Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Како член и надворешен соработник на одредена германска асоцијација за сајбер безбедност, изминатиов период извршивме едно темелно истражување во однос на младите и употребата тоест злоупотребата на оналјн веб аудио/видео сервиси.

Поточно станува збор за бесплатни небезбедни и недоволно односно воопшто немониторирани веб сервиси кои овозможуваат аудио/видео протокол каде што можат да учествуваат и повеќе корисници одеднаш, поточно една врста на видео конференциски сервиси.
Правилната употреба на овие сервиси е јасна, видео состаноци и слично, со што особено е зголемен нивниот број по започнувањето на пандемијата поради работа/образование/дружење од дома и слично.
Но тука пристигнува и нивната масовна злоупотреба. Резултатите до кои дојдовме се алармантно загрижувачки. Претежно станува збор за злоупотреба на овие сервиси од сексуален карактер, каде постои и она најгадното што не смее да го има на овој свет поточно педофилијата.
Трагично е што голем дел од најупотребуваните сервиси за тие цели не подлежат на мониторинг односно не се зачувуваат никакви лог листи на корисниците кои учествувале во конверзацијата, со што би можело да се реагираа на соодветен правен начин.

Додека од оние веб сервиси кои зачувуваат одреден лог, на коишто и можевме да вршиме анализа со ИП на корисници, скриншотови, чет логови, итн. останавме запрепастени.

Во Германија општо имаме проблем со младите и нивната повторна социјализација особено во 2022-ра година и денес, што не е различно и во другите држави ширум светот.
Едноставно пандемијата промени многу работи од социјален карактер, кои за жал тогаш беа неопходни особено со тогашните Корона мутации и бројот на заразени. Сега во овој пост-корона период работите кај младите генерации се драстично изменети, социјалниот живот не им се одвива како порано и лесно потпаѓаат на било каков тип на нивна сајбер злоупотреба.
Се подразбира кај нас во Германија ќе се постапи правилно, односно ќе се блокира пристапот до немониторираните сервиси од овој карактер на државно ниво, поточно пристапот со германска ИП ќе биде оневозможен во најкраток можен рок, додека пак младите не се во можност да закупат и употребуваат ВПН како би пристапиле од странска ИП адреса, со што ние овдека ќе го решиме овој голем проблем.
За жал тоа нема да биде случај во многу други ЕУ држави, како и Балкан.

Во гео-статистиката на кориснички ИП адреси забележавме дека се активни корисници од целиот свет. Да, на овие веб-сервиси има корисници и од Македонија.

Поентата ми е една и само една.
Водете сметка многу повеќе отколку порано што прават вашите деца на интеренет. Сите знаете дека постојат огромен број на опции за нивна заштита. Применете некоја од опциите. Не сте ни свесни што видов со свои очи, буквално ми се згади.
Водете сметка, вие сте тие што треба да имате контрола каде пристапуваат вашите деца онлајн.
Познатите социјални апликации како фејсбук, инстаграм, снапчат итн. подлежат под контрола, не целосна но да речеме доволна. Но солиден дел од веб сервисите од ваков карактер, за жал се друга приказна.

Водете сметка и времено заштитете си ги вашите најмили.

Порано викавме Кина затуцана дека го лимитираше интернетот, сега Германија станувала таква. Јас не сакам видео сервисот да прави скриншати од моите разговори и да чува логови, колку помалку информации чуваат, толку е подобар сервисот. Цензура и контрола на се што правите, се за ваша заштита, како да сте морони. Голем дел од луѓето всушност се морони, чим прифаќаат вакви работи со раширени раце.

Последно уредено:
Скопје урбан герила обележје број 2: Марихуана графитот

Постои минимум од крај на 90-тите, јас од тогаш го памтам. Значи најмалку 25 години ако не и повеќе. Мислам дека е најстариот сеуште постоечки графит во Скопје. Секако мислам на овие поуметничките, Маја те сакам, Burim mafija и слични не ги сметам тука. Сместен во строгиот центар на градот, на некои си 200 метра од плоштадот Македонија, овој графит треба да биде заштитен од UNESCO. Графитот преставува лист од канабис во кефаломорфна форма. Интересен детал е што горниот дел од графитот е фактички на горниот ѕид, да не речам плафонот. Многу работи во Скопје се сменија, тој графит за среќа остана, пу пу да не го урочам. Носталгија за едно време.

1.jpg

2.jpg

луѓето ги делам на тие кои реално не сакаат војни и убивање, пример во Украина. И тие кои таа поддршка која и ја даваат на Украина, ја прават за некаков профит или личен бенефит. На пимер бугарите и албанците на форумов. Ви изгоре вас пичурот за тоа дека луѓе се убивале (посебно за Словени знаеме колку ви е гајле), битно ви е само да се качите на возот на прогресот, да сте на правата страна. Плитко и греота.

Јаболката се инспирирани од митот за Аталанта и Хипоменес. Имено Аталанта била една од најбрзите моми на стариот ни влашки свет, ниту најголемите јунаци не можеле да ја наттрчаат. Била Сингл, ќе му била жена на тој што ќе ја наттрчал. А чунки колку брза, толку и убава. :anco:Хипоменес се беше вљубил. Афродита решила да му помогне. Му дала златни јаболка. Во стадионот Аталанта веќе го наттрчувала Хипоменес. Па почнал да ги фрла јаболката. Аталанта се вратила по нив. Тој ја наттрчал.

Каролина се слуша и во Стразбур. ГОЧЕВА ГОЧЕВА ГОЧЕВА ГОЧЕВА НЕПОВТОРЛИВА ЖЕНА МАКЕДОНСКА

f7db050fafbaa60cd19519998ebbd828.jpg

Кајги...
Денес на работа апаратот за кафе на Коста не работеше...каква неправда на универзумот, цел ден шубе ми беше.

Дете од осум години е најмладиот милионер во Македонија во 2021 година

Добро, дали некој пред да каже/да објави нешто размислува малку со главата?

Не знам дали ова е конкретно изјава на директорката на УЈП (што би било многу лошо) или е конструкција на некој медиум (што не би ме изненадило), ама дефинитивно е тежок срам и за оној кој го кажал, подеднакво за оној кој го пренесува истото.

Цитирам:
"Во категоријата најмлад и највозрасен милионер, лице кое во 2021 година било на 8 годишна возраст остварило доход од 1.020.508 денари по основ на семејна пензија..."

Почитувани дами и господа од УЈП, почитувани медиуми, ако не сте знаеле, еве да ве известам дека за дете од 8 години да стекне право на семејна пензија, подразбира дека тоа дете загубило еден од своите родители, односно останал без мајка или татко!

Со ваква објава, не дај боже ако има пристап до интернет, можеби ќе може да прочита дека е "милионер", па малку ќе му го пополни недостатокот на родител, а ако не сега, после неколку години можеби ќе наиде на оваа вест и сигурно ќе му се разубави денот кога ќе види дека далечната 21' година бил најмладиот милионер, со неверојатни 85 илјади денари месечно!

Пу срам да ви е, вам и на вашите милиони!

Кајги,

дали е океј да бидиш Православен до даска, а сепак да им имаш толку почит на Евангелистите/Протестантите? Јас сум тоа. Сегде во секој документ се потпишувам дека сум Ортодоксер Крист на германски (Православен Христијанин), ама им имам толку ебана почит на протестантите, би ги именувал како последните вистински Христијани. Да, црквите им се минимални по градба во споредба со византиските златни орнаменти, или католичката камена готика, ама вредностите на Христијанството се зачувани токму во таа протестантската - мала бела дрвена црква, слечена од сиот накит, сите орнаменти. Можеби во протестантската Библија пишува дека живееме во материјален свет и затоа Бог сака да твориме материјално (буквално да отвараме бизниси - една од причините зошто протестантскиот свет е толку богат), ама црквите им се толку минимални, храмот треба да е душата тврдат, а бизнисот си е за бизнис.
Еден Грк еднаш рекол, дека Православните се оригиналните Протестанти/Евангелисти, можеби некогаш сме биле тоа. Денес, нашата црква вели - за мене злато и бисерни круни на овај свет (не толку различна доктрина од католичката, зар не?). За вас другите? На другиот свет. Штета.

Јас ќе продолжам да се потпишувам ко Ортодоксен Крист насекаде, тивко ќе им се одушевувам на овие другите. #Европа #Кристендом #ИСУС #Учител #Бог

Последно уредено:
ДК

Да сме биле паметни сами да сме меселе леб ќе паднела цената на лебот на 25 денари.

Еве јас предлагам две сценарија.

Првото да месиме леб шест месеци.

Второто да се отпушти 70% од администрација на 6 месеци.

П.С https://sdk.mk/index.php/makedonija...enitsite-za-9-mesetsi-chukni-kartichka-begaj/

Доколку се изгласаше закон за патни трошоци колку автобуска карта само од тие пари ќе се нахранеа социјалните случаи. Чисто како потсетник 20000 до 40000 евра по пратеник се трошат за еден мандат.

Да не беше трагично ќе беше комично така да Македонија е траги-комедија. И тоа ова е само дел од легалниот криминал, а камоли да зборуваме за корупција местење тендери итн.

П.С2 Ниту имаше потреба ниту ќе има потреба граѓаните да го финансираат бизнисот, ако сакаа да помогнат парите требаше директно да идат кај социјалните случаеви, а не кај луѓе блиски до тие што ги делат средствата со изговор дека се помагало.

П.С3 Истата шема беше и за време на короната кога средствата наместо на сметка кај работниците се префрлаа на сметка на фирмите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom