Разговарај со адвокат. BTW, работи кажани пред клас тешко дека би спаѓале под приватен разговор па снимките би требале да бидат валидни. Како и да и тоа адвокат ќе ти каже. Полиција ли, инспекција од МОН ли (постои и таква служба) - истиот одговор - писмен адвокат!
Sent from my SM-N9005 using...
Честито! Сега имаш референца за мерење на сите други фолдери.
Се надевам нема да остане под стакло и ќе види употреба.☺
Лично, повеќе ми фаќа око 21 ама и 25-ка не би одбил.
Се разбира ако збориме за оригинал...
Колку најдов податоци станува збор за stainless со малку јаглерод 0,35 - 0,4% и многу хром 13%.
Значи не ќе да е некој баш тврд челик, ама може и да грешам...
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Фолдер или фиксен? Преферирана големина?...
Ако јас купувам би го избрал Ontario Rat one за 2800 ден. Иако тоа е скоро дупло од цената во USA.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Мал совет околу острење на тема за која колку памтам не сме зборувале доволно. Како знаеш дека си готов со првиот, најгруб абразив? Нормално работиш на една страна од ножот се додека не се создаде burr (шпона!? по нашки) на другата страна. Ова може да трае долго особено ако не ви е баш погоден...
Одличен е нема што! Тие алати што ги има се одлични освен можеби крстач штрафцигерчето. Имав прилика кога мушки притисок и дадов на клештата одвртувајќи запечен вентил и издржа без проблем само што го загребав црниот премаз.
Му фали уште грицкалка за нокти и торкс штрафцигери за да ги покрива...
На работа од едната страна има напуштен плац, а од таму една дива смоква упорно ми го узурпира местото за паркирање. Одвреме на време ќе ми текне "да зеам утре од дома пила па ко ќе и писнам ќе и објаснам кај и е местото..." и после тоа заборавам... Ама пошто стално носам Leatherman мултитул...
Spyderco евтината линија ја произведува нјајверојатно Sanrenmu - тоа и не е тајна. Логично, пошто користат ист челик (8Cr13MoV). Ganzo пак вика дека користи 440C - што е малку веројатно.
Се разбира дека е екстремно важно како е ножот термички обработен. Колку гледам тие рецепти се генерално...
Не дека им верувам на Кинезите, ама меѓу челиците приметувам разлики при острење. Пример, кај Enlan i Sanrenmu челикот е 8Cr13MoV и има одреден изглед и одблесок кој се разликува од Shirogorov копијата кој наводно има сечиво од D2. Така де дефинитивно не е 8Cr13MoV, а дали е D2 не знам. Како и...
Ако е Cronidur 30 тогаш станува збор за челик од Круп Германија. 60 до 62 HRC Прилично скап! Но, најверојатно не ќе да е тој...
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Уххх ај малку по малку ќе одговориме на сите ;)
1. Добра пракса при острење е да пробаш како ќе оди на евтин или небитен нож. На пр. имав прилика викендов да острам Bear Grills фолдер од шит челик :eek: До сега нај-остра ивица што сум ја добил. Низ било каква хартија правеше S-ови. Зошто...
Оооо мама, ај пак ☺ тој Русин Про е алат за контролиран агол и од прва ќе добиеш добри резултати со него. Да, местиш агол, ја поминуваш ивицата со фломастер, пробуваш дали си погодил агол, коригираш по потреба и остриш.
Ако збориме за традиционален начин тогаш збориме за острење на рака на...
ОК, значи си производител на уникатни ножеви, ко наш е-миланист - е тогаш е идеално да имаш и диемантски камења затоа што со нив брзо ќе створиш острица од нула. Може и скроз туп или оштетен нож да наостриш, ама за до-острување во наша смисла на веќе релативно остри ножеви диемантот ќе изеде...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.