Одговор на многу прашања за поетот Вапцаров
Зошто процесот против Никола Вапцаров од 1942 година бил засекретен на 11 септември 1944 година и обелоденет дури во 2011 година
Никола јонков Вапцаров (1909-1942)
Книгата "Дело 585/1942 - Никола јонков Вапцаров" ќе биде претставена во средата, 24 октомври, од Никола Николов Вапцаров.
Со помош на својот татко Никола Вапцаров Борисов (внук на поетот) младиот правник тој тип на испитување целото дело во детали.
Книгата дава одговори на многу прашања.
Меѓу нив:
Кои беа луѓето кои се увлекли поетот во конспиративна дејност во последната година од неговиот живот?
Бил ли е Вапцаров член на комунистичката партија и зошто е донесен посмртно во неа 10 години по егзекуцијата му?
Дали идеолошки работење со неговото име децении била индулгенцијата на личности од минатото кои имале што да кријат?
Зошто низ годините досега случајот бил "чистење"?
Ова се само дел од прашањата на кои се обидуваат да одговорат со документи наследниците на поетот. Тие објавуваат книгата по повод 70 години од егзекуцијата на Вапцаров.
Весникот во обем над 600 страници претставува факсимилета на оригинални документи за случајот. Книгата е со краток коментар, кој да послужи повеќе како за историски ознака за земја, отколку да дава заклучок или позиција.
"Нашата цел е секој да може да го направи сам заклучоците откако прочита оригиналните документи. Желбата ни е да спомогнем за ширењето меѓу поширок круг луѓе на вистината околу смртните пресуди на поетот и останатите негови истомисленици, истражните процеси и сведочењето на обвинетите и сведоците ", вели внукот на поетот Никола Вапцаров Борисов.
"За нас беше исклучително интересно зошто ова дело толку време е засекретено, какви се тајните кои тоа крие. И навистина останавме страшно изненадени, бидејќи многу, многу тајни и на многу прашања си одговоривме дури сега", прецизира тој.
Според Никола Николов Вапцаров особено важен е
прашањето за националната припадност на поетот Вапцаров.
Во интервју за агенцијата "Фокус" тој вели:
"Зашто со името Вапцаров, со потекло и со неговата поезија се шпекулира од нашите комшија - браќа Македонци.
Од ова дело ние објавуваме автентичен документ во кој Вапцаров Своерачен напишал: "Јас, Никола Вапцаров јонков, сум Бугарин. Татко ми јонко Вапцаров е Бугарин, мајки ми Елена Вапцаров е Бугарка, сестра ми е Бугарка и брат ми Борис Вапцаров е Бугарин ".
"Документалността на книгата е точниот одговор на сите прашања. Нема прашање, на кој да не се одговори со документ. Таму се е кажано и станува јасно кој е Предавникот, кои се предавниците, дали Вапцаров бил предавник, апсолутно точно станува јасно дали можеме да го бројки воопшто кон луѓето кои можат да се наречат предавници. Нив не може да ги кажеме дека се предавници, откако платиле со животот, но тоа е основното што појаснува случајот ", вели Никола Николов Вапцаров .
Според него има многу лаги, кои досега се битували за Никола јонков Вапцаров. "Како почнеме од наставниците на Вапцаров, кои по 9 септември се обидоа да се наметнуваат на јавното мислење. Како Георги Караславов, како Христо Радевски - сите пишуваа дека се наставници на Вапцаров, што се покажа дека не е точно.
... Даваме светло за прашањето за апсењето. Средствата кои тие добиле преку Павел Шатев, тие не се на партијата. Тоа се средства од помошта, фрлени од Англичаните во 1941 година за поддршка на отпорот, за создавање на партизански одреди во Бугарија, Грција и Србија ... "
Роднините, работеле над книгата, се убедени дека
во текот на годините целото дело било многу сериозно чистење.
"Оние кои се давале изјави пред истражните органи, им давале по два вида индикации - едни долги и едни кратки. Прави впечаток дека на основни, видни членови на БРП читања им се четвртина страничка, а на другите, на Вапцаров се 27 страници . Значи другите индикации се исчезнати.
Никола Николов Вапцаров, внук, е убеден дека "ова дело било непријатно толку долго време, бидејќи во него се" имињата на речиси сите кои по 9 септември ни предводена ".
"Сега, лошо или добро ни се водат, тие биле дел од тоа нешто. Една можеби малку сталинска претстава ќе изрека, но всушност секој кој се допрев до Гешев (шефот на Политичката полиција во Царството Бугарија до 9.09.1944 г . - бел. ред), тој добил укинување на смртната затворска казна. Тоа значи дека склучил договор. Овие имиња фигурираат во списокот на помилување од Гешев ... "
Авторите се убедени исто така, дека со излегувањето на книгата ќе се промени односот кон Никола Вапцаров јонков, историјата ќе има ново разгледување:
"Книгата ќе даде нов момент, нова претстава, ќе извиси уште повеќе неговиот авторитет и во меѓународен карактер. Само таму се гледа и се пројаснјава вистинскиот карактер на Вапцаров", велат авторите.