Глевниот проблем навистина е во цитатов од твојот пост. Но ТЕМАВА НЕ Е ЗА ТОЈ ПРОБЛЕМ.
Темава НЕ се однесува на решавање на проблемот на денешното (не)воспитување. Иако некогаш се протнуваат и такви муабети.
Тоа е таа засебна тема, таа која ти ја спомнуваш.
Значи да, во право си кога велиш каде е најголемиот проблем. Но оваа тема се однесува пред се на отклонување на некои од последиците од тој проблем. Имено малтретирањето.
Така да, не си во право кога велиш дека темава или насловот се со промашена содржина. Таман се и насловот и темата.
Претходниот наслов гласеше "Забрана за деца во..." и резултираше со поретардирани муабети и од сегашниве. Погрешен беше тој наслов, не треба да се забранат сите деца, зошто има и воспитани деца.
Решението во овој случај е ДА НЕ СЕ ТОЛЕРИРААТ МАЛТРЕТИРАЊАТА, и затоа насловот е заменет во сегашниот.
Ванлок, ти ми се помеша малце, а? Два-три скроз различни муабети ми сврте, а никако да постигнеш поента.
Ај да резимираме. Муабетот почна со мојата теза дека темава е насочена кон кудење на гласните деца по рестораните. Ти тука ме искара дека не било за тоа муабетот, дека рестораните биле само еден мал аспект и дека имаме голем проблем со воспитувањето на глобално ниво. Ја се сложив со тебе, така е, имаме - и ти посочив дека тебе реално тој проблем воопшто не би те интресирал ако можеш да си истераш ручек и кафе после ручек на раат. Друг муабет почна овде, ама сега, во последниов пост, ти заборави на „драстичниот пад во воспитувањето“ и одеднаш пак разговараме за фамозните „малтретирања“ што само го потврдува фактот дека тераш празни муабети за „големиот проблем“ и твојата загриженост за истиот.
Ајде, нема везе, ќе го продолжиме твојот муабет, ама од аспект на твојата (као бајаги) примарна грижа.
Значи, имаме неподобни родители цел еден куп. Децата нивни - за никаде! Распашана команда, без усул, никакви вредности, своеглави и најлошо од се - главни дома на нивни 5 години. И ти, во ваква ситуација си се фатил последици да решаваш? А воедно, сфаќаш и признаваш дека ова има потенцијал да прерасне во ситуација со интензивни последици.
Како „еднаквоста за сите прекршители“ ќе помогне? (освен тоа што ти ќе имаш мир, нели) Нели правилниот пристап за решавање на еден проблем кој со себе носи одредени специфичности беше согледување на неговата основа, сечење во корен, превенција? Од кога тоа вака деликатни проблеми ќе решаваме едноставно преку елиминирање на последиците?
Еве, нема потреба тука да ми одговориш. Нема зошто, јасен е одговорот. Под маската на „загриженост за идните поколенија“ ги подметна сопствените желби и потреби и истите ги приоритизираше на сметка на разгаламени деца и неспособни родители.
Како што реков и претходно - дај да бидеме искрени. Не ти е гајле за кој како си ги воспитува децата, не ти е гајле што понатаму, единствено за што се грижиш е твојата благосостојба во моментите на пиење кафе.
Да и ја ископирам поентата на Перл - себично, нели?