Судска пракса, пречистени закони, правна литература...

• Креатор на темата Креатор на темата Pravdiko
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 мај 2013
Мислења
14
Поени од реакции
6
Локација
Македонија
Веб-сајт
pravdiko.com
До сите колеги и колешки правници сакам да ви го презентирам блогот www.pravdiko.com место каде што ќе можете да се послужите со пречистени закони од 2013, судска праса од различни области, прирачници за разни теми и слично...Сето тоа БЕСПЛАТНО и без некој компликации :D

Поздрав,
Правдико- имаш право да знаеш

До сите колеги и колешки правници сакам да ви го презентирам блогот pravdiko.com место каде што ќе можете да се послужите со пречистени закони од 2013, судска праса од различни области, прирачници за разни теми и слично...Сето тоа БЕСПЛАТНО и без некој компликации :D

Поздрав,
Правдико- имаш право да знаеш
Да не се мачевте сами да ги правите пречистените верзии? Абе само платете на академика за еден месец, мислам дека е околу 2000 денари, и си ги спушташ сите закони во пречистена верзија па си ги ставаш на блог, кај сакаш.
Нема авторско право на закони, ти текнува.

Само да те подсетам дека академика не е единствена во светот што ги има пречистените закони па да мора да им плаќам 2000 денари просто ако си поснаодлив можеш да ги најдеш на нет кога сакаш од кои 90 посто ги има на владините страници во пречистена форма ДА јас не ги пречистив Законите туку ги сместив на едно место да бидат достапни на секој што ќе му притреба и да не мора да плаќа 2000 денари за еден закон :D Слободно хејтај :D kiss

Само да те подсетам дека академика не е единствена во светот што ги има пречистените закони па да мора да им плаќам 2000 денари просто ако си поснаодлив можеш да ги најдеш на нет кога сакаш од кои 90 посто ги има на владините страници во пречистена форма ДА јас не ги пречистив Законите туку ги сместив на едно место да бидат достапни на секој што ќе му притреба и да не мора да плаќа 2000 денари за еден закон :D Слободно хејтај :D kiss
Добра работа, за пофалба во секој случај.
Но една гооооолема замерка - а тоа се поставените обрасци (конкретно за договорите, не за другите). Не би смееле да објавувате готови договори, поготово што некои и не се добро составени, сепак таа работа треба да им ја оставите на оние кои професионално се занимаваат со тоа.

Добра работа, за пофалба во секој случај.
Но една гооооолема замерка - а тоа се поставените обрасци (конкретно за договорите, не за другите). Не би смееле да објавувате готови договори, поготово што некои и не се добро составени, сепак таа работа треба да им ја оставите на оние кои професионално се занимаваат со тоа.

Друже сосема се согласувам со тебе во врска со договорите :D но имав на постот напишано НАПОМЕНА која ќе ја поставам и во делот обрасци а која гласи НАПОМЕНА овие договори служат само како пример и се од информативен карактер, доколку сакате да склучите некој од наведените договори обратете се кај Адвокат или друго стручно лице.
иначе договорите се само бланко договори, кои имаат само некои основни работи и се лесно достапни на нет... Целта ми беше овие договори да им се најдат на студенти кои студираат право и на сите оние кои сакаат информативно да видат како би изгледал еден договор за одредена работа да не лутаат по нетот :D Сепак фала на замерката :) Биди поздравен

Темата не е за тоа, меѓутоа ќе ја посетат правници па сакам да поставам прашање
според член 396 од кривичниот законик:

Ако предмет на делото од ставот 1 е поголемо количество на огнено оружје, муниција или експлозивни материи, или огнено оружје, муниција или експлозивни материи кои на граѓаните им се забранети, сторителот ќе се казни со затвор најмалку пет години

Што се смета за поголемо количество на оружје? Како се одредува времетраење на казна дали ќе биде минимум 1 или 5 години затвор?
Побарај во Кривичниот Законик на РМ во главата Значење на изразите на законикот, таму пишува, а оценка на судијата ќе биде висината на казната ценејќи ги доказите, олеснителните и отежителните околности.

Побарај во Кривичниот Законик на РМ во главата Значење на изразите на законикот, таму пишува, а оценка на судијата ќе биде висината на казната ценејќи ги доказите, олеснителните и отежителните околности.

нема во таа глава ништо за количество. Сепак фала.

Цитирај го делот до мојот пост каде хејтав.
:tapp:

хахахах абе нема врска прво така те сватив пошти ми стигнаја многу коментари од кај ти се законите од кај ги ископира и слично зато таква беше реакцијата :D Биди поздравен ;)

хахахах абе нема врска прво така те сватив пошти ми стигнаја многу коментари од кај ти се законите од кај ги ископира и слично зато таква беше реакцијата :D Биди поздравен ;)

OK, нема проблем :)

И што ти e планот со блогот, ќе го правиш така за џабе, ќе вадиш пари од огласи, банери и сл...?

Засега ќе си тера како шо е па ќе видиме како ќе го прифатат луѓето, ако стварно се зголеми посетеноста би инвестирал да прерасне во вебсајт па дајбоже и некој банер ќе се намести :D уште е рано да се кажи :)

Не знаев каде да го поставам прашањево, а и немам време да го прегледам цел подфорум.. Така што, ми треба копија од приватна тужба, обвинителен акт, предлог или решение од суд.. Ако може некој да ми помогне, би ви била благодарна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom