Ограничувања на пристапот на децата до социјалните мрежи (Петиција на актерката Весна Петрушевска)

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за ограничувања на пристапот на децата до социјалните мрежи

• Да

Гласови: 18 56,3%
  • Не

Гласови: 8 25,0%
  • Нема да има ефект од ова

Гласови: 6 18,8%

• Вкупно гласачи
    32
Ич да не ти е.
Ми е.
Зшто глеам дека си нормална личност којја ради смештај у Оксрид га изела леб на времето од сфои, па ск на ист и бетер начин сркаф тфои потомци.
Тебе побитно ти е за дивоградбе на плаже у Охрид него нормално васпитање на деца без телефони и шфедски стандарди.
Одамна продааш некоју либерал феми сфе под конац океј родителстфо на форум, а ск се издаде дека везе немаш.

Искрено стфарно, жал ми е за тебе и тија како тебе.
Иако ја сам куманофски елезди шарлатан кој замара на дијалект, ама за родителстфо можу да ви предавам на тебе и тија како тебе што продааф муда за бубрези.

Да сте живи и здрави ти и тфои деца, ама стаи малце прс на чело.

Јас ќе се вратам на темата малку, иако @Aceso веќе убаво објасни!

@Емкаа како твоето дете би било исклучено и би му се смееле(?) ако никој на училиште не смее да пипне мобилен освен за итен случај!?

Тоа што незаинтересирани родители ќе им ги тупнат телефоните дома да бидат мирни е веќе друг муабет (и не треба да не замара!)
Ама доволно е да има двајца совесни родители у класот, за да не биде толку чудно и за останатите..
Па животот, т.е. Дарвин ќе се погрижи идиократијата да си остане идиократија, а паметните да се одвојат!
Ова зборам за деца до кај петто одделение..

Нагоре, веќе мајка-ќерка, татко-ќерка, син-мајка(иако ние машките сме позатворени па посебно у пубертет) со правилно изграден однос и доверба со родителот, и ограничен пристап до комуникациски мрежи некако и ќе избуткаат децата без инсти и тиктози!

И пред некој да ме прогласи за патријархон што со клетви го брани Вучич..
Јас сум имал гемче, чипичан, нинтендо, па и компјутер како голем (веќе на факс тоа)
И пак сум играл и зуски(џамлии за вас скупјаните), криенка, брканица, долга магарица.. и точак сум возел, и се!
Така да не сум против технологијата пер се, дури научно е докажано дека некои игри помагаат во развојот на мозокот!
Ама да се има усул, да биде социјална активност (заедно со братче/сестриче/мама/тато), одредени игри, еве нека е и плејстејшн 5 денес!
Не велам децата да ги вратиме у наше време!
Ама стрикно за социјални мрежи (и ретардирани ствари како тикток).. ехеее итекако и може и треба да се исфрлат од животот!

Сори @Емкаа што ре растужи мој пост, ама реалност е тај, колко и да сакаш ти да не признаеш.
Не се секирај не си единстфена што не знае да си ги васпита деца како нас, колко и да е тој глобалан проблем.
Само престани да продааш некои лекцие на форум кд одамна те прочитасмо што мустра си.
Греота за тфои деца сс овакф либерал феми глуп наратиф.
Ама ај, време е најголем учител, можфа сс тек на године ке ти дојде памет и ке каеш овј кумановац беше упрао.

Не га труј дете сс екрани и едуцирај га и васпитај га како што треба, корисан совет од тебе до мене, колко и да ти е его повисоко од Галичицу.
Поздраф и секое добро.

Ама не судам врз основа на тие 45 минути во кои родителот му го лупнач телфонот на детето во кафич за на раат да си го испие кафето. Апсолутно не, тоа е сосем човечки, сите сме луѓе и никој нормален не суди родителство врз основа на еден таков момент.

Мојата поента е многу подлабока и се однесува на нешто што ете и ти самата го спомна во пораката: “Треба да му е досадно за да развие имагинација”.
Тука е и клучната разлика меѓу нашето детство и ова на денешните деца. Кога нашите родители не исклучуваа од нивното внимание за да си тераат нивни муабети, нас не оставаа во физичкиот свет. Не оставаа да ни биде досадно. И од таа досада ние моравме да измислиме игра, дали со коцки, дали со камчиња, џамлии, кукли, колички whatever. Сами си го градевме фокусот и креативноста.

Денес, кога еден родител константно го исклучува детето и му дава екран (не зборам за тебе, зборам за генералниот тренд), тоа дете не го остава во досада. Интернетот и алгоритмите не дозволуваат да ти биде досадно. Тие му нудат на детето инстант допамин на секои три секунди преку брзи видеа. Детето не мора да ја развие имагинацијата, затоа што апликацијата завршила се наместо него. Така се уништува детскиот фокус, трпение и капацитет за учење.

Затоа, кога велам дека законите и забраните се џабе ако нема суштинска родителска одговорност, мислам токму на ова. Интернетот не е обична играчка со која детето можеш да го оставиш само. Тој е дизајниран да создава зависност кај возрасни, а па камоли кај деца.

Супер е што вие успевате да го држите тој баланс со природа и спорт, но реалноста околу нас е поинаква.
Јас имам спротивно искуство, што од сопствено, што од родителите околу мене. Секогаш има такви кои ќе тупнат телефон за да не се замараат со детето, но генерално гледам дека тоа е многу помал процент во споредба на тие што се навистина многу активно вклучени во воспитувањето на децата.
И тука има разлика, бидејќи многу луѓе мислат дека имањето деца и бидувањето родител се иста работа. Едното е тука на папер, другото бара активна вклученост во развојот на детето и е тешко.

Но, тоа не значи дека детето треба да страда заради изборите на родителот, и тука сметам дека една социјална држава има одговорност да го заштитити, на сличен начин како што има закони за вршење насилство врз дете. Да беше оставено на индивидуална одговорност и без законски последици, денес воспитната како мерка за воспитување ќе беше уште пораспространета.
Така што да, улогата на родителот е значајна, но сепак треба да има додатни механизми кои ќе ги заштитат децата од вакви појави, и тука според мене државата има и одговорност, и обврска да реагира.

Јас ќе се вратам на темата малку, иако @Aceso веќе убаво објасни!

@Емкаа како твоето дете би било исклучено и би му се смееле(?) ако никој на училиште не смее да пипне мобилен освен за итен случај!?

Тоа што незаинтересирани родители ќе им ги тупнат телефоните дома да бидат мирни е веќе друг муабет (и не треба да не замара!)
Ама доволно е да има двајца совесни родители у класот, за да не биде толку чудно и за останатите..
Па животот, т.е. Дарвин ќе се погрижи идиократијата да си остане идиократија, а паметните да се одвојат!
Ова зборам за деца до кај петто одделение..

Нагоре, веќе мајка-ќерка, татко-ќерка, син-мајка(иако ние машките сме позатворени па посебно у пубертет) со правилно изграден однос и доверба со родителот, и ограничен пристап до комуникациски мрежи некако и ќе избуткаат децата без инсти и тиктози!

И пред некој да ме прогласи за патријархон што со клетви го брани Вучич..
Јас сум имал гемче, чипичан, нинтендо, па и компјутер како голем (веќе на факс тоа)
И пак сум играл и зуски(џамлии за вас скупјаните), криенка, брканица, долга магарица.. и точак сум возел, и се!
Така да не сум против технологијата пер се, дури научно е докажано дека некои игри помагаат во развојот на мозокот!
Ама да се има усул, да биде социјална активност (заедно со братче/сестриче/мама/тато), одредени игри, еве нека е и плејстејшн 5 денес!
Не велам децата да ги вратиме у наше време!
Ама стрикно за социјални мрежи (и ретардирани ствари како тикток).. ехеее итекако и може и треба да се исфрлат од животот!
Мојата поента е дека треба да биде законски регулирано за сите! Нема телефон до 12 години, нема социјални мрежи до 16!
Да не биде оставено само на договор помеѓу родителите. Они за 8ми март се караат три недели, каков поклон да купат на наставничката, некој сака да учествува со 100 денари, некој со 1000. За вакви работи нема компромис, има закон, се следи, и тоа е тоа.
Автоматски споено мислење:

Сори @Емкаа што ре растужи мој пост, ама реалност е тај, колко и да сакаш ти да не признаеш.
Не се секирај не си единстфена што не знае да си ги васпита деца како нас, колко и да е тој глобалан проблем.
Само престани да продааш некои лекцие на форум кд одамна те прочитасмо што мустра си.
Греота за тфои деца сс овакф либерал феми глуп наратиф.
Ама ај, време е најголем учител, можфа сс тек на године ке ти дојде памет и ке каеш овј кумановац беше упрао.

Не га труј дете сс екрани и едуцирај га и васпитај га како што треба, корисан совет од тебе до мене, колко и да ти е его повисоко од Галичицу.
Поздраф и секое добро.
бро продужи даље слободно. Како јас го воспитувам моето дете е моја работа, глеј си твојата и соли памет на некој што навистина му треба.

Јас имам спротивно искуство, што од сопствено, што од родителите околу мене. Секогаш има такви кои ќе тупнат телефон за да не се замараат со детето, но генерално гледам дека тоа е многу помал процент во споредба на тие што се навистина многу активно вклучени во воспитувањето на децата.
И тука има разлика, бидејќи многу луѓе мислат дека имањето деца и бидувањето родител се иста работа. Едното е тука на папер, другото бара активна вклученост во развојот на детето и е тешко.

Но, тоа не значи дека детето треба да страда заради изборите на родителот, и тука сметам дека една социјална држава има одговорност да го заштитити, на сличен начин како што има закони за вршење насилство врз дете. Да беше оставено на индивидуална одговорност и без законски последици, денес воспитната како мерка за воспитување ќе беше уште пораспространета.
Така што да, улогата на родителот е значајна, но сепак треба да има додатни механизми кои ќе ги заштитат децата од вакви појави, и тука според мене државата има и одговорност, и обврска да реагира.

Мојата поента е дека треба да биде законски регулирано за сите! Нема телефон до 12 години, нема социјални мрежи до 16!
Да не биде оставено само на договор помеѓу родителите. Они за 8ми март се караат три недели, каков поклон да купат на наставничката, некој сака да учествува со 100 денари, некој со 1000. За вакви работи нема компромис, има закон, се следи, и тоа е тоа.
Автоматски споено мислење:

бро продужи даље слободно. Како јас го воспитувам моето дете е моја работа, глеј си твојата и соли памет на некој што навистина му треба.
Бро, океј е и сори што те дирнасфа колко толко мои постови, ама веруј ми, неам грам злобу у мене и добронамерни су му постови до тебе и тија како тебе.
Совет не е солење памет.

Ова е тоа! Крај на муабетот!
Натаму секој родител со совеста и знаењето...

Ова е тоа! Крај на муабетот!
Натаму секој родител со совеста и знаењето...
Да, тој е тој, син ми има 4 ипол године, три пута е фатија телефон у руку, само кд ми ѕвони некој, за да ми напраи асистенцију да се јаву.
Значи што е штетно штетно е, сами си знаемо а не признавамо.
Ако му дадеш знаење и воспит, он ке знае дека не е срамота да немаш телефон на тија године.
Син ми, четири ипол године, повише знае за планету, природу, слнце, воду и планете него триес посто од возрасни на овј форум, али да, срамота е да не знае како функционира смартфоун.

Да, тој е тој, син ми има 4 ипол године, три пута е фатија телефон у руку, само кд ми ѕвони некој, за да ми напраи асистенцију да се јаву.
Значи што е штетно штетно е, сами си знаемо а не признавамо.
Ако му дадеш знаење и воспит, он ке знае дека не е срамота да немаш телефон на тија године.
Син ми, четири ипол године, повише знае за планету, природу, слнце, воду и планете него триес посто од возрасни на овј форум, али да, срамота е да не знае како функционира смартфоун.
Ти си редок пример кој правилно постапува. Многумина им фрлаат екранче во лице чим заплаче детето.
Знае да чита аналоген часовник? Со математика како стоиш? Спремај се јако! Планирај жичан инструмент (гитара е low левел а виолина high левел нема mid). Жиците и математика се нераздвоиви. Дозирај го со 1/0, да не застанете во времето на Моцарт.

Ти пишувам од Бардофце.

Океј, јас немам сопствено искуство, не сум мајка па не знам зошто не сум активно вклучена во воспитување на дете.

И изгледа не треба да имам мислење на вакви теми.

Океј, јас немам сопствено искуство, не сум мајка па не знам зошто не сум активно вклучена во воспитување на дете.

И изгледа не треба да имам мислење на вакви теми.
Само сакам да ти доловам дека твоето видување дека денешните родители се исклучени од животот на децата е погрешно. Напротив, мое искуство и искуство на блиски е дека денес дури и премногу се става детето во центар и животот револвира околу него.

Освен ако не си родител/старател, не мислам дека си активно вклучена во воспитувањето на било кое дете. Едно е дружење 2-3 часа неделно, друго е 24/7 грижа.

Само сакам да ти доловам дека твоето видување дека денешните родители се исклучени од животот на децата е погрешно. Напротив, мое искуство и искуство на блиски е дека денес дури и премногу се става детето во центар и животот револвира околу него.

Освен ако не си родител/старател, не мислам дека си активно вклучена во воспитувањето на било кое дете. Едно е дружење 2-3 часа неделно, друго е 24/7 грижа.
Знам дека немаш лоши намери, ама ова е низок удар. Луѓето имаат различни приказни и борби за кои не сме ни свесни, па вакви исклучувања знаат без потреба да повредат. Секој со своето искуство. Поздрав и се најдобро.

Знам дека немаш лоши намери, ама ова е низок удар. Луѓето имаат различни приказни и борби за кои не сме ни свесни, па вакви исклучувања знаат без потреба да повредат. Секој со своето искуство. Поздрав и се најдобро.
Не те сфаќам во кој поглед е ова низок удар или исклучување?
Единствено активно вклучен во одгледувањето на детето е родителот/старателот, се останато е убаво да се има, нели it takes a village, но нема иста улога/тежина како овие две. И тоа е непобитен факт.

Искрено ти посакувам се најдобро во борбата и за брзо да дискутираме пак на слични теми, верувам тогаш мислењето ќе ти биде многу поразлично. :)

Ако може да се ограничи, тогаш дефинитивно треба да се ограничи, но во секој случај е потребно постојано внимание и надзор. Ако деца над 10 години имаат пристап до социјални мрежи, родителите треба да имаат пристап до нивните профили и внимателно да следат дали некој се обидува да ги манипулира или искористи за несоодветни работи.

Персонално, сe уште не знам доволно, но верувам дека многу брзо ќе научам, особено затоа што очекувам дете. Со внуките научивме многу работи, во периодот кога користеа iPad без рестрикции, тоа имаше влијание врз нивниот однос со другите, вклучително и емоционални манипулации што ги имаа научено од YouTube. Многумина мислат дека ако имаат parental control на YouTube, децата ќе бидат целосно безбедни, но за жал тоа не е секогаш така.

Apple има добар Parental Control ама пак треба да се внимава.

“Eternal vigilance is the price of liberty” - Thomas Jefferson

Како ја замислуваш таа контрола од страна на родителите?

Прво и основно, мое е како родител како ќе го контролирам детето и неговиот пристап до социјални мрежи.

Второ, многу е лесно, ако не смее нешто а го прави на телефон/компјутер, се зема и готово.

Трето, од ракав, имаш Family Link од Google, ќе го подесиш и готово.

Не знам како одма потпаѓате на решенија што од една страна ви ги сервираат како "заштита за децата" а од друга страна мора сите да сме со Digital ID кој што ќе биде поврзан со се и е алатка за масовно следење на народов.

Ќе ни го начукат како во Кина да имаме социјален кредит и ќе се смееме дека живееме во епизода на Black Mirror.

Фала им на паметните луѓе што се против ова и што го блокираат во ЕУ, специфично Пољаците го стопираа ова (сега за сега).

Прво и основно, мое е како родител како ќе го контролирам детето и неговиот пристап до социјални мрежи.

Второ, многу е лесно, ако не смее нешто а го прави на телефон/компјутер, се зема и готово.

Трето, од ракав, имаш Family Link од Google, ќе го подесиш и готово.

Не знам како одма потпаѓате на решенија што од една страна ви ги сервираат како "заштита за децата" а од друга страна мора сите да сме со Digital ID кој што ќе биде поврзан со се и е алатка за масовно следење на народов.

Ќе ни го начукат како во Кина да имаме социјален кредит и ќе се смееме дека живееме во епизода на Black Mirror.

Фала им на паметните луѓе што се против ова и што го блокираат во ЕУ, специфично Пољаците го стопираа ова (сега за сега).
Илузијата што голем дел од народов ја има дека цела историја на пребарувања на интернет/користење дигитални алатки не може моментално да се дедуцира до конкретна личност само поради тоа што не се користи дигитално ИД, е завидувачка. :D
Ова ќе биде само официјализирање на тоа што и веќе се прави во позадина.

Back
На врв Bottom