Дежурна Ординација! #2

Член од
3 јуни 2018
Мислења
309
Поени од реакции
135

Рак на коските

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419

Рак на коските
Рак на коските се јавува во детска возраст! Магариња како Кили на таа возраст не заболуваат од тоа. Тоа е глупост.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.155
Поени од реакции
10.154
Рак на коските се јавува во детска возраст! Магариња како Кили на таа возраст не заболуваат од тоа. Тоа е глупост.
Очигледно е дека немаш појма :tapp:...како ли си дошол до таа диплома што ја имаш!?

Член од
3 јануари 2023
Мислења
8.998
Поени од реакции
5.700
„Просечната (МЕДИЈАН) возраст кај заболените од рак на коски е 18 години,
од кои, повеќето се дијагностицираат на возраст од 10 до 25 години.“
...
Прочитано ТУКА

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.726
Поени од реакции
22.711
11 инекции кетонал дехсазон и диезепам за болката во крбот.. а јас пред два месеци се прејадов плус луто кисело сум си ја оптеретил жолчката и желудникот,месец ипол пијам Фамосан од 20мг не ме печи толку во градите по малку само и еспумисан пијам за кркорењата во цревата, но се си мислам од Фамосанот требаше да исчезне жежењето , што мислите да сменам со Нолпаза или Еманера?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.155
Поени од реакции
10.154
11 инекции кетонал дехсазон и диезепам за болката во крбот.. а јас пред два месеци се прејадов плус луто кисело сум си ја оптеретил жолчката и желудникот,месец ипол пијам Фамосан од 20мг не ме печи толку во градите по малку само и еспумисан пијам за кркорењата во цревата, но се си мислам од Фамосанот требаше да исчезне жежењето , што мислите да сменам со Нолпаза или Еманера?
Мислам дека треба да одиш на гастро и да ти направат една гастроскопија.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
Очигледно е дека немаш појма :tapp:...како ли си дошол до таа диплома што ја имаш!?
d3b467a1057205d0b0217d5f94c22b56.jpg
Автоматски споено мислење:

Мислам дека треба да одиш на гастро и да ти направат една гастроскопија.
Тетке, и ти треба да одиш на гастро ама за да ти направат колоноскопија без пропофол.

Последно уредено:
Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
Зависи од килажа, фамосан е слаб лек. Нолпаза е нешто појак, а Еманера е најјак (мене на пр. Еманера ми делува)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.692
Поени од реакции
42.280
Нолпаза се мн добри. Само треба да ги пиеш некое време пар месеци за да се залечи желудецот. И избегавање на џанк фуд, алкохол, кока коли и чипсови, а и љуто.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.726
Поени од реакции
22.711
Нолпаза се мн добри. Само треба да ги пиеш некое време пар месеци за да се залечи желудецот. И избегавање на џанк фуд, алкохол, кока коли и чипсови, а и љуто.
Матичната нит ми кажа дека е можно од желудникот нит ништо, напротив јас се бутев со пастрмајлии, сендвичи, дополнително сум си напрвил беља, ниту пак интернистот ми кажа да внимавам на храна само фамосан ми даде да пијам но многу кркорење и подуеност имав му се јавив ми даде и еспумисан ..

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.692
Поени од реакции
42.280
Матичната нит ми кажа дека е можно од желудникот нит ништо, напротив јас се бутев со пастрмајлии, сендвичи, дополнително сум си напрвил беља, ниту пак интернистот ми кажа да внимавам на храна само фамосан ми даде да пијам но многу кркорење и подуеност имав му се јавив ми даде и еспумисан ..
Види Нолпаза ваљда и Фамосан само на желудец делува. Пример ако имаш киселини, ждригаш многу и слично.

За цревата друга е работата. Тоа е највеќе до исхраната или синдом на иритабилни црева што го има се почесто. Најубаво е манџа да се јаде и да се избегава брза храна ако сакаш стомакот да ти е помирен.

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
Здраво. Ве молам за одговор и доколку некој имал слична мака како и јас. Живеам Германија и тука направена ми е колоноскопија(поради фамилијарна
анамнеза) ,каде што ми беа отстранети три полипи за кои чекам уште резултати од биопсија,но по форма кажа докторот дека се бенигни(валда се разликуваат по форма).И ок,рекоа дојди пак за една година бидејќи имаш фамилијарна историја па ако е се во ред тогаш, преглед на 3 години.И да си живам нормален живот.
Проблемот е што поминаа две недли од колоноскопијата а јас имам тегоби во долниот дел од стомакот и кичмата. Одам нормално по голема нужда и се е во ред со столицата, но после голема нужда јас осеќам тегоби во долниот дел од стомакот,поготово од вчера. Дали тоа е нормално и после 2 недели? Бев на доктор,гледаа на ехо и ништо вика, треба да одош кај докторот што ти правел колоноскопика,а докторот нигде ,пропадна. Или е на одмор,или е на операција,или само што заминал..Само те маткаат.Дали можеби има врска што уште истиот ден на работа почнав .Во кујна работам па периодов имавме претерано работа. Ама никаде не наидов на слично искуство,секаде читам нормално е првиот ден да имаш гасови. Јас не ни имав гасови, јас само имав болки 4 дена,а после тоа нелагодност која уште е присутна. И големи болки во кичма и некогаш под десното ребро.И сега од вчера како што бев во вц,почна и гасови а тегобата во долмиот дел почна од 3 часот и до вечеета трпев до 12 па се напив спазмекс и облоги топли. Но еве сега станав и пак осеќам.
Се плашам да не се има тек сега нешто активирано во стомакот, нема резултат ,незнам дали биле во право дека не личат на канцерогени полипите. Се потеков од хелекси од што суум испаничена

Член од
28 ноември 2022
Мислења
380
Поени од реакции
646
направена ми е колоноскопија(поради фамилијарна
анамнеза) ,каде што ми беа отстранети три полипи за кои чекам уште резултати од биопсија,но по форма кажа докторот дека се бенигни(валда се разликуваат по форма)
Da, pretezno gi razlikuvame po gradba t.e. forma no sekogas go isprakame materijalot na ispituvanje kako so sigurnost bi se utvrdilo dali stanuva zbor za benigno ili maligno
И ок,рекоа дојди пак за една година бидејќи имаш фамилијарна историја па ако е се во ред тогаш, преглед на 3 години.И да си живам нормален живот.
Pravilen sovet, istot go davam i jas na svoite pacienti.
Проблемот е што поминаа две недли од колоноскопијата а јас имам тегоби во долниот дел од стомакот и кичмата. Одам нормално по голема нужда и се е во ред со столицата, но после голема нужда јас осеќам тегоби во долниот дел од стомакот,поготово од вчера. Дали тоа е нормално и после 2 недели? Бев на доктор,гледаа на ехо и ништо вика, треба да одош кај докторот што ти правел колоноскопика,а докторот нигде ,пропадна. Или е на одмор,или е на операција,или само што заминал..Само те маткаат.Дали можеби има врска што уште истиот ден на работа почнав .Во кујна работам па периодов имавме претерано работа. Ама никаде не наидов на слично искуство,секаде читам нормално е првиот ден да имаш гасови. Јас не ни имав гасови, јас само имав болки 4 дена,а после тоа нелагодност која уште е присутна. И големи болки во кичма и некогаш под десното ребро.И сега од вчера како што бев во вц,почна и гасови а тегобата во долмиот дел почна од 3 часот и до вечеета трпев до 12 па се напив спазмекс и облоги топли. Но еве сега станав и пак осеќам.
Се плашам да не се има тек сега нешто активирано во стомакот, нема резултат ,незнам дали биле во право дека не личат на канцерогени полипите. Се потеков од хелекси од што суум испаничена
Po ovaa procedura sigurno kolegata vi objasnil deka e zadolzitelen odmor.
Taka da ste trebale da gi primenuvate dadenite soveti.
Vo odnos na gasovi po kolonoskopija e individualno, t.e. sosema normalno e i da nemate izrazeno ,,poduvuvanje,, na abdomenot, kako i isfrlanje na ,,visok,, gasovi. Nema pravilo.
Na eho //sto vi e izvrseno// se gleda dovolno dobro dokolku ima nesto alarmantno, pritoa ne bi trebalo da se sekirate premnogu.
Sepak miruvanjeto bi doslo dobro za organizmot. Sovet namesto Spasmex zemete Espumisan i posetete go lekarot koj ja izvrsil kolonoskopijata so cel da vi dade pravilni ponatamosni napatsvija, toj najdobro znae sto i kako rabotel. Bi bilo izlisno da govoram vo negovo ime. Vo sekoj slucaj javete se na pregled, po 2 nedeli ne bi smeelo da imate bolki, kako i bilo kakva abdominalna nelagodnost. Sekoe dobro

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
Da, pretezno gi razlikuvame po gradba t.e. forma no sekogas go isprakame materijalot na ispituvanje kako so sigurnost bi se utvrdilo dali stanuva zbor za benigno ili maligno

Pravilen sovet, istot go davam i jas na svoite pacienti.

Po ovaa procedura sigurno kolegata vi objasnil deka e zadolzitelen odmor.
Taka da ste trebale da gi primenuvate dadenite soveti.
Vo odnos na gasovi po kolonoskopija e individualno, t.e. sosema normalno e i da nemate izrazeno ,,poduvuvanje,, na abdomenot, kako i isfrlanje na ,,visok,, gasovi. Nema pravilo.
Na eho //sto vi e izvrseno// se gleda dovolno dobro dokolku ima nesto alarmantno, pritoa ne bi trebalo da se sekirate premnogu.
Sepak miruvanjeto bi doslo dobro za organizmot. Sovet namesto Spasmex zemete Espumisan i posetete go lekarot koj ja izvrsil kolonoskopijata so cel da vi dade pravilni ponatamosni napatsvija, toj najdobro znae sto i kako rabotel. Bi bilo izlisno da govoram vo negovo ime. Vo sekoj slucaj javete se na pregled, po 2 nedeli ne bi smeelo da imate bolki, kako i bilo kakva abdominalna nelagodnost. Sekoe dobro
Ви благодарам. Денес ги добив резултатите и пишува дека нема малигно,во ред е се. Сепак ќе одам на доктор, можеби од друго нешто е,а можеби и од тоа што цел месец бев под стрес. Ви благодарам многу за брзиот и детален одговор. Секое добро во Новата 2024та

Kajgana Shop

На врв Bottom