Позитивна или негативна страна во иднина за градот Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Epowah
  • Време на започнување Време на започнување
За оваа тема сум се борел на многу форуми: Сум Македонец и чистокрвен Скопјанец и од двете страни, со имот и земјиште во Скопје и куќа во Чаир од 1911 од пра-дедоми, разрушена и направена зграда, социјализам јеб. га !!! Тврдам дека ова е најдоброто што може да му се случи на градот. Затоа што го градат Македонци по свое убедување, а не се палат на Кензо, и на београдске архиктетоне :).
Прво Скопје по планот на Кензо е изградено ни приближно 30 %, пошто се немало пари, а и да не биде најфутуристичкиот град во СФРЈ, случајно да не му земе примат на Београд.
Ние сме најпознати по тоа што не ги довршуваме работите до крај, во крв ни е, а излгеда и нејќеме да го смениме тоа. Сега гледам дека некој почнува и прави нешто, гради нешто за да покажеме дека има нешто Македонско во тој град Скопје. Кое Скопје го зборувате бе, полно со сивило, без основен траг дека тука живеат Македонци, да не се црквите ни со тоа немаме што да кажеме. Кај ни е основната историја втемелена во архитектурата. Знам ќе има напаѓачи и ќе речат која црна историја ова се е украдено и е квази патриотизам. Да ама децата кои ќе се родат во 2020 ќе се прошетаат на плоштадот и ќе прашаат кои се овие споменици и кое се овие луѓе од историјата на Македонија (незнаете да ги набројте, а пола српска етрада знаете кога е родена). Тие не го знат вашиот сив плоштад на кои имаше тезги со партали и пакети. Треба еднаш да сватите за секогаш, дека кога се гради тоа не е за вас тоа е за идните генерации. Тој што правел куќа знае, тој што живее од стан на дедо му, и само го наследил и не направил ништо со свои раце, никогаш неможе да разбере што значи ти да изградиш, и потоа да си горд дека тоа е двое дело и дека ќе се гордеат и твоите вници што имаш изградено и што си им оставил.
Ова важи само за Скопјани, и тие што го живеле Скопје како деца во ‘90-тите.
За останатите опинци што тешко ви е да зборувате литературно барем малку (тоа не е Скопски) почитувајте дека сте на туѓа територија и прифатете ги правилата на тоа место, а не ги носите од селата. Не ин да зборуваш на мобилен Струмички (Дабиле) во градски автобус 20 минути и сите да знаат што правела пола твоја фамилија тој ден. Не ин да се влечете ко црева по чико, стрина, вујко по фирми, администрација и образование во Скопје. Не е ин да мислиш дека доаѓаш во Скопје и ти го освојуваш и да цепаш по принципите од таму каде што доаѓаш. Тука си има правила веќе, почитувај ги тие. Скопје е град со душа, ама тоа е така заради граѓаните кои што живеат тука. Не е се во Цеца, Пинк и Зведе гранда, има и Скинери, Панкери, Металци, Рапери, Скејтери и Блејдери. Има позитивни дечки што знаат што е модерен живот, вие директно од магаре на ролерки се качувате и тоа возите, по Кеј, ејјј ;).

Јас исто така сум Македонец, роден и растен во Скопје исто како татко ми, исто како дедо ми... Не се палам на Белград, не слушам Цеца и останата српска естрада и пак не ми се допаѓа новиот изглед на Скопје (со исклучок на некои објекти кои се навистина добри). И сега што правиме? На Скопје му требаше разубавување ама во модерен стил а не во барок. Вториот дел од твојот пост повеќе ми делува за друга тема.

Јас исто така сум Македонец, роден и растен во Скопје исто како татко ми, исто како дедо ми... Не се палам на Белград, не слушам Цеца и останата српска естрада и пак не ми се допаѓа новиот изглед на Скопје (со исклучок на некои објекти кои се навистина добри). И сега што правиме? На Скопје му требаше разубавување ама во модерен стил а не во барок. Вториот дел од твојот пост повеќе ми делува за друга тема.
Скопје не е плоштадот и радиус 500 метра околу него.

Зошто во модерен стил, таму кај ќе пронајдеш идентитет. Во Скопје кога живееш има знаци кои покажуваат дека ова е град во Македонија, и има историски дел. Во модерни градби по 1000 години неможеш да пронајдеш идентитет. Модерна градба е доказ за тогашното достигнување. Еве Дубаи е модерен град, и кога гледаш и се чудиш на градбите си викаш бреј, колкави згради како ги изградиле убаини. Ама да не се шеиците ќе мислиш дека е некаде во Америка, Јапонија или слично. Таму кога си мислиш дека се случила апокалипса и го изградиле вонземјани. Каде гледаш дека тоа се ОАЕ, или идентие на таа држава. Нив тоа не им треба ,ама нас да ни треба. Сите околу нас викаат дека не постоиме, дека немаме историја, немаме достигнување, немаме историски личности. Еве ви гледајте и чудете се дека постоиме и тука сме и сакакме да живееме и да се равиваме.

Зошто во модерен стил, таму кај ќе пронајдеш идентитет. Во Скопје кога живееш има знаци кои покажуваат дека ова е град во Македонија, и има историски дел. Во модерни градби по 1000 години неможеш да пронајдеш идентитет. Модерна градба е доказ за тогашното достигнување. Еве Дубаи е модерен град, и кога гледаш и се чудиш на градбите си викаш бреј, колкави згради како ги изградиле убаини. Ама да не се шеиците ќе мислиш дека е некаде во Америка, Јапонија или слично. Таму кога си мислиш дека се случила апокалипса и го изградиле вонземјани. Каде гледаш дека тоа се ОАЕ, или идентие на таа држава. Нив тоа не им треба ,ама нас да ни треба. Сите околу нас викаат дека не постоиме, дека немаме историја, немаме достигнување, немаме историски личности. Еве ви гледајте и чудете се дека постоиме и тука сме и сакакме да живееме и да се равиваме.

Тогаш зошто се изоставуваат другите периоди во историјата? Веќе кога ги посветуваме градбите на историјата а не на иднината ајде да направиме и во антички, класички, готски и други стилови.

@Brutus Не е. Не знам зошто го пишуваш очигледното.

Тогаш зошто се изоставуваат другите периоди во историјата? Веќе кога ги посветуваме градбите на историјата а не на иднината ајде да направиме и во антички, класички, готски и други стилови.

@Brutus Не е. Не знам зошто го пишуваш очигледното.
Затоа што сме поврзани со антиката па и делумно со барокот (преку некои градби од минатото).

Кaлетo е истoријa, Кaмени мoст е истoријa, Чaршијa е истoријa, a oвa шo се грaди не е ништo, нaјмaлце е истoријa.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

Кaлетo е истoријa, Кaмени мoст е истoријa, Чaршијa е истoријa, a oвa шo се грaди не е ништo, нaјмaлце е истoријa.

Тоа ти така мислиш затоа што размислуваш површно и со предрасуди (политички). Ќе стане историја еден ден. АКо им се допаѓаат градбите на луѓето а исто така имаат функција тогаш ќе станат историја. Па во Скопје една градба која била изградена од окупатор станала симбол (на пример офицерскиот дом) станала симбол а не пак градби кои сме ги изградиле ние за првпат во независна Македонија.

Тоа ти така мислиш затоа што размислуваш површно и со предрасуди (политички). Ќе стане историја еден ден. АКо им се допаѓаат градбите на луѓето а исто така имаат функција тогаш ќе станат историја. Па во Скопје една градба која била изградена од окупатор станала симбол (на пример офицерскиот дом) станала симбол а не пак градби кои сме ги изградиле ние за првпат во независна Македонија.
Сите ние рaзмислувaме сo пoлитички предрaсуди, сaмo ти злaтен нaјoбјективнo рaзмислувaш :icon_lol:

Сите ние рaзмислувaме сo пoлитички предрaсуди, сaмo ти злaтен нaјoбјективнo рaзмислувaш :icon_lol:

Па приложувам аргументи не се водам од емоции или википедија како некои :-) не се правам Google-smart.

Како може стиропор да остане за идните генерации и да стане историја?
А како може Кавадаречка и Неготинска ракија која е за продавање да нема вода ???

Не е проблемот во политички предрасуди, туку проблемот е во основниот поим на непознавање на сопствената историја. Неможе бре идна генерација на роден Македонец да незнае благодарение на кого он сега се вика Македонец. Неможе да се маргинализира сопствениот идентитет кога сите околу нас го величат својот. Што сме ние тогаш, гулаби на мирот, питом народ кој не сака проблеми, да не сакаме проблеми дека ни е ск.рчено од војување, ама не и од тоа да докажуваме кои сме пошо сите не негираат.

Да претпоставувам и темелите и внатрешноста на театарот каде Дајнерс одржуваше ивент се направени од стиропор.[DOUBLEPOST=1421926679][/DOUBLEPOST]
Како може стиропор да остане за идните генерации и да стане историја?
Styrofoam does not decompose in the environment under normal circumstances. Much like plastic, Styrofoam is made from a polystyrene-based petroleum product that is not biodegradable. Ќе те надживее и тебе и мене без гајле.

Не е проблемот во политички предрасуди, туку проблемот е во основниот поим на непознавање на сопствената историја. Неможе бре идна генерација на роден Македонец да незнае благодарение на кого он сега се вика Македонец. Неможе да се маргинализира сопствениот идентитет кога сите околу нас го величат својот. Што сме ние тогаш, гулаби на мирот, питом народ кој не сака проблеми, да не сакаме проблеми дека ни е ск.рчено од војување, ама не и од тоа да докажуваме кои сме пошо сите не негираат.
Истoријaтa се учи oд книги вo шкoлo, a не oд спoменици. Шo кoрист имa oд тoa штo јa сум гo видел спoменикoт нa Ќoсетo ?
Или штo кoрист имaм јa oд тoa штo секoјa институцијa е изгрaденa вo бaрoк стил ?
Тoa нa истoријa ќе ме нaучи ?
Си видел кaкo изгледa прoстoрoт кaј Бристoл ?
Пaк ќе ти кaжaм, Кaлетo, Кaмениoт мoст и Чaршијa се истoријa. Тие oбјекти имaaт вреднoст, a oвa сегa е куп нa блoкoви, стирoпoр, кoмплекси и лaги (вo смислa декa се мисли зa иднинaтa нa држaвaтa).
И кoј црн бaрoк гo грaдиме, кoгa тoј никoгaш не бил дел oд нaшaтa aрхитектурa.
Денес грaдиме нештo штo никoгaш и не пoстoелo кaј нaс, дoдекa светoт грaди грaдби вo футуристички стил. Зa 10 гoдини ние ќе гo грaдиме тoa штo денес гo грaдaт сите и тaкa среќнo ќе си живееме вo зaoстaнувaње oд другите.

Па приложувам аргументи не се водам од емоции или википедија како некои :-) не се правам Google-smart.
Oд целиoт твoј стaж нa фoрумoв, aкo ми нaјдеш твoи 5 нoрмaлни aргументи те чaстaм пивo...

Oд целиoт твoј стaж нa фoрумoв, aкo ми нaјдеш твoи 5 нoрмaлни aргументи те чaстaм пивo...

А има и ненормални аргументи? За тебе нормален аргумент е дека мора да се гради во еден стил и дека ако за 10 години некој почне да го применува тој стил тогаш ќе доцнел? Ете бевме со брутализмот пред времето и мора малку да одмориме пошто цел свет ни се воодушевува на поштата, факултетите и градски ѕид и малку да се вратиме наназад да успориме да ги оставиме другите да не стигнат.

А има и ненормални аргументи? За тебе нормален аргумент е дека мора да се гради во еден стил и дека ако за 10 години некој почне да го применува тој стил тогаш ќе доцнел? Ете бевме со брутализмот пред времето и мора малку да одмориме пошто цел свет ни се воодушевува на поштата, факултетите и градски ѕид и малку да се вратиме наназад да успориме да ги оставиме другите да не стигнат.
Нoрмaлни вo смислa aргументи штo се издржaни и имaaт смислa. Амa ми се свиѓa шo пoстoт не ти е вo нaсoкa дa ми пoкaжеш декa имaш кaжaнo aргументи, туку прoдoлжувaaт твoите глупoсти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom