Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Ендрју, индустриски лепак да туриш? :pos:

Шала настрана, чим тргнал да паѓа, ќе падне, не можеш да го задржиш, најдобронамерен совет - преврзи го и дезинфицирај го местото/чувај го чисто за да не дојде до инфекции.

Ме интересира, нормално е да чувствуваш мали болки како при добивање, додека овулираш?

Да БлуЛејди, мене ми се случува секогаш, дури и повеќе ме боли од кога добивам.

Вака значи: Веќе 4 дена имам блага главоболка т.е мачнина во главата (тежење на главата :)) и повремено штрекање... Пред една недела правев преден заб двојка и имам лек за да го лечи живецот и вчера пред да си легнам почуствував таква силна болка во забот што не траеше ни минута а пак во тој момент главоболката значитело секундарно ми се намале скоро ми помина и сега незнам дали забот има врска пошто немам никакви проблеми со негао или нешто друго е во прашање. :( П.с: Иначе пак чувствувам тежина на задниот дел од главата.

Мене пред некои 6 години ми се случи истото, цело време рипав на една нога.... болките се изгубија после 2 месеца :)

Не се измачувај со некои посебни диети, секојдневната масна храна која досега си ја јадел замени ја со салати. Чим ќе ти се пријаде земај салатата и јади, ем ќе те најаде, ем нема да те здебеле...... и внесувај големи количини вода:)
ОК, прво и основно е да се исфрли бел леб, газирани сокови, благо, зачинета храна и сл, ама сакам некоја шема која што ќе ме води да јадам по распоред мала количина меѓутоа да ги примам сите потребни состојки.

Вака значи: Веќе 4 дена имам блага главоболка т.е мачнина во главата (тежење на главата :)) и повремено штрекање... Пред една недела правев преден заб двојка и имам лек за да го лечи живецот и вчера пред да си легнам почуствував таква силна болка во забот што не траеше ни минута а пак во тој момент главоболката значитело секундарно ми се намале скоро ми помина и сега незнам дали забот има врска пошто немам никакви проблеми со негао или нешто друго е во прашање. :( П.с: Иначе пак чувствувам тежина на задниот дел од главата.

Можно е. Правец на лекар.

ОК, прво и основно е да се исфрли бел леб, газирани сокови, благо, зачинета храна и сл, ама сакам некоја шема која што ќе ме води да јадам по распоред мала количина меѓутоа да ги примам сите потребни состојки.
Ако се мачиш со некoи диети и со тоа што треба да јадеш според некои глупави пропишани диети кои речиси сите се исти ништо не правиш, ќе ослабнеш некое килце, ќе ти ослабне крвта и за некој период оп пак ќе се здебелиш.

Јас ослабнав 7 кила со диета која јас самиот си ја смислив и од тогаш ни ги имам вратено тие 7 кила, ни крвта ми ослабна ни ништо.

Во односот доручек-ручек-вечера јадев вака....

салата-што има за ручек тоа само без леб-салата
и пиев дури по 4-5 литра вода на ден.

Башка ако имаш заштедено некој денар на страна, оди во теретана.... верувај после еден месец ептен посвежо и олеснето ќе се чувствуваш :)

Ако се мачиш со некoи диети и со тоа што треба да јадеш според некои глупави пропишани диети кои речиси сите се исти ништо не правиш, ќе ослабнеш некое килце, ќе ти ослабне крвта и за некој период оп пак ќе се здебелиш.
:)
Епа тоа ми е целта на прашањето.

Епа тоа ми е целта на прашањето.

Избегнувај мрсно, пржено, некоја тешка храна. Не мешај многу вкусови при оброци. Избегнувај грицки, држи се на свежа храна. Напрај си некој режим каде ќе појадуваш повеќе овошје, ќе си ручаш нешто печено, варено, со салати ова она, вечерај лесна храна. Избегнувај многу месишта на жешково да не ти се стежи, и као шо ти кажа Сунѓерот внесувај многу течности. Мој совет ти е исто насабајле или навечер да практикуваш некоја полесна физичка активност, чисто да го туриш организмот у некоја нормала со метаболизам и се, да го активираш малце.
Искористи го летово сега со секакви овошја и зеленчуци. Потребниот калориски дефицит на твојот организам задоволи го со поздрава и посвежа храна.[DOUBLEPOST=1404585820][/DOUBLEPOST]Дали е можно да ме боли цела лева страна на главата (си мислам дури и мозокот дека ми тежи) од тоа што ми расте умник? Веќе два три дена непцето ми иде да си го откорнам од умников, а сега и главата ме боли.

Последно уредено:
Здраво може ли некој да ми каже зошто имам пулсирања на левата страна во пределот на срцето и тешко зимам воздух имам 16 години тоа ми се случи после пливање бев на доктор ми кажа дека ми е од премореност и правев крвна слика се е добро само шеќерот малку ми е покачен.

Здраво може ли некој да ми каже зошто имам пулсирања на левата страна во пределот на срцето и тешко зимам воздух имам 16 години тоа ми се случи после пливање бев на доктор ми кажа дека ми е од премореност и правев крвна слика се е добро само шеќерот малку ми е покачен.

Ми се дешава истото и ден денес на моменти. Моментално трчам, па некогаш во текот на трчањето знае исто така да ми се деси. Но немај гајле, ако испитуавања биле добри, немаш потреба од паника. Земи длабоко воздух и мисли на други работи. Јас неодамна бев на различни испитувања (крвна слика, срце, итн.), а имав преголеми болки во пределот точно кај срцето. Но резултатите беа супер, комплетно здрав прав. Се работи за психичка "болест" или по наше големо оптеретување на мозокот и организмот. Значи пред се нервозата треба да ја сведиш на минимално ниво, или воопшто да ја немаш. Контролирај ги чуствата и не си земај се здраво за готово. Пробај да бидиш имун на таквите работи. Не се оптеретувај со глупости, значи не се возбудувај за се што ќе ти кажат, помислиш, итн. Ти велам, нервозата најмногу го прави тоа, и не се работи за срцето, туку се работи за мускулите, кои при такви работи се стегаат и болат т.е. боцкаат. Биди весел, не мисли ништо такво лошо. А кога се работи за нешто такво, гледај да не мислиш премногу да станеш хипохондрик.

Последно уредено од модератор:
Знае ли некој колку време се чека закажување на магнетна резонанса?

Здраво дечки.....веќе 3 ден во деснава носна празнина имам нешто како меур..мозолче(во вид на топче бар така изгледа кога го фаќам) Преку ден не ме боли, а ноќе по малку...кога го притискам за да го рушам надевајќи дека е само меур премногу боли...и неможам. Ај кажете ми некој што можит да е??? И помош да го снема??

Саботата бев на базен, изгорев- прегорев. Веќе е понеделник, уште тлеам. Освен кисело млеко, нешто друго ? Збеснав веќе -.-

Саботата бев на базен, изгорев- прегорев. Веќе е понеделник, уште тлеам. Освен кисело млеко, нешто друго ? Збеснав веќе -.-
Грешка беше допаѓањето :D Ретко горам на сонце, ама овие околу мене (сиренца) редовно. Земи од аптека крема против изгореници од сонце или (од искуство) крема за хидрирање на кожа на база на краставица. Второво барем знам дека делува.
Заборавив: витамини Ц и Е колку можеш повеќе. Посебно витамин Ц. Од него нема предозирање.

Здраво дечки имам 17 години и над пенисот имам болки под стомакот ми беа помали и ми се појауваа од време на време и сега така ми се појавуваат но болките се се поголеми може ли некој да ми помогне да ми каже за што станува збор ?

Иди на уролог или дај мокрача за испитување, можно е да инфекција некоја на имаш на бешика или мочни патишта. Барем на мене ми беа истите симптоми 1-2 пати. И не, не мора да те пецка кога мочаш

Од средата си имам мака :-(
Имав покачена температура околу 37.5 - 38, ме болеше грло и имав вртоглавици. Докторот ми даде упати за крвна слика и ушно, ме слушаше и рече дека нема ништо на плуќа. Резултати од ушно никаков проблем од нивен аспект, крвна слика се е во нормала едино CRP ми беше 15.5 и ACO <50.1 . Веќе во четвртокот ми беше подобро, не ме болеше грло, само носот ми течеше па не ни земав никаква терапија само риностоп, фервекс и чајчиња. Е после тоа викендов успеав и да изгорам на сонце, па денес покрај што сеуште ми тече нос и поткашлувам, имам и температура највисока 37.2 но не пониска од 36.9. Не знам дали воопшто пак да одам по доктори, вака сум ок, само истоштена. Дали е можно темп. Да е од изгореново и општо настинкава, или има потреба од загрижување?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom