Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Пред неколку недели сестра ми се онесвести и си го голтна јазикот, не беше болна, наеднаш и се слошило.
Брзата помош дојди, и измерија притисок, крв и такви работи се е таман само кажаа леукоцитите биле малку покачени.
И ставија инфузија и кога заврши инфузијата стана и пак и се слоши и поврати па уште една инфузија прими.
И кажаа да пие, Б6, реглан, фурал, Ц витамин и диазепам од 2 милиграма ама ги пиеше само 2 дена диазепамот. ( вакви апчиња пиеше неколкуте недели. )
Кажаа дека имало вируси....
Неколку дена, може недела-две беше арна и еве вчера пак и се слоши, поврати.
Пак и ставија инфузија.
Денеска пак поврати, два пати.

15 години има, 41-42 кила е.

Како да и се врате апетитот, ептен слабо јаде а и го повраќа одма....

Пред неколку недели сестра ми се онесвести и си го голтна јазикот, не беше болна, наеднаш и се слошило.
Брзата помош дојди, и измерија притисок, крв и такви работи се е таман само кажаа леукоцитите биле малку покачени.
И ставија инфузија и кога заврши инфузијата стана и пак и се слоши и поврати па уште една инфузија прими.
И кажаа да пие, Б6, реглан, фурал, Ц витамин и диазепам од 2 милиграма ама ги пиеше само 2 дена диазепамот. ( вакви апчиња пиеше неколкуте недели. )
Пак и ставија инфузија.

извини ама за ова помош на форум НЕМА.........докторите ќе видат ќе ги направат потребните испитувања,прво правец на матичен,па терајте понатаму

Потребните испитувања се направени ако си прочитал се од тоа што го напишав.

Само сакав да прашам за совет/мислење од некој што го имал истиот проблем или знае нешто околу ова, враќање на апетитот....

Потребните испитувања се направени ако си прочитал се од тоа што го напишав.

Само сакав да прашам за совет/мислење од некој што го имал истиот проблем или знае нешто околу ова, враќање на апетитот....
Сестра ти треба да се обрати кај матичен доктор. Со мерење притисок и обична крвна слика не се одредува речиси ништо, а штом симптомите ѝ се повторуваат на сестра ти значи дека треба да се направат подетални анализи за кои е потребно да отиде прво кај матичниот. Најверојатно ќе треба да ги испита ензимите на црниот дроб, да се направи диференцијална крвна слика, да се испита урината, можеби ќе треба да се направи и ендоскопија за да се утврди што е проблемот со желудникот.
Иако, ако бил некој потежок стомачен вирус сигурно ќе ѝ треба некое време да закрепне слузницата на желудникот.
Секако задолжително одете кај матичниот, а во меѓувреме нека јаде лесна храна (ориз без маснотија, двопек, варено телешко месо, домашна супа со зеленчук, банани...).

Медицински гледано, се смета за нормална :) Инаку и јас бев како потепана.
Издржав уште 3 дена, на крај си пиев антибиотик 3 дена и се среди. И CRP е нормално сега, и температура нема :)[DOUBLEPOST=1405526378][/DOUBLEPOST]
Може прашањево е too obvious, ама да не си се удрил некаде, а да не знаеш? (ми се случува на мене, затоа прашувам).
Медицината не е совршена како што и медицинскиот апарат не е совршен. Најдобро си знаеш самиот ти колку е таа нормална температура или не. Ако се чувствуваш добро, подвижно, расположено, јадеш или слично тогаш најверојатно за тебе е нормална, но кај мене на 37.2 веќе сум малаксан, имам грозница, немам апетит, тешки нозе и останато, а верувам и кај повеќето е така.

Сум бил сведок на многу примери каде резултатите биле се нормални, а човек се чувствува лошо.:)

Дали смее Легофер сирупот да се раствори во нешто (чајче, вода, на пример)?

Дали смее Легофер сирупот да се раствори во нешто (чајче, вода, на пример)?

Во вода смееш, чај не. И барем пола саат после него не смее млеко.

Attachments

Сестра ти треба да се обрати кај матичен доктор. Со мерење притисок и обична крвна слика не се одредува речиси ништо, а штом симптомите ѝ се повторуваат на сестра ти значи дека треба да се направат подетални анализи за кои е потребно да отиде прво кај матичниот. Најверојатно ќе треба да ги испита ензимите на црниот дроб, да се направи диференцијална крвна слика, да се испита урината, можеби ќе треба да се направи и ендоскопија за да се утврди што е проблемот со желудникот.
Иако, ако бил некој потежок стомачен вирус сигурно ќе ѝ треба некое време да закрепне слузницата на желудникот.
Секако задолжително одете кај матичниот, а во меѓувреме нека јаде лесна храна (ориз без маснотија, двопек, варено телешко месо, домашна супа со зеленчук, банани...).

Со татко ми и мајка ми беа 4-5 пати кај матичен и кажа дека е некој вирус а истото го кажа и една друга докторка.
Дома истото го мислиме како ти што кажа дека е некој потежок стомачен вирус и дека ќе треба време.
Само сакав да слушнам различни мислења.
Фала за одговорот.

Пак и ставија инфузија.

Другар, искрено немој да ме сфатиш погрешно, но ти давам совет да си го одврзете кесето и да ја одведете дамата во Систина да ја прегледаат детално до срж и немој да се заебавате воопшто. Јас ти гарантирам дека јас и ти знаеме повеќе од 90% од матичните лекари во Македонија, затоа што кај нас пола луѓе во државата се болни по вина на матични лекари и неодредена точна дијагноза т.е. промашена поради незнаење и нестручност. Платете си, одведете ја во Систина , нека ја испитаат детално, нека чуе мислење од повеќе лекари и слично. Мене многу ми е смешно кај нас колку луѓето се тренирани слепо да веруваат на тоа што доктор( матичен ) ќе каже и слепо му веруваат “ете докторот кажа така“. Не секој доктор со диплома е и добар и стручен доктор како што и не секој што пее е Елвис Присли особено во помалите градови и села. Денес интернетот ти нуди огромен број на информации поврзани со медицината и болестите за коишто верувам дека 90% од нашите матични лекари ниту слушнале, ниту виделе, а ниту ги интересира да научат нешто повеќе.

Сестра ти има очигледно посериозен проблем и решавајте го на време да видите што и како е. Не се заебавајте.

Здраво!ми се појавија сипаници на 29 години,веќе втор ден и ужасно ме чеша цело тело,а главата и препоните најмногу.ке полудам,незнам како уште 10 дена ќе издржам,ве молам дајте совет помагајте

Другар, искрено немој да ме сфатиш погрешно, но ти давам совет да си го одврзете кесето и да ја одведете дамата во Систина да ја прегледаат детално до срж и немој да се заебавате воопшто. Јас ти гарантирам дека јас и ти знаеме повеќе од 90% од матичните лекари во Македонија, затоа што кај нас пола луѓе во државата се болни по вина на матични лекари и неодредена точна дијагноза т.е. промашена поради незнаење и нестручност. Платете си, одведете ја во Систина , нека ја испитаат детално, нека чуе мислење од повеќе лекари и слично. Мене многу ми е смешно кај нас колку луѓето се тренирани слепо да веруваат на тоа што доктор( матичен ) ќе каже и слепо му веруваат “ете докторот кажа така“. Не секој доктор со диплома е и добар и стручен доктор како што и не секој што пее е Елвис Присли особено во помалите градови и села. Денес интернетот ти нуди огромен број на информации поврзани со медицината и болестите за коишто верувам дека 90% од нашите матични лекари ниту слушнале, ниту виделе, а ниту ги интересира да научат нешто повеќе.

Сестра ти има очигледно посериозен проблем и решавајте го на време да видите што и како е. Не се заебавајте.

Никој не се заебава, баш заради ваквиот твој одговор и прашав тука.
Да слушнам други мислења освен се едно исто што му го кажува матичниот на татко ми и мајка ми.
Фала.

Здраво!ми се појавија сипаници на 29 години,веќе втор ден и ужасно ме чеша цело тело,а главата и препоните најмногу.ке полудам,незнам како уште 10 дена ќе издржам,ве молам дајте совет помагајте
Земи шумливи таблети Калциум-ВитаЦ од Крка, колку-толку го олеснуваат чешањето.

Ај некој нека ми објасни какво дејство има леков

granisetron hydrochloride tablets usp

Ај некој нека ми објасни какво дејство има леков

granisetron hydrochloride tablets usp

Се користи против повраќање најчесто кај пациенти кои примаат хемотерапија или кај гадење и повраќање после хемотерапија. Не е прво средство на избор за гадење и повраќање пошо не е баш евтин.

течна пудра земи и намачкај се, нема да чешаат.

Од фебруари негде па натаму, морам да кивам секој ден по 3 пати најмалку. Прво си викав ај алергија, ќе пројде, ама еве го и јуливо ќе замине а уште ми трае состојбава. Иритира ептен а ни ми тече нос ни ништо, само така, си кивам. Да не е некоја бактерија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom