Дали зградите во Македонија се доволно стабилни за да издржат голем земјотрес?

• Креатор на темата Креатор на темата superboyyyyy
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 мај 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
I ask you and my question is serious, because the Romanian scientists say that in the next 2-3 years there will be a very strong and powerful earthquake in Vrancea (about 7-7,5 Richter), which could make damage also in Bulgaria, as far as the Northern border and even the Central Black Sea Coast. Our buildings in Sofia survived a continuous 5,9 Richter earthquake last year and there were some destroyed houses and cracked walls in some blocks. There were rumours that building aren't built well, but it seems that in isn't true and our buildings are strong enough to survive quakes even of 7 in Richter.

Do you think that buildings in Skopje will survive an earthquake of 6 or 7 in Richter? Please, be serious, because my question is serious. Thank you.

There is no real way to predict a earthquake, by the power or the position. If there is a way, there will be no casualties all around the world every year.

Насловот е корегиран (на македонски јазик), авторот баниран поради користење на повеќе јузери.
Но, тоа не значи дека темава треба да ја занемариме. Продолжете со дискусијата, баш е интересна тематиката.

Дефинитивно едно големо НЕ......еве само кај мене во маало (дебар маало) сите градби што се изградија во последниве 10 години се дивоградби...а старите воени згради што го издржија земјотресот во 63та трпат разни доградувања...рушење столбови од неодговорни комшии само за да добијат 10 квадрати итн.

Недајбоже да пукне некој појак пошто ако случајно пукне...како картони ќе испопаѓаат врз нас.

Постарите згради до некаде да можеби ќе можат да издржат некој појак , али сега новиве чисто се сомневам иако сум лаик во градежното инжињерство мислам дека оние човек фирми кои градат низ Скопје никој не ги контролира каква марка на бетон ставаат а исто и за железо се е фушерај , а и мислам дека кога се праи зграда се ставаат во темелите големи метални кугли за да може зградата да има амортизација при земјотреси , а од тоа тука ништо.

Земјотрес неможе да се предвиди точно но може да се очекува во одреден период дека ќе има поместување на тлото. На пример во следните 10 години би се очекувало голем земјотрес итн итн, можеби може да се каже и неколку години. На пример во Турција има голема цепаница во морето и со тек на време таа се поместува и знаеја дека во иднина ќе следува голем земјотрес и имаше . Не ги знам точно работиве не сум стручен ова го кажувам на дискавери што сум гледал.

zgradata na ukim mislam deka e najcvrstiot objekt vo skopjevo i e proektiran da izdrzi golemi potresi. Cist beton i zelezo e i plus ima nekoj cuden dizajn :D

zgradata na ukim mislam deka e najcvrstiot objekt vo skopjevo i e proektiran da izdrzi golemi potresi. Cist beton i zelezo e i plus ima nekoj cuden dizajn :D
таа и апокалипсата ќе ја идржи :D

Него сериозно сега, овие новиве мислам дека и ветер не можат да издржат не па земјотрес :unsure: Многу голем скептик сум за новиве згради што се градат во Скопје, се мислам дека бофал материјали се користени за нив.

Земјотрес неможе да се предвиди точно но може да се очекува во одреден период дека ќе има поместување на тлото. На пример во следните 10 години би се очекувало голем земјотрес итн итн, можеби може да се каже и неколку години. На пример во Турција има голема цепаница во морето и со тек на време таа се поместува и знаеја дека во иднина ќе следува голем земјотрес и имаше . Не ги знам точно работиве не сум стручен ова го кажувам на дискавери што сум гледал.

Да и јас исто имам гледано точно е дека не може да се предвиди точното време но некој можат да се предвидат од прилика со точност од 5-10години на пример во Сан Франциско очекуваат многу силен земјотрес во скоро време (што може да биде и денес и за 5години).

поправете ме ако грешам но порано кога се градеа згради се тестираа со посебни машини кои создаваа вибрации дали ќе издржат појак земјотрес, а новиве градби не?

поправете ме ако грешам но порано кога се градеа згради се тестираа со посебни машини кои создаваа вибрации дали ќе издржат појак земјотрес, а новиве градби не?

Сите згради се тестираат на тој начин.

Прашање е колку истата зграда после 20-на + години се држи на тие стандарди, сите знаеме дека кај нас све е од 10-та класа квалитет.

Денешниве не верувам, луѓе се жалат дека се крајно неквалитетно изработени. Додека мојата зграда во Топанско го има издржано земјотресот 63та година, иако има столб додатен во средина.

Секоја градежна фирма која гради објект во нашава држава мислам дека е здолжена претходно да направи консултација и тестирање со ИЗИИС-Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија,а бидејќи тој важи за еден од престижните на Балканот ако не и во Европа тогаш нема потреба да се поставува прашањето дали зградите се доволно сигурни.
НО,постои едно големо НО...дали потоа градежните фирми ги почитуваат во целост препораките и стандардите кој ги препишува ИЗИИС. Па затоа и самото прашање е сосема на место за кое ние може да си правиме муабет до сабајле и назад и пак нема да дојдеме до вистината...посебно за секој изграден објект,бидејќи денес гради кој ќе стигне во однос на минатото кога се имаше еден стандард и точно се знаеше кој моѓе да гради висококатница,кој нискокатница,кој патишта итн..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom