На Марс е откриена вода во течна состојба!

• Креатор на темата Креатор на темата Con Artist
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам колку е практичен и воопшто изводлив начинот кој го предложуваш, но веќе се има размислувано во неколку насоки за тераформирање на планетата Марс, а еден од нив е со нуклеарни бомби на половите - која е најподржана и најлесна за изведба, прекривање на половите со прашина, огромни орбитални огледала или пак колонизирање на Марс со микроби специјално дизајнирани од човекот.

Како и да е, првото мене ми звучи како најизводлива опција.
Во право си...начинот допрва би се одлучувал...Меѓутоа доколку стварно постои барем минимално количество на вода, тоа отвара огрома шанса за во иднина да се направи нешто такво!

Не знaм сaмo зoштo секoгaш кoгa се истрaжувa зa нoвa фoрмa нa живoт нa други плaнети секoгaш се бaрa некoјa фoрмa нa живoт кaкo нa Земјaтa.
Јa пример некoгaш рaзмислувaм out of the box. Пример еве aкo кaжеме декa пoстoи некoјa другa фoрмa нa живoт, мoже нa нив немa дa им требa вoдa.
ЌШo знaм некaкo тaa пoтрaгa пo нoвa фoрмa нa живoт ми е мнoгу кoмплицирaнa рaбoтa :D

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

Thinking outside the box - Можно е на Марс да најдеме генеза која не е базирана на јаглерод, него на силикон.

Се отвара можност сега со таа вода, која е количински малце и ја нема постојано, да се праќаат експедиции на Марс, пред се да се истражат условите, па доколку тие се адекватни да се направи обид за засадување на рестенија кои јаглеродниот диоксид ќе го претвараат во кислород, со тоа да се направи нешто како озонската заштита на Земјата, и така да се зголемат капацитетите на вода, односно да се спречи барем испарувањето!
Луѓето на Марс за многу стотици години!

Се разбира луѓе би колонизирале во далечна иднина, и организми кои го претвораат јаглеродниот диоксид во кислород е добро решение, но јас се прашувам како би се добило магнетно поле кое е слично и со широк опсег како на Земјата?

Се разбира луѓе би колонизирале во далечна иднина, и организми кои го претвораат јаглеродниот диоксид во кислород е добро решение, но јас се прашувам како би се добило магнетно поле кое е слично и со широк опсег како на Земјата?
Политиколог сум, не астрофизичар :)Дадов претпоставка само, али незнам сигурно постои некое објаснување.Иначе која би била поентата воопшто да се истражува!?

Одлична Вест.
Наредно би било интересно да се дознае всушност како испарило сето тоа море што било слично на Атлантскиот океан.

Последно уредено:
За неинформираните - нема да биде во далечна иднина, напротив во блиска. Во 2020та треба да го пратат првиот екипаж со билет у еден правец на црвената планета. На секои две години ќе праќаат нов пар луѓе со плус залихи на храна, вода и остало, и додатни технолошки компоненти за колонизациската стратегија.

За неинформираните - нема да биде во далечна иднина, напротив во блиска. Во 2020та треба да го пратат првиот екипаж со билет у еден правец на црвената планета. На секои две години ќе праќаат нов пар луѓе со плус залихи на храна, вода и остало, и додатни технолошки компоненти за колонизациската стратегија.

Кои се предностите и се земаат во предвид, најзаљубените?

Екипаж? Не верувам дека ќе пратат човечки екипаж. Во 2020та ќе пратат само апгрејдирана верзија од Curiosity, со вграден мини-лаб и подобрен хардвер - за попрецизни научни истражувања.

Извини вака што ти расипувам соништа, но мислам дека сето тоа околу човечкиот екипаж, е само еден маркетиншки трик. Со каква цел - не знам.

Што е до мене, слободно можеш да го фрлиш во Conspiracy Bin. :D

Она што е планирано за за 2024 е пренесување на информации од ровер на орбитер кој ќе се состои од човечки екипаж, со што би се подобрило пренесувањето на информации. Евентуално приземјување на екипаж на површината на Марс е планирано за 2033.

Кои се предностите и се земаат во предвид, најзаљубените?

Најљубопитните веројатно.

Екипаж? Не верувам дека ќе пратат човечки екипаж. Во 2020та ќе пратат само апгрејдирана верзија од Curiosity, со вграден мини-лаб и подобрен хардвер - за попрецизни научни истражувања.

Извини вака што ти расипувам соништа, но мислам дека сето тоа околу човечкиот екипаж, е само еден маркетиншки трик. Со каква цел - не знам.

Што е до мене, слободно можеш да го фрлиш во Conspiracy Bin. :D

Она што е планирано за за 2024 е пренесување на информации од ровер на орбитер кој ќе се состои од човечки екипаж, со што би се подобрило пренесувањето на информации. Евентуално приземјување на екипаж на површината на Марс е планирано за 2033.

Не верувам да се отвараат приватни фондови за тоа и да ги има по цел научен, и посебно астрономски-ориентиран блогерај, ако се е само фама. Премногу детален проект, колку што е и амбициозен.

Mars One оригинално планираше човечка колонија до 2020та ама гледам на официјалната страница мисијата ја преместиле за 2026та, ради стратешки и експедитивни проблеми. Освен 2020 од друга странска програма (како и тоа за мисија на луѓе во 2033та), ќе праќаат rover и овие, но во 2022ра. Плус веќе е селектиран првичниот екипаж а од идната година започнуваат со обука на истиот. Колку што се сеќавам, во бранот заинтересирани кандидати имаше и околу 600ина македонци, само не сум сигурен дали некој влегол во конечниот круг :D.

Во 2028ма следи новиот екипаж кој ќе им се придружи на првиот бран. И секои две години нови луѓе плус. Само не знам кога ќе отворат за апликации за вториот бран луѓе :D, не сум видел најави. Инфото е на линкот на нивната страница. Проверете.

16n8nrO.png

Последно уредено:
„Некој извлекол црево од земјава, и го пуштил да тече на Марс. Течело шо течело, претечело и сеа има вода, коа ќе и текне ќе ја снема ама кога и да е пак ќе дојде. Ама шо кур ќе прајме ние на Марс, убаво ни е на земјава, живееме во најубавата држава МАКЕДОНИЈА :oeoeoe:

Пост од Сунѓерот Боб​

Најљубопитните веројатно.

Не верувам да се отвараат приватни фондови за тоа и да ги има по цел научен, и посебно астрономски-ориентиран блогерај, ако се е само фама. Премногу детален проект, колку што е и амбициозен.

Mars One оригинално планираше човечка колонија до 2020та ама гледам на официјалната страница мисијата ја преместиле за 2026та, ради стратешки и експедитивни проблеми. Освен 2020 од друга странска програма (како и тоа за мисија на луѓе во 2033та), ќе праќаат rover и овие, но во 2022ра. Плус веќе е селектиран првичниот екипаж а од идната година започнуваат со обука на истиот. Колку што се сеќавам, во бранот заинтересирани кандидати имаше и околу 600ина македонци, само не сум сигурен дали некој влегол во конечниот круг :D.

Во 2028ма следи новиот екипаж кој ќе им се придружи на првиот бран. И секои две години нови луѓе плус. Само не знам кога ќе отворат за апликации за вториот бран луѓе :D, не сум видел најави. Инфото е на линкот на нивната страница. Проверете.

16n8nrO.png

Со овој проект не сум запознаена, но на линкот е објаснет планот на Планетарното здружение за испраќање на луѓе на Марс, дизајниран врз истражувањата на научници од NASA's JPL.
http://hom.planetary.org/

Со овој проект не сум запознаена, но на линкот е објаснет планот на Планетарното здружение за испраќање на луѓе на Марс, дизајниран врз истражувањата на научници од NASA's JPL.
http://hom.planetary.org/

Да, знам дека има повеќе планирани мисии, зато аи ги спомнав. И Русите и Кинезите планираат човечки мисии на Марс. Нова трка како онаа за Месечината на времето :D. Оваа ја најавив затоа што навидум планира да биде прва од сите, иако го поместија првиот датум 6 години подоцна.

„Некој извлекол црево од земјава, и го пуштил да тече на Марс. Течело шо течело, претечело и сеа има вода, коа ќе и текне ќе ја снема ама кога и да е пак ќе дојде. Ама шо кур ќе прајме ние на Марс, убаво ни е на земјава, живееме во најубавата држава МАКЕДОНИЈА :oeoeoe:

Пост од Сунѓерот Боб​

bandicam 2015-09-29 21-43-16-905.jpg bandicam 2015-09-29 21-43-33-437.jpg

http://www.novi-svjetski-poredak.co...smo-definitivne-tragove-tekuce-vode-na-marsu/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom