Лебна криза и контрола на цените

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Нека растат цени и помалку да купуваме. За жал мора да ни падне животниот стандард тоа е економска закономерност од која не се бега. Вака ќе се отруме. Контрола на цени е полоша од инфлација.
А демек ако ги качат цениве нема да се отруеме? Се по пропис беше?

Нека растат цени и помалку да купуваме. За жал мора да ни падне животниот стандард тоа е економска закономерност од која не се бега. Вака ќе се отруме.
А ти бе царе… што мислеше дека јадеше и пиеше до сега!?
Леб месен со вода од утринска роса собрана на алпите?!
Брашно од пченица што не е прскана со глифосал(cough* Монсанто cough), и уште пет-шест пати со фунгициди и инсектициди!?
Или мислеше дека нашиве со љубов и добра надеж фрлаа семе со рака!?
А да ти каже батко ти дека 100% од сите поголеми земјоделци, и големи фирми што садат на стотици и илјадници хектари користат ГМО семе?!
Треба да ти објаснувам и во пекарите како работат?! Зошто е лебот воздушест, и мек и по три дена? Или зошто други лебови траат и по недела, месец?!

Мислам..

Оди кажи им на пензионерите со 12.000 помалку да купуваат....

Реално ја да сум пензионер би формирал една група на истомисленици и би почнал прво од вакви форум бациња како Стевчо наш, па после твитераши.....тепање до помочување...крв......па после нагоре по општесвениот гној и на крајот шлагот политичарите.....

Јас ништо не кажувам ни ќе ме слушаат економијата им кажува. Реков што мора.
Автоматски споено мислење:

А ти бе царе… што мислеше дека јадеше и пиеше до сега!?
Леб месен со вода од утринска роса собрана на алпите?!
Брашно од пченица што не е прскана со глифосал(cough* Монсанто cough), и уште пет-шест пати со фунгициди и инсектициди!?
Или мислеше дека нашиве со љубов и добра надеж фрлаа семе со рака!?
А да ти каже батко ти дека 100% од сите поголеми земјоделци, и големи фирми што садат на стотици и илјадници хектари користат ГМО семе?!
Треба да ти објаснувам и во пекарите како работат?! Зошто е лебот воздушест, и мек и по три дена? Или зошто други лебови траат и по недела, месец?!

Мислам..
Сега мишомор со осиромашен ураниум во цементо и абзест ќе јадеме. Ова до сега беше премиум квалитет за тоа што ќе го има.
Автоматски споено мислење:

А демек ако ги качат цениве нема да се отруеме? Се по пропис беше?
Во однос на тоа што е сега и што ќе биде...ќе ни фали тој квалитет.

Со оглед колку паѓа инфлацијата во САД ова со цениве ми изгледа на шоу за народот. Тие и така нема да растат значително и да не се мерките.

Сега мишомор со осиромашен ураниум во цементо и абзест ќе јадеме. Ова до сега беше премиум квалитет за тоа што ќе го има.
Во однос на тоа што е сега и што ќе биде...ќе ни фали тој квалитет.
Posle ne znam kolku vreme za prv pat kupiv leb otkako zamrznaa ceni,
i toa kako se cuvstvuva pad na kvalitetot samo po vkus i samata tekstura na lebot e poinakva.

bese obicen, sega mnogu e padnat kvalitetot, ja i onaka ne jadam leb taka da licno ne sum zasegnata no clenot StefusRefus e vo pravo na temava.
Да, со оглед на тоа што пекарите ќе сакаат да си задржат маргина на профит, на крај ќе трпи и онака нискиот квалитет на лебот, што е греота за народот, ем ќе си ги дава парите ем ќе се труе.

bese obicen, sega mnogu e padnat kvalitetot, ja i onaka ne jadam leb taka da licno ne sum zasegnata no clenot StefusRefus e vo pravo na temava.
Да, со оглед на тоа што пекарите ќе сакаат да си задржат маргина на профит, на крај ќе трпи и онака нискиот квалитет на лебот, што е греота за народот, ем ќе си ги дава парите ем ќе се труе.
Да, пошо лебот е нуклеарна физика, па ќе кратат на циркониумот… :facepalm:

Брашно и вода! На што ќе скратат?! На водата?!
Брашното со што ќе го заменат?!
Тоа се тие две основни супстанци!
Може ќе го скрати на грамажа, и со адитиви ќе го надуе да личи дури и поголем…
Ама пак го продава на грамажа! И до сега ги дуваа со адитиви и конзерванси..!

П.С. ај уште малку едукација, посебно за домаќинките… и квасец и сол се додава… бам-бадијала и двете…

Така да тешко да скратат на било што, или да го спуштат квалитетот!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom