Родољубието - должност или само право

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
Делот за друг свет и друг живот после овој не го дискутирам, бидејќи никој не се вратил да каже како е ниту пак некој докажал.
А дали ќе погинеш како патриот и ќе оставиш на милост и немилост цело семејство за нечие лечење комплекси е друга работа, ако ти сметаш дека може да се придонесе само со пушка во рака тогаш грешиш многу. Секој на различен начин знае да придонесе на татковината (некој никако, но не значи дека само со пушка во рака се помага), во суштина еден научник може да придонесе повеќе од цела војска.
Никаде не беа споменати пушки. Безброј се начините на родољубно делување.
Кога луѓето навреме се борат против она кое ги поништува, жртвите се најмали и не се бројат во човечки животи. Колку повеќе се чека, колку повеќе се закасни, толку цената е поскапа. А ако припадниците на еден народ воопшто родољубно не се борат, жртвите се најголеми. Може и сите да настрадаат. Според сегашните несолидарни односи во така мал народ и најцрниот исход е многу веројатен за нас македонците. Обично малите народи се многу силно поврзани и се внатрешно солидарни. Принудени се за да опстанат.
Оној кој погине во навремената битката и во мирно време не бил далеку од смртта. Само добил чест, наместо бездушно в кревет да погине борејќи се во битка.
Ете изминатите 15 години в кревет или на различни други начини имаме многу поголеми жртви отколку да се вложевме повеќе во 2001 година.

Последно уредено:
Зборот Родољуб или неговиот синоним Патриот е девалвиран како што можеш да видиш. Многу труд е вложено за негова девалвација, за да може една форумска тема да го испере.

http://www.newsweek.rs/kultura/6528...mpa-nacionalizam-i-insistira-na-podelama.html
Rambo Amadeus: Opet se pumpa nacionalizam i insistira na podelama

Opet se pumpa nacionalizam i insistira na podelama, tvrdi kultni muzičar i tvorac pojma "turbo-folk", Rambo Amadeus, u javnosti manje poznat kao Antonije Pušić.

"Nacionalizam je tema do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi"

DA LI NAS ČEKA TOTALNI RAT?

"Kad sam išao u gimnaziju, bio sam odličan učenik. Tada je postojao predmet Odbrana i zaštita. Predavao nam je profesor Matija Dabović. U sklopu predmeta imali smo geostratešku analizu, govorilo se o pokretu nesvrstanih i mogućnosti trećeg svetskog rata. I on je tada rekao da, s obzirom na to da su velike sile i atomske sile, do trećeg svetskog rata neće doći. Ali ratovi će biti ograničeni, na ograničenim teritorijima, a ratovaće se uglavnom zbog resursa te će to, vremenom, povećati i stimulisati međunarodni terorizam. To sam učio sa 16, dakle 78./79. Danas je 2015. i gle šta imamo. Razni lokalni ratovi i međunarodni terorizam. Dakle, trećeg svetskog rata neće biti. Mada, nama Balkancima to i nije neka uteha, s obzirom na navike", zaključuje Rambo Amadeus.

Прво, за тие што не знаат и прашуваат зборот ,,родољуб" е синоним на ,,патриот", само што ,,родољуб" е чисто македонски збор додека ,,патриот" e преземен од грчки и латински. Еве што мислам дека претставува родољуб: човек што ја сака и почитува својата земја, го сака и почитува својот народ, јазик и традиција. Човек што со гордост кажува од каде е. Човек што работи во и за татковината. Човек кој се радува на секој успех на својата татковина и човек кој тагува на секој неуспех на татковината. Човек кој со задоволство ги ужива благодетите што природата во неговата татковина му ги дава. Човек кој поминал и видел многу, а со срце чека да се врати во татковината. Човек што го почитува својот земјак. Човек што без двоумење би тргнал да ја заштити татковината ако е во опасност и исто така без двоумење би тргнал да прославува ако има причина за славење. Човек што сака неговата татковина и неговите земјаци да напредуваат во секој можен поглед. Човек што не е себичен и никогаш не ги става личните потреби пред потребите на татковината. Човек што треба да ја фали својата татковина и да ја искритикува кога има потреба од тоа. Човек што ги почитува правилата и законите пропишани во неговата татковина...долга е листата на особини што го чинат родољубот, ако тргнеме да ги набројуваме сите, нема да има крај. Тешко е да се одговори на прашањето дали родољубието е должност или право. Да се прашувам јас би било должност, но бидејќи не се прашувам и сметам дека никого не можеш со сила да го натераш на нешто што не сака, би рекла дека е право. Сметам дека не можеме и не треба да им ги одземаме и ускратиме благодетите што ги нуди нашата татковина на оние што не се чувствуваат како родољуби. Сепак, секој човек е слободен да се чувствува како сака и да прави избор околу тоа што сака и што не сака. Слава им на сите родољуби што на каков бил начин придонеле за доброто на татковината особено слава им на оние што ги дале животите за доброто на татковината. Тие не се само родољуби, тие се херои.Тие секако се многу повозвишени од нас обичните родољуби и оние што воопшто не се родољуби. Јас лично се сметам за родољуб, а другите како сакаат.

@nilla-vanilla
и според Дигиталниот речник родољуб и патриот имаат исто значење

патриот

мн. патриоти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е обземен со љубов кон татковината.
Англиски: patriot Албански: Политика Примери:
вистински патриоти
Слично со: родољубец (м.)

родољубец
Види и: родољуб (м.)
мн. родољупци

родољуб
Англиски: patriot

родољуб
мн. родољуби
Човек што ја сака својата татковина, кој му е предан на својот народ.
Англиски: patriot
Слично со: патриот (м.)

https://makedonski.info/show/родољуб/м

Како што мењаат граници на секои 10 години, нема поента да бидеш "Родољуб".

Зборот Родољуб или неговиот синоним Патриот е девалвиран како што можеш да видиш. Многу труд е вложено за негова девалвација, за да може една форумска тема да го испере.
Кај нас, да речеме, е сведен на банда лопови кои девалвацијата на значењето на зборот ја однесоа на едно ново ниво.

Кај нас, да речеме, е сведен на банда лопови кои девалвацијата на значењето на зборот ја однесоа на едно ново ниво.
Ти го гледаш тоа така, затоа што така ти одговара. Тоа ти дава оправдување за твојата апатија. Лоповите не се од сега, ниту пак овие се нешто посебни, за да ти твоето родољубие го мериш со нивното или пак да бараш пречка во нив за сопственото дејство. Баш напротив секој може да придонесе во тоа на начин на кој што тој е способен тоа да го направи. За да се има успех. борбата најчесто треба најголема да биде во менталниот склоп на луѓето. Кога ќе дојде време за друг вид на борба, тие што само се удираат во гради(како тие што ги прозиваш) први ќе ватат штрафта.

патриот левел го отфрла зборот патриот јер странски:pos:
Ај со тек на време ќе се навикниш да го користиш македонското „родољуб“ - крвно или „домољуб“ - просторно.
Веројатно на помладото поколение зборот родољуб ви е непознат штом ви е чуден. Мене ми е чудно што се чудите.

Ај со тек на време ќе се навикниш да го користиш македонското „родољуб“ - крвно или „домољуб“ - просторно.
Веројатно на помладото поколение зборот родољуб ви е непознат штом ви е чуден. Мене ми е чудно што се чудите.
Домољуб нема во Македонскиот јазик
http://www.makedonski.info/search/домољуб
Домољуб има само во Српско-хрватскиот јазик
https://en.wiktionary.org/wiki/домољуб

Значи кај нас е правилно да се каже. родољуб, родољубец или патриот
Инаку од домољуб Хрватите имаат, домобрани, а Словенците, домобранец
Тоа се помошни воени еденици во Австро-Унгарија. Кај нас никогаш немало домобрани[DOUBLEPOST=1450302341][/DOUBLEPOST]Ова ме изненади: Досега не сум знаел: патриотските песни спаѓаат во лирика:
Еве еден стих од Србо Ивановски ( 1928 - 2014 ):

Изградив прекрасен град со возови, со трамваи, со пруги.Го населив со цвеќиња,со рингишпили,со многу чуда други.

https://mk.wikipedia.org/wiki/Лирика

Последно уредено:
Домољуб нема во Македонскиот јазик
http://www.makedonski.info/search/домољуб
Домољуб има само во Српско-хрватскиот јазик
https://en.wiktionary.org/wiki/домољуб

Значи кај нас е правилно да се каже. родољуб, родољубец или патриот
Инаку од домољуб Хрватите имаат, домобрани, а Словенците, домобранец
Тоа се помошни воени еденици во Австро-Унгарија. Кај нас никогаш немало домобрани[DOUBLEPOST=1450302341][/DOUBLEPOST]Ова ме изненади: Досега не сум знаел: патриотските песни спаѓаат во лирика:
Еве еден стих од Србо Ивановски ( 1928 - 2014 ):

Изградив прекрасен град со возови, со трамваи, со пруги.Го населив со цвеќиња,со рингишпили,со многу чуда други.

https://mk.wikipedia.org/wiki/Лирика
кај нас нема домољуб, ама има виткање кичма и вечно чување на кубурата за црни денови :D

Прво, за тие што не знаат и прашуваат зборот ,,родољуб" е синоним на ,,патриот", само што ,,родољуб" е чисто македонски збор додека ,,патриот" e преземен од грчки и латински. Еве што мислам дека претставува родољуб: човек што ја сака и почитува својата земја, го сака и почитува својот народ, јазик и традиција. Човек што со гордост кажува од каде е. Човек што работи во и за татковината. Човек кој се радува на секој успех на својата татковина и човек кој тагува на секој неуспех на татковината. Човек кој со задоволство ги ужива благодетите што природата во неговата татковина му ги дава. Човек кој поминал и видел многу, а со срце чека да се врати во татковината. Човек што го почитува својот земјак. Човек што без двоумење би тргнал да ја заштити татковината ако е во опасност и исто така без двоумење би тргнал да прославува ако има причина за славење. Човек што сака неговата татковина и неговите земјаци да напредуваат во секој можен поглед. Човек што не е себичен и никогаш не ги става личните потреби пред потребите на татковината. Човек што треба да ја фали својата татковина и да ја искритикува кога има потреба од тоа. Човек што ги почитува правилата и законите пропишани во неговата татковина...долга е листата на особини што го чинат родољубот, ако тргнеме да ги набројуваме сите, нема да има крај. Тешко е да се одговори на прашањето дали родољубието е должност или право. Да се прашувам јас би било должност, но бидејќи не се прашувам и сметам дека никого не можеш со сила да го натераш на нешто што не сака, би рекла дека е право. Сметам дека не можеме и не треба да им ги одземаме и ускратиме благодетите што ги нуди нашата татковина на оние што не се чувствуваат како родољуби. Сепак, секој човек е слободен да се чувствува како сака и да прави избор околу тоа што сака и што не сака. Слава им на сите родољуби што на каков бил начин придонеле за доброто на татковината особено слава им на оние што ги дале животите за доброто на татковината. Тие не се само родољуби, тие се херои.Тие секако се многу повозвишени од нас обичните родољуби и оние што воопшто не се родољуби. Јас лично се сметам за родољуб, а другите како сакаат.
Не го искоментирав напишаново затоа што го одзема здивот. Немав и немам зборови. Уште повеќе што женско, Македонка може вака да размислува.
Штета што вакви гледишта одат во етар и не добиваат поголема можност да бидат прочитани или ислушани.

Под родољубие подразбирам само сакање на земјата каде што си се родил и почит спрема јазичните или културолошките и регионални особености на средината во која си пораснал. Например јас сум македонски родољуб, но не значи дека го поддржувам бесмислениот национализам којшто го промовира државата.

И не, не сум должен да работам овде, како што не сум должен да се сметам за чист потомок на Александар или на некој словенски вожд, не сум должен да ги боготворам државните елити, не сум должен да војувам за државата и имам право да ја барам својата иднина и на друго место далеку одовде.

Родољубието подразбира љубов и преданост, но патриотизмот е заблуда. А љубовта е доброволна и никој не е должен да чувствува љубов кон ништо строго определено. За мене е неразбирливо како тоа може да биде должност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom