Шверцање во автобуси на ЈСП

• Креатор на темата Креатор на темата Kalap Angel
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам зашто ги обвинуваме оние кои не плаќаат струја. Можда и тие граѓани што не плаќаат струја или вода вака размислуваат, можда џабе ги обвинуваме? Не знаеме колкав им е буџетот.

Па види погоре како си напишал:
Иначе со тие 1050 денари ќе го пројдам цел месец за јадење.
Си слушнал за студентски мензи? Студентите таму не јадат со пари туку со бонови, така да 1050 денари над тие бонови и пари што регуларно се даваат неделно доаѓаат многу позитивно.

Па види погоре како си напишал:
Иначе со тие 1050 денари ќе го пројдам цел месец за јадење.
Па цел месец јадење на факс кога сум... Или еве ајде ако сакаш поточно 4 пати во неделата, по пет недели што е еднакво на околу 20 дена (во зависност од неделата). Подобро е сега ?

1050 ден ти се неделен буџет кај 80 % студенти ....
Не зборувај за нешто што не си поминал или осетил на своја кожа ........
Студент сум и воедно не сум сопственик на превозно средство на бензин ниту некој во мојата фамилија е така да не знам колку бензин вредат тие пари така да неможам да штедам на бензин а да дадам за автобус, тоа што го знам е дека 1050 денари ме прават значително побогат месечно, и дека студентот има подеднакво толку право, ако не и повеќе од пензионерот да се вози бесплатно барем еден ден во неделата.
Иначе со тие 1050 денари ќе го пројдам цел месец за јадење. Ако за тебе не се ништо, јас си ги ценам парите... Иначе знам колку и како е бензин но зошто да ги давам кога можам да ги заштедам или па да ги потрошам за јадење?
Момци,МОМЦИ полека,доколку за вас 1050 денари се многу ( а реално не се ни едно седнување на кафе) Не знам зошто воопшто ги изложувате вашите родители на трошок како што е студирањето, па и не за секоја сиротињаа да има завршено факс а и не му треба да заврши, во државава не се потребни само факултетски образовани лица, колку побрзо се фатите за лопата и стартувате со мешање малтер дотолку подобро и за вас и за вашите родители а и за опшеството, и онака не ви бега такси,волан,лопата,некое табако.
Нејсе доколку сте од пониската класа,ионака нема да најдете работа според безполезните факултети кој што ќе ги завршите.
Значи баталете факс, и почнете да работите за ваше добро и на сите останати. :D

PurplePuma
За првпат не се согласувам со тебе, многу нефер коментар. Како може да мислиш дека сме трошок на државата кога немаме никакви придобивки од неа? Намалиле партиципациjа но затоа бараат оригинал книги 1000/2500 ден., државата ми дава пари за нив? Можда на ФИНКИ и ФЕИТ учат од скрипти и не ги тормозат финансиски но на Економски ни jа вадат душата. 200 денари за обичен лист хартиjа, 1500 денари непотребни давачки, административни такси а бесплатен превоз JОК. Студентите немаат никаква придобивка од статусот „студент“ или „академски граѓанин“. Ние што треба да бидеме движечката сила за развоjот на Македониjа, сме наjзапоставени и без никакви олеснувања.
Иначе ќе продолжам да плаќам карта од 35 ден., нема да ризикувам да ме фати контрола затоа што во Чаир контролата е и повеќе од контрола. А совет до Прилепчанецо, нека си се шверца колку што му душа сака, кога ќе го репнат 300 ден. сам ќе трча да извади картичка.
Само заради тоа што немам многу пари не значи дека треба да му го кратам лебот на некоj друг (шофер што вози 12 саати во денот и што трпи секакви ретардирани у автобусот). 35 ден. ќе се наjдат, нема да идеш да акаш по кафичи и дискотеки, ќе намалиш цигари, наместо 5 кутивчиња дурекс ќе земеш едно и така..

Момци,МОМЦИ полека,доколку за вас 1050 денари се многу ( а реално не се ни едно седнување на кафе) Не знам зошто воопшто ги изложувате вашите родители на трошок како што е студирањето, па и не зекоја сиротињаа треба да има завршено факс, во државава несе потребни само факултетски образовани лица, колку побрзо се фатите за лопата и стартуватесо мешање малтер дотолку подобро и за вас и за ваите родители а и за опшеството, и онака не ви бега такси,волан,лопата,некое табако.
Нејсе доколку сте од пониската класа,ионака нема да најдете работа според безполезните факултети кој што ќе ги завршите.
Епа реално некој иде секој ден на кафе, а некој иде до факс и си иде дома... Иначе не е срамота кога сум слободен се фаќам и за лопата и за малтер и т.н и си подработувам за да можам бар нешто од факултетот да си платам. Сега има некој син на генерал и син на работиници, па на кој како му излегол патот така ќе се снаоѓа. А, ако ти учиш факултет само за да имаш диплома, некој учи факултет за кога ќе го заврши да си најде некоја добра работа и да може да си пружи подбар живот. Иначе ако не си добро информиран освен мотика и малтер постојат и многу други работи што може да ги работи некој во слободно време, секако доколку има потреба. Кога не си осетил на своја кожа, не кажувај за другите. Можеби не мора ни на факс да идеш ти, можеби има пари татко ти и диполома само да ти купи, а ти шетај по кафиња и мудрувај вака на други ... ;)

Си слушнал за студентски мензи? Студентите таму не јадат со пари туку со бонови, така да 1050 денари над тие бонови и пари што регуларно се даваат неделно доаѓаат многу позитивно.
Па цел месец јадење на факс кога сум... Или еве ајде ако сакаш поточно 4 пати во неделата, по пет недели што е еднакво на околу 20 дена (во зависност од неделата). Подобро е сега ?

Многу е едноставно. Кога немам пари за нешто- не го купувам/користам.
Не може да користиш некоја услуга без да не платиш за истата и кога ке ве фати контрола да плачете по форуми како ве казниле.

Многу е едноставно. Кога немам пари за нешто- не го користам.
Не може да користиш некоја услуга без да не платиш за истата и кога ке ве фати контрола да плачете по форуми како ве казниле.
Ако ги читаше сите мој мислења кажав не сум платил никогаш до сега, ме имаат фатено повеќе пати. Иначе секако различни сме, јас идам по тоа снајди се па живеј. ;)

Момци,МОМЦИ полека,доколку за вас 1050 денари се многу ( а реално не се ни едно седнување на кафе) Не знам зошто воопшто ги изложувате вашите родители на трошок како што е студирањето, па и не за секоја сиротињаа да има завршено факс а и не му треба да заврши, во државава не се потребни само факултетски образовани лица, колку побрзо се фатите за лопата и стартувате со мешање малтер дотолку подобро и за вас и за вашите родители а и за опшеството, и онака не ви бега такси,волан,лопата,некое табако.

1050 денари за едно седнување на кафе ?

Што кафе ќе беше тоа ?

Godric Студент е личен избор ( а економски поготово едно факултетиште,тоа колку фалат економисти во државава да се чудиш) :pos: Не е задолжително да имаш завршено факултет , додека пензионер не е избор пензионер е статус стекнат после одреден број на години поминат во продуктивен работен однос, кога тие пензионери плаќале доприноси,даноци,издвојувале од својата плата.

Момци,МОМЦИ полека,доколку за вас 1050 денари се многу ( а реално не се ни едно седнување на кафе) Не знам зошто воопшто ги изложувате вашите родители на трошок како што е студирањето, па и не зекоја сиротињаа треба да има завршено факс, во државава несе потребни само факултетски образовани лица, колку побрзо се фатите за лопата и стартуватесо мешање малтер дотолку подобро и за вас и за ваите родители а и за опшеството, и онака не ви бега такси,волан,лопата,некое табако.
Ќе претпоставам дека си сериозен со ова што го напиша, иако не разбирам како може вака провокативно да одговараш или некако како на шала ти доаѓа одговорот.

Прво не седнувам на кафе или излегувам толку често за да ми се собираат месечно 1000 денари за седнување на кафе или излегување кои што можам да ги „пренаменам“ за карта, имам попаметна работа од седнување на кафе и паразитирање на моите родители т.е. треба да студирам. Сигурно повеќето студенти не се идиоти да ги потрошат сите пари за 2 дена и после да јадат ајвар цел месец туку имаат каков-таков финансиски менаџмент и мора да го вклопат тој автобус во нивните трошоци.

Второ не сум „сиротиња“, никаде не реков дека се возам со автобус, факултетот ми е до студентскиот и не ми е потребен, а за кога ми треба си чувам некоја карта во џебот, туку ги бранам ставовите на студентите што се возат а кажуваат зошто им се потребни тие 1000 денари. Немој сега да ми кажеш дека бидејќи не ми треба автобус не треба да се жалам. Си слушнал за поимот солидарност? Очигледно поголемиот број од луѓето ако не ги тангира нешто тогаш уше не им чуе за проблемот.

Трето, напротив во државава се потребни факултетски лица по таа струка што јас ја изучувам затоа што годишно има во просек двајца или тројца апсолвенти. А и неможеш никому да забраниш да студира тоа што го сака и да го брка својот сон, за твоја огромна жал.

Четврто, кој си ти да кажеш дека ако се образува факултетски тоа ќе му биде бесполезно во животот? Зарем си ги завршил сите факултети и си бил во ситуациите на сите луѓе во Македонија па да знаеш кому која струка му одговара?

Значи баталете факс, и почнете да работите за ваше добро и на сите останати. :D[/quote]

Се мислев да реплицирам ама секако нема да сватиш така да ќе кажам само дека овие шо ги нарекуваш сиротињи се мачат, тераат недела со 1050 ден некако ... Ама таа животна школа ќе ги направи да бидат луѓе .... Нешо шо ти никад нема да го научиш ... Па еден ден секако ќе вредат повеќе од тебе .... А и кога тогаш ќе се потроши кешот на татко ти и мајка ти ....
Иии, ја знаеш онаа еврејската клетва ? Да даде бог да имаш, па да немаш ..... Би било лошо ако ја осетиш на своја кожа ....

@Gordic Студент е личен избор ( а економски поготово едно факултетиште,тоа колку фалат економисти во државава да се чудиш) :pos: Не е задолжително да имаш завршено факултет , додека пензионер не е избор пензионер е статус стекнат после одреден број на години поминат во продуктивен работен однос, кога тие пензионери плаќале доприноси,даноци,издвојувале од својата плата.
Добро познат - конзумент на фецес :cool: Економскиот ти е факултетиште, само тоj што студира знае.

Godric Студент е личен избор ( а економски поготово едно факултетиште,тоа колку фалат економисти во државава да се чудиш) :pos: Не е задолжително да имаш завршено факултет , додека пензионер не е избор пензионер е статус стекнат после одреден број на години поминат во продуктивен работен однос, кога тие пензионери плаќале доприноси,даноци,издвојувале од својата плата.
Ај друже важи.
Ти уживај си, немај завршено Факултет, не не замарај нас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom