Релевантноста на историските истражувања

• Креатор на темата Креатор на темата Ставрогин
  • Време на започнување Време на започнување
Истото го прават и американците со глорифицирање на каубојците, Албанците со личности кои не се дури ни Албанци, Русите со Петар Велики (а за време на неговото владеење популацијата на Русија се намалила за 40 %, додека пак за време на историски негативната личност Иван Грозни популацијата се зголемила), потоа со современите личности од Српската и Хрватската историја и т.н. и т.н.

Не викам дека не. За Балканците тоа се подразбира. Тука секоја држава си бара оправдување за своите експанзионистички политики. Исклучок се пар историчари, бар според мене. И по Запад има субјективизам, особено во постарата литертаура. Иако, морам да признаам дека поновите изданија им се прилично неутрални и објективни. Баш лани читав една книга за историјата на исламот од еден англиски писател, и бев искрено изненаден од работите што таму ги изнесува. Човекот дури ги критикува христијанските цркви дека тие биле главните виновници за ширењето на исламот на Балканот. Во делот за исламизација на Босна во целост и изнесува една наредба на папата за „чистење“ на богомилите. Нешто што да речеме, пред 50-60 години беше незамисливо да се напише.

Штом ти можеш да ги разликуваш кој е субјективен, кој објективен, кој прав а кој крив, зошто ти не напишеш една историја-ВИСТИНСКА и цел свет да оди по неа.

Штом ти можеш да ги разликуваш кој е субјективен, кој објективен, кој прав а кој крив, зошто ти не напишеш една историја-ВИСТИНСКА и цел свет да оди по неа.

Си читаш, споредуваш документи, изворен материјал и литература. Историјата има методологија. И лесно можеш да согледаш кој е субјективен, кој објективен, кој ги крие работите, а кој е блиску до вистината и не фаќа страна.

Ваљда ми го прочита постот горе. Вистинска историја никој не може да напише. Можам да напишам историја гледана преку мои очи, со мои сфаќања и интерпретација.

Ваљда ми го прочита постот горе. Вистинска историја никој не може да напише. Можам да напишам историја гледана преку мои очи, со мои сфаќања и интерпретација.
И ја можам да напишам таква, а и баба ми може. Под претпоставка сите тројца да напишеме по една, најверојатно ќе добиеме 3 различни, досадни прози. Само која ќе ја ставиме во учебник? Ако на пример верзијата на баба ми ја турат во учебник, зошто таа да биде платен историчар а ние двајца не?

Се повеќе сум верувам дека историјата се злоупотребува во некаква т.н политичка војна се со цел да се манипулира еве еден таков бизарен пример е со измислените жртви на комунизмот, значи кога добиваме држава, сме коосновач на ООН, ни се признава јазик фолклор култура после АСНОМ ние измислуваме жртви.

Знам дека имало скршени глави исто како што имало и од хрватска и од србија но тоа не се жртви тие биле против системот и тогашното уредување.

Па и самиот термин жртви на комунизам е моронски, ами на феудализам на турцко а краљ Александар ма даај.

И ја можам да напишам таква, а и баба ми може. Под претпоставка сите тројца да напишеме по една, најверојатно ќе добиеме 3 различни, досадни прози. Само која ќе ја ставиме во учебник? Ако на пример верзијата на баба ми ја турат во учебник, зошто таа да биде платен историчар а ние двајца не?

Лоша ти е претпоставката. Јас, ти и баба ти не сме единствените три историчари на планетата Земја. Ако ја истрескам глупости, ке се најде некој што веднаш ке ми даде валидни контра-аргументи. Сакал нејќел имам две опции: или да се корегирам или после 10-20-30 години книгата да ми заврши на буниште. Ако баба ти напише солидно дело, веднаш ке добие признание. Дали од внатрешната историска фела, или од надвор, небитно. И да се извади некој нов факт, нов документ пак тоа лесно се корегира. Сега е пракса историчарите на 5-10 години да објавуваат нови изданија на своите книги. А учебниците се пишуваат по програма на МОН. Ако сакаш да ти биде користен учебникот и земаш пари ке пееш по нивно.

Лоша ти е претпоставката. Јас, ти и баба ти не сме единствените три историчари на планетата Земја. Ако ја истрескам глупости, ке се најде некој што веднаш ке ми даде валидни контра-аргументи. Сакал нејќел имам две опции: или да се корегирам или после 10-20-30 години книгата да ми заврши на буниште. Ако баба ти напише солидно дело, веднаш ке добие признание. Дали од внатрешната историска фела, или од надвор, небитно. И да се извади некој нов факт, нов документ пак тоа лесно се корегира. Сега е пракса историчарите на 5-10 години да објавуваат нови изданија на своите книги. А учебниците се пишуваат по програма на МОН. Ако сакаш да ти биде користен учебникот и земаш пари ке пееш по нивно.

Ne na mesto e ajde potseti se na manu enciklopedijata napisana od akademicii so metodologija pa potoa albancite ne bile pisani starosedelci zapadna makedonija pa se prepravi.
Po naredba nb vlasta se prepravi brat toa e isto ko psihologija dali jung e u pravo, from gresi a frojd e vo pravo.

Nisto nema samo zloupotreba na istoriata na koj kako mu odgovara.

Izvinete za latinica od smartfon pisam.

А нема “маж“ (сеедно и дали е жена) што ќе има свој, цврст став и кој ќе каже СВОЕ мислење, СВОИ сознанија, СВОЈ став околу одредено историско прашање...
Сите слуги и полтрони... Повеќе се грижат за личниот комодитет, отколку за вистината и правдата и на крај на краиштата и за својот научен дигнитет. Наместо историчари-љубовници, имаме историчари-курви :(

Ne na mesto e ajde potseti se na manu enciklopedijata napisana od akademicii so metodologija pa potoa albancite ne bile pisani starosedelci zapadna makedonija pa se prepravi.
Po naredba nb vlasta se prepravi brat toa e isto ko psihologija dali jung e u pravo, from gresi a frojd e vo pravo.

Nisto nema samo zloupotreba na istoriata na koj kako mu odgovara.

Izvinete za latinica od smartfon pisam.

Не само таму. Ист е примерот и со „Историја на македонскиот народ“ том 2, издание од 1998 година, под редакција на Александар Стојановски. Имаш посебни поглавја за доселување на Јуруци, Евреи и Цигани (Роми) и страници и страници пишан текст. За Албанци имаш само две реченици и тоа во делот за Карпошово востание. Зошто? Неверувам дека е диктат, сепак историчарите што ја напишале книгата имаат реноме. Ама сигурно авто-цензура да не се запалат духовите помеѓу Албанците и Македонците. Ама видиш трпи науката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom