Зградата на времето се викала Папагал. Ги анкетирале граѓаните и ТИЕ САКАЛЕ ДА БИДЕ КАКО ПОРАНО! Што во тој вашиот недоразвиен мозок не ви е јасно?
Јас гарантирам дека истата е*ена зграда, да ја видевте во Грција, Италија, Франција или на друго место во Европа вие ќе сршуевте на нејзе! Но, очигледно тие што го направија проектот Скопје 2014 и ја изменија и ја мењаваат цела историја на градот, минато и се нема да успее. Реков дека тие згади за администрација беа потребни, ама целиот концепт е погрешен. Наместо ние да докажеме дека сме зрела држава ние направиме хаос од самите себе! промовирјќи мешавини, продавајќи на простата маса народ некаква си идеологија, како ние да сме од вчера и да не знаеме дека на само неколку километри од градот нема асални улици и канализации, на дрго место полицијата нема контрола, а на две одредени точки две етничкки заедници диктираат како да изгледа градот по нивна лична желба, промоовирајќи мртви идеологии и полуживи планови на народ кој одвај стои на нозе.
Конкретно ме нервираат оние што вчера дошле во Скопје, добиле лична карта со адреса на Скопје и кажуваат тука што како. Кога се правела мојата населба имало точно зацртано како треба да бидат дворовите, куќите и колку треба да биде широка улицата. ДОлж другата улица се формира дива населба, која прераснува во огромен дел и благодарение на тие шупаци, што 50 години немаа документи ни за куќа, ни за двор а со амин на Владата тие си легализираа се тоа. Ама проблемот е следниот, има проблем со недостиг на вода, канализацијата не е доволна да апсорбира толку количсество ан врнежи па истите говеда се поплавија, па после Општината им даваше пари од нејзиниот буџет за санација. Сакам да кажам дека треба да се има ред, стручи лица, а не секој Стојко да се меша и да кажува како него му одговара. Скопје, да ова дешеново е репрезент за резил и кичерај. Во недостиг на други средства, за отргање од други побитни работи народот се замара со тоа како требало да биде, комуњарите утанале, па требало националната свест да се разбуди. Единствено што се разбуди во моментов, е тоа дека понормалните бегаат. А тие што не можат ништо да прават, ќе седат и ќе трпат туѓи глупости.
Само она штое направено во Тирана, мене ми се допаѓа. И тие што направиле, му дале еден шмек на градот. Тие згради што го изгубиле сјајот низ годините добиле нова шанса. Но во една зграда не е битна само бојата на фасадата. Како и да екога конкретно се налепивте на за Тирана на гледајте.
ВИДЕА
Edi Rama: Take back your city with paint
http://www.ted.com/talks/edi_rama_take_back_your_city_with_paint.html
Eduardo Paes (Eduardo Paes): Četiri zapovesti gradova
http://www.ted.com/talks/eduardo_paes_the_4_commandments_of_cities.html
Еве Виена: