Апликација за библиотека

• Креатор на темата Креатор на темата Kresarian
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Дечки и девојки, предложете некоја апликација со која што ќе можам да организирам лична библиотека. Се работи за некаде околу 1000 книги. Знам дека со Access може лесно да се направи, но не ме бива за тоа. Ако има некоја специјализирана апликација би било подобро, ако не, може и некој туторијал или нешто слично за да си направам сам во Access.

До модератори
Ако сметате дека треба да се премести, преместете ја темава или откако ќе се најде некој со добар предлог можете и да ја избришете темава. ;)

Как сакаш да си ја организираш библиотеката? Кои книги ли ги имаш, или да тераш низ них со клучни зборове?

Имаш бааги бесплатни програмчиина шо ги праат вија работи.
Hа пример Менделеј.

Дечки и девојки, предложете некоја апликација со која што ќе можам да организирам лична библиотека. Се работи за некаде околу 1000 книги. Знам дека со Access може лесно да се направи, но не ме бива за тоа. Ако има некоја специјализирана апликација би било подобро, ако не, може и некој туторијал или нешто слично за да си направам сам во Access.

До модератори
Ако сметате дека треба да се премести, преместете ја темава или откако ќе се најде некој со добар предлог можете и да ја избришете темава. ;)
Книгите електронски се (PDF документи на пример)?
Ако се тогаш за по дома отвори еден фолдер и направи подфолдери за категории и подкатегории, и стави подреди ги книгите внатре соодветно.
Потоа search во главниот фолдер или подфолдерите за она што ти треба.

Congratulations! You haz teh intranetz now. :)

Как сакаш да си ја организираш библиотеката? Кои книги ли ги имаш, или да тераш низ них со клучни зборове?

Имаш бааги бесплатни програмчиина шо ги праат вија работи.
Hа пример Менделеј.
Luki rabotata e sto imam okolu 1000 knigi sto treba da gi arhiviram. E sega sakam da se primer po kategorija, naslov, izdavac I slicno, I posle preku search da gi naogam za da ne lutam po raftovi.
Книгите електронски се (PDF документи на пример)?
Ако се тогаш за по дома отвори еден фолдер и направи подфолдери за категории и подкатегории, и стави подреди ги книгите внатре соодветно.
Потоа search во главниот фолдер или подфолдерите за она што ти треба.

Congratulations! You haz teh intranetz now. :)
Ne se pdf, hard copy se :)

Luki rabotata e sto imam okolu 1000 knigi sto treba da gi arhiviram. E sega sakam da se primer po kategorija, naslov, izdavac I slicno, I posle preku search da gi naogam za da ne lutam po raftovi.

Најлесно е да си напраааш таблица у ексел шо изгледа комплетно исто како витрината.. И у секое катче од витрината как шо са ти организирани така ќе са ти организирани и у Ексел фајло... И со цтрл+Ф си ги тераш и ја знаеш физичката локација на секоја книга...

За хакериштата шо читат, дури може и маленка апликацијка да се напише за тава нешто... :-)))

Скенирај ја првата страна и најди програм што ќе ти направи пдф ту текст.
Најлесно е да си напраааш таблица у ексел шо изгледа комплетно исто како витрината.. И у секое катче од витрината как шо са ти организирани така ќе са ти организирани и у Ексел фајло... И со цтрл+Ф си ги тераш и ја знаеш физичката локација на секоја книга...

За хакериштата шо читат, дури може и маленка апликацијка да се напише за тава нешто... :)))
псеудокод
за секоја индексирана прва страна
најди регуларна експресија
принтај аутпут
или
најди регуларна експресија со 1 или 2 карактери грешка
пријави алтернативен аутпут

Дечки и девојки, предложете некоја апликација со која што ќе можам да организирам лична библиотека. Се работи за некаде околу 1000 книги.
Book collector e најдобра за тоа што го бараш, проблемот е што не е бесплатна (може да се најде на црн пазар ;)) Има и доста бесплатни, треба да пробаш која најмногу ти одговара.
Јас лично имам една ексел листа и тука си водам евиденција, увидов дека ми е така најбрзо и наједноставно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom