Убиено дете во Париз

• Креатор на темата Креатор на темата AnFem
  • Време на започнување Време на започнување
Интересно прашање е тоа колку ни е гајле за нечие друго страдање, посебно ако се работи за човек кој не го познаваме.

Еве една хипотетичка ситуација. замислете некој земјотрес или поплава некаде во Бангладеш, со огромен број на жртви, еве да речеме 100 000. Значи 100 000 мртви жители на Бангладеш. Сега замислете дека еднаш во животот сте многу моќни, и можете да ја спречите таа катастрофа. Меѓутоа тоа би ве коштало 100 000 евра. Значи, алтернативите се, или да спречите 100 000 тотални странци да загинат, или вие да земете 100 000 евра.1 евро по живот на непознат. Колку овде ќе ги земат парите?

Интересно е ова да се постави како анкета, но се плашам дека учесниците ќе бидат лицемерни и ќе глумат алтруисти. Ако резултатите се онакви како што мислам дека ќе бидат, тоа погубно зборува за анархизмот, како и за сите левичарски идеологии базирани врз солидарноста и помагањето.
--- надополнето: 7 јуни 2013 во 11:29 ---
Јас целосно се согласувам дека се најголемо зло на денешницата и очекувам да бидат вратени од каде што дошле. Значи во тој сегмент не ни разговарам, тоа така да треба.
Ги разгледуваме само начините да се дојде до тоа решение. Фашизмот ниту бил добра алатка ниту некогаш ќе биде. Пред 60 години и не е толку далечен да не извлече поука општеството. Не застапувам ни опција да се договара или преговара, бидејќи да преговараш мора да си на исто ниво и да имаш заеднички вложувања и интереси. Они се дојдени од трети земји, не допринеле и неможе да се разговара со нив за интереси.
Она што јас го сметам за решение е користење на механизмите на државата. Има милион и еден механизам да те избрка, да те спречи и да не ти дозволи да влезеш во овие општества. Може да наметнат такви барања за влез со кој ни еден нема да може да влезе, а лесно ќе излезе. Неможе ти да ги отвориш границите за орки неписмени оти имало војна во Авганистан и да им дадеш азил, пари и место на живеење. Тие утре ќе се свртат против тебе. Нека си сместат во Ирак, Либија, Сирија, итн. Нема потреба ти да ги раселуваш во Европа.
Ние имаме барем искуство со бегалци, покојниот Трајковски еднаш рече ако толку се грижите за Косоварите земете си ги кај вас. Значи најлошата одлука на Македонија е да прими бегалци од Косово, ете денес гледаме што добро тие ни донесоа.
Собери ги сите на едно купче и врати ги од каде дошле. Неможе од Африка каде уште шета со лист да бара леб во Англија. Значи неможе Англија да го прими бе и после да си ја чука главата и да создава фашисти на своја територија. Англија е одговорна за секој примен муслиман на своја територија. Ние за да излеземе некаде десет тома документација ни бараат, само како беше кога имавме визен режим. Ете ти блокада у секоја смисла на зборот, само заостри ги условите до невозможно добивање и решен проблем на пристигнување. За иселување една акција од било кое Европско биро, собери ги на кајак и одвеслај ги во своите матични земји.

Повеќето мерки кои ги предлагаш се базирани на фашистичка, или барем на крајно десничарска идеологија...

:)

Тешко дека сега ќе успеат масовно да ги иселат. Имаат секаде моќна дијаспора, конекции и пред се‘ финансирани се обилно поради тоа што нивната матица го има најмоќниот ресурс на денешницата.

Тие се лузерски менталитет, земаат замав дури се во стадо, на првото спротивставување во Шведска, си ги подвиткаа опашките и глумеа потоа жртви. Затоа сметам дека за справување со нив само сила е решението.

Јас ќе бидам најсреќна доколку се појави таква сила во Европа која ќе направи промени од корен, не само во оваа сфера, туку да удри по банките и монополските корпорации, да се воведе систем на производство според компаративните предности на цело европско тло, ама сето ова е утопија и нема да се случи.

Она што е реалност е постоењето на Орки наспроти новите наци генерации, кои се реакција на истите и се присутни во скоро сите земји на Европа од 2000 год. наваму. Ако, изборот е меѓу нив, јас секогаш сум на страната која е контра Орките. Всушност, на иста страна сме јас и ти, ама ти уште веруваш во поцивилизирани начини на справување. Можеби тоа е одлика на сите луѓе од централните и источните краеви од Македонија :).

Тешко дека сега ќе успеат масовно да ги иселат. Имаат секаде моќна дијаспора, конекции и пред се‘ финансирани се обилно поради тоа што нивната матица го има најмоќниот ресурс на денешницата.

Тие се лузерски менталитет, земаат замав дури се во стадо, на првото спротивставување во Шведска, си ги подвиткаа опашките и глумеа потоа жртви. Затоа сметам дека за справување со нив само сила е решението.

Јас ќе бидам најсреќна доколку се појави таква сила во Европа која ќе направи промени од корен, не само во оваа сфера, туку да удри по банките и монополските корпорации, да се воведе систем на производство според компаративните предности на цело европско тло, ама сето ова е утопија и нема да се случи.

Она што е реалност е постоењето на Орки наспроти новите наци генерации, кои се реакција на истите и се присутни во скоро сите земји на Европа од 2000 год. наваму. Ако, изборот е меѓу нив, јас секогаш сум на страната која е контра Орките. Всушност, на иста страна сме јас и ти, ама ти уште веруваш во поцивилизирани начини на справување. Можеби тоа е одлика на сите луѓе од централните и источните краеви од Македонија :).

Она што е главна карактеристика за нив е што делуваат во група, изолирани еден од друг се немоќни, тоа го знаеме. Секое насилство раѓа ново насилство. И тоа го знаеме.
Сите ние со нашето постоење ја градиме својата држава, преку даноци, такси и давачки. Нејзина функција е да не заштити и да ни овозможи најдобри услови за живот затоа и ја финансираме. Недозволиво е во ова лудило кое почна да се случува со орките да дозволиме да се појават фашистички орки како спас од нив. Тие нема да ти го направат животот поубав со сигурност, исфрлаш едно зло, примаш друго. Ова за кое јас зборувам е работа на државата, не на поединецот. Иначе секој би си применил свои правила и би настанал хаос. Има инструменти може да се реши на многу цивилизиран начин со примена на моќта и законите на државата. Ставрогин вели дека е тоа фашистичка идеологија, можеби. Само што нема логори, забрани и убиства. Има чистење на непожелни структури во општеството со алатки на државата. Доволно е поголемиот дел да се разбие, другите ќе бидат деорганизирани. И каналот на финансирање барем во оваа технолошка доба е најлесно нешто за разбивање, ама се е тоа ако се сака. Неможе државата да незнае кој, како и преку кои канали се финансира.

Ставрогин вели дека е тоа фашистичка идеологија, можеби. Само што нема логори, забрани и убиства. Има чистење на непожелни структури во општеството со алатки на државата. Доволно е поголемиот дел да се разбие, другите ќе бидат деорганизирани. И каналот на финансирање барем во оваа технолошка доба е најлесно нешто за разбивање, ама се е тоа ако се сака. Неможе државата да незнае кој, како и преку кои канали се финансира.

Кога денес се зборува за неонацизам, никој не мисли на конц логори и физичко истребување. Но за да можат такви закони да се спроведат, потребно е крајната десница да дојде на власт. Левицата центарот се покажаа ТОТАЛНО неспособни да го сторат тоа, уште повеќе, нивните идологии ја донесоа денешната ситуација. Ако ти беше жител на Франција, не верувам дека ќе гласаше за десницата, а ќе сакаше мерки кои ќе ги зачистат имигрантите.

Не може и јаре и паре.... ;)

Кога денес се зборува за неонацизам, никој не мисли на конц логори и физичко истребување. Но за да можат такви закони да се спроведат, потребно е крајната десница да дојде на власт. Левицата центарот се покажаа ТОТАЛНО неспособни да го сторат тоа, уште повеќе, нивните идологии ја донесоа денешната ситуација. Ако ти беше жител на Франција, не верувам дека ќе гласаше за десницата, а ќе сакаше мерки кои ќе ги зачистат имигрантите.

Не може и јаре и паре.... ;)

Ајде раскажи ми што ќе донесе неонацизмот ако дојде на власт.

И нео-нацистите би биле времена алатка, која потоа би потпаднала под контрола. Секако дека се знаат и каналите на финансирање, ама се знае и дека тие средства се и со намена да се крои картата на Европа на било кој начин без исклучок, значи и со дирекетни инфилтрирања во центрите кои одлучуваат.

Во услови кога имаш проблем од големи рамки, се мисли дека само челниците раководат со механизмите, ама не смее да се занемари и моќта на народот, доколку ситуацијата ескалира. Во услови на војна, битките ги добивале оние кои го имале ентузијазмот и победничкиот менталитет, затоа има и необјасниви исходи често.

И обединета Европа кои алатки и да ги користи веќе, далеку дека смирено ќе се реши ситуацијава, се вртиме во круг веќе.

Замисли сите проблеми да се решаваат на овој начин, до каде би стасал светот? Дали е тоа оправдување на нео-нацизмот, фашизмот или како и да се дели и да се вика е исто у суштина. Замисли насекаде од секој лудак да се јави уште поголем лудак, дали такво општество сакаме?
Или проблемот има илјада и едно решение само некој несака да ги примени?

До останатите мислам стварно немам коментар, ама најозбилно како да не ја сфаќате целта на темата па мора да се нацрта секогаш. Ајде плукајте ја Анфем како плаче за детето од Париз, а не плаче за децата кои албанците ги натепале во автобус и слични гомнарии и досадни муабети. Си наоѓате некое замислено „другарче“ и сите исто зборите, демек а каде беа ваму, а каде беа таму, кој каде беа? Кој? Јас, Трајче, Перо кој? Демек вие секаде бевте, сета ја решивте, се испотепавте, па сеа ова замисленово ви е криво. Аман доста е нели сфаќате дека е доста од тој муабет. На крај на краиштата излегува дека никој никаде не бил, а уста толкава. Досадно.

Зашто не пишува за убиени деца во Сирија, Либан, Израел/Палестина итн. ?

Што е толку побитно детето од Париз од овие деца ? или дека го убиле фашисти?

Што не пишал некој на француски форум/портал/нешто за 5те деца убиени од Албанците?

Што не извеситл некој за тоа ?

Не знам што ги напаѓате луѓето што викаат дека ги боли *** за ова, пошто реагираат исто како што французите реагираат во врска со нас.

И нео-нацистите би биле времена алатка, која потоа би потпаднала под контрола. Секако дека се знаат и каналите на финансирање, ама се знае и дека тие средства се и со намена да се крои картата на Европа на било кој начин без исклучок, значи и со дирекетни инфилтрирања во центрите кои одлучуваат.

Во услови кога имаш проблем од големи рамки, се мисли дека само челниците раководат со механизмите, ама не смее да се занемари и моќта на народот, доколку ситуацијата ескалира. Во услови на војна, битките ги добивале оние кои го имале ентузијазмот и победничкиот менталитет, затоа има и необјасниви исходи често.

И обединета Европа кои алатки и да ги користи веќе, далеку дека смирено ќе се реши ситуацијава, се вртиме во круг веќе.

Европа има моќ каков сака систем да воспостави ако сака. Орките се малцинство. Буквално ако сака преку ноќ ќе ги исфрли како куфер, али несака. Тука им е пропустот.

Значи сакале или не ако идеме по вториов концепт со фашисти идеме до војна, нели?
--- надополнето: 7 јуни 2013 во 12:02 ---
Зашто не пишува за убиени деца во Сирија, Либан, Израел/Палестина итн. ?

Што е толку побитно детето од Париз од овие деца ? или дека го убиле фашисти?

Што не пишал некој на француски форум/портал/нешто за 5те деца убиени од Албанците?

Што не извеситл некој за тоа ?

Не знам што ги напаѓате луѓето што викаат дека ги боли *** за ова, пошто реагираат исто како што французите реагираат во врска со нас.

Ако те боли кур не ја отварај темава и не учествувај во неа, барем тоа е лесно нели? Така ќе не поштедиш сите кои сакаме да дискутираме баш на оваа тема и себе си ќе се поштедиш од болки во половиот орган. Едноставно е.

Европа има моќ каков сака систем да воспостави ако сака. Орките се малцинство. Буквално ако сака преку ноќ ќе ги исфрли како куфер, али несака. Тука им е пропустот.

Значи сакале или не ако идеме по вториов концепт со фашисти идеме до војна, нели?

Не верувам во толкава ескалација како војна, само ајде да го наречеме одржување лекција како на мали деца на оној традиционален начин, со помош на сила.

Не верувам во толкава ескалација како војна, само ајде да го наречеме одржување лекција како на мали деца на оној традиционален начин, со помош на сила.
Последиците се многу лоши од овој чин. Чинот на насилство ќе предизвика друг чин на насилство и тоа е цел зачаран круг. Дали додека трае процесот „на чистење“ некој ќе може слободно да излезе од дома или да го пушти своето дете на одмор? Дали тој процес на чистење може да заврши за два дена или ќе трае со години? Во што ќе не претвори таа преќутена дозвола во испаничени луѓе затворени во четири ѕида? Зарем тоа ни е светлата иднина која си ја посакуваме :)

Мерак ќе ми е сега грујо да излезе со соопштение да не се иде во земјиве кај што има протести и да им соли памет како да се справат со протестите како тие што правеа!

--- надополнето: 7 јуни 2013 во 12:02 ---

Ако те боли кур не ја отварај темава и не учествувај во неа, барем тоа е лесно нели? Така ќе не поштедиш сите кои сакаме да дискутираме баш на оваа тема и себе си ќе се поштедиш од болки во половиот орган. Едноставно е.

Кај прочита дека мене ме боли?

Ти не дискутираш, ти ги напаѓаш тие што не се согласуваат со мислењето на Anfem - нз само дали ради внимание или таква си по природа.

И уште не ми објасни зашто се крева толкава фама ради дете убиено во Париз и дур пробуваш да ми го одговориш тоа, кажи ми дали некој од западњаците известува за смртни случаи/тепања/убивања во Македонија или нешто што не ги засега.

Толку.

Ајде раскажи ми што ќе донесе неонацизмот ако дојде на власт.

Еве ова......

Јас целосно се согласувам дека се најголемо зло на денешницата и очекувам да бидат вратени од каде што дошле. Значи во тој сегмент не ни разговарам, тоа така да треба.
Ги разгледуваме само начините да се дојде до тоа решение. Фашизмот ниту бил добра алатка ниту некогаш ќе биде. Пред 60 години и не е толку далечен да не извлече поука општеството. Не застапувам ни опција да се договара или преговара, бидејќи да преговараш мора да си на исто ниво и да имаш заеднички вложувања и интереси. Они се дојдени од трети земји, не допринеле и неможе да се разговара со нив за интереси.
Она што јас го сметам за решение е користење на механизмите на државата. Има милион и еден механизам да те избрка, да те спречи и да не ти дозволи да влезеш во овие општества. Може да наметнат такви барања за влез со кој ни еден нема да може да влезе, а лесно ќе излезе. Неможе ти да ги отвориш границите за орки неписмени оти имало војна во Авганистан и да им дадеш азил, пари и место на живеење. Тие утре ќе се свртат против тебе. Нека си сместат во Ирак, Либија, Сирија, итн. Нема потреба ти да ги раселуваш во Европа.
Ние имаме барем искуство со бегалци, покојниот Трајковски еднаш рече ако толку се грижите за Косоварите земете си ги кај вас. Значи најлошата одлука на Македонија е да прими бегалци од Косово, ете денес гледаме што добро тие ни донесоа.
Собери ги сите на едно купче и врати ги од каде дошле. Неможе од Африка каде уште шета со лист да бара леб во Англија. Значи неможе Англија да го прими бе и после да си ја чука главата и да создава фашисти на своја територија. Англија е одговорна за секој примен муслиман на своја територија. Ние за да излеземе некаде десет тома документација ни бараат, само како беше кога имавме визен режим. Ете ти блокада у секоја смисла на зборот, само заостри ги условите до невозможно добивање и решен проблем на пристигнување. За иселување една акција од било кое Европско биро, собери ги на кајак и одвеслај ги во своите матични земји.

Не е денешната десница будала. освен скинерите кои се обични маргиналци на кои озбилните политичари не им придаваат никаква важност.Знаат што било пред 70 години и дека со таква политика немаат што да бараат,но баш ова што го збориш ти е нивната идеологија.Без насилство и истребување и без говнарии за расна чисточа и сл. Наоѓање на механизми на државата која ќе им даде шут карта на тие што не ги прифаќаат нормите и се однесуваат како да се сеуште во родното село во Афганистан.

Проблемот е што таа "цивилизирана" Европа се грози од ваквите твои предлози и тебе ќе те окарактеризира како фашист и нацист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom