Тераформирање на Марс

• Креатор на темата Креатор на темата Kafeholicar
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 ноември 2012
Мислења
31
Поени од реакции
15
sto mislite za mars one ?
sto ke bide so lesevite na lugeto so ke prestojuvaat na mars do krajot na niniot zivot kako del od proektot mars one ?

koga razmisliv malku, mi izgleda deka coveckoto telo zaradi raspaganjeto e sovrseno za gubrenje :eek:
sto bi bilo ako zaradi maliot procent na kislorod na mars uspeat da posadat ednostavni rastenija kako muvla na mestoto kade bi se naogale grobistata na mars (pod pretpostavka deka nema da gi prakaat nazad lesevite)

mi izgleda kako interesna opcija za teraformiranje (najednostavna do sega) neznam dali bi uspealo
im pisav mail, mi vratija deka nemaat vreme da odgovaraat na secij email...prezafateni se so podgotovki

vase mislenje ?

EDIT: http://mars-one.com

Кога би стапнала човечка нога на Марс, би понесле се што е потребно да се одгледува едно растение како на пример Кактус, тоа мислам дека стварно би успеало да расте дури и во почвата на Марс, со тек на време, би можеле научниците да направат живот на Марс идентичен како што е на Земјата.
Плус и Марс не е цел истражен, кога би го истражиле секој метар би откриле уште многу работи, јас гарантирам дека има некој живи клетки, бактерии и сл! Уште по сигурен сум дека под земјата сеуште има вода не замрзната.
Како што се претпоставува дека ние сме создадени од тн Марсофци, тогаш со мала човечка интервенција за неколку илјади години би се создал живот !

sto ke bide so lesevite na lugeto so ke prestojuvaat na mars do krajot na niniot zivot kako del od proektot mars one ?

koga razmisliv malku, mi izgleda deka coveckoto telo zaradi raspaganjeto e sovrseno za gubrenje :eek:
sto bi bilo ako zaradi maliot procent na kislorod na mars uspeat da posadat ednostavni rastenija kako muvla na mestoto kade bi se naogale grobistata na mars (pod pretpostavka deka nema da gi prakaat nazad lesevite)

mi izgleda kako interesna opcija za teraformiranje (najednostavna do sega) neznam dali bi uspealo
im pisav mail, mi vratija deka nemaat vreme da odgovaraat na secij email...prezafateni se so podgotovki

vase mislenje ?

За распаѓање малку тешко на Марс.Тој процес ќе трае подолго,заради недостаток на влага,топлина,кислород.

Кога ќе отворите линкот , подоле ќе видите на кого веќе не му се живее повеќе ( на земјава ) :) У секој случај секоја чест на храброста и на оние кои аплицирале , и на оние кои ќе бидат избрани.

Ние планетава наша ја средивме уште таму фали да одиме :D , ја мислам уште немаме таква технологија на тоа ниво да одиме таму

Да додадам дека на организацијава и требаат шест милијарди долари за да можат да испратат луѓе таму, а не знам дали ќе успеат да соберат толку пари. Се базирам на оваа информација од IGN:

За распаѓање малку тешко на Марс.Тој процес ќе трае подолго,заради недостаток на влага,топлина,кислород.
http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Mars#Temperature

vase mislenje ?

Чекај сега, нив ги тролаш или нас тука? :)
Сите заедно, предпоставувам.

За Марс Оне.
Можеби организаторите се само занесени нерд-ови (кои навистина мислат дека можат да успеат) ама мене ова уште оддалеку ми смрди на превара. За ваква мисија треба неверојатно многу пари и неверојатно многу време, зборуваме за барем некои 100тина години припреми -и тоа за некој што почнува од нула но има неограничен фонд на средства.

Типциве нема да имаат ни блиску на делче од потребните пари ни ако им се регистрира пола од човештвото на планетава (наплаќаат за членство и демак за учество во ждрепката за космонаути ;)).
Но секогаш има еден куп копуци кои не знаат што да прават со своите пари па така и „Марсовциве„ од Холандија ќе соберат еден куп пари преку регистрацијата која ќе ја платати наивните (погледете ги само фаците на првата страна). Потоа или ќе се „преселат„ во Бразил, Аргентина или друга земја која нема екстрадикција, или ќе се зафатат со „научни проекти и припреми„ кои нема да донесат резултати ама ќе коштаат многу пари...

Ако толку ви се оди на Марс, фрлете се на читање на научна фантасика. Ја препорачувам „Црвената Планета„ од Хејнлејн или некоја од купот други на оваа тема. Баш пред некој ден ја прочитав Семпер Марс, подпросечна книга со про-америчко занесување ама научна фантасика на тема колонизација и истражување на Марс не пропуштам... :)
--- надополнето: 24 мај 2013 во 23:52 ---
Еве добар напис од www.space.com на врска со оваа тема:
http://www.space.com/21270-private-mars-colony-scam-china.html

Не ми се верува дека веќе во првата недела над 80илјади наивчини уплатиле регистрација... :ROFLMAO:

Шосторе Бугари бе :pos: изгорени се да ги одберат први да бидат хаха

Ние планетава наша ја средивме уште таму фали да одиме :D , ја мислам уште немаме таква технологија на тоа ниво да одиме таму

http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Mars#Temperature

Чекај сега, нив ги тролаш или нас тука? :)
Сите заедно, предпоставувам.

За Марс Оне.
Можеби организаторите се само занесени нерд-ови (кои навистина мислат дека можат да успеат) ама мене ова уште оддалеку ми смрди на превара. За ваква мисија треба неверојатно многу пари и неверојатно многу време, зборуваме за барем некои 100тина години припреми -и тоа за некој што почнува од нула но има неограничен фонд на средства.

Типциве нема да имаат ни блиску на делче од потребните пари ни ако им се регистрира пола од човештвото на планетава (наплаќаат за членство и демак за учество во ждрепката за космонаути ;)).
Но секогаш има еден куп копуци кои не знаат што да прават со своите пари па така и „Марсовциве„ од Холандија ќе соберат еден куп пари преку регистрацијата која ќе ја платати наивните (погледете ги само фаците на првата страна). Потоа или ќе се „преселат„ во Бразил, Аргентина или друга земја која нема екстрадикција, или ќе се зафатат со „научни проекти и припреми„ кои нема да донесат резултати ама ќе коштаат многу пари...

Ако толку ви се оди на Марс, фрлете се на читање на научна фантасика. Ја препорачувам „Црвената Планета„ од Хејнлејн или некоја од купот други на оваа тема. Баш пред некој ден ја прочитав Семпер Марс, подпросечна книга со про-америчко занесување ама научна фантасика на тема колонизација и истражување на Марс не пропуштам... :)
--- надополнето: 24 мај 2013 во 23:52 ---
Еве добар напис од www.space.com на врска со оваа тема:
http://www.space.com/21270-private-mars-colony-scam-china.html

Не ми се верува дека веќе во првата недела над 80илјади наивчини уплатиле регистрација... :ROFLMAO:

Проектов е и тоа како реален, со огромни шанси ра се реализира, можеби со задоцнување од 2-6 години, заради финансии.
Зошто е тоа можно?
Па технологија веќе постои. Ако до пред некое време само државните институции ја имаа таа привилегија да испраќаат луѓе на Месечината и научни инструменти на другите планети/сателити, денес таа можност ја имаат и приватни компании. Според мене, ракетата - носач што би ги лансирала луѓето кон Марс би била Falcon Heavy на SpaceX. Со носивост од 53 тони до ниска орбита на Земјата, Фалкон хеви ги надминува сите ракети кои моментално се користат (иако се уште ниту еден Фалкон хеви не е лансиран, првиот ќе биде лансиран годинава), а чини само 120 милиони долари почетна цена, која се очекува драстично да падни со развојот што го планира Спејсикс, т.е. секоја ракета да ја направи да може да се користи повторно.

Според планот, прво ќе се лансира мисија за да се избере и истражи местото каде ќе живеат идните колонизатори, потоа да се лансираат модулите каде ќе живеат луѓето, потоа лансирање на храна, за на крајот на 2023 да стигнат и првите луѓе на Марс.

Прво да расчистиме една работа. Нема некој тука што повеќе би сакал ова да се деси одколку јас.
Тоа на страна ајде да зборуваме реално и со факти, без фантазирање.

Ниедна велесила нема направено ни обид за човечка мисија, макар и за посетување на друга планета. И сега некои клапчовци не само што ќе го направат тој подвиг, туку и ќе колонизираат планета? Самиот муабет е смешен... :)

Па технологија веќе постои. Ако до пред некое време само државните институции ја имаа таа привилегија да испраќаат луѓе на Месечината и научни инструменти на другите планети/сателити, денес таа можност ја имаат и приватни компании. Според мене, ракетата - носач што би ги лансирала луѓето кон Марс би била Falcon Heavy на SpaceX. Со носивост од 53 тони до ниска орбита на Земјата, Фалкон хеви ги надминува сите ракети кои моментално се користат (иако се уште ниту еден Фалкон хеви не е лансиран, првиот ќе биде лансиран годинава), а чини само 120 милиони долари почетна цена...

Каква технологија постои? И колку кошта? И колку време треба за да се имплементира?
Пази ова не е само испраќање на мал робусен истражувачки механички објект на планета. Се работи за луѓе кои не можеш само да ги бутнеш во карго и да ги џитнеш во свемир па на пат од 8-9 месеци до Марс, за потоа од орбита да се спуштат на Марс...
Тие луѓе ќе побаруваат животна средина, кислород, вода, храна. Зборуваме за неспоредливо посложено и затоа поголемо „возило„, кое ќе кошто непоимливо многу пари и уште повеќе време, зошто ТАКВА ТЕХНОЛОГИЈА СЕУШТЕ НЕМА!

Дури и да ја имаше таа технологија една NASA, или една ФКА (Роскосмос)... Мислиш дека ќе ја продадат лиценцата на некои тапчовци??!?
Прво законски не смеат, тоа е предавство и оддавање на државна тајна, второ нормално дека ќе мислат дека се работи за обид на конкурентите да им ја соберат технологијата.

Значи Марс1 ќе треба се да „откриваат„ одново.
10 години до испраќањето на колонизатори на Марс?
100тина години можеби, со непоимливо многу повеќе пари одколку што воопшто некогаш ќе видат.

Ги спомнуваш SpaceX со Falcon Heavy со носивост од 53 тони?
Можеш ли да поимаш што се 53 тони за еден ваков проект?

Ништо.
Готовиот проект за носење на човечки екипаж на Марс би тежел стотици илјадници тони.

Значи ќе треба да изградат прво вселенска станица за градење на бродот во свемир, пошто ниедна ракета сегашна или идна, во догледно време нема да може да подигне таква тежина во орбита. За тоа ќе треба да школуваат и да обучат цел еден огромен тим од луѓе, со знаење кое сега не ни постои.
Забегувам во детали за да ја доловам сложенста и огромната обемност на еден ваков проект. И тоа ова е само за да се донесат луѓе во орбитата на Марс.

Што ќе прават кога ќе дојдат таму?
Се згазив од смеење кога прочитав дека прва цел било да „донесат луѓе кои ќе истражат погодни локации за колонијата„... :) :D :ROFLMAO: :D :P
...Хаха, демек како пред неколку векови, пионерите го скаутираат брегот, и оближните места за новата населба.

Аман, од свемир се гледа дека работава смрди.
Локацијата е најмал проблем, со сателити може да се слика било што на Марс, ретардирана е и самата помисла да спушта луѓе да шетаат по површината за да најдат локација.
Правиот проблем е концептот на една таква колонија, колонизаторите ќе треба да одгледуваат своја храна што значи и мини еко-систем од земјата, со се почва и соодветни билки.
Атмосферата е несоодветна. Притисокот е многу помал. Температурите се многу пати пониски од најекстремните на земјата. Значи зборуваме за потреба од софистициран идеално изолиран хабитат кој ќе побарува вештачки извор на кислород, топлина, соодветен притисок.
Да кажеме дека на планетата вода има во доволни количини. На северниот дел од планетата наводно има поголеми смрзнати количини вода. Но тоа значи потреба од технологија со дупчалки и пречистувачи и... се друго што сеуште не постои ни како концепт!

Да расчистиме, иницијаторите на оваа... „иницијатива„ не се научници ниту стучњаци во ниедна област. Тоа се само досетливи луѓе со идеја (дали идеја за повисока цел или идеја за полнење на џебовите уште не знаеме со сигурност). Типците немаат капитал, немаат имот и вистинска фирма, немаат ништо. Имаат регистрирано компанија во изнајмена канцеларија, без натпис на името на фирмата, без ништо. Сето ова се новинарски испитувања иначе, не е дека нагаѓам.

Значи немаат тим од стручњаци, немаат ама баш ништо. Имаат само пристап на интернет и со пристап до наивната раја која нема поим што представува колонизирање на друга планета.

Проектов е и тоа како реален, со огромни шанси ра се реализира, можеби со задоцнување од 2-6 години, заради финансии.
Зошто е тоа можно?
Па технологија веќе постои. Ако до пред некое време само државните институции ја имаа таа привилегија да испраќаат луѓе на Месечината и научни инструменти на другите планети/сателити, денес таа можност ја имаат и приватни компании. Според мене, ракетата - носач што би ги лансирала луѓето кон Марс би била Falcon Heavy на SpaceX. Со носивост од 53 тони до ниска орбита на Земјата, Фалкон хеви ги надминува сите ракети кои моментално се користат (иако се уште ниту еден Фалкон хеви не е лансиран, првиот ќе биде лансиран годинава), а чини само 120 милиони долари почетна цена, која се очекува драстично да падни со развојот што го планира Спејсикс, т.е. секоја ракета да ја направи да може да се користи повторно.

Според планот, прво ќе се лансира мисија за да се избере и истражи местото каде ќе живеат идните колонизатори, потоа да се лансираат модулите каде ќе живеат луѓето, потоа лансирање на храна, за на крајот на 2023 да стигнат и првите луѓе на Марс.
Ти уште мислиш дека американците слетаа на месечината 1969 ?

Пуста желба само нешто да се колонизирало!Имаме прекрасна планета и затоа ќе ја уништиме па ќе го колонизираме Марс за да можиме и него после да го уништиме ,колку да не ни е досадно!:confused:

Чекајте малку уште сме во застој како прво имајќи предвид што се случи со Шатл програмот но сепак неколку мислам дека се оперативни, тоа е прво ограничување.

Второ ограничување е земјината гравитација т.е тешко е да се изгради вселенско летало кое ќе пренесе илјадници тони мислам на минимум 17 000 тони колку една бореи подморница со реактор ова е делумно изводливо но само на еден начин.

Трето патот до марс со сеуште неразвиени(недоволно) јонски погон е тежок и до марс се стигнува само кога е најблиску до земјата, затоа СТОП!!!

Прво што ќе треба е да се изгради база на месечината, а понатаму да се изгради доволно големо вселенско летало кое ќе се лансира од месечината. зошто??

Месечината има близу 6 пати послаба гравитација од Земјата и ова е од есенцијално значење со други зборови за да лансираш летало од месечината кон марс ти е потребно 6 пати помалку сила отколку на земјата значи лансираш килограм од земјата во вселената ти треба потисок од 9.82N/kg имајте предвид 1000 тони кои треба да достигнат трета космичка и над G така да ќе треба многу гориво а малку корисен товар за пример еден литар вода да се донесе до ISS чини 100 000 долари, но на месечината ќе ви треба 6 пати помалку потисок за трета космичка брзина 11200м/сек(за цсите планети и месечини е различна)еве за месечината е само 2.400м/сек а за марс мислам е негде 5-6км/сек.

Оттука многу е подобро првен да се изгради база на месечината а потоа да се конструира вселенски брод повторувам модуларен тоа значи да може да се склопува дел по дел бидејќи така се гради побрзо(така САД почнаа и бродовите да ги прават дури и носачите кои за првпат ќе бидат со композитни материјали, исто важи и за подморници, направи дел по дел и склопи) мислам дека овој приод е најлогичен и најбезбеден бидејќи ќе се добие непроценливо искуство при работата на месечината, ќе се користи и соларна енергија практично тоа ќе биде искуство кое ќе се исплати.

Ова значи дека ќе требаат барем 30 години, па видете една ISS колку држави финансираат а колку време се гради.

Штета, криво ми е за МИР.

еве една фотка од пред 15 години

mir_sts89_big.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom