Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
и ти си грешка. ако не ги задоволам своите страсти, а воедно и не водам грижа за душата, тогаш што имам јас фајде од тоа што ме родиле? страста кон скијањето, сексот, играњето билијард, или страста во науката....... ако не ги задоволам, тоа е исто ко да сум мртовЗадоволувањето на страстите,ароганцијата и неводење грижа за душата е извор на злото.
.
Што мислите, која (покрај неверата) е мајката на сите гревови, од кои пати човекот и човештвото?
Дали дијагнозата и излечувањето од истата, би имало директно (позитивно) влијание на нашиот личен живот, животот на нашите ближни, животот во нашата држава и светот воопшто?
Јас мислам; да.
.
човекот по природа е полигамно животно. односно, моногамијата е наметната од страна на “цивилизацијата“.
така да тоаа превара, е само наша состојба на умот, и наметнатите морални норми. има многу полоши работи од преварата, така да ова е тема на која може само да се трола.
Повеќето коментари досега тргнаа во насока за неверата како во смисла на изневерување.
Дали во таа смисла Спирос имаше предвид? Или во смисла невера како атеизам?
Ако е во смисла на второво тогаш сум согласен дека од тука започнуваат сите останати гревови. Ако се има целосна и непоколеблива вера тогаш и гревовите би изчезнале.
и јас не сум имун на наметнатото. ама мене муабетот ми беше за самите корени, од каде потекнува. во природата скоро сите живони се полигамни. има искулучок, но тоа се 2-3-4 вида и толку. тоа што пробуваш да ја сведеш работата на лично воопшто не значи дека си во право околу консантацијата дека човекот е полигамно животно. како надополнување, дали сметаш дека и срамот е наметнато или не? или грижата на совест? и тие работи се наметнати, дури би се осудил да кажам дека по толку години живеење со истите, веќе и ги носиме во својата генетска информација.хипотетички, ако жена ти се плеска со други три-четворица, и ти си љубоморен и гневен, сакаш да кажеш дека тој гнев и љубомора се наметнати од општеството? или па си рамнодушен онака сеедно ти е дека она е полигамно суштество?
атеизмот постои и пред верите. атеизмот постои и без верите. атеизмот постои и денес независен од верите. верата е нешто што треба да изумре. можеби пред 1000 години била потребна за да се контролира некоја народна маса, али денес е зло.Повеќето коментари досега тргнаа во насока за неверата како во смисла на изневерување.
Дали во таа смисла Спирос имаше предвид? Или во смисла невера како атеизам?
Ако е во смисла на второво тогаш сум согласен дека од тука започнуваат сите останати гревови. Ако се има целосна и непоколеблива вера тогаш и гревовите би изчезнале.
може верски да ти репллицирам? АМИНАтеизамот мајка на сите гревови ? Не, тој што е способен сам да разликува добро и лошо не му треба бог или книга со правила да му посочат да биде добар.
и јас не сум имун на наметнатото. ама мене муабетот ми беше за самите корени, од каде потекнува. во природата скоро сите живони се полигамни. има искулучок, но тоа се 2-3-4 вида и толку. тоа што пробуваш да ја сведеш работата на лично воопшто не значи дека си во право околу консантацијата дека човекот е полигамно животно. како надополнување, дали сметаш дека и срамот е наметнато или не? или грижата на совест? и тие работи се наметнати, дури би се осудил да кажам дека по толку години живеење со истите, веќе и ги носиме во својата генетска информација.
.
атеизмот постои и пред верите. атеизмот постои и без верите. атеизмот постои и денес независен од верите. верата е нешто што треба да изумре. можеби пред 1000 години била потребна за да се контролира некоја народна маса, али денес е зло.
...тој што е способен сам да разликува добро и лошо ...
Замисли живот и свет во кој како основа секој би ги почитувал 10 Божји заповеди. Резигијата не само вера во Бог туку и начин на живот-ПРАВИЛЕН
За самиот поим грев не постои универзална дефиниција. Па од тука ако за некого нешто претставува грев, за некој е сосем нормално. Па така неможеш да дискутираш кој е најголемиот грев... Како да дискутираш која е најдобра религија...
.
Сигурен ли си дека навистина знаеш да разликуваш добро од лошо (зло)?
Јас познавам многу такви “верници“.
Еве, хипотетички да земеме дека тоа е така и ти навистина знаеш да разликуваш добро од лошо (зло).
Смеам ли да те прашам, дали ти одсекогаш знаеше да разликуваш, што е добро, а што лошо (зло)?
Ако нее одсекогаш, тогаш, може ли ти и секогаш да незнаеш што е добро, а што лошо?
Ја сфаќаш ли својата ограниченост и релативност?
.
Поздрав до тебе и до сите други.
Во Се’опфатната и Совршената Мудрост БОЖЈА чиста - за спасение на сите кои нема да Ја одбијат - отелотворена во Исуса Христа, има една многу пократка и поефикасна заповед, дури и од убавите 10 заповеди.
Без Изворот (Коренот) на таа заповед, џабе е се’!
Што велиш брате, Кој е Тој Извор (Корен) и која е Таа универзална заповед и вера, која Совршениот БОГ лично во (и преку) Господа Исуса Христа ни ја дари?
.