Дали оправдувате напад врз Сирија и зошто ?

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување

Дали оправдувате напад врз Сирија и зошто ?

• Оправдувам

Гласови: 9 5,6%
  • Не оправдувам

Гласови: 136 84,0%
  • Не ме интересира таа проблематика

Гласови: 11 6,8%
  • Не сум се определил

Гласови: 6 3,7%

• Вкупно гласачи
    162
Уште нешто од истото интевју:

Moje iskustvo s posljednjeg putovanja onamo od prije dva mjeseca je da među srednjom klasom – umjetnicima, trgovcima i obrazovanim, te uopće ljudima – postoji snažno osjećanje i gorko uvjerenje da sada, zapravo, jedna skorojevićka civilizacija od dvjestotinjak godina ruši tri najveće i najstarije civilizacije gurajući ih u ruke najekstremnijim i najretrogradnijim skupinama koje postoje zarad imperijalnih interesa: Irak al-Kaidi, Egipat Muslimanskoj braći, a Siriju al-Nusri, odnosno opet al-Kaidi.

Уште нешто од истото интевју:

Moje iskustvo s posljednjeg putovanja onamo od prije dva mjeseca je da među srednjom klasom – umjetnicima, trgovcima i obrazovanim, te uopće ljudima – postoji snažno osjećanje i gorko uvjerenje da sada, zapravo, jedna skorojevićka civilizacija od dvjestotinjak godina ruši tri najveće i najstarije civilizacije gurajući ih u ruke najekstremnijim i najretrogradnijim skupinama koje postoje zarad imperijalnih interesa: Irak al-Kaidi, Egipat Muslimanskoj braći, a Siriju al-Nusri, odnosno opet al-Kaidi.

....а предходи ова

Nećete imati niti jedan jedini tekst o jednoj, nekad najstarijoj civilizaciji na svijetu. Uopće ne sumnjam da će "osloboditelji" ispod kupole džamije Umajad u Damasku iskopati i grob Ivana Krstitelja i malo dalje grob Saladinov jer je bio Kurd, i biblijski grob Avelja, brata Kainova, te im rasuti ostatke unaokolo, u ime ljudskih prava i demokracije.

Не го оправдувам, зошто секаде постојат невини луѓе кои што неќат да дојде до такви напади.
Зошто да подржуваме напади, кога ние не учествуваме во нив... едноставно знаеме дека Сирија и останатите земји како неа се катастрофално расположени..... едноставно треба да се изолираме од таквите земји со што ќе им забраниме влез во државава на луѓето од таму, а ако нападнат тогаш треба и да се одбраниме.
Освен тоа ако САД ја нападне Сирија ќе се приклучат уште неколку земји, па уште неколку земји... и ете ти ја Трета светска војна ладе ќе има милиони жртви, а со тоа ќе дојде и до радијација која ќе го потопи човечкиот род.

Затоа да си седиме на мадро за да не ни биде модро и да видиме што ќе се случи :)

Ама од како го прочитав ова http://forum.kajgana.com/threads/Ва...т-Балканот-и-Европа.69263/page-3#post-6100160 сфатив дека треба да се отстрани Исламот ;)

Не, не оправдувам напад врз Сириja.
Зашто?
Се уште нема доволно докази,коj е извршил нападот со хемиско оружие. Да, наполно треба да биде казнет човекот,коj дал наредба да се користи,но такви докази се уште нема.
Един удар врз Сириja ке засегне сите држави от регионот, да не зборуваме дека Балканот како регион не е многу далеку и беганците ке тргнат (реално веке има беганци) и насам.
Сириja е крстосница на многу интереси и тежко некоj да си ги остави тамо интересите. Напад над Сириja не дава отговор на прашането - кого казнуваме, што следи ако режимот на Асад падне?!
Напад во Сириja може и почти е сигурно ке дестабилизира Либан.
Ако има сухопатна операциja ке има две држави,кои ке профитират от се тоа - Саудитска арабиja и Турциja.
Не можам да застанам на страната на луге (кои според мен са радикални исламисти),кои при секи изпукан куршум врескат - Алах Акбар...

На нас ни се крши лед на ушите и си мислиме дека Сирија е на друга планета.
Турција никогаш не ги напуштила аспирациите за обновување на Отоманската империја, а ние бевме 540 години дел од неа!

Нападот со хемиско оружје врз цивили е извршен од бунтовниците односно од Сириската опозиција и тоа намерно со цел да се прикаже пред светската јавност дека Асад го направил тоа злосторство против сопствениот народ се со цел да се издејствува воздушен напад врз Сирија односно напад врз силите на Асад од страна на НАТО-авијацијата !
Веќе видена приказна и со СР Југославија, Авганистан, Ирак, Либија и.т.н. прво се прави некаква намештајка како онаа со кулите близначки(Светскиот Т.Ц.) во Менхетен(ЊуЈорк) или пак како онаа лагата со наводното Садамово оружје за масовно уништување кое никогаш не беше пронајдено и сл.
П.С. Сум против било каква воена интервенција на НАТО силите врз Сирија !

Кој оправдува напад врз Сирија, истиот значи би го оправдал евентуалното бомбардирање на Македонија во 2001 г.
Истата приказна...

Не баш. Бомбардирање на Македонија во ниеден случај не би можело да ескалира до светски конфликт и сеопшт хаос. Затоа ние попуштивме во 2001 и затоа Асад не се повлекува сега. Плус, постои голема шанса Ердоган после ова да помисли дека стварно е султан и да си ја искрши главата во Грција и Бугарија. А тоа би било доста забавно за гледање. :D

Не баш. Бомбардирање на Македонија во ниеден случај не би можело да ескалира до светски конфликт и сеопшт хаос. Затоа ние попуштивме во 2001 и затоа Асад не се повлекува сега. Плус, постои голема шанса Ердоган после ова да помисли дека стварно е султан и да си ја искрши главата во Грција и Бугарија после. А тоа би било доста забавно за гледање. :D

Од тие аспекти, jeste, ама од аспекти на Сирија, а и од наши аспекти од 2001, исто е. Мислиш, на Сиријциве гајле ќе им е ако пукне svijetski rat, ако ги залупаат со патриотки и томахавки? За Асад, пример, сеедно. :D

За цела фела вклучена, да, тоа менува, и затоа го имаме овај најлош (i agree) статус кво за Сирија.

Не,затоа што не сум лоботомиран и сеуште,за моја среќа,можам да размислувам со своја глава.
Не,затоа што нападот на Сирија е напад врз вечниот човеков стремеж за слободата како највисок идеал,не,затоа што сочувствувам со напатениот сириски народ на кого треба цел свет да му се заблагодари и поклони за својата борба против интересите на корпоративната држава САД кои се во силна коалиција со воените профитери:произведувачи на оружје,банки,фармацевтска индустрија,обнова и санација на патишта,објекти и инфраструктура.
Не,затоа што ми е преку глава од веќе ефтините и излитени трикови на ционистите кои веќе 60 години успешно му ги продаваат своите лаги на човештвото и сигурно чекорат по патот кон исполнување на својата агенда.
Не,затоа што се гадам од трулиот империјализам која го нагризува човештвото и квазидемократија,поточен израз би бил патократија бидејќи со човештвото раководат психопати и убијци на деца кои носат јагнешки кожи и се претставуваат за доброчинители за човештвото.
Строго сум против напад на Сирија бидејќи веќе не се работи за револуција,тоа е украдена револуција која сега ја водат забрадени мрсни лебарки кои како папагали повикуваат и убиваат во име на својот Бог на крвта и хаосот.
Хаосот,тој ги одржува Американците,благодарение на него тие имаат распослана хегемонија,Америка е тоа што не успеа да стане нацистичка Германија после ВСВ.Прилично сум убеден дека империјализмот на Германија ќе стигнеше до стадуимот во кој сега се наоѓаат Американците.Велат ќе се повлечеле од Афганистан,но тоа е лага,не кажуваат дека градат нова амбасада и ќе задржат уште една голема база и ќе останат уште најмалку 20 000 војници во таа земја.Тие впрочем,никогаш од никаде и се немаат повлечено,имаат бази насекаде низ светот,тие се окупатори кои својата моќ и големина ја ползат од несреќата и бедата на милиони луѓе,народи поделени поради вера,народи поделени поради националност,народи поделени на подржувачи на педери и противници на истите,народи поделени на патриоти и предавници,народи поделени на херои и злосторници.Така успеваат тие,нивна природна средина е хаосот и поделбата,за да можат полесно да работат во позадина,додека инсталираат марионетски влади насекаде низ светот кои работат се,само не во интерес на својот народ и поради тоа што се избрани.Ни ги полнат секојдневно главите со неважни срања,ни го штанцаат половиот орган со бременоста на Ким,ебачите на Мадона,хормоните на Џастин Бибер,пластичните цицки на Коко и нејзиниот вештачки задник,швалерките на Кристијано Роналдо,испадите на Чарли Шин и други небитни работи со кои се окупира вниманието на човекот,кој секојдневно се повеќе затупува и пропаѓа интелектуално.Сето тоа само за да можат да убиваат деца во Ирак,Сирија,Афганистан.Тоа таму е нормала,секојдневие,а се испосраа поради две бомби во Бостон со кои не ги тупеа мозоците цел месец.Кое лицемерие.
Најважно,јас сум против напад на Сирија бидејќи не постои ни еден издржан аргумент,факт кој ќе биде приложен за да ја оправда фашистичката интервенција во оваа прекрасна земја,за која Амерот може само да сонува додека се дави во своите хамбургери од Мекдоналдс и се залива со Кока кола:прекрасни стари цркви,долговековен соживот на Христијани и Муслимани,на шиити и сунити,најстарите градови кои ги памети цивилизацијата,историја.Тоа го немаат Американците,тоа за нив нема значење,тие се празни шупелки на кои сите им се воодушевуваме бидејќи тие ни го продадоа скапаниот американски сон,кој за скоро цел свет станува кошмар.Не сакам интервенција бидејќи тоа е опасност за сите нас,за цел свет,за цело човештво,може да не втурка сите во 3.светска војна и сите да одиме јабана поради умоболни психопати кои немаат никакава емпатија ниту почитуваат никакви вредности.
Војната не носи добро,носи само мака,тешкотија и секогаш во војна страда обичниот,сиромашниот,прелажаниот,родољубот,патриотот,човекољубот.А тие богатите ќе седат во фотелја и ќе тријат раце додека им се полни контото.Нека го прати Обама синот(ако воопшто го има,ако не синовите на Меккејн,Буш,на членовите од Конгресот) да војува ако толку многу ја посакува војната.

Асад не е цвеќе,но за мене е симбол на храброста и непокорот,пркосењето кон посилниот,борба за слобода и љубов кон својата земја.Да не беше така,народот немаше да му биде приклонет,туку ќе ги подржеше исламистичките говна.Уште кога ќе прочитам на форум кога некој ги брани и подржува,се гнасам со каква стока морам да живеам во проклетијава од земја.Може и тие не се криви,може се жртви на пропаганда,се тешам понекогаш но знам дека се лажам,само проклетник бездушник може да подржува таква багра на злосторници.

Од тие аспекти, jeste, ама од аспекти на Сирија, а и од наши аспекти од 2001, исто е. Мислиш, на Сиријциве гајле ќе им е ако пукне svijetski rat, ако ги залупаат со патриотки и томахавки? За Асад, пример, сеедно. :D

За цела фела вклучена, да, тоа менува, и затоа го имаме овај најлош (i agree) статус кво за Сирија.

Да се прашуваат тие што треба да војуваат (гинат) ниедна војна низ историјава не би се случила. :) За Асад не би се согласил дека му е сеедно. Боље ракета во неговиот бункер и неколку трилиони долари директна штета за САД, дополнително и силно разнишан статус на светски хегемон (нормално, ако Русија и Кина се вмешаат), отколку шише во газ. :D Асад веќе го победи САД.

Ја уше чекам од тие 7мина што гласале дека одобруваат образложение зашто подржуваат..

Ова е категорично не.
За оние неупатените во конфликтот, видете само кој се на форумов е за „бунтовниците“ и не ви се потребни други информации, одма ќе ви стане јасно колку е саатот.

Оправдувам и подджувам секаква ситуација во која нашиве гастербајтери отидени таму на печабла би се вратиле во форма на пепел во лимени сандаци.

Не,затоа што не сум лоботомиран и сеуште,за моја среќа,можам да размислувам со своја глава.
Не,затоа што нападот на Сирија е напад врз вечниот човеков стремеж за слободата како највисок идеал,не,затоа што сочувствувам со напатениот сириски народ на кого треба цел свет да му се заблагодари и поклони за својата борба против интересите на корпоративната држава САД кои се во силна коалиција со воените профитери:произведувачи на оружје,банки,фармацевтска индустрија,обнова и санација на патишта,објекти и инфраструктура.
Не,затоа што ми е преку глава од веќе ефтините и излитени трикови на ционистите кои веќе 60 години успешно му ги продаваат своите лаги на човештвото и сигурно чекорат по патот кон исполнување на својата агенда.
Не,затоа што се гадам од трулиот империјализам која го нагризува човештвото и квазидемократија,поточен израз би бил патократија бидејќи со човештвото раководат психопати и убијци на деца кои носат јагнешки кожи и се претставуваат за доброчинители за човештвото.
Строго сум против напад на Сирија бидејќи веќе не се работи за револуција,тоа е украдена револуција која сега ја водат забрадени мрсни лебарки кои како папагали повикуваат и убиваат во име на својот Бог на крвта и хаосот.
Хаосот,тој ги одржува Американците,благодарение на него тие имаат распослана хегемонија,Америка е тоа што не успеа да стане нацистичка Германија после ВСВ.Прилично сум убеден дека империјализмот на Германија ќе стигнеше до стадуимот во кој сега се наоѓаат Американците.Велат ќе се повлечеле од Афганистан,но тоа е лага,не кажуваат дека градат нова амбасада и ќе задржат уште една голема база и ќе останат уште најмалку 20 000 војници во таа земја.Тие впрочем,никогаш од никаде и се немаат повлечено,имаат бази насекаде низ светот,тие се окупатори кои својата моќ и големина ја ползат од несреќата и бедата на милиони луѓе,народи поделени поради вера,народи поделени поради националност,народи поделени на подржувачи на педери и противници на истите,народи поделени на патриоти и предавници,народи поделени на херои и злосторници.Така успеваат тие,нивна природна средина е хаосот и поделбата,за да можат полесно да работат во позадина,додека инсталираат марионетски влади насекаде низ светот кои работат се,само не во интерес на својот народ и поради тоа што се избрани.Ни ги полнат секојдневно главите со неважни срања,ни го штанцаат половиот орган со бременоста на Ким,ебачите на Мадона,хормоните на Џастин Бибер,пластичните цицки на Коко и нејзиниот вештачки задник,швалерките на Кристијано Роналдо,испадите на Чарли Шин и други небитни работи со кои се окупира вниманието на човекот,кој секојдневно се повеќе затупува и пропаѓа интелектуално.Сето тоа само за да можат да убиваат деца во Ирак,Сирија,Афганистан.Тоа таму е нормала,секојдневие,а се испосраа поради две бомби во Бостон со кои не ги тупеа мозоците цел месец.Кое лицемерие.
Најважно,јас сум против напад на Сирија бидејќи не постои ни еден издржан аргумент,факт кој ќе биде приложен за да ја оправда фашистичката интервенција во оваа прекрасна земја,за која Амерот може само да сонува додека се дави во своите хамбургери од Мекдоналдс и се залива со Кока кола:прекрасни стари цркви,долговековен соживот на Христијани и Муслимани,на шиити и сунити,најстарите градови кои ги памети цивилизацијата,историја.Тоа го немаат Американците,тоа за нив нема значење,тие се празни шупелки на кои сите им се воодушевуваме бидејќи тие ни го продадоа скапаниот американски сон,кој за скоро цел свет станува кошмар.Не сакам интервенција бидејќи тоа е опасност за сите нас,за цел свет,за цело човештво,може да не втурка сите во 3.светска војна и сите да одиме јабана поради умоболни психопати кои немаат никакава емпатија ниту почитуваат никакви вредности.
Војната не носи добро,носи само мака,тешкотија и секогаш во војна страда обичниот,сиромашниот,прелажаниот,родољубот,патриотот,човекољубот.А тие богатите ќе седат во фотелја и ќе тријат раце додека им се полни контото.Нека го прати Обама синот(ако воопшто го има,ако не синовите на Меккејн,Буш,на членовите од Конгресот) да војува ако толку многу ја посакува војната.

Асад не е цвеќе,но за мене е симбол на храброста и непокорот,пркосењето кон посилниот,борба за слобода и љубов кон својата земја.Да не беше така,народот немаше да му биде приклонет,туку ќе ги подржеше исламистичките говна.Уште кога ќе прочитам на форум кога некој ги брани и подржува,се гнасам со каква стока морам да живеам во проклетијава од земја.Може и тие не се криви,може се жртви на пропаганда,се тешам понекогаш но знам дека се лажам,само проклетник бездушник може да подржува таква багра на злосторници.

Прекрасен пост... 1000000 лајка би ставила.. само за да го прочитаат ова што повеќе луѓе.. само за да се шири вистината. Може капа да ти симињаат нашиве новинари што не знаат ниедна обична статија да напишат за конфликтот, туку мораат копи-пасте да прават.
Браво!

Јас гласав дека не ме интересира, но ме интересираат некои прашања, ако не се тотално офтопик....

Зошто тргнувате со претпоставката дека САД секогаш мести? Зар мислите дека Русија, Кина, Сирија немаат тајни служби и неможат да местат било што, и секогаш ко глупи одат праведно?
Зошто Асад (неговото семејство) да владее со Сирија засекогаш? Зар се многу добри луѓе и затоа земаат таква голема одговорност...
Во Сирија мнозинство се сунити, мислам беше над 80%, а шиитите владеат со државата?
Дали тоа што сте против САД (а против САД знам зошто сте) сте за Асад?

(со претпоставка дека ме интересира) Јас би оправдувал напад под претпоставка дека владеењето на Асад е штетно за сиријците, само тогаш......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom