Почина the Iron Lady - Маргарет Тачер

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Те цитирав пошо ти мене ме цитираше, а не Dark King иако ти реков дека мислам дека погрешно го сфати.
Јас не реков дека е светица. Никаде. Реков и дека не се согласував со се, ама смешни ми се обвинувањата дека требала да оди на суд...:pos:
Она ќе влезе и веќе е влезена во историја, а тие што и се радуваат на смртта, се луѓе кои седат пред компјутер и за сега не постигнале ништо во својот живот, сигурно не па да водат држава.
Затоа Maggie е тоа што е. Историска фигура и личност. Неа ќе ја паметат, коментарите ќе избледеат.
Немам што повеќе да дискутирам од тоа.

И Хитлер е влезен во историјата, на оваков или онаков начин..
Факт е дека и Тачер ќе влезе ама не како особа на која сите и се восхитувале и која ќе биде запамтена по добрите дела, впрочем и по коментарите тука и низ целиот свет можеш да видиш што луѓето мислеле за неа.

Кога бев во 8 клас имавме учител англичанин кој црпи со бонбони и кога го прашавме зошто рече дека црпи затоа што многу ја мрази Тачер.

Кога бев во 8 клас имавме учител англичанин кој црпи со бонбони и кога го прашавме зошто рече дека црпи затоа што многу ја мрази Тачер.

A?

Кога бил во 8 клас имале учител англичанин кој црпел со бонбони и кога го прашле зошто рекол дека црпи затоа што многу ја мрази Тачер.

Аман. :facepalm:

Кога бил во 8 клас имале учител англичанин кој црпел со бонбони и кога го прашле зошто рекол дека црпи затоа што многу ја мрази Тачер.

Аман. :facepalm:
Што значи црпел ? :unsure:o_O

Preminula je Margaret Thatcher - ostati će zapamćena kao jedan od najvećih neprijatelja radničke klase

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher preminula je danas u 87-oj godini života. Postoji izreka "o mrtvima sve najbolje", no kada je riječ o Thatcher to se teško može primijeniti. Ostati će zapamćena kao veliki neprijatelj radničke klase, kako u Britaniji, tako i u svijetu. Nju danas, i ovih dana, mogu hvaliti samo ljubitelji surovog kapitalizma i radničke eksploatacije.

Za vrijeme svoje vladavine Thatcher je uništila više britanske industrije nego njemački Luftwaffe za vrijeme Drugog svjetskog rata. Slomila je otpor britanskih rudara i glavni je akter u uništenju socijalne države. Ono za što se radnička klasa borila desetljećima, Thatcher je uništila 80-ih godina te je ostavila svijetu svoju ostavštinu "Tatcherizam" - konzervativnu ekonomsku politiku zasnovanu na privatizaciji i razbijanju radničkih prava. Štoviše, moglo bi se reći kako je njena politika prisutna i kod idućih britanskih administracija, za vrijeme premijera Johna Majora, Tonya Blaira, Gordona Browna i danas Davida Camerona.

Za vrijeme njena mandata socijalna davanja su ukinuta, napadnuti su stari i nemoćni i doslovno je vođen građanski rat protiv britanske (i irske) radničke klase. Mnogima u Britaniji životi su doslovno skraćeni zbog nezaposlenosti, bolesti bez mogućnosti liječenja i siromaštva - sve kao rezultat politike Tatcherizma. S druge strane, elita ju je uvijek obožavala, još za života rečeno je kako će imati državni pogreb koji je rezerviran samo za pripadnike kraljevske obitelji. Na kraju njene vlasti, 1990., 28% djece u Britaniji živjelo je ispod granice siromaštva. Jedini razlog zašto se ova osoba ikada spominjala u pozitivnom kontekstu je činjenica da je njena politika dovela do savršenstva koncept "bogati su sve bogatiji, siromašni sve siromašniji".

O njenoj unutarnjoj politici i dugotrajnom utjecaju moglo bi se zaista mnogo pisati, no treba spomenuti i vanjsku politiku. Za javnost je govorila kako se protivi Aparthejdu u Južnoj Africi, no ustala je protiv uvođenja sankcija tadašnjoj rasističkoj vlasti u JAR-u. Afrički Nacionalni Kongres (ANC), oslobodilačku snagu koja se borila protiv ovog odvratnog režima, Tatcher je nazvala "tipičnom terorističkom organizacijom", dok je predsjednik i premijer za vrijeme Aparthejda, P. W. Botha, bio uvažen gost u Londonu.

Podržavala je genocidni Khmer Rouge (Crveni Kmeri) u Kambodži te se zalagala da zadrže mjesto u UN-u nakon što su srušeni s vlasti za vrijeme rata između Kambodže i Vijetnama. U travnju 1986. dala je Amerikancima na korištenje vojne baze za vrijeme bombardiranja Libije. Žestoko se zauzela za napad protiv Iraka za vrijeme Prvog zaljevskog rata. Tadašnji američki predsjednik George H.W. Bush nije bio siguran da li želi taj konflikt na što mu je Tatcher u telefonskom razgovoru poručila "Ovo nije vrijeme da budeš klimav!".

Također je bila u dobrim odnosima sa zadnjim sovjetskim predsjednikom, Mihailom Gorbačovom, naročito kada je krenuo u provođenje reformi koje su, prema nekim analitičarima i povjesničarima, dovele do kolapsa Sovjetskog Saveza.

"Društvo ne postoji", jedna je od poznatijih njenih rečenica kojom se krenulo na masovno rušenje svih uspjeha radničke klase u Britaniji, ali i daleko izvan nje. Iz njene administracije proizašao je program liberalizacije i deregulacije kojeg su okrutno implementirali diljem svijeta MMF i Svjetska Banka i to rade i danas. Drugim riječima, velika kolonijalna pljačka sada se nastavila u bivšim kolonijama samo na drugačiji način.

U konačnici, aktualna kriza i sav jad kroz koji prolazimo već godinama direktno se može vezati uz "reforme" koje je uvela Margaret Tatcher. Nažalost, njenom smrću ne nestaje i njena ostavština, ona je i dalje tu i radnička klasa mora napokon pokrenuti otpor protiv svega što je današnjem svijetu donijela Tatcher. Za očekivati je kako će vladajuća buržoazija ovih dana putem svojih vlastitih medija oplakivati i uzdizati lik i djelo sada već pokojne Tatcher, štoviše - za očekivati je kako će britanska Vlada sada iskoristiti priliku da pozove na "vrijednosti Tatcherizma". Radnička klasa nema što žaliti zbog odlaska bivše britanske premijerke, to među njima mogu samo oni koji nikada nisu ni spoznali sav uništavalački opus "čelične Lady".

Преку таквото ако умре,да умреше некој од нас(недај боже) ќе и беше неа гајле?

Како и секогаш Крејзи, не знаеш што зборуваш.
Тачер направи катастрофална приватизација, уништи десетици илјади работнички семејства за upper-middle класата да може да се збогати. Тргна храна од училиштата, ја уништи индустријата со јаглен и гас, ја уништи целосната индустрија на Британија, ги шитна фабриките кои беа во сопственост на народот на приватни компании оставајќи многу луѓе без работа. Уништо градови како Ливерпул кои зависеа од индустријата.
Одозгора, конфликтот на Фалкландските острови можеше да биде спречен без жртви, но Тачер намерно дозволи аргентинците први да удрат за да влезе во патриотска битка за свој персонален рејтинг.
Ужасна личност која не заслужува ни грам жалење и емпатија.

Скоро идентично како и Б.Ц. во Македонија нели? Само што он не ја зборати upper - middle класата,него само пар олигарси.

Јас не разбирам како ние Македонците сме поврзани со оваа? Шо сте толку потресени за нејзината смрт (тие што се), што добро сте виделе од неа?

Маргарет Тачер, железната дама остави само белег како цврста жена во политички води, кога жените одвај се бореа за позиција. Историјата покажува дека економските реформи кои ги направи Тачер и приватизацијата во Англија беше иста криминалистичка постапка како и нашата приватизација. Економските реформи на Тачер или попознато како Тачеризам ќе се обработуваат долго како пример како не треба да се приватизира. Богатите побогати, сиромашните посиромашни.
Само економски ако ја разгледуваме ќе најдеме успешна буџетска приказна. На крајот на краиштата она успеа да ја сопре инфлацијата во Англија, она успеа да смени систем во систем и она го измисли поимот кој денес на широко се користи „под концесија“. Со маркетинг дека е тоа борба против монополите, во реалност чиста добивка за олигарсите. На тој начин Тачер ги ослободува државните пари и ги пренаменува за „видливи проекти“. На сметка на народот, во корист на олигарсите Тачер го искористи своето владеење најдобро што можеше.
Но погреши многу и на многумина. Најмногу на народот во Англија кој ја преживеа приватизацијата исто како и ние.
Влегувајќи тотално во филмот железна дама и силината на Британија, Тачер вечно ќе се памети на овие простори. Таа е лидерот кој ни ја донесе на тацна оваа ситуација на Балканот. Затоа кога жестоко ќе ја браните размислете како ние денес живееме и кој тоа ни го принесе на маса. Тачер најголемиот љубимец на Косоварите, каде и подоцна приватно инвестира.
Историјата ќе и суди, нека почива во мир ако воопшто го пронашла мирот.

Само економски ако ја разгледуваме ќе најдеме успешна буџетска приказна. На крајот на краиштата она успеа да ја сопре инфлацијата во Англија, она успеа да смени систем во систем и она го измисли поимот кој денес на широко се користи „под концесија“. Со маркетинг дека е тоа борба против монополите, во реалност чиста добивка за олигарсите. На тој начин Тачер ги ослободува државните пари и ги пренаменува за „видливи проекти“. На сметка на народот, во корист на олигарсите Тачер го искористи своето владеење најдобро што можеше.
А зошто не спомнеш дека инфлаијата ја сопрела користејќи голема стапка на невработеност во Британија?

А зошто не спомнеш дека инфлаијата ја сопрела користејќи голема стапка на невработеност во Британија?
Мислам дека се подразбира со паралелата на приватизација со нашата. За да се сопре спиралата на инфлација мораш да го секнеш протокот на пари. Англичаните подоле пишувам многу добро ги паметат реформите, како што и ние ги паметиме. Имавме иста инфлација и иста приватизација. Ммф кој ја направи моќна институција во тој период и кој ја наметна условната политика за финансирање? :)
За Тачеризмот треба посебен економски предмет да се воведе, пресилно влијание имаат тие стратегии подоцна. Денешната политика на уцена и закана влече корени од таа политика на рака поддавање и поддршка, додека позадината ја знаеме сите.

Тачерка е легенда... најгенеријана политичарка на 20тиот век. Респект за неа и лесна и земја. leandra e во право нејзините економски политики го направија Лондон ценар на Европските финансии. Банкарите од Лондон Сити треба споменик да и дигнат. Многу може да научат денешниве политичари од неа како се менаџира со кризи економски воени и политички и се постигнува економски раст. Вакви политичари со „муда“ и мозок како Меги за жал веќе нема....
Инаку сега во Скопје крстија една улица Маргарет Тачер...само малку да се угледаа на нејзните политики МК немаше да биде кај што е...џабе им е улица.

Introducing the Prime Sinister, she's a mother to us all
Like the dutch boy's finger in the dyke her arse is in the wall
Holding back the future waiting for the seas to part
If Moses did it with is faith, she'll do it with an army
Who at times of threatened crisis are certain to be there
Guarding national heritage no matter what or where
Palaces for kings and queens, mansions for the rich
Protection for the wealthy, defence of privilege
They've learnt the ropes In Ireland, engaged in civil war
Fighting for the ruling classes in their battle against the poor
So Ireland's just an island? It's an island of the mind
Great Britain? Future? Bollocks, you'd better look behind