Кој се збогатувал во ЕУ од лагата за “глобално затоплување’’

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ти Бафра мислам дека воопшто не ги ни читаш луѓето. Да напишам сега еден пост да имам 99% идентично мислење со тебе, ти ќе речеш НЕ!. Па уште Кујтим те буцка тука. Мора да се осеќаш претерано многу информиран и запознаен за све што постои на планетава, па си мислиш си докторирал по Метерологија,, Биологија, Хемија и сите можни приородни науки плус политички науки. За да ти го објаснам и пишам со равенки процесот, треба и ти и јас да сме хемичари и биолози, све друго е мачка у вреќа. Тебе да ти дадам проста делба на атом да ти дадам нема да знаеш да ја изведеш, а не пак некоја си обична атомска маса да пресметаш. Се дотогаш, додека не ги разбираш работите на тоа ниво, си верник, веруваш во тоа што ти кажал некој попаметен од тебе, дали е тој во право или не е, кај тебе зависи од твојата логика и твоето ниво на познавање, кое е може да е во најдобар случај, малку подобро од познавањето на некој лаик, пошто ете гледам се трудиш бараш некакви си објаснувања.

Што треба да се докаже нешто, што е очигледно? Треба да ја најдеш причината за тоа. Ајде кажи ми која е причината што на Скопје му се изменила климата?
Бла бла бла.
Јас споделив објаснувања од термодинамика, од НАСА, а ти, глуп сум бил, ваков онаков сум бил.

Не знам што ти е толку тешко да споделиш од каде прочита како СО2 има големо влијание врз затопловувањето, а не ти е тешко да пишуваш километарски празни постови. Можеше и да кажеш тоа во видеото што што се објаснува според термодинамика е грешка поради ова и ова, тие од НАСА не се во право, а може па не ни прочита, ни па слушна видеото.

Се шалам, знам намерно пишуваш глупости, оти не сакаш да споделиш знаењето, за да си останам глуп верник. Ако бе, биди буљаш, ама кога тогаш ќе најдам објаснувањето за тоа што го тврдиш. :anco:

Ајде кажи ми која е причината што на Скопје му се изменила климата?
Што е со климата во Скопје, потопло е од претходни децении ли... потопли ли се другите европски градови во споредба со пред неколку децении кога јаглен користеле за се и сешто. Прочита ли низ темава дека официјалните институции за обработка на податоците признале дека ги промениле претходните бројки од мерењата на температурата, со објаснување дека не биле точни. Локациите каде биле поставени им влијаела околината да покажуваат малку повисоки бројки, па они самоиницијативно си ги намалиле...
Сега не им е проблем да земат бројка од уред поставен до писта, каде на секои 2 минути полетува или слетува авион и да јават, историски рекорд :гик:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Јас споделив објаснувања од термодинамика, од НАСА, а ти, глуп сум бил, ваков онаков сум бил.
Ти сподели нешто што не го разбираш бе дудук, јас не реков дали е точно или не. Никој не рече дали си глуп или не. Нормално е да не разбираш све.

Јас што треба да направам сеа, да споделам нешто што го негира тоа од НАСА што го постираше? Нешто подруго кажав? Или бираш едно делче, го вадиш надвор од контекст, а воопшто не си ни прочитал што сум пишал.

Што се однесува до Скопје, зимите се поладни, летата се постудени и не зборам за последните 5-6 години, целиот процес се случува одкога се гради и индустријализира Скопје во 60ти години. Ништо не е сменеѕо од 80ти 90ти. Зишто е така, ако ти објаснам, што ќе ти значи? Ќе разбереш нешто? Или ќе бараш една реченица, ќе ја извадиш од контекст, ќе ја воопштиш и ќе бараш видео од НАСА да ја негира таа реченица. Пошто си таков, љубиш да се контраш. Што кажа типот за локалното дејство на издувните гасови во котлина на пример, кајшто речиси и да нема ветер? Не влијаат издувните гасови врз топлината ако смогот го блокира сонцето, на пример? Нема промена во температурата ако во лето иљадници коли согоруваат и ако асфалтот ја апсорбира сончевата топлина?

И нигде не кажав дека има тоа врска до глобално промена на клима, туку дека овие промени се врзани за човековите живеалишта. И емисијата на јаглетод двооксид посредно или непостедно има влијание врз топлината на едно населено место и сосема минорен импакт врз глобалната клима која зависи од други циклуси.

Ако ти напишам e=mc2 ќе ти смени нешто? Ако ти го интерпретирам законот за термодинамика ќе го разбереш и ќе донесеш разумен заклучок?

Ти реков, лаик си за хемија. Еден подпросечен студент по хемија може да те мавта како сака. Што и да тиобјаснува за тебе ќе биде Кинески. Ти си пример зошто тие што мислат дека човековата активност нема врска со глобалното затоплување, се повлекуваат.

Антиваксер, глобален ресет, антиглобално затоплување…. Јас ниту се вакцинирав, ниту мислам дека системот е добар и дека тера во добар правец, ниту мислам дека ние влијаеме врз глобално затоплување, ама ми е срам да зборам, пошто ќе ме споредат со тебе и таквите како тебе и ќе ме стават во исти кош. Ти си продукт на системот, кој има за цел да ја уќутка прогресивната мисла.

Не е ова научна дебата, ова е форум. И ти не си станал научник или експерт ако си изгледал 2-3 видеа, туку си само обичен верник/фанатик. Се однесуваш како ѓуптин кој гледал Брус Ли филм и станал кунг фу експерт.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ти сподели нешто што не го разбираш бе дудук
Торко, објасни како тоа не сум го сфатил што сум го споделил... Тоа објаснувањето е дека СО2 не влијае не зголемување на температурата, а ти тврдиш:
Точно е дека јаглерод диоксидот има големо влијание врз затоплувањето
Ти благодарам за твоите анализи врска мене:
Антиваксер, глобален ресет, антиглобално затоплување…. Јас ниту се вакцинирав, ниту мислам дека системот е добар и дека тера во добар правец, ниту мислам дека ние влијаеме врз глобално затоплување, ама ми е срам да зборам, пошто ќе ме споредат со тебе и таквите како тебе. Ти си продукт на системот, кој има за цел да ја уќутка прогресивната мисла.
Ако ти сметаш дека си примерок за прогресивна мисла, нема да имаш срам ни страв да кажеш тоа што мислиш, нормално поткрепено со одредени информации.

Ај за последен пат, ќе може ли да споделиш од каде да се информирам врска твоето тврдење:
Ама без да ми кажуваш кој сум, што сум, каков сум и што знам или не знам. Обично информациите од моите постови после 5-6 год. стануваат реалност, а ти ко рипка што имаш меморија, твоја работа.
Тоа што не си се вакцинирал, можеби е од религиозна причина, па затоа се срамиш. :toe:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Торко, објасни како тоа не сум го сфатил што сум го споделил... Тоа објаснувањето е дека СО2 не влијае не зголемување на температурата, а ти тврдиш:

Ти благодарам за твоите анализи врска мене:

Ако ти сметаш дека си примерок за прогресивна мисла, нема да имаш срам ни страв да кажеш тоа што мислиш, нормално поткрепено со одредени информации.

Ај за последен пат, ќе може ли да споделиш од каде да се информирам врска твоето тврдење:

Ама без да ми кажуваш кој сум, што сум, каков сум и што знам или не знам. Обично информациите од моите постови после 5-6 год. стануваат реалност, а ти ко рипка што имаш меморија, твоја работа.
Тоа што не си се вакцинирал, можеби е од религиозна причина, па затоа се срамиш. :toe:
Ти објаснив бе тиквар, едноставно за да сватиш и ти, али џабе ти бараш равенки. И пример ти го кажав Скопје.поентата на постот што го пишав беше да му кажам на хјуман дека co2 влијае само локално на микроклимата и тоа во одредени случаи. Али ти ја зема првата реченица и воопшто не отиде понатаму да ја најдеш поентата.

А што се однесува до прогресивна мисла, кога ќе ставиш една чаша вино во буре оцет, добиваш оцет, а кога ќе ставиш чаша оцет у буре вино, пак ќе добиеш оцет. Ете затоа ќутам, ради будалите и мене будала ќе ме напраат.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ти објаснив бе тиквар, едноставно за да сватиш и ти, али џабе ти бараш равенки. И пример ти го кажав Скопје.поентата на постот што го пишав беше да му кажам на хјуман дека co2 влијае само локално на микроклимата и тоа во одредени случаи. Али ти ја зема првата реченица и воопшто не отиде понатаму да ја најдеш поентата.

А што се однесува до прогресивна мисла, кога ќе ставиш една чаша вино во буре оцет, добиваш оцет, а кога ќе ставиш чаша оцет у буре вино, пак ќе добиеш оцет. Ете затоа ќутам, ради будалите и мене будала ќе ме напраат.
Јас во тој пост никаде не видов објаснување како СО2 мнигу влијае на затоплувањето, па посочи ми каде е тој дел:
Точно е дека јаглерод диоксидот има големо влијание врз затоплувањето, меѓутоа дали само човекот емитува CO2? Ајде да погледнеме во минатото и да видиме дали e зголемено емитувањето на CO2 во денешницата? Еве еден мал пример, во предколумбиска америка живееле околу 60 милиони бафала, денеска бројот е 500К. Во Африка еден куп диви говеда се десетукувани во периодот на индустријализација. Денеска пожарите се држат во контрола, пред цивилизацијата да биде толку напредна, пожарите излегувале од контрола многу често. Во историјата, имаме сведоштва за разни катаклизмички вулкански активности или астероиди, кои генерално имаат улога во успорувањето или убрзувањето на природниот процес. Порано немало пошумување, дрвата се користеле како единствен градежен и огревен материјал. Има една теорија дека почетокот на Сахара е еден мега пожар. Има сведочења на ширењето на Сахара уште од пред античко време, каде што многу градови и се проголтани од пустински песок. Понатаму иригационите системи на човекот, придонеле зеленилото да се прошири таму каде што иначе немало да порасне, пошумувањето (Македонија во антиката се претпоставува дека не е пошумена)... и така натаму.

Понатаму има теории за мини метеоролошки циклуси од 50-100 години. На пример во еден период во историјата, змискиот град во Преспа, не бил воопшто остров. Во времето пред Хеленизмот, се претпоставува дека Македонија воопшто не била пошумена. Во еден период од историјата, Охридското и Струшкото поле биле под вода, а Охридската тврдина де факто била остров, па така денеска на влезот на Охрид е населбата Чекоштина била место каде што ги врзувале чамците. Исто така и Китино Кале во Кичево било остров кога Турците ја освојувале Македонија. Течението на Вардар било под падините на Водно, а камениот мост бил у ствари на реката Лепенец. Овие промени се еден мал пример во поблиската историја, кога такви драматични промени се случиле кога воопшто немало индустрија. Вистина е дека некои промени се случиле од човекова рака, на пример течението на Вардар и Кичевското езеро, меѓутоа некои се случиле по сосема природен пат, на пример Преспанско и Охридско езеро.
Последни две пореметувања на природниот процес биле, мини леденото доба од средниот век, од 13 до 19 век https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Ice_Age и вториот пример е тунгуската експлозија, која го има исто така пореметено процесот. Денешното затоплување што се случува доста веројатно е да е процес на стабилизација или враќање на нормала после овие 2 евенти.

Пак ќе повторам, загадувањето што го предизвикува човековата цивилизација, загрозувањето на екосистемите, јас не го спорам, многу пати сум кажал дека човекот е вирус на планетава, моето мислење е само дека генерално човекот многу малку има импакт во промена на климата во макро. Во микро, големите градови и местата каде што има преголемо население, е нормално да имаат промена на микроклимата, но генерално затоплувањето и топењето на мразот е нешто што неминовно се случува, без човекот драматично да влијае врз тоа, ниту пак тоа може да се забави со некаква активност на човекот (освен можеби нуклеарна војна).

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Јас во тој пост никаде не видов објаснување како СО2 мнигу влијае на затоплувањето, па посочи ми каде е тој дел:
И што кажувам во постот? Дека количеството на co2 е исто како и пред 200 300 500 1000 години и дека не влијае тоа врз глобалната клима дури и ако има некакво зголемување. Поентата што ја кажувам е дека денешните микроклиматски промени се сосема вон контекст на глобалното затоплување. Што кажав нешто што го негира типот од НАСА што кажува?

мини леденото доба и тунгуската експлозија ги кажав како пример дека драматичните промени се поврзуваат со космички евенти или геотермални активности, а не со индустријализацијата.

Пошто очигледно или незнаеш да читаш или те мрзи, ти направив сиже, па ајде повели сега, негирај го контекстот.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Пошто очигледно или незнаеш да читаш или те мрзи,
Или па баш зашто внимателно те читам, затоа те прашав каква е оваа контрадикторна реченица:

Дека количеството на co2 е исто како и пред 200 300 500 1000 години и дека не влијае тоа врз глобалната клима дури и ако има некакво зголемување.
Видиш, не е тешко да си кажеш што всушност си мислел, или па дека некаков лапсус, или што ти ја знам.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Или па баш зашто внимателно те читам, затоа те прашав каква е оваа контрадикторна реченица:

Видиш, не е тешко да си кажеш што всушност си мислел, или па дека некаков лапсус, или што ти ја знам.
Прочитај го постот пак, не сум кажал ни лапсус, ни нешто поинакво од краткото објаснување. Во една реченица човекот не предизвикува драматична промена во глобалното затоплување. Сеуште.

а co2 или издувните гасови, можат да влијаат само локално во места без провев. И генерално како тоа човекот не влијае врз микроклимата, ако се знае дека Скопското поле било мочуриште кое е пресушено во Турско ради земјоделие и дека во истиот период е променет текот на Вардар. Дека подоцна е изградена брана и езеро на Матка, населени се милион луѓе, кои се греат и се ладат возат коли и така натака, направена е бетонска џунгла….

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.683
Поени од реакции
42.265
Прочитај го постот пак, не сум кажал ни лапсус, ни нешто поинакво од краткото објаснување. Во една реченица човекот не предизвикува драматична промена во глобалното затоплување. Сеуште.

а co2 или издувните гасови, можат да влијаат само локално во места без провев. И генерално како тоа човекот не влијае врз микроклимата, ако се знае дека Скопското поле било мочуриште кое е пресушено во Турско ради земјоделие и дека во истиот период е променет текот на Вардар. Дека подоцна е изградена брана и езеро на Матка, населени се милион луѓе, кои се греат и се ладат возат коли и така натака, направена е бетонска џунгла….
Јамајка, ти лупаш небулози како факти како и обично. Тоа било вака она било онака, како ти да си бил таму и знаеш шо било и како било. Ме потсети на една тема порано за турско кога праевме муабет и излупа триста неточни ствари.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Јамајка, ти лупаш небулози како факти како и обично. Тоа било вака она било онака, како ти да си бил таму и знаеш шо било и како било. Ме потсети на една тема порано за турско кога праевме муабет и излупа триста неточни ствари.
Така е Кујтим, за тебе е небулоза дека после укинувањето на Охридската Архиепископија, забрането е пактикувањето на верата на старословенски јазик, се до појавата на егзархијата во втора половина на 19 век. Само тоа е, образовниот процес ни е таков. Следната генерација може ќе се смее кога ќе кажеме дека Гоце Делчев се борел за Македонија.

А интернет образованието прави пародија попут ѓупци у кино....

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.683
Поени од реакции
42.265
Така е Кујтим, за тебе е небулоза дека после укинувањето на Охридската Архиепископија, забрането е пактикувањето на верата на старословенски јазик, се до појавата на егзархијата во втора половина на 19 век. Само тоа е, образовниот процес ни е таков. Следната генерација може ќе се смее кога ќе кажеме дека Гоце Делчев се борел за Македонија.

А интернет образованието прави пародија попут ѓупци у кино....

забавно ти е гледам да си измислуваш историја, која според тебе е забрането знаење и вистина :icon_lol:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
забавно ти е гледам да си измислуваш историја, која според тебе е забрането знаење и вистина :icon_lol:
Кујтим што е според мене забрането знаење? Имаш појма што збориш? Јас го разбирам бафра, како прле пред магаре знае да избрза, ама важно има став, можеби погрешен можеби не, ама има цврст став и го брани. Ама тебе неможам да те разберам, се лепиш ко мува на гомно на некои работи.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Научен консензус = :гомце:

“The IPCC wasn’t supposed to focus on any benefits of warming,” Curry explains.

“The IPCC’s mandate was to look for dangerous human-caused climate change.”

“Then the national funding agencies directed all the funding . . . assuming there are dangerous impacts.”

The researchers quickly figured out that the way to get funded was to make alarmist claims about “man-made climate change.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.725
Поени од реакции
33.970
Отиде „заштедата“ на СО2 емисии од Теслите и другите... Но не се тревожете, даноците секако ќе ги наплатат. :unsure:

Kajgana Shop

На врв Bottom