Грција излегува од Еврозоната?

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување
ferog.jpg

Мене би ми било срам да сум дужна 100 евра и цел град да знае за тоа. Уште и да се курчам, не ги враќам бе, шо ми можете. А сум ги земала за да си купам два пара конверс патики, иако немам леб да јадам, и немам примања со кои би ги вратила тие 100 евра. Не ми е јасна грчкава логика, еве од сабајле цела тема ја исчитав и не сфатив.

Логиката е едноставна-непланираат и фактички неможат да ги вратат долговите,туку ќе си живеат како крлежи на туѓо тело хранејќи се со неговата крв.

Многу од парите се изнесени од Грција и тие никако неможат да се вратат. Еден податок кажува многу-над 10% од најбогатите 100 луѓе во Лондон се грци. Значи парите што ги должат по некакви си патишта се изнесени надвор, а еден помал дел се инвестирани во вили,јахти, згради....

Додека можат ќе одат вака, а кога на (НЕ)ЕУ конечно ќе и се стемни пред очи,ќе си заминат без пара да вратат

Се нешто не верувам дека Грциве ќе плаќаат даноци дисциплинирано, онака преку ноќ.

Се нешто не верувам дека Грциве ќе плаќаат даноци дисциплинирано, онака преку ноќ.
...проблемот со кој ќе се судрат е малку потежок.., нема да имаат за што да плаќаат даноци....;)

Малата разлика на референдумот само ја докажува поделеноста во Грција, не му дава легитимитет на Ципрас.
зошто ова нешто многу ме потсеќа на сдсм-овското гледање на работите , кое демократијата ја поистоветува со детска градинка отидена на излет во фабриката на Вили Вонка.....;););)

зошто ова нешто многу ме потсеќа на сдсм-овското гледање на работите , кое демократијата ја поистоветува со детска градинка отидена на излет во фабриката на Вили Вонка.....;););)

Nema vrska, toa bea prvicnite rezultati, potocno izleznite anketi, pisav posle drug post...

A nalet I podrska i se, koga bleferot sega moli za kapitulacija...

A demokratija moze, no ne na tugja smetka. ;););)

Во меѓувреме, додека ние спиеме

The German government has begun preparations for Greece to be ejected from the eurozone, as the European Union faces 24 hours to rescue the single currency project from the brink of collapse.

Сепак не е работата еднострана како што изгледа.Германските размислувања нудат неколку алтернативи.Првата, продајте средства од 50 милијарди, деполитизација на администрацијата, автоматско намалување на трошењето во случај да не се постигнат целите. Втората, излез од еврозоната во период од најмалку 5 години со можност за реструктурирање на долгот.
Прашањето е кој избор е помалку лош.

Пред една недела, додека го планиравме одморот во Грција, правевме математики за ефтинијата која ни следува, Пол Кругман исто како нас си играл со бројките.

Во случај да ве мрзи да читате, зголемување на буџетскиот суфицит од 1% носи намалување на БДП од 3%. Како што се намалува економијата, расте односот Долг/БДП и во случајот со Грција имаме раст на односов за 5 (170*0,03) процентни поени. Во принцип ова значи дека по воведувањето на суфицит од 1% потребни се 5 години за да се врати односот на почетното ниво(во конкретниов случај). Дополнително послаба економија значи и помала инфлација.

Вака изгледа графикот на јазот на БДП наспроти промената на БДП дефлаторот.
070515krugman2-blog480.png

Превземено од блогот на Пол Кругман

Пад на БДП од 3 процентни поени носи пад на инфлацијата од околу 0.7 (3*0,23) процентни поени.
Кога и ова ќе се вметне во равенката, односот Долг/БДП се зглемува за 1,2 процентни поени годишно.

Третата страна од равенката е падот на цените на грчкиот извоз. Математиката тука е посложена поради бројот на партнери кои ги има Грција и варијаблите кои ги носат истите, ама консензусот е дека истиве ќе влијаат позитивно на економијата т.е. спротивно од горните две точки.

Вака е во теоријата на Професорот.
Во пракса Грција си зеде за задача да го зголемува суфицитот на 1%,2%,3% и 3,5% на годишно ниво до 2018.

Доколку останат во зоната, на крајот на 2018 односот Долг/БДП би пораснал на одприлика 187%.Пад на истиот на прифатливо ниво, доколку останат мерките за штедење, можен е на долг рок.Во случај падот на цените кај извозот да го неутрализира целосно падот на инфлацијата, околу 5 ((187-170)/3,5) години ќе се потребни за да се врати долгот на денешно ниво. Потоа уште 20 за да се стигне до однос Долг/БДП од 100%. Во пресметките целосно е исклучена човечката цена.

После математикиве, ако јас сум запрашан "Кој е помалку лошиот избор", одговорот би ми бил излез од Зоната. Најголемиот дел од цената веќе е платен, а прифаќањето на флексибилна валута ќе го скрати времето за опоравување значајно(стеснувањето на економијата при имање флексибилна валута и воведување буџетски суфицит е одприлика 1:1 , а во случај на "тврда" валута 1:3 ). Отписите на долговите и директнии дополнителни инфузии зе можен бонус , кој најверојатно нема да го добијат. Реконструкцијата на долговите е (meh) сепак долг кој долгорочните изгледи нема да ги промени превише.

Него, кој знае да рече што ќе биде утре?Останува само да видиме.

Сите што намислиле да купуваат "ефтини" имоти нека дигнат рачна или да се размислат подобро. Иако математиката никогаш не искачала да купиш имот кој нема да го издаваш а ти ќе одиш се на се 3 недели годишно, ама ајде од пуста желба, да се внимава на данокот на имот кој преку ноќ може да отиде дупло од сегашните пресметки.

Инаку бил некој скоро да каже како е ситуацијата со бензинот по пумпиве?

Ова веќе преминува во трилер, тамам ќе помислиш дека завршува, се случува уште поголем заплет.
Гардијан во живо
http://www.theguardian.com/business...sis-eu-leaders-meeting-cancelled-no-deal-live

Најинтересните коментари:

“We are still a long way out, both on the issue of content as on the tougher issue of trust,” Dijsselbloem said just before the meeting. “On paper it is not good enough yet – and even if it is good on paper, then we still have the question: will it really happen?”

"Now common sense must prevail and an agreement must be reached. Italy does not want Greece to exit the euro and to Germany I say: enough is enough," Italian Prime Minister Matteo Renzi was quoted as saying by Rome-based daily Il Messaggero.

Luxembourg's Foreign Minister Jean Asselborn told Germany's Sueddeutsche Zeitung newspaper that if Berlin “pushes for a Grexit, it will provoke a profound conflict with France. That would be a catastrophe for Europe.”

"It would be fatal for Germany's reputation in the EU and the world if Berlin does not seize the chance that there now is with the Greek reform offers,” he said

Vincenzo Scarpetta (@LondonerVince) July 12, 2015
Just got around to reading Eurogroup draft. Reminds me of when the Romans sowed Carthage with salt. #Greece

— Owen Callan (@OwenCallan) July 12, 2015
I always figured the Creditors wd slap Greece around before offering a deal. Didn't see them beating them over the head w/ a baseball bat.

— Paul Harris (@paulxharris) July 12, 2015
Looking at recent developments it basically looks like Germany refuses to accept Greece's surrender.

How the eurozone nations line up
http://interactive.guim.co.uk/uploader/embed/2015/07/grexit_map-zip/giv-21277LGVnnLhbVHuV/

Пак ке им дадат пари сега за после 2 години пак да викаат "зашто ни дадовте?".

Французиве од ден на ден се погадни и погадни ми стануваат.

Нема заебанции со Фрау Меркел.
Се покажа како toughest gal around the block.

Судејќи според изјавите на челниците, Грците не успеале да добијат скоро никакви отстапки од предлогот на Шојбле (магионичарот, кој успеа од нон-пејпер, да го направи deal sealed).
Единствено што им беше удоволено е фондот за продажба на "valuable assets" да биде базиран во Атина, а не во Луксембург.

Нормално, Ципрас ја продава приказната како успех, особено што добил debt relief, а се` што добил е можност да се разговара за тоа прашање, откако ќе добијат прв позитивен извештај од Тројката. И во тој случај, нема никакво (нагласено е) отпишување на долгови, може евентуално да се продолжат некои рокови на достасување и да се дадат дополнителни грејс периоди.

Уште поперверзно е што сето договорено мора најпрвин да се ратификува од страна на грчката влада и парламент, а дури потоа да се почнат официјалните преговори за помош.

Сакале/нејќеле или ќе се доведат во ред или толку ќе биде од нив. Мислам дека на сите им е јасно дека ако и со овој пакет помош не направат прогрес на сите полиња, после 3 години грчката криза ќе се јави повторно на насловните страници, а тогаш веќе никој ќе нема трпение, ниту оправдување за нивната циганштаана (освен францускине педерчиња со перчиња).

Ова се повеќе наликува на претурање од шупливо во празно.

Германскиот менталитет. :)

Interesting that Merkel finds no German phrase for the concept of "grace period;" uses the English.

Пак ке им дадат пари сега за после 2 години пак да викаат "зашто ни дадовте?".

Французиве од ден на ден се погадни и погадни ми стануваат.
..французите , вистинските жабари...отсекогаш биле гадни и лигави, само тоа вешто го маскират со напудрени перики, јаки парфеми,силвупле , жетем, вуле ву куше авек муа и слични трици ,а постојано се кријат зад своите волтери...Македонија посебно отсекогаш ја имале на зуб.... ;)[DOUBLEPOST=1436777595][/DOUBLEPOST]
Нема заебанции со Фрау Меркел.
Се покажа како toughest gal around the block.

Судејќи според изјавите на челниците, Грците не успеале да добијат скоро никакви отстапки од предлогот на Шојбле (магионичарот, кој успеа од нон-пејпер, да го направи deal sealed).
Единствено што им беше удоволено е фондот за продажба на "valuable assets" да биде базиран во Атина, а не во Луксембург.

Нормално, Ципрас ја продава приказната како успех, особено што добил debt relief, а се` што добил е можност да се разговара за тоа прашање, откако ќе добијат прв позитивен извештај од Тројката. И во тој случај, нема никакво (нагласено е) отпишување на долгови, може евентуално да се продолжат некои рокови на достасување и да се дадат дополнителни грејс периоди.

Уште поперверзно е што сето договорено мора најпрвин да се ратификува од страна на грчката влада и парламент, а дури потоа да се почнат официјалните преговори за помош.

Сакале/нејќеле или ќе се доведат во ред или толку ќе биде од нив. Мислам дека на сите им е јасно дека ако и со овој пакет помош не направат прогрес на сите полиња, после 3 години грчката криза ќе се јави повторно на насловните страници, а тогаш веќе никој ќе нема трпение, ниту оправдување за нивната циганштаана (освен францускине педерчиња со перчиња).
хммм нема бе шанса..., тоа само некој меѓу нас се занесува... Грција е источниот грев на Европа ...ни влакно нема да и фали. Пак ќе го јадеме ние стапот од проста причина што на некого ќе мораат да се издуваат ко на боксерска вреќа....:(

..французите , вистинските жабари...отсекогаш биле гадни и лигави, само тоа вешто го маскират со напудрени перики, јаки парфеми,силвупле , жетем, вуле ву куше авек муа и слични трици ,а постојано се кријат зад своите волтери...Македонија посебно отсекогаш ја имале на зуб.... ;)[DOUBLEPOST=1436777595][/DOUBLEPOST]
хммм нема бе шанса..., тоа само некој меѓу нас се занесува... Грција е источниот грев на Европа ...ни влакно нема да и фали. Пак ќе го јадеме ние стапот од проста причина што на некого ќе мораат да се издуваат ко на боксерска вреќа....:(

За Циганите секогаш ќе бидеме боксерска вреќа, секогаш, независно дали се богати или сиромашни. А сега, нека им е на здравје, се малтене колонизирана земја.

Инаку, дел од тоа што се случувало за време на приватниот состанок помеѓу Меркел, Циганот, Педерот и Таск.

The Financial Times has some tantalising details of how last night’s marathon summit nearly collapsed around dawn today:

They report:

Alexis Tsipras of Greece and Angela Merkel, the German chancellor, decided after 14 hours of anguished talks that they had reached a dead end. With no room for compromise, neither saw any reason to carry on. Grexit was the only realistic option

As the two leaders made for the door it was Donald Tusk, the president of the European Council, who moved to prevent the fatigue and frustration from triggering a historic rupture for the eurozone.

“Sorry, but there is no way you are leaving this room,” the former Polish prime minister said.

The dispute centred on the plan to put €50bn of Greek assets in a new fund. Merkel wanted it all used for debt repayment; Tsipras wanted a smaller fund, devoted to funding investment, to avoid national humiliation.

In the end, they fudged it - with half used to recapitalise the banks and the other half split between debt repayments and investment.

And as officials staggered into the morning light, they agreed that the Greek PM had come off worst:

“They crucified Tsipras in there,” a senior eurozone official who had attended the summit remarked. “Crucified.”

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom