Проблем со бука од надворешна единица на инвертер

• Креатор на темата Креатор на темата bibson
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 јануари 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ziveam vo zgrada koja ima lift . Na samiot lift komsijata koj zivee najgore ja ima staveno nadvoresnata edinica na inverterot. Montirana e po site propisi no problem e kontaktot so liftot koj gi prenesuva vibraciite igrajki uloga na inka,Vibraciite se reflektiraat vo mojot stan sozdavajki nisko frekventna buka koja deluva na nervniot sistem i krvniot pritisok, ednostavno ne se zivee vo stanot koga raboti masinata. Sporam so komsijata ukazuvajki mu na problemot koj treba da go resi no toj tvrdi deka inverterot nemoze da go montira na zid poradi toa sto bil mnogu tezok, a vekje napravi konstrukcija za na zid, Dali nekoj moze da mi pomogne so sovet sto da pravam. Znaci probano e se,stavavme tervol pod krovot na liftot, vikavme akusticari koi napravija nacrt da go krene na uste edno nivo so uste eden par gumi no na kraj mi kazaa deka takva masina ne se montira vo zgrada najmalku na krovot od liftot. Prasanjeto e dali moze da go dislocira na zid i dali postoi navistina opasnost da padne bidejki napravena e vekje platforma vgradena vo zid samo treba da ja kaci masinata.

На големи маки си знам, незнам што да кажам ама ја би му пикнал дрво па нека се слика ги знам тие вибрации кој маваат во мозокот,кај мене е климата така во другата соба има вибрација али во стан е уште пострашно :) иначе може да се монтира на зид со штафови долги од внатре во станот и однадвор нема никогаш да падне или ако пага ке ке пага со се зид

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Не ја разбрав состојбата добро, но сепак, доколку се работи за клима надворешниот дел од климата нека го монтира на надворешниот дел од зградата.

Доколку е инвертор за струја, пак не треба структурно да го чепка лифтот, не е негов.

Значи нема што да чачка лифтови претсобја ходници и слично.
Арно ама, од муабетов, комшијата ми изгледа дека е „домаќин човек“.
Ако веќе запнал надворешниот дел од климата да му биде во фоајето, нека го монтира долу на земја што ја поседува, иако нема логика. Истото важи и за инвертор за струја.

Не смее да предизвикува структурни резонанси на зградата, се работи за ризик по здравјето и животот на станарите а и пошироко.

Земи мери ја бучавата во тек на неколку дена, со сведоци, камери или па викни некое акредитирано тело да ја измери и после закани се со тужба. Ако и ова не работи е тогаш тужи го стварно.

Не знам кој е одговорен за овие работи, веројатно општината. Треба да викнеш некои инспектори. Ама јас мислам дека ти е џабе затоа што ќе ги нарушиш односите со комшијата тотално.

Не знам кој е одговорен за овие работи, веројатно општината. Треба да викнеш некои инспектори. Ама јас мислам дека ти е џабе затоа што ќе ги нарушиш односите со комшијата тотално.
И за да не ги наруши односите со комшијата треба да ќуте и да трпе :tapp:
Ако нема друго чаре, тужи ич не му ја мисли.

И за да не ги наруши односите со комшијата треба да ќуте и да трпе :tapp:
Ако нема друго чаре, тужи ич не му ја мисли.
Не ама може на пример да му направи он на него нешто така дискретно за да му текне :-) На пример пуштање машина во 3 ноќе, правосмукалка за време на спиење и тн. :-)

Ziveam vo zgrada koja ima lift . Na samiot lift komsijata koj zivee najgore ja ima staveno nadvoresnata edinica na inverterot. Montirana e po site propisi no problem e kontaktot so liftot koj gi prenesuva vibraciite ...

Дај некоја фотографија постави од местото каде се наоѓа андворешната единица. Не мораш никаде да ја хостираш, директно на форумов можеш да ја закачиш сликата.

Не можам вака да визуелизирам каква е непосредната околина на местото каде се наоѓа надворешната единица. На фотографијата ќе видиме дали (и каде) има можност за „преселување„ на надворешната единица.

Не ама може на пример да му направи он на него нешто така дискретно за да му текне :) На пример пуштање машина во 3 ноќе, правосмукалка за време на спиење и тн. :)
на комшијата еден друг несалам комшија му викна полиција затоа што замисли реновираше купатило и кршеше плочки во време на попладневен одмор 14:30-17:30. Како да се реновира ова секој месец а не прв пат после 20 години.

Инцидентни зафати на реновирање, не можеш да споредуваш со постојана резидентна бука од домашен уред за греење и ладење кој се употребува во поголемиот дел од времето.

Не ми е јасно каде е точно поставена надворешната единца за да праби толку бука. Можеби на фотографија ќе се види тоа... ако ОП сеуште ја следи темава.

Инцидентни зафати на реновирање, не можеш да споредуваш со постојана резидентна бука од домашен уред за греење и ладење кој се употребува во поголемиот дел од времето.

Не ми е јасно каде е точно поставена надворешната единца за да праби толку бука. Можеби на фотографија ќе се види тоа... ако ОП сеуште ја следи темава.
Знам, муабетот ми беше за тоа што цитирав, да му правиш контра бука демек на лошото со лошо... нема чаре од тоа...

За вибрациите мора да има некоја си инспекцијаво општината, ако ништо друго тие постојани вибрации не се добри ни за самата зграда односно за градбата.

на комшијата еден друг несалам комшија му викна полиција затоа што замисли реновираше купатило и кршеше плочки во време на попладневен одмор 14:30-17:30. Како да се реновира ова секој месец а не прв пат после 20 години.
Не ми кажувај компијата мој исто реновираше сам купатило од септември до крај на ноември. Мислам дека престана ради зимава ама на пролет готов сум :-) и пази збор му немам кажано ме среќава во ноември и ми вика комшија кога си одиш дома касно може да не зборуваш во влез луѓе спијат. И како да се разбереш со тој човек?[DOUBLEPOST=1420369256][/DOUBLEPOST]
Дај некоја фотографија постави од местото каде се наоѓа андворешната единица. Не мораш никаде да ја хостираш, директно на форумов можеш да ја закачиш сликата.

Не можам вака да визуелизирам каква е непосредната околина на местото каде се наоѓа надворешната единица. На фотографијата ќе видиме дали (и каде) има можност за „преселување„ на надворешната единица.
Значи не може да не е возможно да се премести, него тоа сигурно кошта пари и плус ќе му го наруши неговото удобство (дома кај него зафати и тн.).

Значи не може да не е возможно да се премести, него тоа сигурно кошта пари и плус ќе му го наруши неговото удобство (дома кај него зафати и тн.).

Зборуваме за разумно дискутирање на проблемот со разумни луѓе. За неразумни луѓе (а многу ги има), постојат и неразумни решенија.
Посебно што надворешната единица е оставена на пристапно место (ако добро разбрав), и можат разни работи да и се случат... лесно изведливи работи кои ќе направат таа повеќе да не прави бука.

Ziveam vo zgrada koja ima lift . Na samiot lift komsijata koj zivee najgore ja ima staveno nadvoresnata edinica na inverterot. Montirana e po site propisi no problem e kontaktot so liftot koj gi prenesuva vibraciite igrajki uloga na inka,Vibraciite se reflektiraat vo mojot stan sozdavajki nisko frekventna buka koja deluva na nervniot sistem i krvniot pritisok, ednostavno ne se zivee vo stanot koga raboti masinata. Sporam so komsijata ukazuvajki mu na problemot koj treba da go resi no toj tvrdi deka inverterot nemoze da go montira na zid poradi toa sto bil mnogu tezok, a vekje napravi konstrukcija za na zid, Dali nekoj moze da mi pomogne so sovet sto da pravam. Znaci probano e se,stavavme tervol pod krovot na liftot, vikavme akusticari koi napravija nacrt da go krene na uste edno nivo so uste eden par gumi no na kraj mi kazaa deka takva masina ne se montira vo zgrada najmalku na krovot od liftot. Prasanjeto e dali moze da go dislocira na zid i dali postoi navistina opasnost da padne bidejki napravena e vekje platforma vgradena vo zid samo treba da ja kaci masinata.
Здраво
ДАли го реши проблемот и како,и ја се соочувам со сличен проблем.
Благодарам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom