Метеорити во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата meteorit
  • Време на започнување Време на започнување
на планиниве наши има метеори сигурно, никој не ги бара како во САД или во други земји, со годините сигурно се збирале со времето. И да не знај некој дали има некој мал прирачен детектор за метал да се купи и колку чини, ако не најдам морам со магнет да барам.:D
П.С. само на Селечка наместо метеор ураниум да најдам и да си ја најдам бељата...

Па се исплати детектор да се купи, јака инвестиција :D :D

Па се исплати детектор да се купи, јака инвестиција :D :D

Додуша јака...:D
Арна беше рекламана, "Истражи ја македонија" , сега знам на шо мислеле:D

Photo0561.jpg

Ова не е метеорит ама ме интересира шо камен е?
Онака интересно изгледа.

Ако има некој поупатен на форумов да објасни малку поубаво како да се препознае метеорид, како на некој едноставен начин да се испита дали нешто е метеорид. И дали е противзаконски да си собираш метеориди?

Ако има некој поупатен на форумов да објасни малку поубаво како да се препознае метеорид, како на некој едноставен начин да се испита дали нешто е метеорид. И дали е противзаконски да си собираш метеориди?

Па ти нормално нема да трубиш дека си нашол метеорит. Метеоритите се обично мали, кога влегуваат во атмосферата согоруваат. Минеролошки главно се камени (преовладува силициум диоксид) и сидеритни (минерали на железо), вторите можеш да ги најдеш со силен електромагнет, рецимо.

http://geology.utah.gov/surveynotes/gladasked/gladmeteorite_id.htm еве тука имаш неколку тестови да направиш за да препознаеш дали тоа што го имаш пронајдено е метеорит или не . Ако сакаш прикачи и некоја слика па да процениме и ние. :)
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 19:05 ---
Јас мислам дека не би било противзаконски доколку не ги бараш на некое приватно земјиште па да си имаш проблеми со газдата на истото . :)

не сум сигурен ама си викам можеш да најдеш метеорит во море или езеро без многу труд :)
меѓу оние црни камчиња што се покрај нив можеби има и метеорити ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom