Црвената пиперка, Европа и ние

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
Време е за ајвар народе, црвената пиперка пристигна во градов, на пазарите ама и
по тротоарите во камиони,веројатно и од самите производители кој ги и тука продаваат.
Неколку такви има на повеќе (наши познати)места од каде и ги ние купуваме.
Обично тие тука доаѓаат четврток-петок,па во недела си заминуваат и враќаат во својте населени места во источна Македонија. Но што останува позади нив,тука каде биле.
амбуланта Пролет, поглед кон жел. стан, кон пол. станица.
Погледнете ги сликите од еден тротоар во центар, а ареата подобро што не може да ја осетите, сте имале прилика мож бар од една таква пиперка во кујна да знаете како е,
и замислете си како е тука ако поминеш покрај скапаниве црвени пиперки, а мора и некој тука да поминува,вработените во амбулантата или жителите од Пролет и Мичурин. Па што се тие или други должни да дишат таков воздух,поради некој несовесни граѓани од исток, кој тука го расврлале ова „ѓубре“. Тие или вие не сте отишле сигурно во тие нивни места вака да постапувате- не Европски не културно,не воспитано и просто.
Како ли ќе им биде пак на истите тие граѓани од исток кога во четврток и петок ќе дојдат повторно на истите места и ќе го затекнат ова што го оставиле,ако пак го прочитаат можеби ќе понесат најлон вреќи и лопати, оти секако и нив ќе им смета.Мене ова ми смета-во таа тема со поголеми фотки-а тука зголеми да видиш.
Прашања: каде е власта, каде е полицијата,каде сме ние а вака ли е во Европа.

Граѓани од исток, па граѓани од исток како си запнал, старче ајде оди во форумска пензија, гледам имаш проблеми со главата. И да, овој пипер во најголем дел доаѓа од Струмица, а исток е малку погоре. И да, и вие скопјани кога одите ''на исток'' да уживате во убавини и чист воздух, наспроти вашето гомнено удимено Скопје не дека многу внимавате, сечете дрвја за скара, расфрлате отпад насекаде, оставате огнови. Ај гитла, не шири омрази.

несовесни граѓани од исток стари ај иди легни си,ако е и од тебе многу е

Мене ми недостасуваат времињата кога пред речиси секоја зграда имаше собрани комшии кои печат пиперки, прават ајвар и се дружат.
Цело Скопје мирисаше на печени пиперки
Се печат пиперки, се лупат, муабет, дружење,.....
Но на некој тоа му пречеше

Поздрав од далеко на исток, Бургас Б'лгарија :icon_lol:
034075066.jpg

Време е за ајвар народе, црвената пиперка пристигна во градов, на пазарите ама и
по тротоарите во камиони,веројатно и од самите производители кој ги и тука продаваат.
Неколку такви има на повеќе (наши познати)места од каде и ги ние купуваме.
Обично тие тука доаѓаат четврток-петок,па во недела си заминуваат и враќаат во својте населени места во источна Македонија. Но што останува позади нив,тука каде биле.
амбуланта Пролет, поглед кон жел. стан, кон пол. станица.
Погледнете ги сликите од еден тротоар во центар, а ареата подобро што не може да ја осетите, сте имале прилика мож бар од една таква пиперка во кујна да знаете како е,
и замислете си како е тука ако поминеш покрај скапаниве црвени пиперки, а мора и некој тука да поминува,вработените во амбулантата или жителите од Пролет и Мичурин. Па што се тие или други должни да дишат таков воздух,поради некој несовесни граѓани од исток, кој тука го расврлале ова „ѓубре“. Тие или вие не сте отишле сигурно во тие нивни места вака да постапувате- не Европски не културно,не воспитано и просто.
Како ли ќе им биде пак на истите тие граѓани од исток кога во четврток и петок ќе дојдат повторно на истите места и ќе го затекнат ова што го оставиле,ако пак го прочитаат можеби ќе понесат најлон вреќи и лопати, оти секако и нив ќе им смета.Мене ова ми смета-во таа тема со поголеми фотки-а тука зголеми да видиш.
Прашања: каде е власта, каде е полицијата,каде сме ние а вака ли е во Европа.

Во Европа копаат во контејнерите на маркетите што фрлаат храна со минат рок, а се уште употреблива. Јас од Македонија влечев пиперки, тебе под нос ти се, наместо да ги испечеш, мрчиш. Ебате сељакот![DOUBLEPOST=1411474009][/DOUBLEPOST]
Мене ми недостасуваат времињата кога пред речиси секоја зграда имаше собрани комшии кои печат пиперки, прават ајвар и се дружат.

Ние го обожаваме мирисот на пиперки и од пусти мерак, на рингла ги печам, само нека мириса.

Па треба да ги купиш нивните мочани тегли братко.
Монопол во живо.
Затоа ќе се распаднеме.

Jas odvaj cekam utre koga kje ja preminam granicata da go pocuvstvuvam mirisot na domasen ajvar. I minatata godina ova vreme se pogodiv da dojdam, meraci, cela Makedonija mirsase na ajvar.
I vidi kjerata, ovde site me prasuvaat dali moze da im donesam edna tegla domasen ajvar napraven od istocno makedonski piperki, site slusnale i znaat za nasiot ajvar, a Anco ovde se razmrcil.
Vi ebam toa prepotentnite stvorenja.

Picture 1847.jpg Picture 1848.jpg Picture 1846.jpg еве ги камионите на граѓаните(стварно,рег. е од Стр.)
Е граѓаните од таму се тука, по неколку дена,со нив денес гледам има и деца ( а деца знајте серат кај што ќе стигнат)
баш за тоа сакав да напишам нешто.Тука околу камионите нема од оние покретни ВЦ,ама сите тие граѓани умешно се справуваат со решавање на тој проблем,односно празнење на стомакот,тука веднаш позади камионите,или пак има
и решение најблиску на паркингот и во дворот на амбулантата а богами и под нејзините прозори-кој работи таму знае.

Во Европа копаат во контејнерите на маркетите што фрлаат храна со минат рок, а се уште употреблива. Јас од Македонија влечев пиперки, тебе под нос ти се, наместо да ги испечеш, мрчиш. Ебате сељакот![DOUBLEPOST=1411474009][/DOUBLEPOST]

J
I vidi kjerata, ovde site me prasuvaat dali moze da im donesam edna tegla domasen ajvar napraven od istocno makedonski piperki, site slusnale i znaat za nasiot ajvar, a Anco ovde se razmrcil.

Што сте се загнале па вие о баснословни дами од белиот свет? Темата е за продавачите на пиперки кои како проаѓаат позади нив оставаат купови пиперки да скапуваат. Ја нигде не прочитав Анчо да го сере ајварот или самата пиперка.
Не мора вака бескрупулозно да се вознесувате, знаеме дека сте дијаспорски госпоѓи.

Дека култура се нема е добро познато и не разбирам зошто се лепат етикети од типот овие од истокот, оние од повардарие, кога сите го правиме тоа и уште полошо свесни за истото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom