Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Ниеден родител не мисли дека неговото дете е невоспитано и тоа е проблемот. „Забранет влез за деца“ поставено на влезот на фенси ресторан не делува како решение на проблемот. Во тој ресторан нема да бидеш подложен на страшната тортура која, нели, децата ја приредуваат, ама сепак, ќе бидеш приморан да ги слушаш и трпиш насекаде низ градов.

Нема логика. Дискриминација е.
Добро, малку несреќно е поставен насловот на темата, но можеби пумата сакаше да го направи поконтроверзен.
Секако не мора да има натпис „Забранет влез за црнци, индијанци и деца“ ама како што предложија погоре може да има натпис „Нема да се толерираат деца што вриштат и замараат„.

100909-screamingsign-hmed-6agrid-4x2jpg-ae6a59bac8f1616b_large.jpg

Знаеш, порано беше поразлично. Било кој постар од улицата да не искарал нејчесто сме слушале, а ако се пожалиш дома и додатно ќе те изрибаат. Денес ако искараш дете, (не дај боже да викнеш или па васпитна да му залепиш) работата минимум со караница ќе заврши а често и со тепачки.

Ајде за јавен превоз, продавници и слично ќе се истрпи (таму секако трпиме свашта, како што напиша и ти). Ама и те како ќе ми дојде добро да нема малтретирања во ресторан, па и кино, театар, а зошто не и одмор и патувања.
Добро за сите ќе биде ако фамилиите со деца се групираат со други фамилии (со деца) а тие што сакаат раат да бидат со... тие што сакаат раат. Каде има проблем во ова?

Пумата е сериозна......сега Лавица ќе станува.......

Ова звучеше како лошо да сум се однесувал кон тебе irl.
Се извинувам, не беше комплетно цел пост наменет кон тебе.

Можеби твоите џукели се чисти, другиве 20 во парк не се.
Твоите не шетаат слободно, другите шетаат.
Твоите со пободник и маска, другите не.
Башка ни гомце зад нив не оставаш, другите оставаат.

Ме мрзи сега да влечам паралела, ако нечие дете кенка, плаче, тропа, запара, незначи дека и моето би било такво, или на Џоко детето, или на Митра. И сега ако некои деца се повеќе деца треба сите да им забраниме влез во ресторант? Да им забраниме да патуваат? Да не ги пуштаме на плажа?

Размислуваш ли што пишуваш? Онака објективно, да застанеш, прочиташ, размислиш што си искуцала? Или се водиш стриктно по твои случаи? Како имаш ти пари, така имаат и другите, и другите ќе вечераат кај САКААТ и со кого околу нив. Значи сама се побиваш.

Деца на плажа им сметале, сакам да се насмеам некако ама не иде.

За тие во парк не сум одговорна јас. Ниту јас ги однесов таму, ниту се тие мои.
Или сакаш да кажеш дека си ти крив за сите цигани што крадат по улица?
Ако мене ми ги нафрлаш кучињата во парк, земи ги ти овие од улица деца што се.

Можеби твоето дете ќе е воспитано, ама на Трајче нема да биде.
Со твоето дете немам проблем во ист кафич да седам, ама со тоа на Трајче имам. Итн.

Добро се знае за кои деца мислам, не зборувам за циганчињата што просат по терасите од кафичите.
Туку за деца со родители, кои седнале со родителите некаде.

Ако воопшто го прочита првиот пост, немаше вакви прашања да поставуваш. Убаво имам објаснето.
Не може никој да им забрани во секој ресторан да влезат. Но би било фино да има ресторани кои ќе си се определат како такви - adults only. Или е дискриминација што не може малолетни да влезат во дискотека?

Се знае на кого кај му е местото. Верувал или не, во САД, во одделот за алкохол (засебна просторија од маркетот), не смееа да влезат со бебе. Значи не само што малолетници не смееа, туку ако сакаш да влезеш детето пред таа врата ќе си го оставиш. Дискриминација?

Плажата ако е приватна, газдата кој сака ќе пушти. На пример, во ресторанот на Сплендид, нас не не оставија да ручаме со шешири, маживе без маица итн. Мораше комплетно да сме облечени, ако се наоѓаме на сама плажа. Едноставно така си одлучил газдата. Дали мислиш дека сме дискриминирани?
Јас не.

Не знам КАКО се побивам. Прави што сакаш и со кого сакаш - НЕ СМЕТАЈ ЕБАГО ДА ДРУГИТЕ.
Значи носи си ги децата, ама ако писнат, мрш да ве нема сите заедно. Дали е вака појасно?
Моите пцишта никој нема да ми забрани да ги носам во кафич, на тераса (а на многу места и внатре) свесен ли си за тоа? Не ги носам за да не ти пречам тебе, или на некој друг. Моето пциште ќе преживее ако не отиде во кафич. Исто и твоето дете.

Шо ако ми е кучето воспитано - ќе сака да си поигра со некого, а баш тој некој не поднесува кучиња.
Да, многу објективна сум, ти не си. За тебе децата се мали слатки створчиња, за мене се мали покакани пелени.

Нека ги има околу мене се додека мене не ме рчкаат.

Појасна од ова не можам да бидам.

За тие во парк не сум одговорна јас. Ниту јас ги однесов таму, ниту се тие мои.
Или сакаш да кажеш дека си ти крив за сите цигани што крадат по улица?
Ако мене ми ги нафрлаш кучињата во парк, земи ги ти овие од улица деца што се.

Можеби твоето дете ќе е воспитано, ама на Трајче нема да биде.
Со твоето дете немам проблем во ист кафич да седам, ама со тоа на Трајче имам. Итн.

Добро се знае за кои деца мислам, не зборувам за циганчињата што просат по терасите од кафичите.
Туку за деца со родители, кои седнале со родителите некаде.

Ако воопшто го прочита првиот пост, немаше вакви прашања да поставуваш. Убаво имам објаснето.
Не може никој да им забрани во секој ресторан да влезат. Но би било фино да има ресторани кои ќе си се определат како такви - adults only. Или е дискриминација што не може малолетни да влезат во дискотека?

Се знае на кого кај му е местото. Верувал или не, во САД, во одделот за алкохол (засебна просторија од маркетот), не смееа да влезат со бебе. Значи не само што малолетници не смееа, туку ако сакаш да влезеш детето пред таа врата ќе си го оставиш. Дискриминација?

Плажата ако е приватна, газдата кој сака ќе пушти. На пример, во ресторанот на Сплендид, нас не не оставија да ручаме со шешири, маживе без маица итн. Мораше комплетно да сме облечени, ако се наоѓаме на сама плажа. Едноставно така си одлучил газдата. Дали мислиш дека сме дискриминирани?
Јас не.

Не знам КАКО се побивам. Прави што сакаш и со кого сакаш - НЕ СМЕТАЈ ЕБАГО ДА ДРУГИТЕ.
Значи носи си ги децата, ама ако писнат, мрш да ве нема сите заедно. Дали е вака појасно?
Моите пцишта никој нема да ми забрани да ги носам во кафич, на тераса (а на многу места и внатре) свесен ли си за тоа? Не ги носам за да не ти пречам тебе, или на некој друг. Моето пциште ќе преживее ако не отиде во кафич. Исто и твоето дете.

Шо ако ми е кучето воспитано - ќе сака да си поигра со некого, а баш тој некој не поднесува кучиња.
Да, многу објективна сум, ти не си. За тебе децата се мали слатки створчиња, за мене се мали покакани пелени.

Нека ги има околу мене се додека мене не ме рчкаат.

Појасна од ова не можам да бидам.
Аман бе што толку ти имаат згрешено децата па толку да ги мразиш? :eek: Најслични се во однесувањето баш со животните кои тврдиш дека многу ги сакаш?

Мјаууууууууууууууууууууу...........................WOOOOOWWWWW........

Аман бе што толку ти имаат згрешено децата па толку да ги мразиш? :eek: Најслични се во однесувањето баш со животните кои тврдиш дека многу ги сакаш?

Кој рече дека мразам деца? Најди ми таков пост, еден.
Јас не сакам да си играм со деца, не сакам да ми трчаат околу маса и не, не сакам да ми се дерат наоколу.
Од тоа не можам да се заштитам на јавни места од општествен карактер, ама ако има еден - еден ресторан што преферира културни и мирни луѓе (вклучително и деца) јас ќе бидам најредовен клиент.

Не ми сметаат децата како деца. Нека си седат на една, јас на друга страна.

Дури и таму има - бизнис или прва класа во помалите авиони е исто.
Малезија Аирлајнс во првата класа ги забрани децата.
Ќе си платам поскапо, ама на раат да го добијам тоа што ми треба.
Има решенија...обично досадни деца се најголем проблем во авион. И се знае генерално во кои ресторани одат со деца. Има и летувалишта која се пофамилијарни итн. Не е некој сериозен проблем...ама не е баш најфино.
Инаку најголем бисер беше кога видов една како ги менуваше пелените на едно бебе во Шехерезда во Скопје пола слаткарница замириса на какушки. Јас се згасив од смеење на паметот на мајката и сакав да ја сликам и шлапнам на нет...ама на друштвото мое тоа не им се баш допадна.:)

Како бе што и сметаат........па има конкуренција........

абе види....децата како тебе мислат дека повозрасните како мене се глупи, а повозрасните како мене знаат дека децата како тебе се глупи......

Кој рече дека мразам деца? Најди ми таков пост, еден.
Јас не сакам да си играм со деца, не сакам да ми трчаат околу маса и не, не сакам да ми се дерат наоколу.
Од тоа не можам да се заштитам на јавни места од општествен карактер, ама ако има еден - еден ресторан што преферира културни и мирни луѓе (вклучително и деца) јас ќе бидам најредовен клиент.

Не ми сметаат децата како деца. Нека си седат на една, јас на друга страна.
Па во повеќе твои постови може да се забележи нетрпеливост и одбивност кон децата, мене ми е несфатлива баш затоа што чуваш кучиња?

Мораш да научиш да се носиш со некои работи. Чудно ми е јас да ти зборам тебе за толеранција, пошо ти си all for that, its kind of your thing. Aма ќе бидам краток, кучињата ти ги нафрлив тебе колку што ти ми ги нафрлаш мене сите бебиња, не ме сфати уопште, ти можеби си најсовесниот одржувач на милениче, ама другиве сопственици не се, е сега поради нив 3те поголеми паркови тебе ти ги забранат и ти мораш да идеш 5+ километри во парк посебно наменет за кучиња, кое реално е 300 метри у дужина. Ако навистина стоиш зад овие принципи што ги продаваш, треба да не ти смета ова. Второ, САД голем ташак, не е дискриминација, common sense e, пошо е одел за алкохол, како што и овде не е дискриминација што не пуштаат 13 годишни у стриптиз барови. Трето, признавам дека тука е поразлична ситуацијата, се додека не почнавме моди да следиме, да, тука нема да те испадат, нема да те предупредат од ресторан, френдли народ сме, не само што нема некој да му се истури врз тоа детенце, ќе го праша како се вика, колкав е, и околу кучињава беше вака по паркови, ќе ги погалиме све тоа, ама сега одеднаш на пума од стрес покасно ќе и дојде месецов оти сношти на вечерата некое детенце не издржало 3 часа мирно да одседи. Засрамете се, расипани вредности.

Па во повеќе твои постови може да се забележи нетрпеливост и одбивност кон децата, мене ми е несфатлива баш затоа што чуваш кучиња?

А каква врска имаат кучињата и децата во темата?
Нема да одам офтопик, накратко - не мразам деца. Одбивност имам кон распрдени деца.
Не сакам лично да имам деца, затоа немам.

Се друго што те интересира, ПП, слободно.

Мораш да научиш да се носиш со некои работи. Чудно ми е јас да ти зборам тебе за толеранција, пошо ти си all for that, its kind of your thing. Aма ќе бидам краток, кучињата ти ги нафрлив тебе колку што ти ми ги нафрлаш мене сите бебиња, не ме сфати уопште, ти можеби си најсовесниот одржувач на милениче, ама другиве сопственици не се, е сега поради нив 3те поголеми паркови тебе ти ги затворат и ти мораш да идеш 5+ километри во парк посебно наменет за кучиња, кое реално е 300 метри у дужина. Ако навистина стоиш зад овие принципи што ги продаваш, треба да не ти смета ова. Второ, САД голем ташак, не е дискриминација, common sense e, пошо е одел за алкохол, како што и овде не е дискриминација што не пуштаат 13 годишни у стриптиз барови. Трето, признавам дека тука е поразлична ситуацијата, се додека не почнавме моди да следиме, да, тука нема да те испадат, нема да те предупредат од ресторан, френдли народ сме, не само што нема некој да му се истури врз тоа детенце, ќе го праша како се вика, колкав е, и околу кучињава беше вака по паркови, ќе ги погалиме све тоа, ама сега одеднаш на пума од стрес покасно ќе и дојде месецов оти сношти на вечерата некое детенце не издржало 3 часа мирно да одседи. Засрамете се, расипани вредности.

Не ми смета!! Напротив!! Огромен поборник сум да се одделат посебно кучешки (dogs free) паркови, и посебно детски (no dogs) паркови. Сакам парк каде што можам кучето слободно да го пуштам, ЈАС ИМАМ ОБЗИР према другите, Вот. И тоа огромен обзир.
Јас во неможност каде да одам, го носам кучето еднаш во милион години во парк - и пак е на ланец, пак е со маска, а тоа истото куче ни мачка не брка, а не па дете. Јас го познавам, но не сакам да пречам на другите.

И не сум лицемерна по тоа прашање, колку и да е за мене кучето свето, јас се расправам со сите ,,кучкари,, за нивната неодговорност према милениците и дозволувањето на се (од шетање слободно меѓу деца, до несобирање гомна).

Ама иста сум и према родителите. Не сакам детски гомна во сред парк, не сакам досадни деца, не сакам никој мојот мир да го ремети - затоа што јас ничив мир не реметам.

И ич не ми е срам. Баш со едно мило детенце се запознав пред некој ден 18 месеци имаше малото. Срце, го изгушкав. Замисли - во кафич! Си седеше со мајка му и татко му, се смееше, си играше со обична салфетка.
Видов дека му е интересен мојот привезок на клучевите (седеше на маса до мене и гледаше во привезокот) ама не стана да го џапне и не почна да вреска по привезокот. Сама културно им се обратив на родителите дали може да си поиграм со него, му го дадов привезокот, се изнаигра малото. И мене на душава ми беше убаво.

Ама да беше обратно, да почнеше да вришти, да се џапа, ќе беше многу обратна ситуацијата.
Вака, со малиот Џонатан уште долго ќе си ја имам заедничката слика и ќе се надевам дека пак ќе го видам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom