Analogno kako nie shto gledame na kafe denes.

Pred nekoja godina imashe poplaki od Drushtvata za zashtita na zhivotnite vo EU, vo Shvedska pishuvaa vesnicite za ova, deka ne sneat kuchunjata da se machat na ovoj nachin.


Dai da vidim ot kude e infoto? Kude go chitash tova?
Pojdi so SU za da najdesh:

Историја во кратце о болгарском народе славенском написа Иеросхимонах Спиридон Габровски в лето 1792
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0
Also in the 11th century Byzantium settled several tens of thousand Turkic Christians from Asia Minor, referred to as "Vardariotes", along the lower course of the Vardar. Colonies of other Turkic tribes such as Uzes, Petchenegs, and Cumans were also introduced at various periods from the 11th to the 13th century. All these were eventually Hellenized or Bulgarized. Roma, migrating from north India reached the Balkans, including Macedonia, around the 14th century with some of them settling there. There were successive waves of Roma immigration in the 15th and the 16th century, too.
C c c c, brakata turci kako se? Mnogu pozdravi, znam deka mnogu gi sakate tam, pa i tie se vi bratoucedi, a moze i Azis da e rodnina na nekoj od forumot. Anaveno ti le si od rodot na Azis ili od rodot na Turkmenbashi?
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Мнозинството граѓани на денешна Бугарија не се „прави“ Бугари, односно не потекнуваат од Азија. Поголемиот дел од денешните Бугари потекнуваат од староседелците на западните предели на денешна Бугарија, а тоа се Траките. Тие се племе многу слично на Македонците, ако не може да се рече дека и самите претставуваат македонско племе.

Етимолошки правилните Бугари, такви какви шо денес живеат во Болгарстан (Татарстан) и Чувашија, кога се населија на овие простори лаеја како кучиња, пишеа вертикално со некој знаци смрдени. Јазикот го примија од племињата кои живееле тука на овие простори Траките.

Бугарите носат вештачко име и тие се свесни за тоа. И никогаш нема да успејат да ги протуркаат лагите за „себугарското“ потекло само поради името. Ги кочи уште пред да отворат уста да засмрдат. То и ги боли Блгарчетата, немат своја култура, историјата им се потпира на вештачки политички творевини и именувања.

Изгорени се да бидат Македонци, да имаат историја, култура, јазик. Ако се гордеат со тоа што се Блгари нека пуштат на музичките фолклор катчиња татарски лаежи, а не да се гордеат со Македонските народни песни и носии.
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Ма немој за генетиката, зошто после ке се чудиме кој-крив кој-прав кога ги видим ама 100% истите подаци кај вас и нас.
hahah
dada
istite podatocisega me iznasmea:pos2:eek:d kade makedoncite isti podatoci so tatari i mongoli,bas sakamd a znam napravete genetska analiza samite doakzete kojste sto ste tuka nema loso nitu sporno/ dokaz druze nisto drugo ti mozes da kazes deka si od mars dojden a mozebi i ste:):pos2::pos2:kako mi gleda bas padnati od mars.
 
Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
ами сега

Е пак го сакашш постот за енглезкото генетско (нај-големо) проучване и близпстта мегу бугари, македонци и срби? изморих се веке, ајде сопри мало, празници идат мора да си позитиван.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom