Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
После 3 пива е ќошкато па у круг. Кој знае може и да е цилиндар.

А замисли, која дисторзија ќе настанит после гајба пиво...:icon_lol:
--- надополнето: 10 април 2013 во 21:37 ---
MIKI1 која е целта на креацијата опишна во буквален смисол во Библијата?

За да може Бог да ја покаже сета своја слава и неограниченост при креирањето.
Која е целта на креаторот пред се за хомоспаиенсот
Целта од битисувањето од хомосапиенсот е: да се покае, да се спаси и вечно да битисува со својот Творец, примајќи ги од Него благодатта и неограничените знаења Божји.

А замисли, која дисторзија ќе настанит после гајба пиво...:icon_lol:

За да може Бог да ја покаже сета своја слава и неограниченост при креирањето.

Кому да ја покаже сета своја слава и неограниченост, креирајќи ограничени креации:eek: Нам ли?

Господарот зема робови да им ја покаже својата слава и неограничена моќ.

http://news.discovery.com/animals/dinosaurs/dinosaur-organic-remains-and-embryos-found-130410.htm
http://news.discovery.com/animals/extinct-animals-resurrected-130404.htm
--- надополнето: 11 април 2013 во 08:54 ---
http://news.discovery.com/human/evolution/neanderthal-died-out-earlier-130215.htm
--- надополнето: 11 април 2013 во 08:56 ---
Овие на дискавери се најлесни за читање. Има еден куп новитети на science.ru, и слични сајтови.

Чисто онака како информации за читање, настрана нели од тоа дали некој цитат на Матеј или Лука е точен или не.
--- надополнето: 11 април 2013 во 09:07 ---
http://science.howstuffworks.com/life/evolution/parallel-evolution2.htm
--- надополнето: 11 април 2013 во 09:21 ---
@Атеист околу егзистенција на паралелни универзуми.
http://www.robertlanza.com/does-death-exist-new-theory-says-no-2/
Death does not exist in a timeless, spaceless world. In the end, even Einstein admitted, “Now Besso” (an old friend) “has departed from this strange world a little ahead of me. That means nothing. People like us…know that the distinction between past, present, and future is only a stubbornly persistent illusion.” Immortality doesn’t mean a perpetual existence in time without end, but rather resides outside of time altogether.

Не бе, оти да се повлечеш. Ќе дадат одговори во скоро време:)

п.с. Кој ти се секташи, а кои постари атеисти???

Доналтчо.....камо одговори на твоите прашања?

хахаха....абе кој ќе ти одговори, тоа е шпанско село за дискутантиве овде. Сите се прскаат, ама само знаат да вадат по една реченица од библијата и со цинизам да се прават дека нешто знаат. Ај на ова јавриите атеисти и не им замерувам, ама на овие што до вчера се правеа дека се сезнајковци, сега се кријат како п__ки под кошула.
Брат, уште на времето ти ги кажав имињата на тие што можат да дискутираат и да ти дадат одговор. До душа и ти до вчера избегаваше на таа тема да дискутираш, ама сега се гледа дека си го загреал столчето. Има уште многу да учиш, али за почеток си добар. Битно е дека магнетниот центар кај тебе се има појавено, и да прејдеш во 4от тип на луѓе, кое понатаму ти го отвара патот за нешто повеќе.

Интелигентен дизајн = шпанско село

Доналтчо.....камо одговори на твоите прашања?

хахаха....абе кој ќе ти одговори, тоа е шпанско село за дискутантиве овде. Сите се прскаат, ама само знаат да вадат по една реченица од библијата и со цинизам да се прават дека нешто знаат. Ај на ова јавриите атеисти и не им замерувам, ама на овие што до вчера се правеа дека се сезнајковци, сега се кријат како п__ки под кошула.
Брат, уште на времето ти ги кажав имињата на тие што можат да дискутираат и да ти дадат одговор. До душа и ти до вчера избегаваше на таа тема да дискутираш, ама сега се гледа дека си го загреал столчето. Има уште многу да учиш, али за почеток си добар. Битно е дека магнетниот центар кај тебе се има појавено, и да прејдеш во 4от тип на луѓе, кое понатаму ти го отвара патот за нешто повеќе.

Интелигентен дизајн = шпанско село

Признавам дека сеуште нема одговори:)

Реков дека се слагам околу библијата и леснотијата да се негира буквалниот смисол.

Не е ништо страшно ако некој нема одговор на одредени прашања нели?
Јас на пример не познавам телема, немам познавања ни за масоните, и затоа не ни пишувам на тие теми:)

Јас избегавав да дискутирам поради други работи.

Не сум седел Гурџи да загревам столче, немам јас толку време да трошам на тоа во овој период од животот. Време за новитети и надоградби имам само за во некои области од животот:P
Тоа што е осознаено до пред 10 ина години, тоа и го пласирам, со исклучок на некои работи врзани токму со еволуцијата, генетиката, биинформатиката...

Затоа и пробувам да ја подигнам темава на некое ниво повисоко од улично препукување.:P

Признавам дека на останатите теми дека и ја сум бетер, особено на оние кај религијата на мирот, ама ете тука на оваа тема отсекогаш сум имал посериозен пристап, се додека не се појави и тука, некој мухамеданец да соли памет:cool:

Пробај и ти со сериозен пристап. Можеби ќе има и посериозна дискусија и размена на информации и ставови, а не сизифовско буткање на ставови, секој своите се разбира.:P

п.с еве почекај некој да се впушти во дискусија и може да се продолжи токму со тој често споменуван четврти тип на луѓе, или како јас што велам луѓе кои достигнале четврто ниво од еволутивниот развој на духот. Некој можеби и за нив ќе ти пласира став дали си (сме) во право или пак не.

Затоа и пробувам да ја подигнам темава на некое ниво повисоко од улично препукување.:P

Признавам дека на останатите теми дека и ја сум бетер, особено на оние кај религијата на мирот, ама ете тука на оваа тема отсекогаш сум имал посериозен пристап, се додека не се појави и тука, некој мухамеданец да соли памет:cool:

п.с еве почекај некој да се впушти во дискусија и може да се продолжи токму со тој често споменуван четврти тип на луѓе, или како јас што велам луѓе кои достигнале четврто ниво од еволутивниот развој на духот. Некој можеби и за нив ќе ти пласира став дали си (сме) во право или пак не.

За луѓето што се научно настроени креационизмот и интелегентниот дизајн се две страни на истата паричка која необврзувачки ќе ја наречам „филозофија на духот“.

Во историјата на развојот на двете гледишта, второто (интелегентниот дизајн) излегува од првото во обид да се изнајде псеудонаучен шмек на нешто што нема место во науката.

За луѓето што се научно настроени креационизмот и интелегентниот дизајн се две страни на истата паричка која необврзувачки ќе ја наречам „филозофија на духот“.

Во историјата на развојот на двете гледишта, второто (интелегентниот дизајн) излегува од првото во обид да се изнајде псеудонаучен шмек на нешто што нема место во науката.

У принцип е така, и двете се сведуваат на исто во позадина - креатор.

Е сеа ме интересира дали можеме да го одвоиме овој поим интилигентен дизајн од еквиваленцијата која му се припишува - библискиот концепт, односно антропоморфен ентитет кој со волшебно стапче за кратко време создава универзуми?
Најпрво треба тоа да го сториме, во спротивно нема смисла за дискусија:P

Еволуцијата, се вели дека нема цел. Тоа е уште една хипотеза на хипотезата.

Што е потребно да точка А, се придвижи во точка Б, во временско просторен дијаграм?
Дури и во хаотичен систем, и тоа во смисол кој што го замислува обичниот човек (случајни движења на честицата), има веројатност да стигне еднаш барем во точката Б.

Исто ме интересира твој став, за тоа што е клонирање , а што создавање нови видови во лабораторија од страна на друг вид?

У принцип е така, и двете се сведуваат на исто во позадина - креатор.

Е сеа ме интересира дали можеме да го одвоиме овој поим интилигентен дизајн од еквиваленцијата која му се припишува - библискиот концепт, односно антропоморфен ентитет кој со волшебно стапче за кратко време создава универзуми?
Најпрво треба тоа да го сториме, во спротивно нема смисла за дискусија:P

Еволуцијата, се вели дека нема цел. Тоа е уште една хипотеза на хипотезата.

Што е потребно да точка А, се придвижи во точка Б, во временско просторен дијаграм?
Дури и во хаотичен систем, и тоа во смисол кој што го замислува обичниот човек (случајни движења на честицата), има веројатност да стигне еднаш барем во точката Б.

Исто ме интересира твој став, за тоа што е клонирање , а што создавање нови видови во лабораторија од страна на друг вид?

Ајде прво да ги одвоиме религијата и науката како целосно независни и неспојливи концепти. Бидејќи од една страна религијата е целосно изолирана од причинско-последични факти, а од друга страна науката е опседната само со причинско-последични факти.

Откако овие нешта ќе ги ставиме на така спротивни страни, тогаш Креаторот и еволуцијата воопшто не си сметаат еден со друг, односно воопшто не се негираат туку баш напротив си се надополнуваат.

Ајде прво да ги одвоиме религијата и науката како целосно независни и неспојливи концепти. Бидејќи од една страна религијата е целосно изолирана од причинско-последични факти, а од друга страна науката е опседната само со причинско-последични факти.

Откако овие нешта ќе ги ставиме на така спротивни страни, тогаш Креаторот и еволуцијата воопшто не си сметаат еден со друг, односно воопшто не се негираат туку баш напротив си се надополнуваат.

Ubao kazano. Religijata kako sto ja znaeme denes e samo opasna alatka vo racete na mokna grupa poedinci.

I vtoriot pasos go delam mislenjeto so tebe.

Не можеме да земеме само простор и време, тоа е она за кое ние знаеме. Дали се егзистира само во време и простор, што е со другите димензии.
Точно дека таков креатор кој е надвор од религиите и еволуцијата не се спротивни, но за каков креатор се работи, тоа е она што не ни е познато, и дали воопшто постои. Да ја земеме еволуцијата во поширок смисол, започувајќи од космичката еволуција, бидејќи темата е таква. Дали на веќе креираното му треба креатор? Дали времето е праволиниско. Дали можеби постои временски парадокс, она што некогаш ќе се случи да е причина за нешто што се случило? Зошто би постол креатор во една таква димензија.

Не можеме да земеме само простор и време, тоа е она за кое ние знаеме. Дали се егзистира само во време и простор, што е со другите димензии.
Точно дека таков креатор кој е надвор од религиите и еволуцијата не се спротивни, но за каков креатор се работи, тоа е она што не ни е познато, и дали воопшто постои. Да ја земеме еволуцијата во поширок смисол, започувајќи од космичката еволуција, бидејќи темата е таква. Дали на веќе креираното му треба креатор? Дали времето е праволиниско. Дали можеби постои временски парадокс, она што некогаш ќе се случи да е причина за нешто што се случило? Зошто би постол креатор во една таква димензија.

Креаторот е одвоен само од науката, не и од религијата каде што е основна суштина.

И нема да го најдеш Креаторот со наука исто како што неможеш да најдеш природен закон со религија. Едното е премногу апстрактно, а другото премногу конкретно.

Креаторот е одвоен само од науката, не и од религијата каде што е основна суштина.

И нема да го најдеш Креаторот со наука исто како што неможеш да најдеш природен закон со религија. Едното е премногу апстрактно, а другото премногу конкретно.
Зависи што ќе подразбереш под креатор. Ако е Креаторот универзумот, нема ли да го најдеш во науката? Хм...
Не ја спомнав јас религијата.

Зависи што ќе подразбереш под креатор. Ако е Креаторот универзумот, нема ли да го најдеш во науката? Хм...
Не ја спомнав јас религијата.

Според верувањата Креаторот е и Универзумот, бидејќи Креаторот е СЕ :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom