89ти американски филмски награди (Оскари 2016)

Кој е вашиот фаворит?


  • Вкупно гласачи
    21
  • Гласањето е завршено на .
Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Со кој ум Ендру Гарфилд добива номинација за Оскар? На која планета живеам јас? Ужасен глумец, тотално досаден, никакви фацијални експресии, секогаш е ист, не знам одвратно суштество. Добар беше филмот во целина, али неговата глума е ужасна, а и самиот како појава. Среќа Кејси Афлек што го зема Оскарот.

Предраго ми е за Изабел Хупер, не го сакав баш Elle, ама она е фантастична! Тесна ќе биде битката меѓу неа и Портман.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Со кој ум Ендру Гарфилд добива номинација за Оскар? На која планета живеам јас? Ужасен глумец, тотално досаден, никакви фацијални експресии, секогаш е ист, не знам одвратно суштество. Добар беше филмот во целина, али неговата глума е ужасна, а и самиот како појава. Среќа Кејси Афлек што го зема Оскарот.

Предраго ми е за Изабел Хупер, не го сакав баш Elle, ама она е фантастична! Тесна ќе биде битката меѓу неа и Портман.
Буууууууу
 
Член од
12 јануари 2013
Мислења
99
Поени од реакции
198
Јас морам да си прокоментирам за анимираниве. Го изгледав Kubo and the two strings, и стварно квалитетен анимиран филм, е ама покрај Zootopia & Moana тешко дека ќе има шанса. Zootopia го обожавам, ко дете некое сум, а Moana ми е некако overrated, али не можам да судам уште го немам изгледано.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Лани едвај чекав да ги гледам Оскарите, имаше добри филмови, имав фаворити, вредеше да се следи и дискутира. Годинава ништо не ме привлекува да ги гледам.

Од номинираните филмови скоро ништо немам гледано. Одамна немало ваква година, кога скоро ниеден филм номиниран за Оскар не ме привлекува во стилот „ова едвај чекам да го гледам“. Единствено The Lobster, ама номиниран е само за сценарио. Сигурно ќе ги ѕирнам и La La Land и Arrival, чисто да видам дали вреди хајпот.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Годинава слабо со оскаровскиве. Лани ова време имав гледано речиси сѐ, сега со многу дупкиМногу слабо годинава и воопшто со филмовите, само 11 за месец и десет дена. Еве што имам гледано од номинираните по категории (со зелено - гледаните):

1.jpg
2.jpg
3.jpg

Единствена категорија каде што сум гледал сѐ: најдобра шминка и фризура. :P

И пак, @wot - до кај е анкетата за годинава? Ќе можеш да одвоиш време да ја направиш, зашто се ближи доделувањето, а колку што гледам, повеќето филмови се излезени, дури и со добра слика. И please, кога ја правиш анкетата, штиклирај ја опцијата резултатите да бидат видливи за сите. ;)
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.487
Поени од реакции
5.963
Kubo and the Two Strings е сто пати подобра анимација од Zootopia, штета што Американците се палат на childish цртанчиња па ќе извиси за Оскар.

Какви бои. (y)

bscap0000.jpg
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Kubo and the Two Strings е сто пати подобра анимација од Zootopia, штета што Американците се палат на childish цртанчиња па ќе извиси за Оскар.

Какви бои. (y)

Прегледај го приврзокот 164722
Плус е stop motion
Плус и номиниран за визуелни ефекти, за прв пат ever
Плус во филмот е употребена најголемата кукла некогаш направена за потребите за снимање на анимиран филм
И оригинален
И убав
И со хумор на ниво
И одлично напишан...
Ма сè!

Кубо мора да земе оскар, бар 1!
 

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.177
Поени од реакции
8.806
Јас мислам дека завршив со овие филмови, сите што ми изгледаа занимливи ги изгледав. Во целина сите што ги изгледав ми беа ок и малце подобри, немаше некои ептен апла лоши, ни па некои апла ептен предобри, па така да за мене ова беше ок година, не беше лоша.

Best Picture

Arrival
Мрачно, исплеткано, нејасно, на моменти бизарно и смешно, тек тук нешто вредно за внимание, во целина неинтересно и ептен натрупано само за да биде што повеќе заплеткано, пример зошто јас би дозволила некој да помине низ пекол ако пред време му ја знам судбината и имам избор да го спасам т.е можам да не дозволам воопшто да се роди? На кратко вака го доживеав Arrival. 7 за него и според мене 0 шанси за оскар.

Moonlight
Ок. Заборавив до некаде и што се случуваше. Имаше некои добри кадри, интересен тек во три дела, еден интересен лик, повлечен и во свој свет и затоа што беше различен му беше доделена етикета геј, можеби и таков беше роден, а можеби се тоа несакајќи му се наметна и си го прифати, не можам сега да проценам, генерално и овој ок ама не за оскар. 7/10

Manchester by the Sea
Тука требаше да соживувам со ликот, да ме допре, да го сожалувам и високо да го оценам, ама не се деси тоа, се деси што се деси, јас гледав како еден човек преминува преку една семејна трагедија без воопшто да допре до мене. 6 доби манчестер од мене поради тоа, ама не ги исклучувам шансите за оскар по тоа што гледам како допрел до другите луѓе.

Lion
И тука нешто слично, само што овде имаше повеќе шареноликост, манчестер ми беше ептен еднобоен и рамен. Овде поубаво си поминав, само не успеав и тука баш да се соживеам со ликовите, тажно беше се тоа што се случило, посебно затоа што станува збор за вистинска приказна, ама откако заврши исчезна и жал и се, сега прв пат откако го изгледав ми текна на него, а со филм кој заслужува оскар сигурно не треба вака да ти се случува. И за него 7.

La la Land
Не го гледав, ама не ми се свиѓа :D
Тука сигурно иде оскарот, мене 0% ме привлекува да го гледам, ама си заслужил чим толкав процент на народ се опседнал со него.

Hidden Figures
Ако може да си допишам за него откако ќе го гледам, ако го изгледам, а по се изгледа нема да го изгледам.

Hell or High Water
Ептен заборавив што ми се дешавало дур сум гледала. И со него што се дешавало. Не сум баш навикната на ваков тип филмови, имаше некоја форсираност и малце досадно ми беше, а гледам 7 сум ставила. За мене исто и овој со 0 шанси за оскар.

Hacksaw Ridge
Да можам да му дадам оскар за втората половина ќе му дадам одма, може седми пат е ова како кажувам, ама првата половина стварно ми беше ептен клише. 8 само поради ефекти и начинот на кој беше прикажана војната, а во друг филм не сум го видела. Не верувам за овој оскар, ама кај тие sound editing, sound mixing сигурно ќе си земе.

Fences
За крај си го чував најдоброто. За мене филм што ја обележа и годината. До толку ми беше добар. Одлична глума, одлични ликови, и главни и споредни, дијалози, се погодено. Да ме прашуваат мене, јас него ќе му го дадам оскарот, и овој и за главна и за споредна и за адаптирано сценарио. Нешто ќе земе. 9 за него.

За другите категории друг пат.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.184
Ај и јас, по категории, таму кај што ги комплетирав номинираните:

РЕЖИЈА:

Тука би бил задоволен кој и да е победникот: Шазел или Лонерган. Првиот создаде оригинално ремек дело во жанр за кој се веруваше дека е се кажано, вториот креираше атмосфера за паметење и успеа да стигне до Оскарите со филм кој дури и на Санденс не помина којзнае колку добро. Сметам дека за нијанса со Шазел би бил позадоволен, но реков: и Лонерган да земе, нема да е незаслужено. Од останатите тројца, Вилнев го ставам на трето место. Како и Шазел, и он е еден од плејадата "млади" режисери кои ветуваат многу. Единствено Sicario за мене беше разочарување, инаку, изненадувачки добар! Стариот волк Мел Гибсон ми е четврт, зашто очекував повеќе од Hacksaw Ridge. А овој анонимниов црнец ми е тотален аутсајдер. Среќа што најголемите фаворити во категоријава се и мои фаворити, па не верувам дека ќе се разочарам тука.[DOUBLEPOST=1486924911][/DOUBLEPOST]ШМИНКА И ФРИЗУРА:

Тука не можам да се одлучам помеѓу Star Trek Beyond и Suicide Squad. Феноменални беа во тој поглед и двата. Само не ми е јасно што прави тука овој шведскиов.
 
Последно уредено:
Џ

Џонтра Волта

Гостин
Не знам зашто Nocturnal Animals нема номинација за best picture а имаат просечни филмови како Moonlight и fucking Hell or High Water. Џејк и Ејми имаа боље улоги од пола номинирани актери за наградиве. -офтопик

Онтопик.
Best Picture:

Највеќе впечаток ми оставија Hacskaw Ridge за кој бев убеден дека ќе ми се свиѓа пошто сакам воени филмови плус вистинска приказна, требаше да биде ептен лош за да не ми се свиѓа. Супер филм, неам ниедна замерка, особено јаки беа сцените за време на војната односно акцијата-пукањето, какви звуци вадеше уау, неколку пати ги намалував звучниците мислев мачката ми шушка у соба. :D Не се разбирам многу многу у овие sound editing, sound mixing ама сакам тука да освои Оскар пошто за разлика од бучењето во Arrival тука имаше нешто друго, многу појако.
И, Fences, искрено не очекував дека филмов ќе биде вака добар, мислев дека е класичната (веќе клише) приказна за обесправен црнец бла бла ама ова е нешто сосема друго. Филм за еден искомплексиран лик чие семејство му е криво за сопствениот неуспех. Премногу ме нервираат вакви ликови, би ги убивал без око да ми трепне. Многу јако одиграни улоги од страна на Дензел Вашингтон и Виола Дејвис. -Мои фаворити за најдобри актери.

Lion, добар филм, вистинска приказна за едно дете во Индија кое ќе се изгуби и ќе заврши посвоено од семејство во Австралија за на крај после 20 и кусур години да си го најде местото кај што живеел и да се врати таму. Една интересна емотивна драма.

Manchester by the Sea кога го гледав и ден-два после тоа ме држеше сеќавањето и таа меланхолична атмосфера, меѓутоа како поминува време се повеќе и повеќе го заборавам а за некој период верувам и скроз ќе го забораам. Не е лош филмот, океј е за гледање, океј е и Кејси Афлек, неам некои посебни замерки, филм за на телевизија. Во недостиг на конкуренција има толку номинации и награди колку што има.
Истото важи и за Moonlight, овој па премногу ефтино сакаше да помине, пишав и во фејсбук групата, црнец-геј со мајка наркоманка малтретиран од општеството бла бла, фалеше уште белци да го закачаа и тепаа ебате. Доброто е што е сниман во Мајами па имаше убава атмосфера за гледање.

Arrival
, мех, премногу врева за ништо, онака го гледаш цел филм очекуваш нешто сјебано на крај, малце убрзан финиш, те остава полузбунет, конташ што уствари сакаа марсовците и си викаш е океј де, и толку, Х на плеерот и чао.

Hell or High Water, пфф, сеуште не контам на што се должи овој хајп за филмов, ништо посебно, чист просек.

Hidden Figures и La La Land некако не ми се гледаат сега за сега, вториов можеби и ќе го гледам со оглед на тоа што ќе собере 253 Оскари а воопшто не гледам вакви филмови, музики, љубови, лигавења ама како гледам по луѓево, до сеа не најдов еден што рекол дека е лош, да му ебам матер. :icon_mrgr: На кратко, чекам мотивација за филмов за да не добие Х после 10 минути.
Првиот најверојатно нема да ја добие таа чест да биде погледнат од моево самопрогласено експертско око. :D

Best Actor in a Leading Role:
Пишав и погоре, мој фаворит е Дензел Вашинтон, добар беше и Кејси ама не толку убедлив ко црниов.
Best Actor in a Supporting Role:
Тука гледам дека фаворит е овој од Moonlight, не знам зошто и номинација добил воопшто со оглед натоа што го имаше едно 20 минути во филмов.
Јас би сакал тука да победи Michael Shannon од Nocturnal Animals или Dave Patel од Lion. Кога би морал да одберам еден, тогаш Shannon.

Best Actress in a Leading Role:
Од овие ништо неам глеано, нека тепа Натали.
Best Actress in a Supporting Role:
Viola Davis без дилеми и без конкуренција. Смешни номинации за Michelle Williams и Nicole Kidman, изгледа немало кои други па ај овие две.

Другиве категории не ме интересираат а и не се разбирам од нив.
 
Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Ги изгледав сите номинирани за најдобар филм иии не ми се верува дека го пишувам ова, ама сакам Ла Ла Ленд да освои :D ама мислам дека оскарот ќе оди кај Hacksaw Ridge и нема премногу да се разочарам. Мноогу добар филм е и секако ќе биде заслужено, барем во таква конкуренција. Исто важи и за Fences, било кој друг ако земе оскар, пичкаимматер :mad:
За машка главна улога, најпоштено е Дензел да земе, ама ќе навивам за Виго :love:
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.365
Поени од реакции
38.339
а зошто филмон на мет меконахи не е номиниран за ништо? нели се дебелел 20 кила
 

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
8.794
Поени од реакции
24.057
Конечно почнав да ги гледам оскаровскиве филмови, освен La La Land кој што ми беше изгледан уште во јануари во кино. Еве сега продолжив со Manchester by the Sea, супер е филмот, мене ми се свиѓаше. Можеби не е за оскар за најдобар филм, ама Кејси Афлек мора да земе за машка главна улога, му симињам капа. Аууу каква глума човече, го влече цел филм и времетраењето од 2 и кусур саати ти прави да ти изгледа како 15-20 минути. Му ја осеќаш депресијата низ цел филм, те прави да се осеќаш исто како него кога го гледаш тажен, уништен, депресивен. Одлично ја игра улогата на поранешен татко и сопруг кој ја има изгубено фамилијата поради негова вина. Страшен е, буквално. Иако до сега немам ништо друго гледано, сепак он е мој фаворит за оскар за машка улога. Оставам простор секако мислењето да ми го смени некој друг од номинираните откако ќе ги изгледам и другите филмови.
Идеме понатака!
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.487
Поени од реакции
5.963
Lion го јаде Manchester by the sea за доручек.

Емотивна приказна. Крајот малце ко Све за љубав ама имајќи предвид дека е вистински настан го засилува ефектот ептен. Малиот извонредно сладок и талентиран, нему би му го дала Оскарот. (y)
 
Последно уредено:
Член од
4 јануари 2016
Мислења
115
Поени од реакции
207
Hacksaw Ridge (Гребен на спасените) е страшно добар филм. Земав да го гледам без изгледан трејлер и без некои големи очекувања, а филмот излезе дека е најдобар за 2016 (според мене) и навивам за него за земе некој Оскар во главните категории. Воените сцени се врв!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom