Кој ги убива учителите на исламот кои проповедаат мир?

• Креатор на темата Креатор на темата Славјански
  • Време на започнување Време на започнување
Мое мислење е за Балканот, вахабизмот ќе го проголта албанскиот национализам и ќе стане главна движечка сила на идејата за голема Албанија.

Албанскиот национализам си е Албански национализам и него го поддржуваат а воедно и работат за таа кауза скоро сите Албанци ... е сега сите тие Албанци како прво не се Муслимани, имаат и Христијанско малцинство(Православни и Католици) во рамките на својата неколку милионска нација која е распространета во неколку земји ...
Од друга страна има и такви кои без разлика од кој религиски бекграунд се едноставно не се замараат со религии, секуларизирани се т.е. Атеисти се, има и кај нив такви !
Е сега оние Муслиманите Албанци има и Вахабисти(Сунитска секта) но сепак повеќето сеуште го држат оној традиционален Ислам кој го примиле од Турците-Османлии т.е. Сунитската Ханафи школа/учење ... во Албанија пак има и мал процент на Бекташи и тие се Муслимани но од Шиитската бранша, нешто слично како Алевиите во Турција !
ОК можеби грото од Албанците-Муслимани и го поддржуваат на некој начин т.е. го преќутуваат Вахабизмот и неговото влијание а воедно и ширење, но чисто сумљам дека некој Албанец-Атеист или пак некој Албанец- Христијан(Православен или Католик) туку така ќе стане Вехабија само затоа што е Албанец по нација, некако тие работи не ми одат баш заедно ... нација е едно, а религија сосема друго !
Значи Големо-Албанската идеја ја подржуваат скоро сите Албанци(на планетава) не само Муслиманите туку и Албанците кои не се религиозни(Атеистите) како и Албанците-Христијани(во Албанија ги има доста вакви), но дека сите тие цела Албанска нација од прв до последен ќе постанат Вехабии не ми се верува баш !

eve edna kauza koja albancite i makedoncite moze da gi soedini za da ja snema od tuka.

eve edna kauza koja albancite i makedoncite moze da gi soedini za da ja snema od tuka.
Тешко дека ќе ги соедини, затоа што Албанците ја прегрнаа таа опција.
F5373E8D-313D-4B40-BB23-62702E7306D2_cx0_cy2_cw0_w800_r1.jpg

protesti%20monstrum600.jpg

Албанците го користат Исламот само како алатка за да стигнат до својата цел, инаку реално гледано само помал дел се верници ... Вахабизмот пак е далеку пораширен и поприфатен од Муслиманското население(Бошњаците) во Босна како и во Санџак, отколку од Албанците во Косово, јужна Србија, Македонија и Албанија !
Кај нас па Вахабизмот повеќе го прифаќаат/следат Македонците-Муслимани(Торбешите) од југо-западна МКД отколку останатите Муслимани: Албанци, Турци, Бошњаци и.т.н.

Тешко дека ќе ги соедини, затоа што Албанците ја прегрнаа таа опција.
F5373E8D-313D-4B40-BB23-62702E7306D2_cx0_cy2_cw0_w800_r1.jpg

protesti%20monstrum600.jpg
gledaj gi facite na ovie, uste ne se polnoletni, sto znaci lesno manipulativni, na albancite ne im odi vo prileg vahabizmot i ostali fundamentalni bagra, sme go jadele od hristijanstvoto prethodno, ne treba i od voa da patime sega.

gledaj gi facite na ovie, uste ne se polnoletni, sto znaci lesno manipulativni, na albancite ne im odi vo prileg vahabizmot i ostali fundamentalni bagra, sme go jadele od hristijanstvoto prethodno, ne treba i od voa da patime sega.
Дури и јас би сакал да си во право, но сепак секојдневието те демантира.
Точно е дека на албанскиот национализам не му е комплементарен вахабизмот. Но кога станува збор за бркање на каурите, сквернавење на нивните цркви и слично, овие две идеологии одат рака под рака.
Е сега, факт е дека кога ќе бидат избркани каурите (како во некои средини на Косово и Македонија), е тогаш ќе почнат антагонизмите помеѓу овие две идеологии.

Малолетноста на протестантите не е мерило, ниту показател, од разни објективни причини, но највеќе затоа што не беа сите малолетни:
protest%20monstrum652.jpg

islamisti%20protesti1-banskoliev1.jpg

Дури и јас би сакал да си во право, но сепак секојдневието те демантира.
Точно е дека на албанскиот национализам не му е комплементарен вахабизмот. Но кога станува збор за бркање на каурите, сквернавење на нивните цркви и слично, овие две идеологии одат рака под рака.
Е сега, факт е дека кога ќе бидат избркани каурите (како во некои средини на Косово и Македонија), е тогаш ќе почнат антагонизмите помеѓу овие две идеологии.
kako sto raste vahabizmot, vo uste pogolema mera raste i nacionalnata svest takva kakva sto treba da bide kaj albancite, zatoa mislam deka posle 20 godini ke go snema ovoj fenomen

kako sto raste vahabizmot, vo uste pogolema mera raste i nacionalnata svest takva kakva sto treba da bide kaj albancite, zatoa mislam deka posle 20 godini ke go snema ovoj fenomen
Не би рекол.
Пред десет петнаесет години немаше ниту една џамија со вехабијски проповедачи, денес има пет од кои највеќето се во централно Скопје.
Пред десетина години немаше, на пример, политичар, градоначалник од ДУИ, кој така отворено им дава закрила на вехабиите како што тоа го прави Меџити.
Пред десетина години немаше шанси поглаварот на ИВЗ да изјави дека е Алахова воља Албанците да живеат во една држава.
Пред десет години немаше ни приближно толку напади врз цркви во доминантно албанските средини, ниту пак сквернавења на каурски гробишта.

Ти зборуваш како што сакаш да прикажеш дека стојат работите, но екстремниот ислам сега поцврсто е фатен рака под рака со албанскиот национализам. Тоа го велат и извештаите на службите и аналитичарите.

Затоа е сосема неверојатно она што сакш да го прикажеш, а тоа е дека тој тренд е во опаѓање и дека за едно дваесет години ќе го снема. Ете види на Косово кај што веќе нема кафири, како е тешко и невозможно да се спроведуваат секуларните правила.

Тоа е светски процес кој е управуван од многу помоќни сили и центри (со многу пари).
Албанците можат само да гледаат и да учествуваат.
Но, на крај стојам на своето дека ќе го јадат од вехабиите. Вехабизмот јасно ја повлекува границата на национално изјаснување - тоа таму не постои. Но за тоа да ти биде по јасно гледај го Косово, што се случува таму и како расте бројот на таквите џамии. Овој процес го подржуваат со сите сили и албанските сојузници - другите Муслимани. Така тие ќе се најдат на една многу моќна страна, која нема да ги дискриминира заради нивното неалбанство. Поточно, Албанството не постои, како ниту една нација во Шеријатот.

Не би рекол.
Пред десет петнаесет години немаше ниту една џамија со вехабијски проповедачи, денес има пет од кои највеќето се во централно Скопје.
Пред десетина години немаше, на пример, политичар, градоначалник од ДУИ, кој така отворено им дава закрила на вехабиите како што тоа го прави Меџити.
Пред десетина години немаше шанси поглаварот на ИВЗ да изјави дека е Алахова воља Албанците да живеат во една држава.
Пред десет години немаше ни приближно толку напади врз цркви во доминантно албанските средини, ниту пак сквернавења на каурски гробишта.

Ти зборуваш како што сакаш да прикажеш дека стојат работите, но екстремниот ислам сега поцврсто е фатен рака под рака со албанскиот национализам. Тоа го велат и извештаите на службите и аналитичарите.

Затоа е сосема неверојатно она што сакш да го прикажеш, а тоа е дека тој тренд е во опаѓање и дека за едно дваесет години ќе го снема. Ете види на Косово кај што веќе нема кафири, како е тешко и невозможно да се спроведуваат секуларните правила.

Тоа е светски процес кој е управуван од многу помоќни сили и центри (со многу пари).
Но, на крај стојам на своето дека ќе го јадат од вехабиите. Вехабизмот јасно ја повлекува границата на национално изјаснување - тоа таму не постои. Но за тоа да ти биде по јасно гледај го Косово, што се случува таму и како расте бројот на таквите џамии. Овој процес го подржуваат со сите сили и албанските сојузници - другите Муслимани. Така тие ќе се најдат на една многу моќна страна, која нема да ги дискриминира заради нивното неалбанство. Поточно, Албанството не постои, како ниту една нација во Шеријатот.
ne se izjasniv bas najdobro
poentata mi e da pokazam deka kako sto e vo rast vahabizmot, uste vo pogolem rast e nacionalnata svest vo dobro nivo, znam deka poslednite 10 godini dobi krila vehabizmot, no i pred 20 godini nemase mnogu nacionalisti albanci koi znaea za sto treba da se boraat, imase malku, a sega ima poveke, sum kazal i ke povtoruvam, zavisi kade zivees, so koi albanci imas rabota, vo skopje i kumanovo pretezno se so taa ideja kako sto ja prenesuvas ti, a vo drugite delovi ne bi rekol.

еве што најдов на др форум

selam alejkum na site braka i sestri vo islam

sakam da postavam edno ednostavno prasanje, koesto morate da mi go razjasnite ili da go obelodenime poso mnogu mi e loso koga ke pomislam deka postojat vakvi raboti. vo mestoto vo koesto ziveam neodamna se pojavija luge koi nekogo ucenuvaat koristejki opasni nacini na ucenuvanje da ako ne praktikuva nekoi nacini na odnesuvanje, nosenje brada i slicno, moze da bide opasno. ve molam pisetemigi vasite razmislvanja. ne e vozmozno vaka da bide. islamot neje nesto koe treba da se praktikuva nasilno tuku so ljubof. zal mi e za eden moj blizok za sto nemojam poveke da pisem.

selametle

и еве одговор од др член

Ajde ne pravete se naudreni demek ne znaete za kogo stanuva zborPa znaite kako gi narekuvaat takvite luge"VEHABII"!
--- надополнето: 7 мај 2013 во 00:37 ---
и сеа ке се најде некој муслиман од форумов и ке проповеда нешто сосем трето а на нивни форуми си признаваат кој се тие вахабии а овде се праат ко да ги немало таквите
--- надополнето: 7 мај 2013 во 00:44 ---
еве една малку постара вест

Терор врз затвореници христијани!

"Нашите затворенички денови се вистински пекол. Смртта би била единствен спас за нас", се наведува во писмото кое до медиумите го упатија затворениците

Затворениците од српска и хрватска националност во Казнено-поправниот дом во Зеница објавија отворено писмо до јавноста во кое апелираат за помош и заштита поради "неподносливиот терор" на верска основа. "Нашите затворенички денови се вистински пекол. Смртта би била единствен спас за нас", се наведува во писмото што до медиумите во Репиблика Српска го упати Борис Пајиќ во името на 22-цата Срби и Хрвати, кои се наоѓаат во затворот во Зеница.

Во писмото се тврди дека затворениците кои не се со исламска вероисповед секојдневно се претепувани, а често некои од нив биле напаѓани и со ножеви. "Затворениците христијани во овој затвор најчесто се изложени на напади од вехабиите и муџахедините, а затворските стражари и чувари, кои во најголемиот број се Бошњаци, не преземаат ништо за да ги заштитат", се тврди во писмото.

Не би рекол.

и да се свтрат накај религијата ке го јадат а и ако се спротистават на истата пак го јадат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom