Дали цртаните влијаат лошо кај децата?

Зависи кој цртани, оние кај што има насилство (пр.Драгонбал) влијаат лошо, излагаш надвор гледаш деца го прават она што го гледале на ТВ... се тепаат со стапови и слично :)

Хммм... Сите 500 епизоди сум ги изгледал, по двапати... Не помнам да сум излегол со стап и да тепам други, или да им кинам делови од телото, притоа наведувајќи некој цртан како моја инспирација за делото =)... Како и да е, не влијаат лошо, ако детето знае да постави граница меѓу реалното и фантазијата. Е сега, нормално дека кога се многу мали, децата не се во можност да го направат тоа, но тогаш не се ни способни на пример да излезат надвор и со стап да претепаат некоја личност или нешто слично...:toe:

Kolku i kako ke vlijaat crtanite vrz deteto zavisi od toa kolku nivnite roditeli posvetuvaat vnimanie na niv. Ako roditelot sedne da mu objasni na deteto deka seto toa sto go gleda na filmot e izmisleno i nacrtano, deka ne e vistina, deka vo realnosta toa ne e mozno, deteto ke go svati toa i nema da vlijae na nego. No ako roditelite mu pustat crtani filmovi na deteto za toa da ne gi zamara dodeka tie rabotat nesto i mu veli gledaj go sto pravi maceto,kuceto ili bilo koe drugo sustestvo so se pojavue tamu, deteto ke svati deka treba da go gleda toa za podocna i toa da go napravi ona sto go pravel negoviot omilen lik.

Јас од цртаните научив англиски. :back:

Е сеа, дај боже, кога ќе ми се роди дете/деца верувајте нема да се двоумам да им пуштам. :back:

Јас од цртаните научив англиски. :back:

Е сеа, дај боже, кога ќе ми се роди дете/деца верувајте нема да се двоумам да им пуштам. :back:
Исто.
Ако ништо друго барем англиски научив од нив.
Е сеа за тие синхронизирани јапонски филмови (Дигимон Драгонбол итн) е друга работа.

Исто.
Ако ништо друго барем англиски научив од нив.
Е сеа за тие синхронизирани јапонски филмови (Дигимон Драгонбол итн) е друга работа.

Од нив научив камехамеееее. :D

Зезам, кога бев на курс по англиски и таму одвреме навреме ни пуштаа.
Значи организација полна со луѓе со дипломи ако мисли дека добро влијаат, значи добро влијаат.

:back:

Можеби. Еве пример.. брат ми има 7 години и од Cartoon Network и Boomerang, научи англиски.. еве и јас понекад ќе седнам ќе глеам некој цртан.. :))
ама еве и овие што ги даваат на А1.. драгонбол еве сте пишале.. нинџа желки.. па дури мали деца у школо ги глеам сеа играат кечери.. се рогаат.. XD свашта..

Не е се за деца. :))

И јас научив мал дел англиски од цртани, но поновите цртани се најчесто (лошо) синхронизирани и се преполни со тепачки и слични глупости. Тие Пауер Ренџери, кога ги имаше, ги гледам помалите деца: “Јас сум црвениот, ти жолтиот„, си кажат кој е тој и после бам бум, ги имитираат.
Ако имам деца, ќе се трудам да следам што и како гледаат. Не би им давала да гледаат тепачки и слично.

Сегашниве цртани се ужас..ништо поучно,ништо корисно :toe:

Врз мене немаа некое посебно влијание. бип бип

денеска има значи таков избор за гледање на цртани ако нема на тв има тогаш цд па може да му се пушти на двд и секако дека имаат влијание цртаните на децата ги гледам моите внуци кога гледаат некој цртан и после тоа тие скокаат и се дерат како лошиот јунак во цртаниот ........... подоцна може тоа да допре вистински до детето и да зема недозволени работи како ножеви виљушки пример во градинка и да повреди некое друго дете .....мислам дека не треба да се дозволува такви цртани да гледаат децата

Не никако цртаните не влијаат лошо на децата..Јас пораснав со гледање на цртани па не израснав во наркоман или убиец,..

Па јас мислам дека цртаните неможат штетно да влијаат на децата. Па дури и тоа телетабиси макар што слушнав дека било за ретардирани деца. Ја ко мала погледав две-три епизоди од телетабиси и не гледав веќе глупо ми беше. А ко мала многу ги гледав Том и Џери,Драгонбол,Покемон,Јуџио,Пинк Пантер и не ми текнуваат сеа. А пред година дена онака шетав по програмите и начекав еден цртан Кукичката на Мики Маус. Тогаш имав 12 години и сега да видам што е. Неколку сцени погледав и коа гледам глупости до даска:pos2:Мики Маус вика: Ајде да броиме заедно-1,2,3...глупости:pos2:Тој цртан е за мали деца од 3-4 години:pos2:За нив е добар тој да се учат да бројат и да пишуваат:pos2:
А инаку сакав да кажам за драгонбол,покемон и јуџио имаше насилство и таму сонџоку се тепаше ама беше со добра душа и затоа можеше да се качи на кинтон облакот тој ги тепаше само лошите луѓе:helou:А во јуџио со тие картите постојано се бореа чудовиштата покемон покемоните се бореа и јас тоа си го гледав и сите деца на моја возраст и не ми оставило никаква последица:nenene:А тие цртаните на картун не ги гледав бидејќи некако ми беа мн глупи:toe:
ПС. Не гледам веќе сртани сеа гледам филмови и серии:helou:Ама ако го даваат пак драгонбол пак би гледала некои епизоди:pos2:

За секоја возраст се погодни различни типови цртани. Не можеш на дете од 5-6 години да му пуштиш Симпсонс или Футурама (или Бивис и Батхед).
Во мое време се гледаше Хи-Мен (добри поуки имаа цртаните, можеше да се научи нешто од нив).
Во моментов како што гледам детската програма е прилично дебилна кај нас. Пред некоја година па тоа Телетабисите (цитат: „И Телетабисот паѓа, и паѓа...“. Што дете ќе научи од тоа? Ништо.

Зависит каков вид на цртани..
на пр. Happy Tree Friends, South Park и сл. не би ги препорачувал.. :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom