Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Кина го прави истото моментално, ја експлоатира Африка, но за разлика од европејците им прави субстандардна инфраструктура и слушам точно 0 плачки за тоа.
За разлика од Европа пред 100 години, Кина не им убива милиони луѓе, линчува, и не им поробува локална популација што ја распродава низ разно разни континенти. Незнам дали исто разбирање имаме за тоа што е колонијализам.

Така функционира светот, ако сам не ти текне да го користиш твоето богатство, некој друг ќе дојде и ќе ти го земе.
Да те поправам: така функционира светот, ако некој има моќ и оружје, може да те окупира, да те дехуманизира, и да ти прави што сака. Тоа не е добра работа.

Како може да живееш на најплодниот и најбогатиот континент и воопшто да не измислиш култивација на едно растение, туку во 18 век уште да живееш hunter gatherer живот, пред каменодобски.
Ова е компаративно подобро него да си поробен, убиен, каде дел од фамилијата ти ја продаваат во САД, дел во Бразил, дел ги линчуваат и те експлоатираат под закана за насилство. Боље во овој контекст да си хантер гедерер, него убиен и поробен, нели?

Што да прават европејците кога народот таму немал концепт за имот, одржување и иднина, а за возврат го облекол и му направил патишта, аеродроми, полиција, и сите институции што постоеле кај нас уште во римско време, а кај нив не постоеле.
Ја незнам од кај се информираш за колонијализам, али игнорираш: масовни убиства, поробување, осакатување луѓе, крадење природни ресурси. Европејците се облекле себе, си граделе куќи за себе, улици и школи за себе. Ако правеле инфраструктура, тоа било за себе, не за развој на локална популација. Не збориме за денешна ЕУ програма за развој, збориме за колонијализам на империјална Европа.

Си пишал развој во Индија... Нема потреба повеќе да дискутираме.
Факт е дека Индија е една од најбрзорастечки економии во светот, незнам што се чудиш. Еве ти извештај од светска банка, покрај кризата со Иран, они уште се во растечки моментум: https://www.worldbank.org/en/news/p...a-remains-among-the-fastest-growing-economies

Сакаш да кажеш на Индија би и било подобро да се откаже од нуклеарките, да успори економија, и да им се јави на британците да ги поробат пак пошто улици граделе?

Да скратиме на хистерија и театралност и да се вратиме на тоа што ти го тврдеше: дека оргиналниот наод ја "криел вистината" дека Флојд умрел од дрога, али "под притисок на јавноста", го смениле. Таква работа, како што читаш погоре од официјален извештај на тие што ја извршиле обдукцијата, не постои. Со други зборови: ја измислуваш. Ова го правиш доста често, како што тврдеше дека пола црнци во САД работеле во државна администрација што се уверивме дека е лага. Пласираш неточни информации, ги обложуваш со хистерија, али на крај на ден и тогаш, а и сега: тропаш глупости.
Класичната наратива од меинстрим медиумите: Ние ќе ја напишеме „вистината“ а вие ќе го сркате тоа и ќе барате уште.
Ти можеш да кажеш дека „јас тропам глупости“, ама јас ги следев работите со џанки дилерот Флојд кога се случуваа. Ти можеш сега да читаш што ти сервирале да читаш, и јас не можам да ти линкам избришани ресурси... На крај како што велат „хартија трпи сѐ“, така компјутерски фајл трпи буквално сѐ.

Минатото (историјата) ја пишува победникот. Но она што не може да се избрише е сегашноста, на тоа здушно работат и цели институции ама и корисните како тебе. Кога се обидуваш да свртиш на лична основа со проценките за „хистерии“ и давањето психолошки „совети“, само покажуваш колку имаш потреба да провоцираш и да дефокусираш. Еве подолу од што најмногу:

Околу државите во Европа и кревање на возраст на пензија: тоа е точно, ќе ја кренат пензиската возраст, али не ради мигранти, него пошто Европа старее, а деца не се раѓаат. Нема никаква врска со "глобална конспирација" или "културно убиство", проста математика е: ако населението ти старее и живее подолго, а не се раѓаат деца, државата неможе да го издржи тој товар на пензии и ради тоа се крева пензиска возраст. Ако цело производство се сели во Азија и Африка пошто на компаниите им е поевтино да произведуваат во Виетнам него во Австрија, тогаш и економиите слабеат во Европа и следствено на тоа, мора да најдат државите начин да имаат помали разходи (во овој случај пензиски). Заради ова се крева пензиска возраст.
Мастер спинер си.
Кој таклабас има Европа „ќар“ од црнци и цигани кои огромниот дел не идат да работат туку да цицаат социјална помош? Тие ќе го полнат пензискиот фонд? Aко одговорот е не (а одговорот е НЕ), тогаш твојот одговор „наталитетот мухаха“, нема логика. Само ја повторуваш официјалната наратива која самата нема здрава логика.

Европа има потреба од работници, не од паразити и од криминални елементи.
Но европа добива паразити и од криминални елементи, нешто што до пред некоја деценија во опис не поминуваше ни како шљам. Никој нормален не увезува такви имигранти, освен ако со умисла не сака да ја уништи државата каде се практикува таква имиграција.

Заради таквите паразити се подига пензиската возраст, многу повеќе отколку заради наталитетот. Паразитите не помагаат во ситуацијата, туку одмагаат. Ама треба да не бидеш либтард за во размислувањето употребиш очигледен негативен факт за малцинствата.

Да де ко Мицко што вика за нас, први во Европа :coffee:
Не е ова од нивен Мицко, бројките се од Светска Банка. :cool:

Класичната наратива од меинстрим медиумите: Ние ќе ја напишеме „вистината“ а вие ќе го сркате тоа и ќе барате уште.
Ти можеш да кажеш дека „јас тропам глупости“, ама јас ги следев работите со џанки дилерот Флојд кога се случуваа. Ти можеш сега да читаш што ти сервирале да читаш, и јас не можам да ти линкам избришани ресурси... На крај како што велат „хартија трпи сѐ“, така компјутерски фајл трпи буквално сѐ.
Со други зборови: ја ти давам цитат од официјален извештај, а ти ми ја цитираш "суровата вистина што системот ја избриша од интернет али јас ја памтам". Со други зборови, да го кажеме ова како што е: си измислуваш, како што измислуваше дека секој втор црнец работел во јавна администрација во САД. :cool:

Заради таквите паразити се подига пензиската возраст, многу повеќе отколку заради наталитетот. Паразитите не помагаат во ситуацијата, туку одмагаат. Ама треба да не бидеш либтард за во размислувањето употребиш очигледен негативен факт за малцинствата.
Прво, малце си скаран со логика и ради тоа читаш негативен факт каде што не постои. :icon_mrgr:

Второ, ама буквално никој не го спори изворот на проблемот со кревање на возраст за пензионирање, освен ти со некакви интерпретации што ги тресеш од ракав, али буквално никој. Еве ти OECD извештај од лани каде многу јасно кажуваат дека поради демографски промени ќе гледаме промени во пензиски политики низ цел свет. Значи збориме истражување од економисти, ти викаат ќе се крене граница на пензионирање ради: демографија. Еве ти уште еден текст (има миљарда), не ти викаат ради "црнците во Германија" него демографија. Се друго е тресење зелени. Мада тебе гајле ти е и да тресеш, навикнат си. :pivo2:

Емигрантите и нивните потомства не ја прифаќаат средината во која се дојдени, не ги прифаќаат социјалните норми, културата, менталитетот на местото во кое дошле туку речиси без исклучок се обидуваат да воспостават доминација на своја култура, социјални норми, менталитет, етика и морал и секако религија (ако се муслимани).
Па така наместо да имаме Исламабад и Бирмингем, денес имаме Исламабад и Исламабад.
Значи во Париз, Лондон, Брисел.... денес немаме домородни: менталитет, култура на урбано живеење, социјални норми, етика и морал... туку имаме наметнати такви категории од Судан, Сомалија, Пакистан...
Затоа во одредени делови од тие градови се таканаречени no-go зони, во кои оној кој припаѓа на домородните категории од погоре, не смее да припари.

Да се залагаш да се издвои каколот од житото, во случајот со имигрантите во Европа, е како да се залагаш да се издвојат грумењата злато од тон речен песок. Ќе имаш околу 0,5 грама злато и остатокот е песок.

На пример, колку полиција треба да се ангажира за да се уапсат сите муслимани кои не ги почитуваат секуларните закони на Западот?
Колку треба да се уапсат само за она што на Запад го викаат расизам (јавно искажување омраза кон Христијани, Евреи и слично)?
Само у старт треба да уапсиш едно 60% од нив ради две работи - шетање маскиран и попречување сообраќај секој петок, а после за еден тон други работи.

Порано, прво ми беше жал за Западот, а сега не ми е и помалку ми е мило што има таму луѓе ко Harry the Dog, ради кои и ова све им постои денес. Тоа се оние кои ги убедуваат жабите у лонецот дека не се загрева постепено водата, него само им се чини.
А за тоа време Бримингем се претвора во Исламабад, Брисел во Могадишу, а Париз во Карачи.

цитат од официјален извештај

OECD извештај од лани каде многу јасно кажуваат дека поради демографски промени ќе гледаме промени во пензиски политики низ цел свет

ти викаат ќе се крене граница на пензионирање ради: демографија.

ве ти уште еден текст (има миљарда), не ти викаат ради "црнците во Германија" него демографија. Се друго е тресење зелени. Мада тебе гајле ти е и да тресеш, навикнат си. :pivo2:

Па не мораш баш сите тези вака великодушно да ми ги потврдуваш.
Тебе не ти треба логика и гледање на реалноста (на Европа не им се дешава етничко и културно убиство). Не ти треба ни размислување, само продужи и читај „официјални извештаи“ и слични наративи... Напишав веќе дека победниците ја пишуваат историјата, х10 во денешно време. Ама некој треба тоа и да го проголта, па да го повраќа назад како фидбек за наративата.

Корисните како тебе се клучни за помагање на агендата.
Ај сега пак направи ми психоанализа и слично јадење бурек. Потврди ми ги сите тези дупло повеќе.

Последно уредено:
По мене, сметам дека дел од мигрантските текови се геопоитика (една велесила, пробува да и направи проблеми на друга). Ова не го негирам, напротив, убеден сум дека дел од овие мигрантски текови се токму тоа. Дел се економски мигранти, дел избеглици. Не велам дека нема проблем со миграција: има, и мое стојалиште е каде што има криминал, насилство, треба да се апси и сели. До тука се слагаме.

Каде се разидуваме со мислења: по мене, кај што мигрантите почитуваат закон, држава, локални правила, не гледам зошто треба да се иселат. Не секој мигрант е силувач, бандит, некои се со семејства, некои се работници што работат по болници, ресторани, градежништво, образование, му помагаат на општеството. Поентата ми е: овие две групи треба да се раздвојат и третираат соодветно на нивните постапки.

Имале проблеми, како и секаде, али колонијализам е најбрутална форма на владеење (поготово во Африка). Во Конго се убиени 10 милиони луѓе од страна на Белгија, осакатени, поробени, државата испразнета од природни ресурси од "цивилизираниот свет кој не љуби насилство" - до ден денес неможат да се опорават. Во Намибија, Германија истребила 80% од Хереро (локална популација) преку концентрациони логори, ран 20ти век. Зборот ми е: брутални системи на експлоатација биле, не "системи за развој". Така да мистифицирање и глорифицирање на "цивилизирани белци што љубат мир" и ругање на "нецивилизирани раси" не е аргумент што ми има сенс.

Се разбира: од кога си заминуваат колонијалните сили има развој и нема масовни репресии. Погледни ја Индонезија денес (после Холандија), погледни го Сингапур (Британија), погледни го Виетнам (Франција), Кореа (колонизирана од Јапонија), Полска (од Русија), Индија (Британија). Една од најбрзорастечки економии во моментов е Индија. Африка се развива доста брзо во последниве 15 години. Со други зборови: се развиваат.

Мојата поента е дека дел е геополитика, и дел од мигрантите се во криминал и треба да се депортираат. Ова не го спорам. Само кажувам дека треба да се одвои миграција на нормален свет, од криминален. Не секој мигрант е зло, некои бегаат од војни со семејства, некои од немаштија бараат подобра иднина, сакаат да работат. Не секој е дилер или цедилка за социјално.

Како што кажав: каде што има криминал, да се депортираат луѓе. Каде што работат и почитуваат закони, да се интегрираат. Тоа е мое стојалиште и овие одлуки за дали некој треба да седи се индивидуални: од случај до случај. Сум видел како мешана средина како Сингапур функционира: малеи (муслимани), индијци (хиндуси) и кинези (будисти и атеисти) заедно градат една од најразвиени земји во свет. Одозгора на тоа имаат мигранти од секаде, и бираат: кој е квалитетен, без разлика од каде е и каков е, бујрум. Ако некој не го бива, дали бил бел или зелен, не им е битно, му даваат чао чао. Ради тоа економски се едно од најконкурентни места во светов (и најразвиени). Поентата ми е: до човекот е, не расата и етникумот.
Зошто тогаш нас од западен Балкан ни требаат визи? Да се организираме да си одбериме европска држава која најмногу ни одговара и да си се населиме? Пример се организираме за Норвешка. На бротчиња или со камиони и шибаме кон подобро здравство и живот. Ако не ни се свиѓа таму си бираме нова дестинација. Така?

На пример, колку полиција треба да се ангажира за да се уапсат сите муслимани кои не ги почитуваат секуларните закони на Западот?
Колку треба да се уапсат само за она што на Запад го викаат расизам (јавно искажување омраза кон Христијани, Евреи и слично)? Само у старт треба да уапсиш едно 60% од нив ради две работи - шетање маскиран и попречување сообраќај секој петок, а после за еден тон други работи.
По мене, кој се огрешил тој треба да се уапси. Се слагам дека полицијата во ЕУ долги години беше млитава на овој план: приоритет на насилен криминал, и после на се друго (вклучително и на закони како оние што ги пиша погоре), и третман како и за сите граѓани што живеат во земјите. Каде се разидуваме со мислења е околу оние кои не вршеле криминал, колкава е нивната бројка, и намери.

Тоа се оние кои ги убедуваат жабите у лонецот дека не се загрева постепено водата, него само им се чини.
Напротив, ја сум убеден дека водата се загрева и тоа го кажувам, само не мислам дека мигрантите се изворот на топлината, туку геополитика (една голема сила, сака да им направи проблем на други две политички сили во Европа, преку разни методи, мигрантскиот бран е еден од нив).

Каква врска има сиромаштијата со силувањата по улици, најчесто групни, бодењата, напаѓањата на белци итн.
Не е ова мое мислење, има широк консензус дека сиромаштија е фактор што зголемува шанси за криминал во кривична литература. Стави го белец во тешка сиромаштија, стави црнец, не значи дека под дифолт ќе стане криминалец, али шансите ќе им бидат многу поголеми: https://www.northwestcareercollege.edu/blog/the-relationship-between-poverty-and-crime/

Јако оправдување за црнчиштата, арапиштата, индијците и другиот џган на земјата, биле израснати во сиромаштија затоа колат и силуваат и палат коли и кршат дуќани во градовите низ Европа.
Не е оправдување, него објаснување. Како што кажав предходно, без разлика од каде е некој: дали бил од Македонија, Индија, Америка, Чешка, ако извршил дело треба да се спроведе закон над него. Ако почитува закон, ако додава вредност, да е жив и здрав.

Друго има разлика меѓу сиромаштија и сиромаштија. Има сиромаштија каде се нема вода за пиење, се нема струја и живееш во куќа од сламки, каде има пукотници меѓу села на дневна база како во Судан, и има сиромаштија каде може не ти е се достапно, али имаш основни услови за живот, вода, безбедност, образование, лекови, социјална помош, како во Македонија. Македонија, немала сиромаштија од типот на Судан, Конго, фала богу. Не викам дека е ова оправдување за криминалот, само објаснувам од каде тоа доаѓа, дека не е некој со расна предиспозиција за криминал, него контекстот го гради човекот (како и каде е растен).

Зошто тогаш нас од западен Балкан ни требаат визи? Да се организираме да си одбериме европска држава која најмногу ни одговара и да си се населиме? Пример се организираме за Норвешка. На бротчиња или со камиони и шибаме кон подобро здравство и живот. Ако не ни се свиѓа таму си бираме нова дестинација. Така?
Да бидеме на чисто: не сум за нелегална миграција. Идеално е државите да бираат и да внесат кој вреди, кој би бил проблем да го искључат, пошто тоа им е службена должност. Не сум за апсолутна отворена миграција и сум за тоа државите да бираат по квалитет и потреба, не по националност, боја на кожа или некој таков сличен критериум. Ова е моја лична преференца: ја сум за квалитетни луѓе, без разлика кој е и од кај е.

Ај сега пак направи ми психоанализа и слично јадење бурек. Потврди ми ги сите тези дупло повеќе.
Психоанализата е: страдаш од повишено ниво на форумитис, и недостиг на точни-информацитис. Препорака: помалце твитер, повеќе здрави извори да користиш и ќе ти помине ко кукурек. :cool:

Автоматски споено мислење:

Психоанализата е: страдаш од повишено ниво на форумитис, и недостиг на точни-информацитис. Препорака: помалце твитер, повеќе здрави извори да користиш и ќе ти помине ко кукурек. :cool:
Значи „лекот“ е живеење во светот на приказните... Ама знаеш дека порано или подоцна реалноста мава шамар на тие што ја игнорираат?

Е за „психоанализите“, слободно бутни си ги таму каде што не те грее сонце.

Томас Соуел го објаснува изворот на "црнечката култура" која е екстензија на "redneck" културата, која има потекло од регион од Британија од каде најголем дел британци се имаат населено во јужниот дел на САД. Реднеци и црнци растеле заедно со генерации, и овие културни навики биле норма за нив. Кои се тие уназадени културни навики? Високо ниво на гордост, жестоко бранење на чест и култура на лесна навредливост, склоност кон насилство и формално образование, култура на живеење во моментот и не планирање за иднината, култура на трошење, скептицизам кон странци и надворешни идеи.

По него, ова е тоа што ги држи црнците назад во САД и тврди дека голем дел од белците на југот ги имаат напуштено овие однесувања, додека дел од црнечката популација ја има однесено со себе низ разни делови на САД и тоа е тоа што ги држи назад. Ова подоле е исечок од повеќе лекции каде ја покрива оваа тема:

Back
На врв Bottom