Македонците од Западна Македонија се жалат дека се обесправени

• Креатор на темата Креатор на темата Verdict
  • Време на започнување Време на започнување
Добра утеха за тој што го збрцале со нож (патем дечкото е од Волково)
- Ќе загинев
- А бе избори идат знаеш како е...

Или кога нема избори
- Десет албанци претепале македонец во автобус
- Ќутете треба извештај од ЕУ да стигне некој пробува да провоцира. Издржете уште малку ќотек.

Многу проѕирно гледаш на работите и очигледно околината и медиумите влијаат на твоево мислење.А за последниве случувања=избори идат.Не биди толку наивен
Мислам дека не си баш у тек, дете.
Овие работи се случуваат секој втор ден, веќе неколку години. Нема тука избори-неизбори. Можеби има некои дополнителни настани за време на изборите, но бркањето каури од нивната земја е повеќегодишен спорт, со цврста агенда.

Добра утеха за тој што го збрцале со нож (патем дечкото е од Волково)
- Ќе загинев
- А бе избори идат знаеш како е...

Или кога нема избори
- Десет албанци претепале македонец во автобус
- Ќутете треба извештај од ЕУ да стигне некој пробува да провоцира. Издржете уште малку ќотек.
Да. Секогаш амебите ќе најдат изговор кој нивните душмани ќе ги направи по океј. Тоа е таа нојовска философија на брцање глава у песок, небаре ако тој не го гледа непријателот, тогаш непријателот не ни постои.
Овие начини за самоубедување во лажни розеви облачиња, нема ни за јота да ја променат суровата реалност.

Барање за заштита на правата на Македонците од западниот дел
Здружението на обесправени Македонци од западниот дел на Македонија по изборите ќе почне со активности насочени кон заштитата на македонскиот национален идентитет и на територијалниот интегритет, најавија претставници на иницијативата во Тетово

transparent.gif

ИНИЦИЈАТИВА НА ТЕТОВСКО ЗДРУЖЕНИЕ

На иницијативата се приклучуваат и граѓани од Гостивар, Дебар, Кичево и од Струга.

- Македонците во западниот дел станаа жртва на албанизацијата на овој дел од Македонија и граѓани од втор ред. Нивното вработување е речиси невозможно. Насекаде незаконски се поставуваат само знамиња на Република Албанија, споменици само со албански јазик, табли со натписот Илирија, со што е загрозен територијалниот интегритет. Во Тетово, на пример, општинската власт ги отстрани бистите на партизани-Македонци, со што се нарушува националниот идентитет. Македонците ги губат своите права и се под постојан притисок додека се спроведуваат активности во насока на албанизација на општеството.
Поради сето тоа, овие 2.500 семејства или над 10 илјади Македонци се иселени од овој дел на државата - вели Љубе Костадиновски од здружението.

По изборите, како што најавуваат, од новоизбраниот претседател и од премиерот ќе бараат да се спроведуваат законските одредби со кои Македонците ќе се заштитат. Имаат и други барања.

- Треба да се вратат старите имиња на тетовскиот плоштад и на главниот булевар, кои сега се преименувани во Илирија, да се вратат отстранетите спомен-бисти на народните херои во Тетово, бараме и поголема застапеност на Македонците на локално ниво. Исто така ќе бараме во согласност со Охридскиот договор во новата влада да има тројца членови Македонци од западниот дел од Македонија - додава Костадиновски.

Меѓу барањата е и враќање на Македонците во селата што ги напуштиле за време на оружениот конфликт од 2001 година. Се најавуваат и граѓански протести.

тој што го збрцале со нож (патем дечкото е од Волково)
.
Го збрцале у чаршија а он бегал пешки по мостот, прободен. Тука се појавиле џандари (кои нормално дека оперираат само од оваа страна) и тоа му било спас. Џандариве ги збркале и по некое време ги фатиле тие со колата.
Значи, работата е само да успееш да се пребациш од оваа страна на мостот, пошто гарант одма ќе налеташ на полиција која некого казнуе или тормози.
Интересно е тамо у чаршија. Еднаш отидов и одма видов настан. Седат пред оноа апсинт бар, луѓе излезени у град и пијат (апсинт ваљда). Поминуе група УЧК и застануе тука да ги заебава нашиве алтернативци. Им покажуваат курови им скокаат околу нив им довикуваат и што ли уште не, а овие се прават на три и пол, небаре ако ги игнорираш магично ќе се расплинат у воздухот.
А и што можеа да направат, очигледно беше дека бандава беше со ниет да испровоцира реакција.
ми идеше да им улетам и пред Албанциве тука да ги замавам со боксови. Мислам дека ќе се зачудеа. Не добив порив тоа да го направам затоа што овие никако не реагираа на омаловажувањето од Албанциве, не, не заради тоа. Тие не ни можеа друго да направат, освен можда да снима некој, ќе беше паметно.
Сакав да ги искршам убаво од ќутек нашиве, затоа што утре ќе ми дојдат и ќе ми серат овде како нема гајле и е све у реду, а ја сум националист, а миљардате случки да ти биле инцидентни ситуации :tapp:

Последно уредено:
Пред неколку години патот ме однесе во Мала Речица. Ако во Тетово колку-толку се приметува дека е (сеуште) Македонија, во Мала Речица немаш такво чувство...
Шо се вика до Тетово е, ама нема ниеден натпис на македонски јазик.
Ај што ме гледаа чудно, тоа е нормално, туѓ човек...
Да, не се чувствував пријатно.

Во Тетово имаш едвај македонско знаме а не натпис. Само едно високо-јарболно знаме има и тоа во реон каде што живеат Македонци и Турци заедно. Натписи имаш на институции државни кој во големи мери се исчкрабани, извадени буквите и така натаму. Но знаеш во што е проблемот? Што Македончето е слабо бар во Тетово, само за да си добијат по кој денар повеќе ставаат натписи на Албански и Македонски, и што е најлошо Албанскиот пред Македонскиот! Кога ќе влезеш го гледаш му се умилкува на шипето и така натаму. После во Тетово како што знам имаш само едно училиште каде што директор е Македонец, на училиште Гоце Делчев иако таму школото мислам дека им е уште поделено, Македонците учат на северниот а овие на јужниот дел а после школо рат водат. После проблемот е што овие проблеми не се експнирани и никој не ги говори на телевизија, па и на локалната Кисс/Менада, демек ќе го изваделе од контекст како да збориме против нив. После имаш проблеми поради тоа што владее предрасудата во Македонија за Тетово, одма во глава ти се врти војната па така да никој не влага у Тетово. Низ град имаш мал број на возила од Скопје Штип Куманово Битола Прилеп итн, се се гастрабајтери од Цирих и Њемачку шо се тука со аутата. Незнам како е во Скопје но јас живеам во центарот (кој што е поприлично Македонски, тука не го даваме на нив, особено строгиот) има една џамија и таја не разбудуе насабајле и кој квичи тој по цел ден. Изолиран град. АУУУ па да не зборам сега кога ќе почнат митинзиве на ДУИ и ДПА, особено предизборието. Мислиш 2001 почнува, насекаде истрели, пушки, албански знамиња низ град (Иако сега имаме едно огромно албанско знаме и имавме уште поголемо во центарот) . За време на митинг од дома не се излага, цел град албански знамиња и со пиштоли се шетаат. А кога ќе заврши митингот метци на се страна, незнам која година беше когај „без тенденција“ упуцаа во македонска продавница..Има уште многу да се збори, али за крај ќе кажам дека проблемот е во нас што дозволуваме да не возат, наместо да се чувствувам граѓанин од прв ред во своја држава се чувствувам граѓанин од 6-7ми.... Поздрав :)

Последно уредено:
Во Тетово имаш едвај македонско знаме а не натпис. Само едно високо-јарболно знаме има и тоа во реон каде што живеат Македонци и Турци заедно. Натписи имаш на институции државни кој во големи мери се исчкрабани, извадени буквите и така натаму. Но знаеш во што е проблемот? Што Македончето е слабо бар во Тетово, само за да си добијат по кој денар повеќе ставаат натписи на Албански и Македонски, и што е најлошо Албанскиот пред Македонскиот! Кога ќе влезеш го гледаш му се умилкува на шипето и така натаму. После во Тетово како што знам имаш само едно училиште каде што директор е Македонец, на училиште Гоце Делчев иако таму школото мислам дека им е уште поделено, Македонците учат на северниот а овие на јужниот дел а после школо рат водат. После проблемот е што овие проблеми не се експнирани и никој не ги говори на телевизија, па и на локалната Кисс/Менада, демек ќе го изваделе од контекст како да збориме против нив. Следен проблем ти е тоа што младината (барем 20 проценти од девојчињата од возраст на 16-25 години, грубо) ти идат со Албанци, ама тоа е, проблемот е не еманципираноста на таа класа девојчиња. После имаш проблеми поради тоа што владее предрасудата во Македонија за Тетово, одма во глава ти се врти војната па така да никој не влага у Тетово. Низ град имаш мал број на возила од Скопје Штип Куманово Битола Прилеп итн, се се гастрабајтери од Цирих и Њемачку шо се тука со аутата. Незнам како е во Скопје но јас живеам во центарот (кој што е поприлично Македонски, тука не го даваме на нив, особено строгиот) има една џамија и таја не разбудуе насабајле и кој квичи тој по цел ден. Изолиран град. АУУУ па да не зборам сега кога ќе почнат митинзиве на ДУИ и ДПА, особено предизборието. Мислиш 2001 почнува, насекаде истрели, пушки, албански знамиња низ град (Иако сега имаме едно огромно албанско знаме и имавме уште поголемо во центарот) . За време на митинг од дома не се излага, цел град албански знамиња и со пиштоли се шетаат. А кога ќе заврши митингот метци на се страна, незнам која година беше когај „без тенденција“ упуцаа во македонска продавница..Има уште многу да се збори, али за крај ќе кажам дека проблемот е во нас што дозволуваме да не возат, наместо да се чувствувам граѓанин од прв ред во своја држава се чувствувам граѓанин од 6-7ми.... Поздрав :)
Што знам, некако ова мислење на тетовчанец, прилично се разликува од она розовоно на оној L/F/C (или како и да се викаше).

Консензуални претседатели повлекуваат консензуални градоначалници. Такви се правилата на игра. Само повикувањето на НОБ и партизаните многу го усложнува процесот. Ќе им треба хируршка прецизност, за истите партизани да не го прејдат Групчин.

Вистина, како се чувствувате вие Mакедонците кои живеете во западна Македонија? Маргилизирани сте, страв ви е да излезете на улица, се плашите дали се безбедни вашите деца кога ќе излезат надвор? Споделете искуства. Ние кои не живееме таму, можеме да претпоставуваме само.
Според вас има ли решение за ова? Како да се изнајде и дојде до истото? И дали може воопшто да се надмине ваквата ситуација, за да се чувствуват(м)е безбедни и сигурни во градовите во кои живееме?

Горниов коментар мој за тебе и тој на првата страна :)

Консензуални претседатели повлекуваат консензуални градоначалници. Такви се правилата на игра. Само повикувањето на НОБ и партизаните многу го усложнува процесот. Ќе им треба хируршка прецизност, за истите партизани да не го прејдат Групчин.
Не би рекол дека тоа оди по таа аналогија.
Нашата власт сесрдно се труди да ни укаже дека во државава важат двојни аршини - од вработување, до казнување.
Зошто би било поинаку во овој случај?

Што знам, некако ова мислење на тетовчанец, прилично се разликува од она розовоно на оној L/F/C (или како и да се викаше).

Па разлиакта е во тоа што некој гледа на план како Македонец и јас тоа и го зборувам, а некој збори за нешто што е невозможно. Нема ниеден град во светот како Тетово од тој калибар каде се е мирно и се се тера, и нема да постои. Ситуацијата ти е таква, само зависи како гледаш. Јас гледам на целата ситуација од А до Ш, и јас имам пријатели Албанци, но јас сега ти зборувам како Македонец за Македонци а не како Македоец со пријател Албанец. Македонците во Тетово страдаат и ќе страдаат, само зависи ти како ја гледаш ситуацијата пак ќе кажам. Воглавном имаш проблеми кои секогаш ќе ги има. Што рече другарчето дека се иселуваат не е вистина. Да се иселуваја како што он мислеше, некој од деловите во градот и некој помали села во околината немаше да бидат тотално албанизирани туку ќе имаше и Македонци. Љубе убаво рече на видеото горе, доволно е да се искуца само за Тетово и да си читкаш како е и да дојдеш еднаш и се ќе ти стане јасно.

Тука поголемиот дел сигурно мислат дека загриженост треба да постои во времиња како 2001, а не се свесни дека ваквите ситуации како затишје пред бура со малку ветер се многу поопасни.Поздрав

Не би рекол дека тоа оди по таа аналогија.
Нашата власт сесрдно се труди да ни укаже дека во државава важат двојни аршини - од вработување, до казнување.
Зошто би било поинаку во овој случај?
Здружениево ја има истата перверзија како нивните. Периодот после 2001, кога притисокот беше многу, многу поголем немаше ништо вакво, сите инциденти се ставаа под тепих, се инсистираше да се прикаже приказна за соживот по секоја цена. Денес, кога во локалните власти има Македонци како никогаш досега (ВМРО им ги доби на ДУИ и Тетово и Гостивар, а за возврат доби многу поголем дел од власта) се појавуваат здруженија на Македонци кои ќе се жалеле до премиерот и претседателот кои се од истата партија која е дел од локалната власт.

Ама ако, редно беше да добијат taste of their own medicine. Кога е перверзно, нека е до крај.

Во Гостивар нема никакви проблеми, каде и да одиш прво ќе ти се обрати на Албански јазик, што е нормално дека 70% + се албанци, но ти зборувај на македонски и тие ќе зборуваат македонски.
Многу е мирно, нема никакви проблеми освен тие што беа кога полицаецот ги уби тие 2ца момци. Гостивар е многу мирно место за живеење, се враќаме дома во 3-4 и нема буквално никакви проблеми. Исто одиш на кафе во албански кафиќи/пицерии, идат тие во наши кафиќи и такви работи.
Меѓуетничкиот однос е накое солидно ниво, но секако кој не има видено, нема да знае.

Здружениево ја има истата перверзија како нивните. Периодот после 2001, кога притисокот беше многу, многу поголем немаше ништо вакво, сите инциденти се ставаа под тепих, се инсистираше да се прикаже приказна за соживот по секоја цена. Денес, кога во локалните власти има Македонци како никогаш досега (ВМРО им ги доби на ДУИ и Тетово и Гостивар, а за возврат доби многу поголем дел од власта) се појавуваат здруженија на Македонци кои ќе се жалеле до премиерот и претседателот кои се од истата партија која е дел од локалната власт.

Ама ако, редно беше да добијат taste of their own medicine. Кога е перверзно, нека е до крај.

А ти мислиш дека ако има советници наши од ездеес или вмро се ќе биде како што треба? Ма нема везе, баш во такви ситуации има поголеми ескалации... Пак ќе повторам сега за сега е мирничко со понекој инцидент.

Лично немам аверзија према сите Албанци, имам многу пријатели Албанци, но имаш и многу модерни борци за џихадот во Тетово, а тоа се виде во 2012 во Скопје и во Тетово кога имаше инциденти. Само се чека на нешто да се случи. Затишје пред бура.

Не требаме да чекаме да се деси нешто, затоа што толку многу работи се десија овие неколку години и многу работи се дешаваат у моментот. Тоа што ти или јас не сме тие кои ноќеска беа нападнати и избодени во чаршија, суштински не менува многу, затоа што кога тогаш и нам ќе ни дојде редот.
Треба да ги земеме работите во свои раце, на лично ниво и да преземеме некои мерки (на лично ниво). За ова имам пишувано многу и нема сега да се повторувам.

Вистина, како се чувствувате вие Mакедонците кои живеете во западна Македонија? Маргилизирани сте, страв ви е да излезете на улица, се плашите дали се безбедни вашите деца кога ќе излезат надвор? Споделете искуства. Ние кои не живееме таму, можеме да претпоставуваме само.
Според вас има ли решение за ова? Како да се изнајде и дојде до истото? И дали може воопшто да се надмине ваквата ситуација, за да се чувствуват(м)е безбедни и сигурни во градовите во кои живееме?

Еве јас живеам во Тетово. Јас лично, како поединец, досега сум немала проблем со поединце Албанец. Излегувам секаде слободно и кога сакам.
Е сега што е намалено Македонското население, многу е намалено, јас лично се секирам децата мои со кого ќе се дружат. Последно што чув е дека во гимназија имало само еден клас Македонци. Јас кога учев имаше 3 Македонци и 20ина Албанци. Во зградата на гимназијата учат Албанци, Македонските гимназијалци учат во бараки во кои условите се катастрофални. Баш пред некоја недела гледав слики на фејсбук, страшно.
Основното училиште во кое јас учев повеќе нема Македонци, ниту еден клас ми се чини.
Јас кога учев основно училипте, сите машки од мојот клас напуштаа настава 15 минути порано бидејќи кога ќе заѕвонеше ѕвончето ги чекаа Албанци да ги тепаат. Друго време беше тоа, никој од родителите не не носел или земал од школо. Сега дете само не можеш да видиш.

Има тука многу проблеми, не само во односите Македонци-Албанци. Еве во Струмица масовно бега народот, за луѓе со високо образование нема работа. Тоа е страшен проблем.

Во Тетово имаш едвај македонско знаме а не натпис. Само едно високо-јарболно знаме има и тоа во реон каде што живеат Македонци и Турци заедно. Натписи имаш на институции државни кој во големи мери се исчкрабани, извадени буквите и така натаму. Но знаеш во што е проблемот? Што Македончето е слабо бар во Тетово, само за да си добијат по кој денар повеќе ставаат натписи на Албански и Македонски, и што е најлошо Албанскиот пред Македонскиот! Кога ќе влезеш го гледаш му се умилкува на шипето и така натаму. После во Тетово како што знам имаш само едно училиште каде што директор е Македонец, на училиште Гоце Делчев иако таму школото мислам дека им е уште поделено, Македонците учат на северниот а овие на јужниот дел а после школо рат водат. После проблемот е што овие проблеми не се експнирани и никој не ги говори на телевизија, па и на локалната Кисс/Менада, демек ќе го изваделе од контекст како да збориме против нив. После имаш проблеми поради тоа што владее предрасудата во Македонија за Тетово, одма во глава ти се врти војната па така да никој не влага у Тетово. Низ град имаш мал број на возила од Скопје Штип Куманово Битола Прилеп итн, се се гастрабајтери од Цирих и Њемачку шо се тука со аутата. Незнам како е во Скопје но јас живеам во центарот (кој што е поприлично Македонски, тука не го даваме на нив, особено строгиот) има една џамија и таја не разбудуе насабајле и кој квичи тој по цел ден. Изолиран град. АУУУ па да не зборам сега кога ќе почнат митинзиве на ДУИ и ДПА, особено предизборието. Мислиш 2001 почнува, насекаде истрели, пушки, албански знамиња низ град (Иако сега имаме едно огромно албанско знаме и имавме уште поголемо во центарот) . За време на митинг од дома не се излага, цел град албански знамиња и со пиштоли се шетаат. А кога ќе заврши митингот метци на се страна, незнам која година беше когај „без тенденција“ упуцаа во македонска продавница..Има уште многу да се збори, али за крај ќе кажам дека проблемот е во нас што дозволуваме да не возат, наместо да се чувствувам граѓанин од прв ред во своја држава се чувствувам граѓанин од 6-7ми.... Поздрав :)
70% Албанци во неофицијалниот главен град на Албанците во Македонија.
Што очекувате вие стварно не знам.....

Помакедонски од ова што е сега Тетово никогаш нема да биде.Или ќе се затворите како што се затворени Албанците во Скопје и ќе гледате да се котите дур не земете мнозинството или ќе се иселите сите до еден.
Сурово е и лошо звучи,но тоа ти се опциите,ако не планираш да се навикнеш на таа ситауција и да се претопиш на некој начин во тоа.
Ги држат бизнисите,имаат повеќе пари, имаат демографска предност,ја имаат и власта во рацете,па дури и ве имаат изведено од гето на некој начин.Ете по некое друштво мешано, курвичките што идат со нив (ова е ултимативно понижување) ....така да и да си останете за 50-100 години ќе ве албанизираат сите.
Природен процес,мнозинството да го асимилира малцинството.....освен ако не е како во Скопје на пример. (Инаку од Крива Паланка до Охрид лакот има Албанско мнозинство ако не сте знаеле гледано во целина )

Не мора ни да е така лошо да живееш во град и општина во кој што си малцинствно,но бар приватните бизниси да ги држиш или компактни територии.
Во Тетово Албанците доминираат во секој поглед....од политика до воспоставување сексуална доминација.

Албанците како народ се 100 посилни од Македонците и со 1000 пати поголем потецијал на ниво на Македонија,а не пак на локално ниво во Тетово.

70% Албанци во неофицијалниот главен град на Албанците во Македонија.
Што очекувате вие стварно не знам.....

Помакедонски од ова што е сега Тетово никогаш нема да биде.Или ќе се затворите како што се затворени Албанците во Скопје и ќе гледате да се котите дур не земете мнозинството или ќе се иселите сите до еден.
Сурово е и лошо звучи,но тоа ти се опциите,ако не планираш да се навикнеш на таа ситауција и да се претопиш на некој начин во тоа.
Ги држат бизнисите,имаат повеќе пари, имаат демографска предност,ја имаат и власта во рацете,па дури и ве имаат изведено од гето на некој начин.Ете по некое друштво мешано, курвичките што идат со нив (ова е ултимативно понижување) ....така да и да си останете за 50-100 години ќе ве албанизираат сите.
Природен процес,мнозинството да го асимилира малцинството.....освен ако не е како во Скопје на пример. (Инаку од Крива Паланка до Охрид лакот има Албанско мнозинство ако не сте знаеле гледано во целина )

Не мора ни да е така лошо да живееш во град и општина во кој што си малцинствно,но бар приватните бизниси да ги држиш или компактни територии.
Во Тетово Албанците доминираат во секој поглед....од политика до воспоставување сексуална доминација.

Албанците како народ се 100 посилни од Македонците и со 1000 пати поголем потецијал на ниво на Македонија,а не пак на локално ниво во Тетово.

Мојот став го базирам на тоа да се изнајде решение кое се гледа дека е невозможно односно возможно ако добиеме помош. А што вреди ако имаш компанија а си малцинство кога самиот рече дека власта е во нивни раце?

Ќе заборавам да кажам. Кај мене во зграда има еден пар, имаат 5 деца мислам. Мажот и жената седат по цел ден дома.Им давале пари од џамија. Ако дошло утре до војна, тие да биле во први борбени линии. А женава, и не можам ова да го нагласам доволно, сите деца ги породила сама дома, во купатило, во када. Вратата заклучена. Па дури и после кога завршила со пораѓајот, го светнала купатилото. Која свест е ова, ве молам објаснете ми.

Мојот став го базирам на тоа да се изнајде решение кое се гледа дека е невозможно односно возможно ако добиеме помош. А што вреди ако имаш компанија а си малцинство кога самиот рече дека власта е во нивни раце?
Помош од никого нема да добиете и не гледам што би можело да се смени и ако добиете помош.Едноставно доминираат во секој поглед.

И ова вторава реченица е типично размислување на Македончето.Што ти вреди компанијата кога немаш власт......
Битно тоа да си се убута државно.....што кур ќе му се приватни компании.Затоа е слабо македончето.....нема пари. Кога имаш фабрика,еден погон со 40-50 вработени и извезуваш те боли уво кој е на власт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom