Google Pixel

• Креатор на темата Креатор на темата Awake
  • Време на започнување Време на започнување
наместо да бидеш класичен пример на стереотипите во државава (со кој бренд и да имаат лошо искуство тој е најлошиот што постоел во човековата историја)

Наречи ме стереотипен, ама мислам дека во ред е да се размислува малку old school на таа тема. Имам многу искуство со телефони, и се бавам професионално со апликации итн. Знам дека има дефекти кај секој производител, тук таму ке се погоди нешто лошо. Проблемот мој со Самсунг беше следниот:

- Сакаат да се рамнат со бренд како Apple (се што кажа за нив е точно) а корисничката поддршка во Македонија е непостоечка. Немаат ни македонски сајт, има само една Facebook страна (!) кај што ми рекоа да се обратам кај нивните овластени сервисери (истите тие што се сервисери и за Алкател, ЛГ, Сони, итн итн.) А овие овластени сервисери се однесуваат бетер од маалска мобилара и 2 % не се замараат за корисниците и нивните телефони, сум имал повеќе несреќни искуства. Значи Самсунг ако сака да си ја оправда цената како еден iPhone тогаш нека направат и во Македонија да си имаат салам сервис и салам корисничка поддршка. Јас самиот си го поправив нивниот дефект со тоа што си ставив custom ROM. Значи фактички ми продадоа дефектен телефон, нивниот сервис овластен не се замараше, и си го поправив за да го користам. Не е ОК.

- Ако сите корисници прават како мене (дека нема да купам повеќе Самсунг, old school логика: Кога некој те издупил - да не му купуваш повеќе) тогаш и самите производители ке не респектираат повеќе, и повеќе ке внимаваат на тоа да не ни продаваат лајна, и ке пружат подобра корисничка поддршка.

Тоа што има милиони задоволни корисници на Самсунг е точно. И тоа што во Македонија да имаш Самсунг е исто како да имаш ZTE е исто точно.

Од сево ова ваљда поентата ми е дека не треба како корисници толку лесно да се помируваме со лошата работа на еден производител, туку треба да му се укаже на грешките на тој производител.[DOUBLEPOST=1477061983][/DOUBLEPOST]Инаку за Пикселов, имаше најавено дека 2 години ќе има апдејт за софтверот.

Tи како прво не си имал проблем со самсунг, него со VIP и нивниот сервис. Никогаш нема да знаеме кој бил вистинскиот виновник во оваа ситуација, ама сеедно да не идеме офтопик.

И сега дека тебе ти дале некој неисправен Samsung тоа значи дека Samsung не чини, како мало дете зборуваш.

Газдата каде што работам има Mercedes, нов, левите фарови напред еднаш годишно горат - според тебе Mercedes не чини ако идеме на тоа.
Тебе те дупат VIP, од каде знаеме дека тој телефон не е купен од дефектните и донесен во МК и тебе VIP ти го дава како нов, од каде знаеме можеби е софтверски проблем, на SAMMOBILE симни софтвер од друг регион пробај и кажи

Друг пример, другар мој има iPhone 5S го купува нов од Германија, некогаш камерата се замрзнува и некогаш во џеб сам си ѕвони на рандом контакти- според тебе Apple се за нигде.

А SAMSUNG да го споредиш свесно со ZTE е чиста глупост брат.
И сега заради НОТЕ 7 дека горел многу луѓе со муабети Самсунг бил бомба или слично, дали тие имаат користено NOTE во живот и да ги видат неговите опции??
Самсунг според мене е број 1 но не го вадам ова од ракав туку по овај редослед

имав SGS3
купив потоа iPhone 5
па SGS5
и сега имам SGS6 Edge

што значи според мене онај мит дека кога ќе се префрлиш на iPhone и остануваш на него не важи.
Самсунг има опции на постари телефони што дури сега Google ги имплементира во 7.0-7.1 Nougat, како SplitScreen Mode а јас го имам на мојот S6Edge дури на 5 Lollipop и сега на новиов 6.0 Marshmallow.

И да...да не рече некој имаше ти iPhone 5 ка но пробај 6 и 6s, ги имам работено и не ми се нешто посебно, тоа 3D Touch на iPhone никад не би ми бил корисен мене, повеќе го користам EDGE панелот на S6кава одколку тоа 3D Touch na 6S

И сега дека тебе ти дале некој неисправен Samsung тоа значи дека Samsung не чини, како мало дете зборуваш.

Газдата каде што работам има Mercedes, нов, левите фарови напред еднаш годишно горат - според тебе Mercedes не чини ако идеме на тоа.
Тебе те дупат VIP, од каде знаеме дека тој телефон не е купен од дефектните и донесен во МК и тебе VIP ти го дава како нов, од каде знаеме можеби е софтверски проблем, на SAMMOBILE симни софтвер од друг регион пробај и кажи

Друг пример, другар мој има iPhone 5S го купува нов од Германија, некогаш камерата се замрзнува и некогаш во џеб сам си ѕвони на рандом контакти- според тебе Apple се за нигде.

А SAMSUNG да го споредиш свесно со ZTE е чиста глупост брат.
И сега заради НОТЕ 7 дека горел многу луѓе со муабети Самсунг бил бомба или слично, дали тие имаат користено NOTE во живот и да ги видат неговите опции??
Самсунг според мене е број 1 но не го вадам ова од ракав туку по овај редослед

имав SGS3
купив потоа iPhone 5
па SGS5
и сега имам SGS6 Edge

што значи според мене онај мит дека кога ќе се префрлиш на iPhone и остануваш на него не важи.
Самсунг има опции на постари телефони што дури сега Google ги имплементира во 7.0-7.1 Nougat, како SplitScreen Mode а јас го имам на мојот S6Edge дури на 5 Lollipop и сега на новиов 6.0 Marshmallow.

И да...да не рече некој имаше ти iPhone 5 ка но пробај 6 и 6s, ги имам работено и не ми се нешто посебно, тоа 3D Touch на iPhone никад не би ми бил корисен мене, повеќе го користам EDGE панелот на S6кава одколку тоа 3D Touch na 6S
Што се изнакажа во оф-топик ,но малку не си реален а бе ај така нека ви биде ;)

Да не одиме офф топик - се дури има овци, ке има и кој да ги стрижи.

Него кажете ако разберете кога Пикселов ке го донесе некој во Мкд.

Да не одиме офф топик - се дури има овци, ке има и кој да ги стрижи.

Него кажете ако разберете кога Пикселов ке го донесе некој во Мкд.
До сега Нексус гаранцијата им важеше интернационално. Значи од која и земја да си го купил, си покриен каде и да си. Значи можеш да си го нарачаш од странство, без да чекаш некој да ти го увезе тука.

Мех, не гледам ниту една предност што телефонов ја има во споредба со LG G5 што го имам во моментов. Напротив, и без да ја земеме в обзир втората камера на задната страна LG G5 со широк агол, повторно ја има најдобрата камера на пазарот моментално

http://www.gsmarena.com/camera_shootout_iphone7_galaxy_s7_xperia_xz_lg_g5-review-1509.php

Додај на тоа SD картица, менлива батерија, дополнителни модули, прајм тајм спецификации, топ дисплеј, нема bloatware...единствен телефон што може да го надмине G5 годинава е LG V20. Единствено нешто што сакав од Гугл е да не се претворат во типична evil corporation...доволно е што имам Андроид телефон после толку време, повеќе пари од тоа не им давам.

Мех, не гледам ниту една предност што телефонов ја има во споредба со LG G5 што го имам во моментов. Напротив, и без да ја земеме в обзир втората камера на задната страна LG G5 со широк агол, повторно ја има најдобрата камера на пазарот моментално

http://www.gsmarena.com/camera_shootout_iphone7_galaxy_s7_xperia_xz_lg_g5-review-1509.php

Додај на тоа SD картица, менлива батерија, дополнителни модули, прајм тајм спецификации, топ дисплеј, нема bloatware...единствен телефон што може да го надмине G5 годинава е LG V20. Единствено нешто што сакав од Гугл е да не се претворат во типична evil corporation...доволно е што имам Андроид телефон после толку време, повеќе пари од тоа не им давам.

Многу луѓе воопшто не разбираат зошто Гоогле смартфони, бифши Нексус денес Пиксел се подобри? Каде лежи нивната супериорност?

1. Имаат апдејтување на оперативниот систем Андроид, од прв ден, не месеци или години отога излегол како другите производители.
2. Имаат аптејтување на оперативниот систем со години и години, другите тоа го прават дали за 1-2 наредни изданија максимум.
3. Оперативниот систем е оптимизиран за тој хардвер, сите апликации се дизајнирани за тој хардвер...
4. Немаат секакви глупости и програми во системот напикани од производителот, Андроид сток верзија!

LG V20 доаѓа со Nougat, G5 во ноември или декември - доволно брз апгрејд. LG G3 што излезе со KitKat моментално е на Marshmallow и исто така ќе добие Nougat - тоа ти се 4-5 апгрејди на 3 години стар модел и сеуште продолжуваат. Како што реков, G5 нема апсолутно никаков bloatware, единствено работи што ти се неопходни како апликација за контрола дополнителни физички модули итн. Зборуваме за flagship модели овде, не за ZTE и остали тути фрути марки и модели. Споредбата за софтвер остај ја на страна, сите сериозни компании, посебно Samsung и LG си се грижат за своите flagship модели до степен да нема разлика дали е Нексус или Пиксел или Галакси С7. Зборувај ми за хардвер овде, за 700 евра ми треба нешто со предност во споредба со останатите модели.

@Nekojx

Се тоа е ок, ама неможе само заради софтверот за се друго за замижиме, или јас нешто пропуштам?

Еве искрено одговори ми, што би земал нов Pixel за 700e или S7 за 500, HTC10 за иста цена горе доле, или G5/P9 за 400?

Мислам со која објективност телефон кој има идентични спецификации како овие 3, и осетно полош дизјан заслужува таква цена?

Плус, нели Google беше за обичниот просечен корисник кој неможе да си дозволи скап уред, или сега ќе ги заборавиме сите и ќе станеме Apple 2?

@Nekojx

Се тоа е ок, ама неможе само заради софтверот за се друго за замижиме, или јас нешто пропуштам?

Еве искрено одговори ми, што би земал нов Pixel за 700e или S7 за 500, HTC10 за иста цена горе доле, или G5/P9 за 400?

Мислам со која објективност телефон кој има идентични спецификации како овие 3, и осетно полош дизјан заслужува таква цена?

Плус, нели Google беше за обичниот просечен корисник кој неможе да си дозволи скап уред, или сега ќе ги заборавиме сите и ќе станеме Apple 2?

Па одговорив зошто е супериорен, кога спецификации се горе доле исти. За дизајнот не се дискутира, тоа е личен вкус.
а Гоогле околу Нексус 3 2011, ги продаваше телефоните без интерес, да не кажам под производна цена. Но не дека се добри у душа. Дека работеа Андроид да се цементира како оперативен систем, и да ја изедат конкуренцијата на Виндоус фоун итн. Денес кога се 85% од пазарот, во тотална доминација, немаат потреба да продаваат скап хардвер за џабе.

Малце оф топик.На мислење сум да земам г5 рече дека го имаш па да те прашам нешто. Гледам на рецензии топ перформанси и камера,ама нешто ме загрижува е некако изгледа екранот темен особено на дневна светлина , аи кога брајтнесот му е 100% гледам споредби со екраните на Самсунг исто ко нивниот на 50%.Каков е дисплејот на дневна светлина и дали доволно читлив.И друго нешто батеријата,викаат дека скрин он тајм не повеќе од 4 саата,дали е вистина?

За дизајнот не се дискутира, тоа е личен вкус.

google-pixel-x-pixel-xl-arriving-on-october-4-specs-and-design-review.jpg

562cd968ebfa4b2291eb6ca4377dcb45.png

Малце оф топик.На мислење сум да земам г5 рече дека го имаш па да те прашам нешто. Гледам на рецензии топ перформанси и камера,ама нешто ме загрижува е некако изгледа екранот темен особено на дневна светлина , аи кога брајтнесот му е 100% гледам споредби со екраните на Самсунг исто ко нивниот на 50%.Каков е дисплејот на дневна светлина и дали доволно читлив.И друго нешто батеријата,викаат дека скрин он тајм не повеќе од 4 саата,дали е вистина?

Eкранот на сите LG телефони после G2 е лошо калибриран, има гама која е над 2.5, има бела која е ептен зеленкасто - плава, итн. Мој предлог ти е S7 за 3к+ на сонце е ок, 1-2 минути после е релативно потемен ама ок е.

S7 со Exynos е ненормален телефон, осетно помазен од сите телефони сем можеби OP3/Pixel.

За екранот, доколку си надвор и пече сонце ќе ти треба 100% секако, посебно ако имаш дополнителна фолија или стакло на екран. Јас кајшто сум ретко да има толку светлина така да тоа не ми е проблем. Во нормални услови екранот ми е на 50%, повеќе од тоа ми е премногу. Најдобро би било во салон да ги пробаш телефоните па да си одлучиш.

За батеријата имав и јас дилеми пошто е само 2800 mAh, ама огромна предност ми беше тоа што може во секое време да ја смениш. Има физички модул за камера на пример што има дополнителни 1300 mAh ако не се лажам, дополнителни 2 батерии плус полнач кутија имаш за 30 евра итн. Опциите со батерија што се менува се неограничени во споредба со вградена неменлива батерија. Е сега, јас ги имам ствариве купено и до сега ниту еднаш сум немал потреба од дополнителна батерија. Оптимизацијата е даска - со вклучен always on дисплеј (време, датум, нотификации и кога екранот е locked), LTE, WiFi, GPS, со инсталирани Facebook и Messenger (најзаебани апликации за секоја батерија) и доволно долга употреба со часови screen time + слушање музика на работа досега го немам полнето телефонот повеќе од 30 минути дневно. Брзото полнење е закон, 30-40 минути до 100%, а тие 100% како што реков ми траат ден, ден и половина. Доколку решиш да ја исцедиш батеријата, во секое време за 30 секунди можеш да ја смениш со друга.

Јас правев споредби меѓу телефонов, Галакси С7, Ајфони и се одлучив за овој после читање рецензии итн. Сега за сега сум презадоволен со мојата одлука. Има многумина што не се задоволни и имаат проблеми со GPS, bootloop итн. Незнам дали е до пратка, модел за различни континенти итн. ама јас досега (да чукнам в дрво) немам апсолутно никаква забелешка.

со инсталирани Facebook и Messenger (најзаебани апликации за секоја батерија) и доволно долга употреба со часови screen time + слушање музика на работа досега го немам полнето телефонот повеќе од 30 минути дневно. Брзото полнење е закон, 30-40 минути до 100%, а тие 100% како што реков ми траат ден, ден и половина. Доколку решиш да ја исцедиш батеријата, во секое време за 30 секунди можеш да ја смениш со друга.

Збориш за од колку имаш користено па до 100% или?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom