Како ќе го крстиш детето ? Мухамед или Иван ? Не е тоа разлика од Џон/Иван/Јован.........
Имињата ти се или христијански или муслимански.......ете ти прва пречка во старт.
Јас не би можел ни во најлош кошмар да замислам син да ми се вика на пр. Мухамед или ќерка Фатима.....
Машко ќе го обрежуваш или не ? Ти сакаш крштевка,он сунет и што ќе биде ? Зборам за двајца верници,не атеист да е едниот па да попушти затоа што го боли цеф што ќе биде од двете.
Јадењето и пиењето ?
Кога си со католик/православен/протестант славиш во принцип ист празник....велигден е велигден,божиќ е божиќ........ Бајрам е скроз нешто трето.
Сите празници ако се слават со било кој од фамилијата се прилично незгодна работа.
Па и мене никако не би ми било лично убаво да славам бајрам и тоа во моја фамилија.
итн......
Извини, ама името на детето е најмалце битно... као, слушај ти, дечко, јас те сакам и ќе те сакам цел живот, ама не можам да бидам со тебе заради името на детето.....
Еве бе, Адријан ќе го крстам. Ни Иван, ни Мухамед.
Имињата не мораат да бидат верски. Апсолутно не мораат. Ако сакам ќерката Џесика ќе ја крстам.
А синот Рајан.
Како што кажав, ниту ќе крштевам, ниту ќе обрежувам деца, ниту на причести ќе ги носам. Нема да ги трујам со глупости од мали. Може слободно да си го сецне пенисот на 18, ако смета дека така треба. Или да се крсти. До 18, нема такви егзибиции.
Ако се двајцата верници, детето може да се крсти и да се обреже, иако СЕКОГАШ сум против обрежувањето. Тоа го осакатува за цел живот, додека мојата крштеница има помала намена него ролнана тоалетна. Толку последици имам од крштевката.
Не постои закон дека детето мора да има ексклузивно една религија. Исто ќе биде ако се ожениш со католик, каде ќе го крстиш детето? Во православна или во католичка црква?
Не се толку исти обредите и традициите колку што ти замислуваш.
Шо јадењето и пиењето? Јас не јадам ништо што јаде 90 посто во Македонија. Како вегетеријанец, сигурно партнерот ќе јаде се што и јас - зеленчук и овошје, додека ако јаде воопшто месо, ќе си бира сам.
И пак грешиш, празниците за секој вид на христијанство се различни, има различни обреди, различно е се. Името е исто, но не и ,,адетот,,.
Прво и основно... во каква црква ќе се венчаш? Православна, католичка, адвентистичка...?
И не, лошо е само она што лошо ќе го сфатиш. Јас не сум на никаков начин религиозна, па еве правам чест и одам на Божиќ, и гледаш, жива здрава сум. И тоа замисли страшно, во моја фамилија Божиќ слават
Само јас кутра атеист, не знаеш колку сум трауматизирана.
--- надополнето: 24 март 2013 во 03:52 ---
Ова е последен пат да ти реплицирам на темава,ако за тебе религијата е труење мене ме исполнува и ме прави среќен.Толку од муабетот.
Епа не ме цитирај, никој не те тера.
Тебе те исполнува и те прави среќен.
Може детето го унаказува, онака, да верува во погрешни и неточни информации...