Г
Господ
Гостин
bumpЗошто Божјиот закон не се спроведува на Земјата?
bumpЗошто Божјиот закон не се спроведува на Земјата?
Божјите закони се дадени како помагало, подадена Божја рака, предлог за заеднички живот на Бог и Човекот.Според мене пример за вистински божји закони не се оние кој несмееме да ги смениме, туку оние кој колку и да сакаме неможеме! Зошто би му биле потребни пророци и пратеници кој би ги објавиле тие закони преку усен и пишан начин од генерација на генарација (нешто како расипан телефон)?
Кој пишан закон и кажува на пчелата како да прави мед? Кој закон им кажува на мравките да изградат мравјалник? Очигледно дека тие имаат "вградени" упатства како да функционираат, упатства кој ги препознаваме како инстинкти! Тогаш дали е така и со самиот универзум? Дали и тој има закони кој се вградени во него? Закони детерминирани и вградени од самиот креатор? Ако има тогаш тие се вистинските божји закони и според мене тоа се физичките закони, законите на природата: гравитацијата, брзината на светлината, њутновите закони, ентропијата, термодинамиката, апсолутната нула.....и сл.
Бидејќи овие закони дури и да сакаме да ги смениме или одстраниме неможеме, за разлика од останатите таканаречени божји закони!
Во тој случај, неизбежен е заклучокот дека гревот, казната и наградата како религиски концепти се апсурдни.Божјите закони се дадени како помагало, подадена Божја рака, предлог за заеднички живот на Бог и Човекот.
Законите на физиката, универзумот, материјата..., ако се перцепираат како предмет на потчинување и клањање, тогаш човекот самиот се затвора во ропство.
Напротив Бог го поставува човекот како господар, бог да управува со универзумот и целата материја, творба, да ја култивира, негува, да се служи со неа..., и да ја соединува со Бог во вечноста.
Очигледно е дека не правиш разлика помеѓу законите кои Творецот и‘ ги дал на материјалната природа и Законот кој Творецот му го дал на човечкиот род. Под поимот „Закон„ се подразбираат 10-те Божји Заповеди, кои се однесуваат исклучиво на човечката духовна, етичко-морална природа и кој (Закон) го регулира човековиот однос кон Бога, кон другите луѓе и кон себе си. Така, духовните закони не подлежат на физичките закони од материјалниот Свет, а важи и обратната ситуација. На пример, гравитацијата не е морален закон и не влијае на мојата одлука за чинеле добро или лошо, исто како што забраната за крадење не е физички закон и не влијае на мојата „прилепеност„ за Земјината површина.Според мене пример за вистински божји закони не се оние кој несмееме да ги смениме, туку оние кој колку и да сакаме неможеме! Зошто би му биле потребни пророци и пратеници кој би ги објавиле тие закони преку усен и пишан начин од генерација на генарација (нешто како расипан телефон)?
Кој пишан закон и кажува на пчелата како да прави мед? Кој закон им кажува на мравките да изградат мравјалник? Очигледно дека тие имаат "вградени" упатства како да функционираат, упатства кој ги препознаваме како инстинкти! Тогаш дали е така и со самиот универзум? Дали и тој има закони кој се вградени во него? Закони детерминирани и вградени од самиот креатор? Ако има тогаш тие се вистинските божји закони и според мене тоа се физичките закони, законите на природата: гравитацијата, брзината на светлината, њутновите закони, ентропијата, термодинамиката, апсолутната нула.....и сл.
Бидејќи овие закони дури и да сакаме да ги смениме или одстраниме неможеме, за разлика од останатите таканаречени божји закони!
Да, се апсурдни, доколу целосно ја исклучиш човековата духовност и сите нешта ги сведеш на проста физика, во која повеќе владее принудата, т.е. силата, без етика, а не слободната волја.Во тој случај, неизбежен е заклучокот дека гревот, казната и наградата како религиски концепти се апсурдни.
И шо сакаш да кажеш? Дека е тоа поради недостаток на „верување“ во бога или нешто друго е во прашање?Денешниот начин на живеење е сведен на просто материјално-телесно живеење, каде духовноста е речиси целосно исклучена па за „модерните„ луѓе, вистината и етичноста станаа релативна категорија.
Како религиско, етички концепти, точно така, апсурдни се.Во тој случај, неизбежен е заклучокот дека гревот, казната и наградата како религиски концепти се апсурдни.
Не е „нешто друго„ во прашање, туку е недостаток од верување. Откако веронауката е исфрлена и до образовниот систем, од медиумите па и од секојдневниот живот, во „недостаток„ од духовност, човековото битисување може да се сведе само на материјално-телесно-сетилно битисување, со чат-пат сомнителна душевност.И шо сакаш да кажеш? Дека е тоа поради недостаток на „верување“ во бога или нешто друго е во прашање?
Која материјалност бе Мики? Таа што верник троши 30 долари (па и повеќе)за оригинално цд од Форплеј а јас за 10 денари симнато од торент? За тоа што јас како материјалист возам кола стара 15 год. а нематеријалисти (читај верници) секоја година купуваат џипови? За нематеријалисти кои не знаат колкаво богатство имаат и кој знае како го стекнале па градат цркви и манастири? За таква ли нематеријалност зборуваме?Не е „нешто друго„ во прашање, туку е недостаток од верување. Откако веронауката е исфрлена и до образовниот систем, од медиумите па и од секојдневниот живот, во „недостаток„ од духовност, човековото битисување може да се сведе само на материјално-телесно-сетилно битисување, со чат-пат сомнителна душевност.
Ама не и духовност...
Науките, уметностите и философиите, како се‘уште душевни категории, не се траен супститут за духовните човекови потребни. Ако духот, како дел од човековото битие, не ја најде својата храна, духот ќе трага по истата, често барајќи нејзина замена или во материјалноста или во душевноста, но и тогаш духот останува празен...
Глеааааш, разликата во светогледите, носи и разлика во начините на расудување!Која материјалност бе Мики?
Да, јас плаќам во 15 Евра за оригинално ЦД и со тоа, плаќам за вкупниот (туѓ!) труд, кој е вложен за произведеното ЦД, а Ти симињаш музика од торенти и моренти и со то, практично, го крадеш туѓиот труд.Таа што верник троши 30 долари (па и повеќе)за оригинално цд од Форплеј а јас за 10 денари симнато од торент?.
Ето, ја неам кола и таа не е стара 15 години...За тоа што јас како материјалист возам кола стара 15 год. а нематеријалисти (читај верници) секоја година купуваат џипови? .
Замисли да се родеше како муслиман.....какво ќе беше твоето расудување?Глеааааш, разликата во светогледите, носи и ралзика во начините на расудување!
Да бидам поконкретен.
Алудираш на г-нот Крокодилов? Е ми, то ти е: секој ран капитализам се одликува со т.н „примарна акумулација на капиталот„ (читни го Маркс, он то најбоље го знае...) па ни жалосна Македонија не е никаков историски исклучок. Но, да оставиме Бог да им суди на таквите, кои сакаат барем малку да си ја смират совеста, со давање прилог за Црквата од она кое на „поштен„ начин го заработиле...За нематеријалисти кои не знаат колкаво богатство имаат и кој знае како го стекнале па градат цркви и манастири?.
Ето, самиот се ставаш во кош со истите оние кои не допуштија веронаука во образовниот систем, а поставуваш прашања, демек, зашто е тоа такво и такво, ради немањето верување?...П.С. Вероучение (не веро-наука, пошто ништо од наука нема) местото не и е во школите. Никој не им брани на црквите и џамиите во своите простории да организираат вероучение па кој сака нека посетува.
Не можам да замислам такво нешто, оти сум крстен на бебешка возраст и раснат во православно опкружување. Фала Му на Се‘вишниот за тоа!Замисли да се родеше како муслиман.....какво ќе беше твоето расудување?
Сваќаш ли кои импликации ги има ова што го пиша?Не можам да замислам такво нешто, оти сум крстен на бебешка возраст и раснат во православно опкружување. Фала Му на Се‘вишниот за тоа!
Сметам дека поставеново прашање би било пологично да е упатено кон верните во Исламот.
Да на тој и неколку други како него, кои својот капитал го изнесоа од државава. Видиш како си знаел и такви. Прави ти гревови на секој чекор и после искупувај се. Аферим.А другар ти Маркс ти да си го прашаш, бил составен дел на твоето некогашно убедување. Мој не бил никогаш.Алудираш на г-нот Крокодилов? Е ми, то ти е: секој ран капитализам се одликува со т.н „примарна акумулација на капиталот„ (читни го Маркс, он то најбоље го знае...) па ни жалосна Македонија не е никаков историски исклучок. Но, да оставиме Бог да им суди на таквите, кои сакаат барем малку да си ја смират совеста, со давање прилог за Црквата од она кое на „поштен„ начин го заработиле...
Ето, самиот се ставаш во кош со истите оние кои не допуштија веронаука во образовниот систем, а поставуваш прашања, демек, зашто е тоа такво и такво, ради немањето верување?...
Мојот сакан и покоен дено (лесна му земја, Бог нека му се смилува и нека му ги прости гревовите..) кој имаше 4 години школо во една од постарите Југославии, ја знаеше Господовата молитва токму од школска клупа а не од Црква...Према томе, јасно е и очигледно е, колку „напреднал„ нашиот образовен систем во однос на минатите времиња, исто колку што е јасно во која „комуњара„ живееме, оти токму „комуњарите„ го истераа Бога од училиштата...И повторно за веручението. Цркви има во секое населено место, во секоја населба. Местото и е таму, во црквите. Па кој му треба, изволте. Школите се за наука не за бабски народни прикаски.
Се лажеш: софтверот кој го користам, сиот е легален...Нема да ти ја коментирам пиратеријата која ја спомна погоре, оти и ти ја користиш.